Triumph Tiger Sport : νέα για το 2013

Από το

Μαύρο Σκύλο

1/2/2013

Η Triumph παρουσίασε μια νέα μοτοσυκλέτα που θα αντικαταστήσει την επιτυχημένη Tiger 1050. Ακόμη και το όνομά της είναι διαφορετικό, αφού θα λέγεται Tiger Sport, χωρίς να αναφέρεται ο κυβισμός της πλέον. Οι αλλαγές σε σχέση με το απερχόμενο μοντέλο είναι πολλές, από την εμφάνιση έως τον κινητήρα. Ο τρικύλινδρος των 1050 κυβικών απέκτησε δέκα περισσότερους ίππους φθάνοντας πλέον στους 125 στις 9.400 στροφές, με την μέγιστη ροπή να είναι αυξημένη επίσης και να φθάνει τα 10,6 χιλιογραμμόμετρα και να αποδίδεται μόλις στις 4.300 στροφές. Βελτιώσεις έχουν γίνει και στο κιβώτιο ταχυτήτων για πιο ήσυχες και εύκολες αλλαγές, αλλά και στον ψεκασμό όπου επιτεύχθηκε μειωμένη κατανάλωση και σύμφωνα με την Triumph η αυτονομία της θα είναι αυξημένη κατά 7%. Καινούργιας σχεδίασης είναι και η εξάτμιση που υπόσχεται ακόμη πιο ερεθιστικό ήχο. Στο πλαίσιο, η μεγαλύτερη και εμφανέστερη αλλαγή είναι η τοποθέτηση του καινούργιου και πλέον μονόμπρατσου αλουμινένιου ψαλιδιού. Η επιλογή έγινε και για να δημιουργηθεί περισσότερος χώρος στο πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας, ώστε να μεταφέρει με άνεση περισσότερες αποσκευές. Αλλαγμένο και ιδιαίτερα ενισχυμένο είναι και το υποπλαίσιο, έχοντας δυνατότητα μεταφοράς βάρους 220 κιλών και παράλληλα φέρνει χαμηλότερα τη σέλα του συνεπιβάτη. Τo πλαίσιο έχει ενισχυθεί και έχει αλλάξει και η γεωμετρία του, αποκτώντας μισή μοίρα μικρότερη κάστερ και μακρύτερο μεταξόνιο. Oι χυτές αλουμινένιες ζάντες έχουν νέα σχεδίαση, αποκλειστικά για την Tiger Sport και φοράνε Pirelli Angel GT. Οι αλλαγές συνεχίζονται με την πλήρη επανασχεδίαση των πλαστικών τόσο στο εμπρός μέρος του φαίρινγκ, όσο και στα πλαϊνά και την ουρά, τους καινούργιους προβολείς, ενώ η εταιρεία υπόσχεται αναβαθμισμένη ποιότητα τόσο για το φινίρισμα όσο και για την συναρμογή των μερών. Και η θέση οδήγησης έχει αλλάξει, με τη σέλα να είναι πέντε χιλιοστά χαμηλότερα και το τιμόνι τοποθετημένο χαμηλότερα και πιο κοντά στον αναβάτη. Το ABS, που είναι στον στάνταρ εξοπλισμό και μπορεί να απενεργοποιηθεί, έχει καινούργια πιο σύγχρονη κεντρική μονάδα. Επεμβάσεις έχουν γίνει και στις αναρτήσεις που έχουν νέα ελατήρια και διαφορετικές ρυθμίσεις. Μια μεγάλη γκάμα προαιρετικού εξοπλισμού έχει σχεδιαστεί για την καινούργια Tiger Sport ήδη και ανάμεσά τους και νέες πλαϊνές βαλίτσες που χωρούν full face κράνος. Η νέα μοτοσυκλέτα θα είναι διαθέσιμη σε λευκό ή κόκκινο χρώμα και στην χώρα μας θα υπάρχει από τις 15 Μαρτίου, χωρίς να είναι ακόμη καθορισμένη η τιμή της.

