Aprilia - Πατέντες για αεροδυναμικά βοηθήματα στη φόρμα του αναβάτη

Για ομαλοποίηση της ροής αέρας γύρω από το σώμα του αγωνιζόμενου
Aprilia αεροδυναμικά βοηθήματα αναβάτη
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

24/3/2023

Μέσα στον ορυμαγδό της εισαγωγής ολοένα και περισσότερων και πιο δραματικών σε όψη και αποτέλεσμα αεροδυναμικών βοηθημάτων στις μοτοσυκλέτες του MotoGP, πριν λίγες ημέρες ο Maverick Vinales χαριτολογώντας είχε δηλώσει “τα επόμενα φτερά θα τοποθετούνται στον αναβάτη”. Κι όμως, τελικά ίσως δεν αστειευόταν.

Η Aprilia είναι από τους πιο ενεργούς κατασκευαστές όσον αφορά στην υιοθέτηση νέων αεροδυναμικών βοηθημάτων στις RS-GP της στο MotoGP (φτερά στα πλάγια της μοτοσυκλέτας, φτερά στη μάσκα, φτερό στο κάτω μέρος της μοτοσυκλέτας, φτερά στο πιρούνι, δοκιμή αεροτομής στην ουρά, διπλά φαίρινγκ, κ.α.), ενώ οι νέες πατέντες της δείχνουν την εταιρεία του Noale να ετοιμάζεται να επεκτείνει τα αεροδυναμικά “χάδια” της και στον αναβάτη.

Η παραπάνω προσήλωση στην αεροδυναμική τελειότητα συνδέεται άρρηκτα με τη δημιουργία μιας από τις πιο πετυχημένες αγωνιστικές μοτοσυκλέτες των τελευταίων ετών -μαζί με εκείνη της Ducati-, ενώ ως επιβεβαίωση της τεράστιας σημασίας της αεροδυναμικής στο MotoGP έρχονται και τα λόγια του Stefan Pierer μέσα από την αποκλειστική συνέντευξη του που θα διαβάσετε στο νέο τεύχος του ΜΟΤΟ, με τον ηγέτη του Mattighofen να μας λέει πως στη δυστοκία της ΚΤΜ στο Πρωτάθλημα μεγάλο μέρος έπαιξε και η αρχική απροθυμία των Αυστριακών να επενδύσουν στην αεροδυναμική εξέλιξη της μοτοσυκλέτας τους.

Οι ολόσωμες φόρμες αναβατών με τις αεροδυναμικές καμπούρες βρίσκονται μαζί μας εδώ και πολλά χρόνια, μια ιδέα που ξεπήδησε από ένα project της Dainese στο μακρινό 1988, με την ιταλική εταιρεία να σχεδιάζει μια ιδιαίτερη προστασία πλάτης η οποία ακούσια έφερε βελτιώσεις και στην αεροδυναμική του συνόλου αναβάτη-μοτοσυκλέτα.

Όμως πέρα από κάποιες αεροδυναμικές βελτιώσεις στα κράνη, κυρίως για τη βελτίωση της σταθερότητας τους σε υψηλές ταχύτητες, μέχρι στιγμής οι εταιρείες δεν είχαν προχωρήσει σε περαιτέρω πειράματα όσον αφορά στις φόρμες των αγωνιζομένων.

Aprilia αεροδυναμικά βοηθήματα αναβάτη

Οι νέες πατέντες της Aprilia αφορούν σε 10 ειδικά σχεδιασμένους πίνακες (panels) που προσαρμοσμένοι με velcro στον αγωνιζόμενο αλλάζουν το σχήμα του σώματος του, εξομαλύνοντας τη ροή του αέρα και βοηθώντας στην περαιτέρω βελτίωση της οπισθέλκουσας.

Ο λόγος για τον οποίο οι Ιταλοί δεν προχώρησαν στον σχεδιασμό μιας νέας αεροδυναμικής φόρμας αλλά προτίμησαν να προσθέσουν από πάνω τα αεροδυναμικά πάνελ, ήταν για να μην περιορίσουν τις κινήσεις του αναβάτη με μια πιο άκαμπτη φόρμα με ευθείες επιφάνειες.

Aprilia αεροδυναμικά βοηθήματα αναβάτη

Δυο πάνελ πιάνουν στους πήχεις του αναβάτη, “καθαρίζοντας” τη ροή αέρα από το τιμόνι στον αναβάτη, και δυο ακόμα συνδέονται στα μπράτσα και στους ώμους του, εξομαλύνοντας τον αέρα που έρχεται πάνω από τη ζελατίνα.

