Τέλος τα XT660Z Tenere και XJR 1300 από του χρόνου!

Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

21/6/2016

Η Yamaha δεν θα έχει στην παραγωγή από του χρόνου το XT660Z Tenere, αλλά ούτε και το XJR 1300. Στην περίπτωση του μονοκύλινδρου on-off γνωρίζουμε ήδη ότι θα αντικατασταθεί από μια μοτοσυκλέτα βασισμένη στα μηχανικά μέρη του δικύλινδρου MT-07. Για να μην μπερδευτείτε με το MT-07 Tracer που παρουσίασε πρόσφατα, η μοτοσυκλέτα που θα αντικαταστήσει το σημερινό Tenere, θα έχει μεγάλους τροχού 21 ή 19 ιντσών εμπρός και τροποποιήσεις στο υποπλαίσιο ώστε να προσαρμοστεί καλύτερα στα χαρακτηριστικά και τα δεδομένα της On-off κατηγορίας, διαθέτοντας περισσότερες ικανότητες στο χώμα.

Αντίθετα η λήξη της παραγωγής του XJR 1300 μας προκαλεί μια μικρή έκπληξη, δεδομένου ότι μόλις πριν ένα χρόνο, μαζί με την παρουσίαση της καινούριας R1 είχαμε οδηγήσει στην Αυστραλία την ανανεωμένη XJR 1300, μαζί με μια νέα έκδοση Café-racer. Επίσης, όταν παραβρεθήκαμε στην παγκόσμια παρουσίαση του neo-retro XSR 700, οι άνθρωποι της Yamaha μίλαγαν με τις ώρες για το πόση σημασία και βάρος θα δώσει στο άμεσο μέλλον η ιαπωνική εταιρεία στις vintage και κλασσικές μοτοσυκλέτες της. Από την άλλη μεριά, ίσως αυτή η είδηση περί διακοπής της παραγωγής της XJR 1300 να σημαίνει ότι η Yamaha έχει ήδη στα σκαριά τον αντικαταστάτη της. Πάντως ο μόνος λόγος για κάτι τέτοιο θα ήταν οι προδιαγραφές EURO 4 που μάλλον δεν θα καταφέρνει να πετύχει ο σημερινός τετρακύλινδρος κινητήρας, αφού ήδη μετράει 18 χρόνια στην παραγωγή, έστω και αν έχει εκσυγχρονιστεί πολλές φορές. Το μόνο που ελπίζουμε είναι ο αντικαταστάτης να είναι αερόψυκτος…  

EICMA: Voge DS625 ES 2027 – Αναβάθμιση με αδρανειακά ηλεκτρονικά και ημιενεργές αναρτήσεις

Ένα μεγάλο βήμα μπροστά για τη μεσαίου κυβισμού adventure της Voge
DS 625 ES
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

4/11/2026

Η Voge είχε παρουσιάσει στην Κίνα ήδη από τον περασμένο Μάιο το DS625 σε έκδοση ES, δηλαδή Electronic Suspension, και εύλογα το έφερε και στο Μιλάνο για να το αναγγείλει και ως ευρωπαϊκό μοντέλο.

Η αναβάθμιση του DS625X σε ES ωστόσο δεν περιορίζεται αποκλειστικά στις ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, καθώς η σωστή και ακριβής λειτουργία τους απαιτεί ανάλογη αναβάθμιση και στα συστήματα διαχείρισής τους. Αυτό επιτυγχάνεται με την εισαγωγή μιας νέας κεντρικής αδρανειακής μονάδας ελέγχου έξι αξόνων, η οποία ενορχηστρώνει μεταξύ άλλων και τη λειτουργία των αναρτήσεων.

Το νέο σύστημα ημιενεργών αναρτήσεων του DS625 ES προσφέρει κατ’ αρχήν τη βασική λειτουργία, δηλαδή προσαρμογή των υδραυλικών αποσβέσεων (συμπίεση και επαναφορά) σε πραγματικό χρόνο ανάλογα με τα οδηγικά δεδομένα της στιγμής, αλλά δεν μένει μόνο εκεί.

Voge DS625 ES

Στην εφαρμογή της Voge το σύστημα διαθέτει και προκαθορισμένες ρυθμίσεις για την προφόρτιση των ελατηρίων (αναβάτης, αναβάτης και μπαγκάζια κ.ο.κ.), ενώ επιπλέον έχει τη δυνατότητα χαμηλώματος του ύψους σέλας – ανοίγοντας πλήρως τις βαλβίδες των αναρτήσεων – για πιο εύκολη πρόσβαση των ποδιών στο έδαφος όταν η μοτοσυκλέτα σταματά.

Παράλληλα, η έλευση της αδρανειακής IMU προσφέρει την ευκαιρία για μια ακόμη αναβάθμιση στο DS625, καθώς το σύστημα ABS προσθέτει πλέον τον χαρακτηρισμό Cornering στις ικανότητές του.

Κατά τα λοιπά, η μοτοσυκλέτα δεν φέρεται να έχει άλλες αλλαγές, με τον δικύλινδρο κινητήρα KEL600 να διατηρείται στα ίδια επίπεδα απόδοσης με 63 ίππους και 5,9 χιλιογραμμόμετρα, ενώ τα νέα στοιχεία που προστίθενται φέτος στην έκδοση ES απλώς πλουτίζουν κι άλλο ένα πακέτο στάνταρ εξοπλισμού που δύσκολα μπορεί κανείς να βρει ελλείψεις.