Triumph Tiger Sport : νέα για το 2013

Από το

Μαύρο Σκύλο

1/2/2013

Η Triumph παρουσίασε μια νέα μοτοσυκλέτα που θα αντικαταστήσει την επιτυχημένη Tiger 1050. Ακόμη και το όνομά της είναι διαφορετικό, αφού θα λέγεται Tiger Sport, χωρίς να αναφέρεται ο κυβισμός της πλέον. Οι αλλαγές σε σχέση με το απερχόμενο μοντέλο είναι πολλές, από την εμφάνιση έως τον κινητήρα. Ο τρικύλινδρος των 1050 κυβικών απέκτησε δέκα περισσότερους ίππους φθάνοντας πλέον στους 125 στις 9.400 στροφές, με την μέγιστη ροπή να είναι αυξημένη επίσης και να φθάνει τα 10,6 χιλιογραμμόμετρα και να αποδίδεται μόλις στις 4.300 στροφές. Βελτιώσεις έχουν γίνει και στο κιβώτιο ταχυτήτων για πιο ήσυχες και εύκολες αλλαγές, αλλά και στον ψεκασμό όπου επιτεύχθηκε μειωμένη κατανάλωση και σύμφωνα με την Triumph η αυτονομία της θα είναι αυξημένη κατά 7%. Καινούργιας σχεδίασης είναι και η εξάτμιση που υπόσχεται ακόμη πιο ερεθιστικό ήχο. Στο πλαίσιο, η μεγαλύτερη και εμφανέστερη αλλαγή είναι η τοποθέτηση του καινούργιου και πλέον μονόμπρατσου αλουμινένιου ψαλιδιού. Η επιλογή έγινε και για να δημιουργηθεί περισσότερος χώρος στο πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας, ώστε να μεταφέρει με άνεση περισσότερες αποσκευές. Αλλαγμένο και ιδιαίτερα ενισχυμένο είναι και το υποπλαίσιο, έχοντας δυνατότητα μεταφοράς βάρους 220 κιλών και παράλληλα φέρνει χαμηλότερα τη σέλα του συνεπιβάτη. Τo πλαίσιο έχει ενισχυθεί και έχει αλλάξει και η γεωμετρία του, αποκτώντας μισή μοίρα μικρότερη κάστερ και μακρύτερο μεταξόνιο. Oι χυτές αλουμινένιες ζάντες έχουν νέα σχεδίαση, αποκλειστικά για την Tiger Sport και φοράνε Pirelli Angel GT. Οι αλλαγές συνεχίζονται με την πλήρη επανασχεδίαση των πλαστικών τόσο στο εμπρός μέρος του φαίρινγκ, όσο και στα πλαϊνά και την ουρά, τους καινούργιους προβολείς, ενώ η εταιρεία υπόσχεται αναβαθμισμένη ποιότητα τόσο για το φινίρισμα όσο και για την συναρμογή των μερών. Και η θέση οδήγησης έχει αλλάξει, με τη σέλα να είναι πέντε χιλιοστά χαμηλότερα και το τιμόνι τοποθετημένο χαμηλότερα και πιο κοντά στον αναβάτη. Το ABS, που είναι στον στάνταρ εξοπλισμό και μπορεί να απενεργοποιηθεί, έχει καινούργια πιο σύγχρονη κεντρική μονάδα. Επεμβάσεις έχουν γίνει και στις αναρτήσεις που έχουν νέα ελατήρια και διαφορετικές ρυθμίσεις. Μια μεγάλη γκάμα προαιρετικού εξοπλισμού έχει σχεδιαστεί για την καινούργια Tiger Sport ήδη και ανάμεσά τους και νέες πλαϊνές βαλίτσες που χωρούν full face κράνος. Η νέα μοτοσυκλέτα θα είναι διαθέσιμη σε λευκό ή κόκκινο χρώμα και στην χώρα μας θα υπάρχει από τις 15 Μαρτίου, χωρίς να είναι ακόμη καθορισμένη η τιμή της.

KTM 450 SMR 2027: Νέα γραφικά για το αγωνιστικό supermoto 

Πλέον καλύπτεται από την Premium Εργοστασιακή Εγγύηση ενός έτους της KTM
KTM 450 SMR 2027 νέα μοτοσυκλέτα
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

2/9/2026

Το αγωνιστικό supremoto της αυστριακής εταιρείας συνεχίζει την πορεία του με πολύ μικρές αλλαγές που αφορούν τα γραφικά που βλέπουμε στο λιτό, πλαστικό, κοστούμι του.

Η χρονιά που συγκέντρωσε και τις περισσότερες αλλαγές για την σκληροπυρηνική supermoto της KTM ήταν το 2024 με πρώτη εμφανή αλλαγή τα πλαστικά γύρω από το ρεζερβουάρ της μοτοσυκλέτας.

Το 2024 είχαμε αλλαγές στο πλαίσιο της μοτοσυκλέτας με στόχο να διαμορφωθεί ελαφρώς η στιβαρότητά του για να προσφέρει περισσότερη αίσθηση και για αυτόν το λόγο αφαιρέθηκαν συνολικά 300 γραμμάρια από τα τοιχώματά του, τις βάσεις του κινητήρα αλλά και από την πίσω ανάρτηση. Τότε τοποθετήθηκαν και διαφορετικά μαρσπιέ ώστε ο αναβάτης να μπορεί να παίρνει μεγαλύτερες κλίσεις. Παράλληλα, η εισαγωγή αέρα είχε νέα σχεδίαση, κάτι που διευκόλυνε την αλλαγή του φίλτρου.

KTM 450 SMR 2027 νέα μοτοσυκλέτα

Πριν από δύο χρόνια τοποθετήθηκε επίσης το WP XACT Closed Cartridge ανεστραμμένο πιρούνι των 48 χλστ. που είχε νέο έμβολο για τη βελτιστοποίηση της ροής του λαδιού και την αποτροπή του αφρισμού, ενώ αλλαγές είχαμε και πίσω με αλλαγές στη σύνδεση της ανάρτησης, νέες τσιμούχες για το πολυρυθμιζόμενο WP XACT αμορτισέρ και μικρότερα σε διάμετρο μπουλόνια.

Πέρσι η KTM έκανε κάποιες τεχνικές αλλαγές για να βελτιώσει την αξιοπιστία της μοτοσυκλέτας (αλλαγές στο σύστημα ψύξης και νέο προστατευτικό κάλυμμα για τον σύνδεσμο καυσίμου) και να τη συμμορφώσει με τα νέα τότε και αυστηρότερα πρότυπα θορύβου της FIM (109 dB), χωρίς ο κινητήρας να χάσει σε απόδοση.

Φέτος οι αλλαγές περιορίστηκαν στα νέα γραφικά που βλέπουμε στα πλαστικά γύρω από το ρεζερβουάρ της παγκόσμιας πρωταθλήτριας του 2025 (S1GP) -με τον Lukas Höllbacher στη σέλα της. 

KTM 450 SMR 2027

Επιπλέον η μοτοσυκλέτα καλύπτεται από την Premium Εγγύηση της KTM που ισχύει από φέτος για τα μοντέλα του 2027 και περιλαμβάνει σε αυτά και τα Motocross, Enduro, Cross Country και ηλεκτρικά των Αυστριακών. Η διάρκεια της εγγύησης ξεκινά από την πρώτη χρήση της μοτοσυκλέτας και όχι με την αγορά της και ακολουθεί τη μοτοσυκλέτα που σημαίνει ότι μπορεί να μεταβιβαστεί σε επόμενο ιδιοκτήτη της.