Aprilia - Πατέντες για αεροδυναμικά βοηθήματα στη φόρμα του αναβάτη

Για ομαλοποίηση της ροής αέρας γύρω από το σώμα του αγωνιζόμενου
Aprilia αεροδυναμικά βοηθήματα αναβάτη
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

24/3/2023

Μέσα στον ορυμαγδό της εισαγωγής ολοένα και περισσότερων και πιο δραματικών σε όψη και αποτέλεσμα αεροδυναμικών βοηθημάτων στις μοτοσυκλέτες του MotoGP, πριν λίγες ημέρες ο Maverick Vinales χαριτολογώντας είχε δηλώσει “τα επόμενα φτερά θα τοποθετούνται στον αναβάτη”. Κι όμως, τελικά ίσως δεν αστειευόταν.

Η Aprilia είναι από τους πιο ενεργούς κατασκευαστές όσον αφορά στην υιοθέτηση νέων αεροδυναμικών βοηθημάτων στις RS-GP της στο MotoGP (φτερά στα πλάγια της μοτοσυκλέτας, φτερά στη μάσκα, φτερό στο κάτω μέρος της μοτοσυκλέτας, φτερά στο πιρούνι, δοκιμή αεροτομής στην ουρά, διπλά φαίρινγκ, κ.α.), ενώ οι νέες πατέντες της δείχνουν την εταιρεία του Noale να ετοιμάζεται να επεκτείνει τα αεροδυναμικά “χάδια” της και στον αναβάτη.

Η παραπάνω προσήλωση στην αεροδυναμική τελειότητα συνδέεται άρρηκτα με τη δημιουργία μιας από τις πιο πετυχημένες αγωνιστικές μοτοσυκλέτες των τελευταίων ετών -μαζί με εκείνη της Ducati-, ενώ ως επιβεβαίωση της τεράστιας σημασίας της αεροδυναμικής στο MotoGP έρχονται και τα λόγια του Stefan Pierer μέσα από την αποκλειστική συνέντευξη του που θα διαβάσετε στο νέο τεύχος του ΜΟΤΟ, με τον ηγέτη του Mattighofen να μας λέει πως στη δυστοκία της ΚΤΜ στο Πρωτάθλημα μεγάλο μέρος έπαιξε και η αρχική απροθυμία των Αυστριακών να επενδύσουν στην αεροδυναμική εξέλιξη της μοτοσυκλέτας τους.

Οι ολόσωμες φόρμες αναβατών με τις αεροδυναμικές καμπούρες βρίσκονται μαζί μας εδώ και πολλά χρόνια, μια ιδέα που ξεπήδησε από ένα project της Dainese στο μακρινό 1988, με την ιταλική εταιρεία να σχεδιάζει μια ιδιαίτερη προστασία πλάτης η οποία ακούσια έφερε βελτιώσεις και στην αεροδυναμική του συνόλου αναβάτη-μοτοσυκλέτα.

Όμως πέρα από κάποιες αεροδυναμικές βελτιώσεις στα κράνη, κυρίως για τη βελτίωση της σταθερότητας τους σε υψηλές ταχύτητες, μέχρι στιγμής οι εταιρείες δεν είχαν προχωρήσει σε περαιτέρω πειράματα όσον αφορά στις φόρμες των αγωνιζομένων.

Aprilia αεροδυναμικά βοηθήματα αναβάτη

Οι νέες πατέντες της Aprilia αφορούν σε 10 ειδικά σχεδιασμένους πίνακες (panels) που προσαρμοσμένοι με velcro στον αγωνιζόμενο αλλάζουν το σχήμα του σώματος του, εξομαλύνοντας τη ροή του αέρα και βοηθώντας στην περαιτέρω βελτίωση της οπισθέλκουσας.

Ο λόγος για τον οποίο οι Ιταλοί δεν προχώρησαν στον σχεδιασμό μιας νέας αεροδυναμικής φόρμας αλλά προτίμησαν να προσθέσουν από πάνω τα αεροδυναμικά πάνελ, ήταν για να μην περιορίσουν τις κινήσεις του αναβάτη με μια πιο άκαμπτη φόρμα με ευθείες επιφάνειες.

Aprilia αεροδυναμικά βοηθήματα αναβάτη

Δυο πάνελ πιάνουν στους πήχεις του αναβάτη, “καθαρίζοντας” τη ροή αέρα από το τιμόνι στον αναβάτη, και δυο ακόμα συνδέονται στα μπράτσα και στους ώμους του, εξομαλύνοντας τον αέρα που έρχεται πάνω από τη ζελατίνα.

Δυο ακόμα πλαϊνά πάνελ γεμίζουν το κενό ανάμεσα σε μασχάλες και μηρούς, ενώ στα πόδια έρχονται πάνελ σε ισχία και κνήμες με τις ξύστρες να πιάνουν στα τελευταία.

