Triumph Tiger Sport : νέα για το 2013

Από το

Μαύρο Σκύλο

1/2/2013

Η Triumph παρουσίασε μια νέα μοτοσυκλέτα που θα αντικαταστήσει την επιτυχημένη Tiger 1050. Ακόμη και το όνομά της είναι διαφορετικό, αφού θα λέγεται Tiger Sport, χωρίς να αναφέρεται ο κυβισμός της πλέον. Οι αλλαγές σε σχέση με το απερχόμενο μοντέλο είναι πολλές, από την εμφάνιση έως τον κινητήρα. Ο τρικύλινδρος των 1050 κυβικών απέκτησε δέκα περισσότερους ίππους φθάνοντας πλέον στους 125 στις 9.400 στροφές, με την μέγιστη ροπή να είναι αυξημένη επίσης και να φθάνει τα 10,6 χιλιογραμμόμετρα και να αποδίδεται μόλις στις 4.300 στροφές. Βελτιώσεις έχουν γίνει και στο κιβώτιο ταχυτήτων για πιο ήσυχες και εύκολες αλλαγές, αλλά και στον ψεκασμό όπου επιτεύχθηκε μειωμένη κατανάλωση και σύμφωνα με την Triumph η αυτονομία της θα είναι αυξημένη κατά 7%. Καινούργιας σχεδίασης είναι και η εξάτμιση που υπόσχεται ακόμη πιο ερεθιστικό ήχο. Στο πλαίσιο, η μεγαλύτερη και εμφανέστερη αλλαγή είναι η τοποθέτηση του καινούργιου και πλέον μονόμπρατσου αλουμινένιου ψαλιδιού. Η επιλογή έγινε και για να δημιουργηθεί περισσότερος χώρος στο πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας, ώστε να μεταφέρει με άνεση περισσότερες αποσκευές. Αλλαγμένο και ιδιαίτερα ενισχυμένο είναι και το υποπλαίσιο, έχοντας δυνατότητα μεταφοράς βάρους 220 κιλών και παράλληλα φέρνει χαμηλότερα τη σέλα του συνεπιβάτη. Τo πλαίσιο έχει ενισχυθεί και έχει αλλάξει και η γεωμετρία του, αποκτώντας μισή μοίρα μικρότερη κάστερ και μακρύτερο μεταξόνιο. Oι χυτές αλουμινένιες ζάντες έχουν νέα σχεδίαση, αποκλειστικά για την Tiger Sport και φοράνε Pirelli Angel GT. Οι αλλαγές συνεχίζονται με την πλήρη επανασχεδίαση των πλαστικών τόσο στο εμπρός μέρος του φαίρινγκ, όσο και στα πλαϊνά και την ουρά, τους καινούργιους προβολείς, ενώ η εταιρεία υπόσχεται αναβαθμισμένη ποιότητα τόσο για το φινίρισμα όσο και για την συναρμογή των μερών. Και η θέση οδήγησης έχει αλλάξει, με τη σέλα να είναι πέντε χιλιοστά χαμηλότερα και το τιμόνι τοποθετημένο χαμηλότερα και πιο κοντά στον αναβάτη. Το ABS, που είναι στον στάνταρ εξοπλισμό και μπορεί να απενεργοποιηθεί, έχει καινούργια πιο σύγχρονη κεντρική μονάδα. Επεμβάσεις έχουν γίνει και στις αναρτήσεις που έχουν νέα ελατήρια και διαφορετικές ρυθμίσεις. Μια μεγάλη γκάμα προαιρετικού εξοπλισμού έχει σχεδιαστεί για την καινούργια Tiger Sport ήδη και ανάμεσά τους και νέες πλαϊνές βαλίτσες που χωρούν full face κράνος. Η νέα μοτοσυκλέτα θα είναι διαθέσιμη σε λευκό ή κόκκινο χρώμα και στην χώρα μας θα υπάρχει από τις 15 Μαρτίου, χωρίς να είναι ακόμη καθορισμένη η τιμή της.