Kove 350 Rally: Έρχεται με το ρεζερβουάρ χαμηλά και τη νέα εμφάνιση που θα έχει και το 800Χ

Αποκαλυπτήρια μέσω φωτογραφιών από πατέντα της Kove στην Κίνα
kove 350 rally
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

22/7/2026

Στις αρχές του 2026 αποκαλύφθηκε πως η Kove σχεδιάζει να αλλάξει ριζικά την εμφάνιση μιας από τις πιο δημοφιλείς μοτοσυκλέτες της, της adventure 800X. Στις φωτογραφίες που είχαν διαρρεύσει τότε φαινόταν μια εντελώς διαφορετική σχεδίαση στο μπροστινό μέρος, με κεντρικά τοποθετημένο προβολέα αντί των δύο που σχημάτιζαν το χαρακτηριστικό μούτρο του 800Χ.

Στο πιο χωμάτινο άκρο της γκάμας της, το 450 Rally ήταν χρονικά το πρώτο μοντέλο της Kove που προκάλεσε παγκόσμιο σούσουρο γύρω από το όνομά του και ο λόγος ήταν φυσικά η πετυχημένη συμμετοχή του στο Dakar πολύ πριν καν φτάσει στις βιτρίνες των καταστημάτων. Και αυτή η μοτοσυκλέτα χαρακτηριζόταν από ένα ανάλογο σχέδιο στο μπροστινό της μέρος, με δύο μικρούς προβολείς στο ίδιο ακριβώς μοτίβο με το 800Χ.

kove 350 rally

Καθώς λοιπόν η Kove αποφάσισε να στρίψει σε μια νέα κατεύθυνση τη σχεδίαση των μοτοσυκλετών της ξεκινώντας από το 800Χ, να τώρα ένα νέο Rally μοντέλο που φαίνεται να ακολουθεί τον ίδιο δρόμο.

Οι εικόνες που διέρρευσαν για πρώτη φορά από τον αυστραλιανό Τύπο μας δείχνουν το υπό εξέλιξη νέο 350 Rally. Η σχεδίαση είναι φυσικά το πρώτο που προσέχει κανείς και εκεί ξεχωρίζει ο προβολέας που μιμείται ξεκάθαρα το σχέδιο του νέου 800Χ.

kove 350 rally

Από κει και πέρα πληροφορίες τεχνικής φύσης δεν υπάρχουν ακόμη, μπορούμε όμως από τα αρκετά λεπτομερή σχέδια να προσέξουμε πως ο κινητήρας δεν θυμίζει σε τίποτε τον δικύλινδρο των 350RR και 350R. Απεναντίας, μοιάζει οπτικώς πανομοιότυπος με τον μονοκύλινδρο του 450 Rally, γεγονός που τροφοδοτεί σενάρια για μια υποκυβισμένη έκδοσή του – αυτό που κι εμείς θεωρούμε ως το πιθανότερο βάσει όσων βλέπουμε και διαβάζουμε.

Επίσης, χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του δοχείου καυσίμου χαμηλά και εκατέρωθεν του κινητήρα, μια λύση που παραπέμπει στο χαρακτηριστικό σχέδιο της ΚΤΜ από τα 790 και 890 Adventure για να κατεβάσει το κέντρο βάρους μεταφέροντας τον όγκο της βενζίνης στο ύψος των μαρσπιέ, επιλογή που στην περίπτωση αυτής της αρκετά ελαφρύτερης μοτοσυκλέτας πιθανότατα θα έχει πιο αισθητό αποτέλεσμα στη δυναμική της οδήγησης.

kove 350 rally

Μια λογική σκέψη θα ήταν πως η Kove θέλει να εκμεταλλευτεί το καλό όνομα και τις δυνατές πωλήσεις του 450 Rally σε διάφορες αγορές του κόσμου και πρωτίστως σε μεγάλες αγορές για χωματερά όπως αυτή των ΗΠΑ, την οποία πρώτη στόχευσε η κινέζικη εταιρεία όταν λάνσαρε το πρώτο της Rally μοντέλο.

Έτσι ένα 350 με ίσως λίγο πιο χαμηλών προδιαγραφών εξοπλισμό για να έχει ακόμη καλύτερη τιμή θα έβγαζε μεγάλο νόημα, στοχεύοντας τον ερασιτέχνη και τον χομπίστα.