Δυο ακόμα πλαϊνά πάνελ γεμίζουν το κενό ανάμεσα σε μασχάλες και μηρούς, ενώ στα πόδια έρχονται πάνελ σε ισχία και κνήμες με τις ξύστρες να πιάνουν στα τελευταία.

Aprilia αεροδυναμικά βοηθήματα αναβάτη

Όλα τα προαναφερθέντα πάνελ έχουν σχεδιαστεί να έχουν άκαμπτες ευθείες επιφάνειες, με όσες ελαστικότητες χρειάζονται για να μην εμποδίζουν τις κινήσεις του αναβάτη. Επιπλέον, αποφεύγουν τις αρθρώσεις του αναβάτη, ώστε να μην πρέπει να διπλωθούν και να χαλάσουν τη ροή του αέρα, ενώ κάτω από τη σκληρή εξωτερική τους επιφάνεια βρίσκεται ένας αφρός πολυμερούς, όπως την πολυστερίνη, για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια αναβάτη σε περίπτωση πτώσης.

Ως έξτρα πλεονέκτημα, το σύνολο των πάνελ δείχνει να μειώνει και τις αναταράξεις για τον αναβάτη, τις ίδιες αναταράξεις που αυξάνουν την οπισθέλκουσα και εμποδίζουν την επίτευξη υψηλής τελικής ταχύτητας.

MotoGP: Το ρόστερ του 2027 - Ποιος πάει πού και οι εκκρεμότητες που απομένουν

Εννιά θέσεις δεν έχουν κλείσει ακόμη στο σύνολο των 22 αναβατών της επόμενης χρονιάς
motogp
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

22/7/2026

Η φετινή μεταγραφική περίοδος είναι μια από τις πιο περίεργες των αρκετών τελευταίων ετών. Από τη μια έχουμε τη μεγάλη αλλαγή των κανονισμών του πρωταθλήματος, η οποία συνοδεύεται από τη λήξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμβολαίων, άρα το γερό ανακάτεμα στη σύνθεση του 2027 ήταν εξαρχής δεδομένο.

Φέτος επιπλέον η μεταγραφολογία άρχισε λίγο πριν την αγωνιστική δράση, κάτι που επίσης προσέδωσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με τις πρώτες μετακινήσεις να γίνονται γνωστές ήδη από το Sepang Test πριν την έναρξη του πρωταθλήματος.

Γνωστές όμως δεν σημαίνει και επίσημες, καθώς οι διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία διοργανωτών και κατασκευαστών τράβηξαν πολύ και καθυστέρησαν τις μεταγραφικές ανακοινώσεις ως το Καλοκαίρι. Παρότι λοιπόν ένα μεγάλο μέρος των μετακινήσεων ήταν ήδη λίγο-πολύ γνωστές, οι επίσημες ανακοινώσεις άρχισαν να έρχονται ταχύρρυθμα τον τελευταίο καιρό και πλέον έχουμε σχηματοποιημένη την πλειοψηφία του πρωταθλήματος για το 2027.

Θα έχουμε τρεις ή τέσσερις μεταγραφές από τη Moto2 και υπάρχει λόγος που φέτος οι ομάδες κοιτούν με ενδιαφέρον στη μεσαία κατηγορία: η Pirelli. Η ιταλική εταιρεία εξοπλίζει τις δύο μικρότερες κατηγορίες, οπότε ενόψει της επέκτασής της και στο MotoGP από του χρόνου, η εμπειρία με τα λάστιχα είναι ένα επιπλέον προσόν για τους ταλαντούχους αναβάτες της μεσαίας κατηγορίας. Ήδη έχουν ανακοινωθεί δύο, οι David Alonso και Daniel Holgado.

motogp

Από τις εργοστασιακές ομάδες η μόνη που δεν έχει ακόμη καθορισμένο ρόστερ είναι η Honda HRC, καθώς ο Fabio Quartararo ανακοινώθηκε επίσημα μόλις την 20ή Ιουλίου, ενώ δίπλα του η θέση παραμένει ακόμη κενή με δύο μνηστήρες: τον David Alonso που έχει ήδη ενταχθεί επίσημα στην οικογένεια HRC αλλά χωρίς σαφή προορισμό και τον Diogo Moreira, ο οποίος είναι ένας από τους λίγους που συνεχίζουν με συμβόλαιο από πέρυσι. Ο Βραζιλιάνος έχει δείξει καλά δείγματα και μάλλον οι Ιάπωνες σκέφτονται τώρα πως είναι καλύτερη επιλογή για μια εργοστασιακή Honda καθώς θα έχει σαφώς περισσότερη εμπειρία από τον rookie Alonso, άρα μικρότερο ρίσκο για την πρώτη ομάδα της Honda.

