Τέλος τα XT660Z Tenere και XJR 1300 από του χρόνου!

Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

21/6/2016

Η Yamaha δεν θα έχει στην παραγωγή από του χρόνου το XT660Z Tenere, αλλά ούτε και το XJR 1300. Στην περίπτωση του μονοκύλινδρου on-off γνωρίζουμε ήδη ότι θα αντικατασταθεί από μια μοτοσυκλέτα βασισμένη στα μηχανικά μέρη του δικύλινδρου MT-07. Για να μην μπερδευτείτε με το MT-07 Tracer που παρουσίασε πρόσφατα, η μοτοσυκλέτα που θα αντικαταστήσει το σημερινό Tenere, θα έχει μεγάλους τροχού 21 ή 19 ιντσών εμπρός και τροποποιήσεις στο υποπλαίσιο ώστε να προσαρμοστεί καλύτερα στα χαρακτηριστικά και τα δεδομένα της On-off κατηγορίας, διαθέτοντας περισσότερες ικανότητες στο χώμα.

Αντίθετα η λήξη της παραγωγής του XJR 1300 μας προκαλεί μια μικρή έκπληξη, δεδομένου ότι μόλις πριν ένα χρόνο, μαζί με την παρουσίαση της καινούριας R1 είχαμε οδηγήσει στην Αυστραλία την ανανεωμένη XJR 1300, μαζί με μια νέα έκδοση Café-racer. Επίσης, όταν παραβρεθήκαμε στην παγκόσμια παρουσίαση του neo-retro XSR 700, οι άνθρωποι της Yamaha μίλαγαν με τις ώρες για το πόση σημασία και βάρος θα δώσει στο άμεσο μέλλον η ιαπωνική εταιρεία στις vintage και κλασσικές μοτοσυκλέτες της. Από την άλλη μεριά, ίσως αυτή η είδηση περί διακοπής της παραγωγής της XJR 1300 να σημαίνει ότι η Yamaha έχει ήδη στα σκαριά τον αντικαταστάτη της. Πάντως ο μόνος λόγος για κάτι τέτοιο θα ήταν οι προδιαγραφές EURO 4 που μάλλον δεν θα καταφέρνει να πετύχει ο σημερινός τετρακύλινδρος κινητήρας, αφού ήδη μετράει 18 χρόνια στην παραγωγή, έστω και αν έχει εκσυγχρονιστεί πολλές φορές. Το μόνο που ελπίζουμε είναι ο αντικαταστάτης να είναι αερόψυκτος…  

Kawasaki KLE500 SE Smartride με φυγοκεντρικό συμπλέκτη και tubeless ζάντες! Τρεις νέες εκδόσεις με αξεσουάρ

Η Kawasaki διατηρεί απαράλλαχτη τη βάση του KLE500 και στήνει νέες εκδόσεις με διαφορετικούς εξοπλισμούς
Kawasaki KLE500 SE Smartride
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

19/10/2026

Η μεγάλη είδηση για το KLE500 του 2027 είναι η άφιξη του Smartride, ενός μηχανικού συστήματος με φυγοκεντρικό μηχανισμό που καταργεί την ανάγκη για χρήση του συμπλέκτη στο ξεκίνημα και τη στάση.

Η Kawasaki έστησε αυτή την πλήρως μηχανική διάταξη πάνω στην έκδοση SE, χωρίς να αφαιρέσει τη μανέτα του συμπλέκτη και τον λεβιέ ταχυτήτων, έτσι ο αναβάτης αλλάζει σχέσεις κανονικά εν κινήσει. Εξίσου άνετα μπορεί και να τον αγνοήσει, όταν σταματά στα φανάρια με κουμπωμένη πρώτη στο κιβώτιο, ενώ στα ξεκινήματα από στάση εξαφανίζεται το ενδεχόμενο να σβήσει κατά λάθος ο κινητήρας από κακό συγχρονισμό της μανέτας του συμπλέκτη κατά το άνοιγμα του γκαζιού.

kawasaki-kle500

Η τεχνολογία Smartride έρχεται να λειτουργήσει ως σύμμαχος της άνεσης και της ευκολίας στην καθημερινότητα και το καλό είναι πως προστίθεται ως έχει στον κινητήρα, χωρίς να χρειάζεται ηλεκτρονικό έλεγχο, αλλά και δίχως να επηρεάζει τη “συμβατική” λειτουργία του κινητήρα, καθώς οι αλλαγές σχέσεων γίνονται κανονικά όπως και χωρίς το Smartride.

kawasaki-kle500

Στη μία και μοναδική εικόνα που συνοδεύει τη νέα έκδοση Smartride, αθόρυβα η Kawasaki μας το παρουσιάζει με νέες ζάντες χωρίς αεροθάλαμο (tubeless), αφήνοντας να εννοηθεί πως πρόκειται για αποκλειστικό χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης έκδοσης. Στις φωτογραφίες των υπολοίπων εκδόσεων (βασική και SE) φαίνονται οι ίδιες ζάντες με σαμπρέλες ως τα γνωρίζουμε στη γκάμα του 2026. Αναμένουμε περισσότερα επ' αυτού, με το ενδιαφέρον μας να επικεντρώνεται αν πρόκειται για ένα προσόν μόνο των Smartride μοντέλων ή αν θα μπορούν να φορεθούν σε όλη τη γκάμα.

Πέραν αυτής της νέας έκδοσης, η Kawasaki ανακοινώνει τρεις ακόμη διαμορφώσεις του KLE500 που ουσιαστικά διαφέρουν μόνο στη χρήση επίσημων αξεσουάρ και οι οποίες ισχύουν τόσο στη βασική μορφή όσο και στην SE του μοντέλου.

kawasaki-kle500-rally

KLE500 Rally – Εξάτμιση Akrapovič Titanium, προστατευτική σίτα ψυγείου, μεγάλη ποδιά κινητήρα, χαμηλή θέση συνεπιβάτη (για ίσια σέλα χωρίς σκαλοπάτι) και παροχή φόρτισης USB-C.

kawasaki-kle500-adventure-tourer

KLE500 Adventure Tourer – Μεγάλη ποδιά κινητήρα, προστατευτικά κάγκελα, πλαϊνές βαλίτσες 21 λίτρων με τις βάσεις τους.

kawasaki-kle500-top-case

KLE500 Top Case – Παροχή φόρτισης USB-C και πίσω σχάρα με βάση για κεντρική βαλίτσα (Top Case).

Τα χρώματα του KLE500 για το 2027 έχουν ως εξής:

KLE500 – Μαύρο-γκρι

KLE500 SE – Πράσινο, Γκρι και Λευκό

KLE500 SE Smartride - Λευκό