Yamaha R1M με φτερά και XSR 900 με full-fairing

Έρχονται από την επόμενη χρονιά
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

24/8/2022

Το εξώφυλλο του τελευταίου τεύχους του περιοδικού Young Machine έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον καθώς  οι Ιάπωνες δημοσιογράφοι ισχυρίζονται πως το 2023 θα δούμε περισσότερα από δέκα νέα μοντέλα να παρουσιάζονται από την Honda, Yamaha και Kawasaki. Τα περισσότερα από αυτά έχουμε μεγάλες πιθανότητες να τα δούμε και στην Ευρώπη, καθώς βασίζονται σε εμπορικές πλατφόρμες μοντέλων όπως τα Honda CB 300,  Kawasaki Z 400, Honda NC 1100 κ.τ.λ.

Το κεντρικό θέμα όμως είναι δύο supersport μοντέλα της Yamaha. Το ένα είναι μάλλον αναμενόμενο, αφού αργά ή γρήγορα η Yamaha θα παρουσίαζε μια νέα R1M. Θυμίζουμε πως η έκδοση M της R1 είναι περιορισμένης παραγωγής και οι παραγγελίες γίνονται μόνο μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας. Η παραγωγή τους ξεκινά συνήθως στην αρχή της χρονιάς και σταματά μερικούς μήνες αργότερα μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή της τελευταίας μοτοσυκλέτας που έχει παραγγελθεί από το διαδίκτυο.

Σύμφωνα με το Young Machine, η επόμενη R1M θα έχει φτερά στο φαίρινγκ και θα είναι βαμμένη στα χρώματα του πρώτου R1 που είδαμε στο Μιλάνο το φθινόπωρο του 1997. Κάτι αντίστοιχο έκανε φέτος η Honda με το CBR1000RR-R Fireblade που το έβαψε στα χρώματα του πρώτου 900RR του 1992.

Η δεύτερη supersport μοτοσυκλέτα που θα δούμε από την Yamaha θα έχει τον τρικύλινδρο κινητήρα του MT-09. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει πολύ ζουμί, καθώς κυκλοφορούν πολύ έντονες φημολογίες τα τελευταία χρόνια για την δημιουργία ενός R9.

Τόσο το Young Machine, όσο και οι αποκλειστικές πληροφορίες που έχει το ΜΟΤΟ θέλουν την Yamaha να παρουσιάζει σε αυτή την έκθεση του Μιλάνου μια “πρωτότυπη” supersport μοτοσυκλέτα βασισμένη στα μηχανικά μέρη του νέου XSR900. Το “πρωτότυπο” αυτό βρίσκεται ήδη τελικό στάδιο κατασκευής του και η Yamaha ακολούθησε τη διαδικασία “Yard Build” δηλαδή έδωσε ένα XSR900 σε μια ομάδα ταλαντούχων νέων στις ΗΠΑ. Έχουμε δει σε ψηφιακή μορφή τη μοτοσυκλέτα και έχουμε μιλήσει προσωπικά με την ομάδα που έχει αναλάβει την κατασκευή της και σας διαβεβαιώνουμε πως αν κάνουν πραγματικότητα όσα μας είπαν, τότε η Yamaha θα έχει έτοιμη τη βάση για να φτιάξει ένα R9. Τα σπορ στοιχεία θα είναι πολύ πιο έντονα από τα retro και το σκεπτικό είναι να φτιάξουν μια supersport μοτοσυκλέτα με τον χαρακτήρα που είχαν τα ιαπωνικά supersport έως τη δεκαετία του ’90, δηλαδή οδήγηση στο δρόμο και περιστασιακά στην πίστα και όχι το ανάποδο που συμβαίνει σήμερα.

