Yamaha R1M με φτερά και XSR 900 με full-fairing

Έρχονται από την επόμενη χρονιά
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

24/8/2022

Το εξώφυλλο του τελευταίου τεύχους του περιοδικού Young Machine έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον καθώς  οι Ιάπωνες δημοσιογράφοι ισχυρίζονται πως το 2023 θα δούμε περισσότερα από δέκα νέα μοντέλα να παρουσιάζονται από την Honda, Yamaha και Kawasaki. Τα περισσότερα από αυτά έχουμε μεγάλες πιθανότητες να τα δούμε και στην Ευρώπη, καθώς βασίζονται σε εμπορικές πλατφόρμες μοντέλων όπως τα Honda CB 300,  Kawasaki Z 400, Honda NC 1100 κ.τ.λ.

Το κεντρικό θέμα όμως είναι δύο supersport μοντέλα της Yamaha. Το ένα είναι μάλλον αναμενόμενο, αφού αργά ή γρήγορα η Yamaha θα παρουσίαζε μια νέα R1M. Θυμίζουμε πως η έκδοση M της R1 είναι περιορισμένης παραγωγής και οι παραγγελίες γίνονται μόνο μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας. Η παραγωγή τους ξεκινά συνήθως στην αρχή της χρονιάς και σταματά μερικούς μήνες αργότερα μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή της τελευταίας μοτοσυκλέτας που έχει παραγγελθεί από το διαδίκτυο.

Σύμφωνα με το Young Machine, η επόμενη R1M θα έχει φτερά στο φαίρινγκ και θα είναι βαμμένη στα χρώματα του πρώτου R1 που είδαμε στο Μιλάνο το φθινόπωρο του 1997. Κάτι αντίστοιχο έκανε φέτος η Honda με το CBR1000RR-R Fireblade που το έβαψε στα χρώματα του πρώτου 900RR του 1992.

Η δεύτερη supersport μοτοσυκλέτα που θα δούμε από την Yamaha θα έχει τον τρικύλινδρο κινητήρα του MT-09. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει πολύ ζουμί, καθώς κυκλοφορούν πολύ έντονες φημολογίες τα τελευταία χρόνια για την δημιουργία ενός R9.

Τόσο το Young Machine, όσο και οι αποκλειστικές πληροφορίες που έχει το ΜΟΤΟ θέλουν την Yamaha να παρουσιάζει σε αυτή την έκθεση του Μιλάνου μια “πρωτότυπη” supersport μοτοσυκλέτα βασισμένη στα μηχανικά μέρη του νέου XSR900. Το “πρωτότυπο” αυτό βρίσκεται ήδη τελικό στάδιο κατασκευής του και η Yamaha ακολούθησε τη διαδικασία “Yard Build” δηλαδή έδωσε ένα XSR900 σε μια ομάδα ταλαντούχων νέων στις ΗΠΑ. Έχουμε δει σε ψηφιακή μορφή τη μοτοσυκλέτα και έχουμε μιλήσει προσωπικά με την ομάδα που έχει αναλάβει την κατασκευή της και σας διαβεβαιώνουμε πως αν κάνουν πραγματικότητα όσα μας είπαν, τότε η Yamaha θα έχει έτοιμη τη βάση για να φτιάξει ένα R9. Τα σπορ στοιχεία θα είναι πολύ πιο έντονα από τα retro και το σκεπτικό είναι να φτιάξουν μια supersport μοτοσυκλέτα με τον χαρακτήρα που είχαν τα ιαπωνικά supersport έως τη δεκαετία του ’90, δηλαδή οδήγηση στο δρόμο και περιστασιακά στην πίστα και όχι το ανάποδο που συμβαίνει σήμερα.

Στην γενική εικόνα θα πρέπει να βάλουμε και τις αντίστοιχου προσανατολισμού μοτοσυκλέτες που ετοιμάζει η KTM με τον δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα της, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως ήδη στο πρωτάθλημα των ΗΠΑ η κατηγορία των Supersport έχει αλλάξει μορφή και επιτρέπεται η συμμετοχή μοτοσυκλετών όπως η Ducati Panigale V2, ΚΤΜ 890 Duke R, BMW F 900 R κ.τ.λ. Με τα ιαπωνικά τετρακύλινδρα 600 να είναι πλέον διαθέσιμα σε ελάχιστες αγορές του κόσμου,  μια μοτοσυκλέτα σαν το R9 με τον τρικύλινδρο κινητήρα της οικογένειας των ΜΤ-09 είναι απόλυτα επίκαιρη  

 

Suzuki SV-7GX: Ανακοινώθηκε η τιμή του σε ευρωπαϊκές αγορές και είναι ανταγωνιστική – Πρόβλεψη για Ελλάδα

Έρχεται με νέο πακέτο βασισμένο στην παλιά αξιοπιστία
suzuki
Από τον

Παύλο Καρατζά

12/5/2026

Η Suzuki μας αποκάλυψε στην έκθεση EICMA τη νέα μεσαία crossover SV-7GX, που φέρει τον γνωστό V2 κινητήρα 90 μοιρών των SV650 και V-Strom 650, ανανεωμένο με νέα καλούδια.

Ο κινητήρας αυτός βρίσκεται στην παραγωγή από το μακρινό 1999, όμως φέρει πλέον ride-by-wire ψεκασμό που έρχεται πακέτα μαζί με quickshiter δύο κατευθύνσεων, τρία riding modes που ρυθμίζουν με την σειρά τους την απόδοση κινητήρα και traction control τριών επιπέδων, ενώ η απόδοση του κινητήρα είναι 72,4 ίπποι και 6,52 kg.m στις 8.500 και 6.800 σ.α.λ. αντίστοιχα - όσο δηλαδή ήταν και πριν τον εκσυγχρονισμό.

suzuki

Η τιμή της μοτοσυκλέτας στην Αγγλία έχει ανακοινωθεί στις 6.999 λίρες (περίπου 8.000 ευρώ, ισοτιμία 12/5/2026), στη Γερμανία η βασική έκδοση (λευκό χρώμα) θα πωλείται έναντι 7.999 ευρώ με την Touring έκδοση να είναι κατά χίλια ευρώ ακριβότερη (8.999), ενώ στην Ισπανία έχει οριστεί στα 7.999 ευρώ. Στη χώρα μας εκτιμάμε πως λόγω του τέλους ταξινόμησης και του αυξημένου ΦΠΑ, η τιμή αναμένεται να υπερβεί τις 8.000 ευρώ.

Πρόκειται για μια τιμή που ως τώρα φωτογραφίζει τη διάθεση της Suzuki να κρατήσει τη νέα της μοτοσυκλέτα κοντά στα δεδομένα του ανταγωνισμού, καθώς παραμένει στα ίδια επίπεδα με το V-Strom 650.

Το SV-7GX εκτιμάται πως θα φτάσει στο ευρωπαϊκό δίκτυο της Suzuki προς τα τέλη του Καλοκαιριού.