Zontes: Ανακοίνωσε τρικύλινδρο κινητήρα

… και έχει στα σκαριά τετρακύλινδρο!
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

2/6/2021

Η Zontes δεν χρειάζεται συστάσεις στη χώρα μας, καθώς γνωρίζουμε πολύ καλά τις μονοκύλινδρες μοτοσυκλέτες (από 155 έως 310 κυβικά) μέσω της εταιρείας Daytona. Κάποιοι από εσάς, θα θυμάστε πως όταν είχε γίνει η πρώτη παρουσίαση τις σειράς 310 από την ελληνική αντιπροσωπεία στα κεντρικά κτήρια των Τρικάλων, είχαμε γράψει πως στα μελλοντικά πλάνα της Zontes ήταν η δημιουργία μεγαλύτερου κυβισμού πολυκύλινδρων κινητήρων και συγκεκριμένα είχαν ήδη ξεκινήσει τις δοκιμές ενός τετρακύλινδρου εν σειρά 600 κυβικών ώστε να δημιουργήσουν μια σειρά μοντέλων αντίστοιχη με εκείνη που έχει η Benelli για τα TNT.

Τώρα στην έκθεση του Πεκίνου στην Κίνα, ανακοίνωσε την δημιουργία ενός τρικύλινδρου εν σειρά κινητήρα, χωρίς όμως να ανακοινώνει τον κυβισμό του. Αν λάβουμε υπόψη μας τους αντίστοιχους κινητήρες που έχουν η Triumph, Yamaha και MV Agusta, το πιθανότερο είναι να δούμε εκδόσεις μεταξύ 650-900 κυβικών.

Η εξέλιξη του κινητήρα πρέπει να βρίσκεται στο τελικό του στάδιο, αφού η κινέζικη εταιρεία συνόδευσε την ανακοίνωση με φωτογραφίες από το μπλοκ των κυλίνδρων και τον στρόφαλο.

Επίσης πριν ένα χρόνο περίπου, στο διαδίκτυο είχαν κυκλοφορήσει σχέδια μιας γυμνής μοτοσυκλέτας που άνετα θα την τοποθετούσες στην κατηγορία του Yamaha MT-09. Με δεδομένο πως οι μοτοσυκλέτες της Zontes χαρακτηρίζονται από τον υπερπλούσιο εξοπλισμό και την προσιτή τιμή τους, δεν θα μας προκαλούσε εντύπωση αν η πρώτη μοτοσυκλέτα που θα δούμε με αυτόν τον κινητήρα θα είναι (στα χαρτιά έστω…) στην κατηγορία του MT-09 με τιμή κοντά στο MT-07.  

Yamaha YZF-R2: Γεννητούρια στη supersport οικογένεια τον Αύγουστο

Στην Ινδία η Yamaha έχει προαναγγείλει μια νέα μοτοσυκλέτα για τα τέλη Αυγούστου
yamaha
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

9/7/2026

Η πληροφορία κυκλοφορούσε ως είδηση εδώ και πολύ καιρό, ενώ απέκτησε επισημότερη υπόσταση άπαξ και δημοσιεύτηκε στην Ινδία η κατοχύρωση του ονόματος YZF-R2 από τη Yamaha τον περασμένο Χειμώνα.

Πρόκειται για ένα όνομα που είχαμε πρωτοακούσει το 2021, όταν η Yamaha είχε κατοχυρώσει μια μεγάλη σειρά ονομάτων που πρακτικά περιλάμβαναν όλα τα πιθανά YZF-R, από το 1 ως το 9 και επιπλέον τα R15, R20 και R25. Τότε δεν υπήρχαν ακόμη τα R7 και R9 ενώ, πλην αυτών των δύο και των R15, R1, R3 και R6 (για έναν χρόνο ακόμη), τα υπόλοιπα ονόματα εκείνης της λίστας δεν έχουν εμφανιστεί ως σήμερα.

Η αναζωπύρωση της είδησης οφείλεται στο γεγονός πως η Yamaha έχει προαναγγείλει στην Ινδία μια παρουσίαση νέου μοντέλου για τις 27 Αυγούστου. Οι Ινδοί συνάδελφοι ομόφωνα έχουν πειστεί πως εκείνη τη μέρα θα σκάσει μύτη επιτέλους το R2.

Επίσημες πληροφορίες προφανώς δεν υπάρχουν για τη μοτοσυκλέτα, ωστόσο η εκτίμηση είναι πως πρόκειται για μια υπερκυβισμένη εκδοχή του R15, δηλαδή του αντίστοιχου μοντέλου με το R125 με κινητήρα 155cc που κυκλοφορεί σε πολλές αγορές που δεν έχουν Α1 κατηγορία διπλωμάτων – γύρω στα 200 κυβικά εκατοστά και απόδοση περί τους 25 ίππους.

Εφόσον αυτό που θα παρουσιαστεί στην Ινδία είναι όντως το R2, είναι πολύ λογικό να το περιμένουμε με μονοκύλινδρο κινητήρα ώστε να μπορεί να έχει ανταγωνιστική τιμή στις ασιατικές αγορές – γι’ αυτό άλλωστε το ντεμπούτο του θα γίνει εκεί.

Στόχος του R2 είναι να προσφέρει το κάτι παραπάνω σε απόδοση από το μικρό R125/R15, μένοντας αρκετά πιο χαμηλά από την τιμή του δικύλινδρου R3 που είναι το επόμενο βήμα στην οικογένεια.

Το R2 ωστόσο κατά πάσα πιθανότητα θα έχει ενδιαφέρον και για τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς στην πορεία του τελευταίου έτους η Yamaha έχει κατοχυρώσει το όνομα αυτό ξεχωριστά σε πολλές χώρες του κόσμου, μεταξύ αυτών και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως δείγμα των προθέσεών της.

Ετικέτες