Στην γενική εικόνα θα πρέπει να βάλουμε και τις αντίστοιχου προσανατολισμού μοτοσυκλέτες που ετοιμάζει η KTM με τον δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα της, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως ήδη στο πρωτάθλημα των ΗΠΑ η κατηγορία των Supersport έχει αλλάξει μορφή και επιτρέπεται η συμμετοχή μοτοσυκλετών όπως η Ducati Panigale V2, ΚΤΜ 890 Duke R, BMW F 900 R κ.τ.λ. Με τα ιαπωνικά τετρακύλινδρα 600 να είναι πλέον διαθέσιμα σε ελάχιστες αγορές του κόσμου,  μια μοτοσυκλέτα σαν το R9 με τον τρικύλινδρο κινητήρα της οικογένειας των ΜΤ-09 είναι απόλυτα επίκαιρη  

 

Husqvarna Vitpilen/Svartpilen 801/901 – Μας αποκαλύπτει την μορφή του!

Ένα teaser βίντεο με μπόλικη δράση στον πάγο, μας δείχνει τί να περιμένουμε
motomagHusqvarna Vitpilen/Svartpilen 801/901 – Μας αποκαλύπτει την μορφή του
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

23/2/2024

Πάγος, λάστιχα με καρφιά και το Vitpilen/Svartpilen 801/901 μας δείχνει το πώς θα μοιάζει, ακολουθώντας την σχεδιαστική ταυτότητα που ξέρουμε από τα μικρότερα μέλη των δύο οικογενειών, αλλά και τον προκάτοχό του Vitpilen 701, με την Husqvarna να μας κρατάει σε αγωνία τόσο για τον κυβισμό όσο και για το τελικό όνομα που θα δώσει στο νέο της μοντέλο.

Όπως γνωρίζουμε ήδη το νέο Vitpilen/Svartpilen 801/901 θα παρουσιαστεί στις 5/3, όμως η Husqvarna θέλει να δημιουργήσει ακόμα περισσότερο hype. Με ένα μικρής διάρκειας teaser βίντεο (reel) στα κοινωνικά της δίκτυα, η εταιρεία του Pierer Group, μας προϊδεάζει για τον χαρακτήρα της νέας της μοτοσυκλέτας.

Το βίντεο ξεκινά με ένα κοντινό πλάνο, στα καρφιά τα οποία σπάνε τον πάγο για να βρουν πρόσφυση. Συνεχίζοντας, βλέπουμε τον πίσω τροχό να σπινάρει στην εκκίνηση, με τον θαρραλέο αναβάτη να οδηγεί επιθετικά την μοτοσυκλέτα πάνω στην ολισθηρή επιφάνεια.

Όπως βλέπουμε στα πλάνα, η εμφάνιση θυμίζει αρκετά αυτή του μοντέλου προπαραγωγής, το οποίο έχουμε δει κατά καιρούς σε κατασκοπευτικές φωτογραφίες. Έτσι, ο στρογγυλός προβολέας παραμένει, μαζί με ένα προστατευτικό μασκάκι μπροστά του, το οποίο δεν γίνεται σαφές αν θα ανήκει στον βασικό εξοπλισμό. Προχωρώντας προς τα πίσω, γίνεται εμφανής η επίδραση των αγώνων flat-track στον σχεδιασμό της μοτοσυκλέτας, με τις καμπύλες να απουσιάζουν. Το παραλληλόγραμμο πίσω μέρος, φιλοξενεί ένα ίδιας διάταξης φανάρι, ενώ στα δεξιά του έρχεται το ψηλά τοποθετημένο τελικό. Αν και η βάση της πινακίδας απουσιάζει, υπολογίζουμε ότι πιθανότατα θα βγαίνει κάτω από την ουρά και όχι πάνω στον πίσω τροχό, όπως στον προκάτοχό του Vitpilen 701.

Όσον αφορά τον χρωματισμό, δυστυχώς η Husqvarna φρόντισε να καλύψει με καμουφλάζ όλα τα πλαστικά του Vitpilen/Svartpilen 801/901, κρατώντας την αγωνία για την τελική εμφάνιση μέχρι την παρουσίαση του μοντέλου. Ο ήχος, όμως, ο οποίος ξεφεύγει σε μερικά πλάνα, μας δηλώνει ότι πρόκειται ξεκάθαρα για δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα, τον οποίο όπως μας έχει συνηθίσει θα δανείζεται από την όμορη εταιρεία, KTM.

Δείτε το μικρής διάρκειας teaser βίντεο:

Ετικέτες