Τέλος τα XT660Z Tenere και XJR 1300 από του χρόνου!

Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

21/6/2016

Η Yamaha δεν θα έχει στην παραγωγή από του χρόνου το XT660Z Tenere, αλλά ούτε και το XJR 1300. Στην περίπτωση του μονοκύλινδρου on-off γνωρίζουμε ήδη ότι θα αντικατασταθεί από μια μοτοσυκλέτα βασισμένη στα μηχανικά μέρη του δικύλινδρου MT-07. Για να μην μπερδευτείτε με το MT-07 Tracer που παρουσίασε πρόσφατα, η μοτοσυκλέτα που θα αντικαταστήσει το σημερινό Tenere, θα έχει μεγάλους τροχού 21 ή 19 ιντσών εμπρός και τροποποιήσεις στο υποπλαίσιο ώστε να προσαρμοστεί καλύτερα στα χαρακτηριστικά και τα δεδομένα της On-off κατηγορίας, διαθέτοντας περισσότερες ικανότητες στο χώμα.

Αντίθετα η λήξη της παραγωγής του XJR 1300 μας προκαλεί μια μικρή έκπληξη, δεδομένου ότι μόλις πριν ένα χρόνο, μαζί με την παρουσίαση της καινούριας R1 είχαμε οδηγήσει στην Αυστραλία την ανανεωμένη XJR 1300, μαζί με μια νέα έκδοση Café-racer. Επίσης, όταν παραβρεθήκαμε στην παγκόσμια παρουσίαση του neo-retro XSR 700, οι άνθρωποι της Yamaha μίλαγαν με τις ώρες για το πόση σημασία και βάρος θα δώσει στο άμεσο μέλλον η ιαπωνική εταιρεία στις vintage και κλασσικές μοτοσυκλέτες της. Από την άλλη μεριά, ίσως αυτή η είδηση περί διακοπής της παραγωγής της XJR 1300 να σημαίνει ότι η Yamaha έχει ήδη στα σκαριά τον αντικαταστάτη της. Πάντως ο μόνος λόγος για κάτι τέτοιο θα ήταν οι προδιαγραφές EURO 4 που μάλλον δεν θα καταφέρνει να πετύχει ο σημερινός τετρακύλινδρος κινητήρας, αφού ήδη μετράει 18 χρόνια στην παραγωγή, έστω και αν έχει εκσυγχρονιστεί πολλές φορές. Το μόνο που ελπίζουμε είναι ο αντικαταστάτης να είναι αερόψυκτος…  

EICMA: SYM Jepardo 250/300 2026 - Η επόμενη γενιά των μεσαίων GT

Με δύο κινητήρες στα 250 και 300 κ.εκ. - Και τη νέα σχεδιαστική γλώσσα της SYM
SYM Jepardo 250-300 2026 - EICMA 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

10/11/2025

Το SYM Jepardo ανήκει στην τριάδα των μοντέλων που παρουσίασε η SYM στο Μιλάνο, ως το επόμενης γενιάς μεσαίου κυβισμού GT σκούτερ της ταΐβανέζικης εταιρείας.

Για τους μεγαλύτερους το Jepardo έχει όνομα που θυμίζει το διάσημο αμερικάνικο τηλεπαιχνίδι που κράτησε για 42 ολόκληρα χρόνια, όμως στην πραγματικότητα η έμπνευση για αυτό το όνομα προέρχεται από το ιταλικό Ghepardo, τον Γατόπαρδο ή αλλιώς Τσίτα. 

Η σχεδίασή του είναι δυναμική και χαρακτηρίζεται από έντονες ακμές και γωνίες με την τετράδα των εμπρός LED να του δίνει μια ξεχωριστή ταυτότητα. Το ίδιο κάνει και η σχεδίαση του πίσω φωτιστικού σώματος που "αντιγράφει" επιτυχημένα εκείνη του κεντρικού προβολέα και κάνει αδύνατο να μπερδέψει κανείς το Jepardo με κάποιο άλλο σκούτερ.

SYM Jepardo 250-300 2026 - EICMA 2025

Το μεσαίου κυβισμού GT έχει εξοπλιστεί με TFT οθόνη που συνδέεται με κινητό και προσφέρει έλεχγο τηλεφωνικών κλήσεων, mirroring αλλά και πλοήγηση Google Maps και keyless σύστημα ενεργοποίησης/εκκίνησης. Τη χρηστικότητα η ρυθμιζόμενη σε ύψος ζελατίνα που δεν χρειάζεται εργαλεία για να αλλάξει θέση όπως και η μικρή σχάρα στο πίσω μέρος με τις ενσωματωμένες χειρολαβές, ενώ κάτω από τη σέλα υπάρχει χώρος για δύο κράνη. 

Ο αναβάτης έχει τη δυνατότητα να ρυθμίσει σε μήκος την "πλατούλα" της μεγάλης σέλας, το traction control είναι στάνταρ και τα φωτιστικά σώματα είναι full LED, ενώ περιλαμβάνονται επίσης δύο θύρες φόρτισης Type A και Type C.

SYM Jepardo 250-300 2026 - EICMA 2025

Το Jepardo έχει ανακοινωθεί με δύο διαφορετικούς υγρόψυκτους κινητήρες και οι δύο 4βάλβδιδοι με έναν επικεφαλής εκκεντροφόρο στα 249 και 278 κ.εκ. αντίστοιχα. Οι διαφορές στην απόδοση είναι μικρές μεταξύ τους: ο 250άρης αποδίδει 24,27 ίππους και ο "300άρης" 25,6, ενώ η ροπή είναι 2,44 και 2,65 kg.m αντίστοιχα με τη χωρητικότητα του ρεζερβουάρ να βρίσκεται στα 12 λίτρα. 

Για το φρενάρισμα φροντίζουν δίσκοι 260 και 240 χλστ. εμπρός και πίσω αντίστοιχα και την ανάρτηση έχουν αναλάβει ένα συμβατικό πιρούνι και διπλά αμορτισέρ πίσω που ρυθμίζονται ως προς την προφόρτισή τους.

Το Jepardo είναι ένα σχετικά μεγάλο σκούτερ ως γνήσιο παιδί της GT κατηγορίας με το μήκος να φτάνει στα 2.210 χλστ. και το πλάτος στα 760 χλστ. Το μεταξόνιο βρίσκεται στα 1.535 χλστ. και το ύψος της σέλας στα 755 χλστ., κάτι που θα βολέψει και τα χαμηλότερα αναστήματα.