Thrust Motor DSR 125 & 150 - Υψηλού επιπέδου εξοπλισμός, 3 εκδόσεις

Με Start-Stop, ABS, TFT, Keyless, ακόμα και TCS στα 2 κορυφαία μοντέλα της σειράς
Thrust Motor DSR
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

6/12/2023

Τον Φεβρουάριο αναμένεται στη χώρα μας η νέα οικογένεια αστικών scooter DSR της Thrust Motor, σε 2 κυβισμούς (125 & 150 κ.εκ.) και σε 3 εκδόσεις εξοπλισμού.

Το design των DSR είναι ιδιαίτερα σύγχρονο, ενώ οι διαστάσεις τους είναι μικρές, καθιστώντας τα ιδανικά για αστικές μετακινήσεις, καθώς δεν θα κολλήσουν ούτε στο πιο δύσκολο μποτιλιάρισμα. Η σέλα τους είναι γενναιόδωρη σε διαστάσεις τόσο για τον αναβάτη όσο και για τον συνεπιβάτη, ενώ ο τελευταίος έχει στη διάθεση του και χειρολαβές. Τα DSR διαθέτουν και χαμηλή ζελατίνα που προφυλάσσει τον κορμό του αναβάτη. Τα τρία DSR μοιράζονται την ίδια βάση πλαισίου, κοστουμιού, αναρτήσεων (συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι και δυο αμορτισέρ πίσω) και τροχών (14 μπροστά και 13 ιντσών πίσω), με διαφορές σε κυβισμό, τρόπο ψύξης και εξοπλισμό. Ίδιο είναι το ύψος σέλας στα χαμηλά 770 mm, ίδιο και το μεταξόνιο στα 1.375 κ.εκ.

Η πιο οικονομική έκδοση είναι το DSR 125 AC, με αερόψυκτο τετράχρονο κινητήρα 125 κυβικών, απόδοσης 9,5 hp / 7.500 rpm και 1 kgm / 6.000 rpm. Το βάρος του ανακοινώνεται στα 124 στεγνά και στα 135 γεμάτα κιλά. Το DSR 125 AC εξοπλίζεται με δισκόφρενο 240 mm μπροστά και δισκόφρενο 220 mm πίσω, με σύστημα συνδυασμένης πέδησης CBS. Η οθόνη οργάνων είναι ψηφιακή LCD.

Thrust Motor DSR

Οι κορυφαίες εκδόσεις είναι αμφότερες υγρόψυκτες, ενώ λόγω κυβισμού απευθύνονται η μέν DSR 125 LC στην Α1 κατηγορία διπλωμάτων, η δε DSR 150 LC στην Α2.

Το DSR 125 LC ανεβάζει κατακόρυφα τον εξοπλισμό σε σχέση με την AC έκδοση, καθώς πέρα από τον δυνατότερο κινητήρα με τους 11,6 hp / 8.500 rpm και 1,14 kgm / 6.500 rpm, εξοπλίζεται με keyless σύστημα, σύστημα start-stop και ηλεκτροκινητήρα που παίζει τον ρόλο τόσο της γεννήτριας όσο και της μίζας, ABS, TCS και έγχρωμη οθόνη οργάνων TFT. Το βάρος είναι ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με το αερόψυκτο μοντέλο, στα 127 στεγνά και 138 γεμάτα κιλά.

Τέλος, το μεγαλύτερο και πιο δυνατό μοντέλο της οικογένειας είναι το DSR 150 LC, με 14,7 hp / 8.500 rpm και 1,4 kgm / 6.500 rpm. Όπως και στο 125 LC, έτσι και εδώ έχουμε τον ίδιο κορυφαίο εξοπλισμό, με ABS, TCS, TFT οθόνη οργάνων, keyless σύστημα και σύστημα Start-Stop.

Τα 3 DSR αναμένονται στη χώρα μας τον 2ο μήνα του 2024, στις 3 προαναφερθείσες εκδόσεις και σε 3 χρώματα: Γκρι Ματ, Λευκό και Κόκκινο Ματ