Aprilia αεροδυναμικά βοηθήματα αναβάτη

Όλα τα προαναφερθέντα πάνελ έχουν σχεδιαστεί να έχουν άκαμπτες ευθείες επιφάνειες, με όσες ελαστικότητες χρειάζονται για να μην εμποδίζουν τις κινήσεις του αναβάτη. Επιπλέον, αποφεύγουν τις αρθρώσεις του αναβάτη, ώστε να μην πρέπει να διπλωθούν και να χαλάσουν τη ροή του αέρα, ενώ κάτω από τη σκληρή εξωτερική τους επιφάνεια βρίσκεται ένας αφρός πολυμερούς, όπως την πολυστερίνη, για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια αναβάτη σε περίπτωση πτώσης.

Ως έξτρα πλεονέκτημα, το σύνολο των πάνελ δείχνει να μειώνει και τις αναταράξεις για τον αναβάτη, τις ίδιες αναταράξεις που αυξάνουν την οπισθέλκουσα και εμποδίζουν την επίτευξη υψηλής τελικής ταχύτητας.

Αλέξανδρος Παπαγεωργίου: Πρωταθλητής Supersport 600 στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα για πέμπτη σερί χρονιά!

Τερμάτισε 2ος και στο Alpe Adria, έχοντας χάσει τον διπλό αγώνα της Slovakia Ring λόγω ασθένειας
alex papageorgiou
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

15/10/2026

Ο Αλέξανδρος Παπαγεωργίου και η Yamaha R6 που τρέχει με την ομάδα ZenOne Racing έχει γίνει πια το σημείο αναφοράς στην κατηγορία Supersport 600 (SSP600) του Βαλκανικού Πρωταθλήματος Ταχύτητας BMU. Πρωταθλητής κάθε χρόνο από το 2022 και μετά, ο Έλληνας αναβάτης χρειάστηκε φέτος να ξεπεράσει τον ίδιο του τον εαυτό για να φτάσει στην κορυφή της κλάσης του.

Στον προηγούμενο αγώνα του BMU, που είχε γίνει στη Σλοβακία και την πίστα Slovakia Ring, ο Παπαγεωργίου δεν κατάφερε να δώσει το παρών καθώς νοσηλευόταν με πνευμονία. Αυτό τον έριξε προσωρινά στη δεύτερη θέση της κατάταξης, αφήνοντας ανοικτούς λογαριασμούς για το φινάλε του Βαλκανικού Πρωταθλήματος στη νέα πίστα της Βουλγαρίας, A1 Motor Park.

alex papageorgiou

Εκεί ο πρωταθλητής μας είχε δύο αγωνιστικά σκέλη για να επανέλθει στην κορυφή και ξεκίνησε την αντεπίθεσή του κατακτώντας την πρώτη θέση στη σειρά εκκίνησης, την pole position.

Στο πρώτο σκέλος της SSP600 η καθαρή νίκη που πέτυχε ο Παπαγεωργίου, παρά τον αρκετά εξουθενωμένο του οργανισμό από την περιπέτεια που είχε περάσει, ήταν αρκετή για να στεφθεί Βαλκανιονίκης BMU 2026 στην κατηγορία του.

alex papageorgiou

Το δεύτερο σκέλος του Βουλγαρικού αγώνα είχε ενδιαφέρον μόνο ως προς την τελική κατάταξη του έτερου θεσμού που έτρεχε παράλληλα με το BMU, το Διεθνές Πρωτάθλημα Ταχύτητας Alpe Adria και το οποίο είχε κατακτήσει πέρυσι ο Παπαγεωργίου για να γίνει ο πρώτος Έλληνας στην κορυφή αυτού του θεσμού.

Δυστυχώς φέτος η απουσία του από τον προτελευταίο αγώνα αποδείχθηκε καταδικαστική στην προσπάθεια υπεράσπισης αυτού του τίτλου και ο Παπαγεωργίου έκλεισε τη χρονιά στη δεύτερη θέση της κατάταξης SSP600 του Alpe Adria.

alex papageorgiou

Η επίδοσή του βέβαια που μόνο ως τιμητική μπορεί να χαρακτηριστεί, δεδομένου ότι έχασε τον τίτλο για 18,5 βαθμούς από τον Αυστριακό Benjamin Baumgartner, ενώ πρέπει να τονίσουμε πως ο αγώνας της Σλοβακίας που ο Έλληνας αναβάτης απείχε ήταν ένας από τους τρεις της χρονιάς που, εκτός των δύο σκελών, είχε και σύντομο αγώνα Sprint με 12,5 βαθμούς για τον νικητή, δηλαδή η απώλεια βαθμών για τον απόντα ήταν ακόμη μεγαλύτερη.

Θερμά συγχαρητήρια στον Αλέξανδρο Παπαγεωργίου και την ομάδα ZenOne Racing για τη νέα τους μεγάλη επιτυχία!