Όλες οι άλλες εργοστασιακές έχουν ήδη ανακοινώσει τους αναβάτες τους, με ολικό lifting για τις KTM και Yamaha που θα αλλάξουν εντελώς σύνθεση, κάτι που σίγουρα θα ισχύσει και για τη Honda.

Aprilia και Ducati διατηρούν τον ένα αναβάτη τους, Marco Bezzecchi και Marc Marquez εν προκειμένω, για να έρθουν δίπλα τους οι Pecco Bagnaia και Pedro Acosta αντιστοίχως.

Στις ιδιωτικές ομάδες η Gresini έχει ήδη ανακοινώσει τον Joan Mir και τον rookie Daniel Holgado από τη Moto2, ενώ η LCR έχει δεμένο τον Johann Zarco και μια σκιά δίπλα του. Αυτή η σκιά είναι που επιβεβαιώνει το δίλημμα της Honda για Moreira ή Alonso στην εργοστασιακή ομάδα, διαφορετικά ο Βραζιλιάνος θα έπρεπε να μοστράρει δίπλα στον Zarco στη φωτογραφία, μιας και έχει συμβόλαιο με το HRC ως το 2028. Προφανώς δηλαδή οι δύο εκκρεμούσες θέσεις της Honda έχουν ονόματα, απλά δεν έχει οριστικοποιθεί ακόμη η κατανομή τους. Πολύ δύσκολα θα έχουμε εκπλήξεις με τρίτο όνομα εδώ.

Αυτές που δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει κανέναν αναβάτη είναι οι VR46, Tech3 και Trackhouse, ενώ αγνοείται και ο παρτενέρ του Toprak Ragzatlioglu στην Pramac.

Στην ομάδα του Valentino Rossi πάντως η σύνθεση της επόμενης χρονιάς είναι μάλλον γνωστή, καθώς ο Fermin Aldeguer είναι σχεδόν βέβαιος – η Gresini έχει ήδη ανακοινώσει τον αντικαταστάτη του, ενώ το συμβόλαιό του απευθείας με τη Ducati Corse παραμένει σε ισχύ – και δίπλα του θα έρθει κατά πάσα πιθανότητα ο rookie Nicolo Bulega, λογικά ως παγκόσμιος πρωταθλητής WSBK και σίγουρα ως αναβάτης δοκιμών της Ducati.

Η Tech3 παραμένει ένα μυστήριο, με το όνομα του Luca Marini να ακούγεται με σοβαρές πιθανότητες – φέρεται να είναι σε συζητήσεις για συμβόλαιο εδώ και σχεδόν έναν μήνα – και δίπλα του ένα rookie ταλέντο από τη Moto2 που, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, παίζεται μεταξύ Manuel Gonzalez (πρωτοπόρος Moto2 φέτος) και Senna Agius.

Όσο για την Trackhouse, ο Raul Fernandez πιθανότατα θα μείνει στη θέση του μετά τις εντυπωσιακές του εμφανίσεις στους τελευταίους αγώνες, ενώ αυτός που θα πάρει τη θέση του Ai Ogura του χρόνου θα είναι σχεδόν σίγουρα ο Enea Bastianini.

Τέλος, στην Pramac το πιθανότερο σενάριο είναι να έρθει ένας ακόμη αναβάτης από τη Moto2, εν προκειμένω ο Izan Guevara στη θέση του Jack Miller.

Τα παραπάνω σημαίνουν πως μας χαιρετούν οι κ.κ. Alex Rins, Maverick Vinales, Jack Miller, Brad Binder και Franco Morbidelli. Στη λίστα αυτή δεν περιλαμβάνουμε και τον Luca Marini, ο οποίος δεν έχει βρει ακόμη ομάδα μεν, αλλά έχει συγκεντρώσει αρκετό ενδιαφέρον από ομάδες και το όνομά του έχει κατά καιρούς συνδεθεί με όλες τις κενές σέλες, από την Tech3 (όπου πιθανώς θα καταλήξει) και τις Trackhouse και VR46, ως εργοστασιακές θέσεις που έχουν πια κλείσει με άλλους.

 

Ετικέτες