Aprilia RS 457 Trofeo - Αγώνες ενιαίου με ειδική έκδοση της νέας sport μοτοσυκλέτας των Ιταλών 

Με στόχο την προώθηση νέων ταλέντων και ειδικό kit βελτίωσης απόδοσης
Aprilia RS 457 Trofeo
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

4/7/2024

Αγώνες ενιαίου τύπου με πρωταγωνίστρια μια ειδική έκδοση της Aprilia RS 457 ανακοίνωσε η εταιρεία από το Noale με τον πρώτο αγώνα το ερχόμενο φθινόπωρο.

Η πρόθεση της Aprilia για τους αγώνες ενιαίου τύπου με την RS 457 ήταν ήδη γνωστή από την περασμένη EICMA με τους Ιταλούς να ανακοινώνουν τότε ότι το kit της sport μοτοσυκλέτας βρίσκεται υπό εξέλιξη.

Το kit στοχεύει στο να κάνει την προσιτή μεσαίου κυβισμού RS 457 πιο κατάλληλη και διασκεδαστική σε περιβάλλον πίστας για όλους τους αναβάτες, με τη μοτοσυκλέτα να αποτελεί ήδη μια πολύ καλή βάση γι' αυτή τη "δουλειά", ειδικά για αναβάτες με μικρότερη εμπειρία.

Aprilia 457 Trofeo -Έρχονται αγώνες ενιαίου

Φυσικά το kit απευθύνεται κυρίως σε εκείνους που θα λάβουν μέρος στο νέο ενιαίο πρωτάθλημα της ιταλικής εταιρείας, το οποίο θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο με τον πρώτο αγώνα να πραγματοποιείται στην Cremona και αυτό το kit θα είναι η μόνη βελτίωση που θα επιτρέπεται στους συγκεκριμένους αγώνες, για να κρατηθεί και το κόστος σε λογικά επίπεδα.

Aprilia 457 Trofeo -Έρχονται αγώνες ενιαίου

Το πακέτο βελτιώσεων και αλλαγών περιλαμβάνει ουρά, νέο φαίρινγκ και κάλυμμα ρεζερβουάρ από fiberglass της Plastic Bike, αγωνιστική κεντρική μονάδα ελέγχου και ολόσωμη εξάτμιση της SC Project με την οποία οι Ιταλοί συνεργάζονται και στο MotoGP. Νέο είναι και το φίλτρο αέρα από την Sprint Filter, ενώ οι αγωνιστικοί διακόπτες και κουμπιά προέρχονται από την Jet Prime. 

Aprilia RS 457

Με αυτό το kit το βάρος της RS 457 πέφτει κάτω από τα 159 κιλά της έκδοσης δρόμου -οι Ιταλοί δεν ανακοινώνουν σε αυτό το σημείο πόσο-, ενώ η εξάτμιση και η ECU ανεβάζουν την απόδοση του εν σειρά δικύλινδρο πάνω από τους 47 ίππους, επίσης σε νούμερο που δεν ανακοινώνεται.

Vinales & Aleix

Οι δύο πρώτοι αγώνες τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη αντίστοιχα αποτελούν μια πρόγευση του ενιαίου πρωταθλήματος που θα ακολουθήσει, με τον δεύτερο να πραγματοποιείται στο Misano.

Ετικέτες

MotoGP: Πρώτες εικόνες της Honda RC214V 850 2027! Τη δοκιμάζει ο Taka Nakagami στη Sepang [VIDEO]

Πρώτες εντυπώσεις και σχόλια, από τον Ιάπωνα αναβάτη εξέλιξης του HRC
Honda RC214V - Nakagami
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

12/3/2026

Στα μέσα Δεκεμβρίου του 2025 σας είχαμε γράψει για την έναρξη δοκιμών της Honda για την RC214V που θα ξεκινήσει την καριέρα της στη σεζόν MotoGP του 2027, στη νέα εποχή των 850 κυβικών. Στα τέλη του ίδιου μήνα ο πρώην αγωνιζόμενος του MotoGP και νυν αναβάτης εξέλιξης της Honda, Takaaki Nakagami βρέθηκε στη Sepang όπου και πραγματοποίησε τις πρώτες δοκιμές της μοτοσυκλέτας.

Μέχρι τώρα, η Honda είχε κρατήσει μυστικές τις δοκιμές της RC214V, αφού στις φωτογραφίες των δοκιμών της Sepang είχαμε δει μεν τον Taka, αλλά καβάλα στις RC213V του 26, τις οποίες επίσης εξελίσσει.

Παράλληλα, η ιαπωνική εταιρεία μας είχε δώσει τις ημέρες των δοκιμών στην πίστα της Μαλαισίας ένα teaser από τον ήχο της RC214V, χωρίς άλλα στοιχεία.

Πέρασαν δυόμισι μήνες, και τώρα το HRC αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα ένα σύντομο βίντεο στα social media, στο οποίο εμφανίζεται ο Nakagami να οδηγεί τη νέα V4 Honda των 850 κυβικών.

Η μοτοσυκλέτα δοκιμών είναι μαύρη χωρίς αυτοκόλλητα χορηγών, με τον αριθμό 30 (τον αριθμό του Ιάπωνα αναβάτη) στο φαίρινγκ, ενώ για την ώρα δεν γνωρίζουμε αν φέρει κοστούμι σύμφωνα με τις προδιαγραφές της νέας εποχής (η μύτη της μάσκας 50mm πιο πίσω από τώρα, πάνω τμήμα φαίρινγκ στενότερο κατά 50mm, αεροδυναμική καμπούρα πίσω από τον αναβάτη χαμηλότερη κατά 100mm), ή το κοστούμι της RC213V.

Θυμίζουμε πως στη νέα εποχή του MotoGP που ξεκινά το 27, πέρα από τη μείωση του κυβισμού από τα 1.000 στα 850 κ.εκ. και την αλλαγή από τα ελαστικά της Michelin σε εκείνα της Pirelli, δραστικό περιορισμό θα έχουμε στα αεροδυναμικά βοηθήματα, με τους τεχνικούς να υπολογίζουν μείωση του downforce, του φαινομένου που “πακτώνει” τη μοτοσυκλέτα στο έδαφος κατά 30% με 50%.

Τέλος, την επόμενη σεζόν θα πούμε αντίο και στις συσκευές που αλλάζουν το ύψος της μοτοσυκλέτας.

Στο σύντομο βίντεο του HRC βλέπουμε τον Nakagami να οδηγεί τη μοτοσυκλέτα, την οποία και ακούμε, ενώ έχουμε και τα πρώτα του -λακωνικά- σχόλια, στα οποία αναφέρει “Η πρώτη εντύπωση είναι πως η μοτοσυκλέτα είναι σούπερ ελαφριά.

Ένιωσα αρκετά έκπληκτος, σε αυτές τις συνθήκες (σσ. το συγκεκριμένο τεστ είχε και αρκετή βροχή). Πολύ ωραία.”

Η Honda είναι ο δεύτερος κατασκευαστής που δείχνει τη μοτοσυκλέτα της να δοκιμάζεται στην πίστα. Είχε προηγηθεί η ΚΤΜ στις αρχές Δεκεμβρίου του 2025.

Υπάρχουν πληροφορίες πως η Yamaha έχει κάνει ήδη δοκιμές, χωρίς να έχει δώσει κανένα στοιχείο για τη μοτοσυκλέτα των 850 κυβικών της, η Ducati ξεκίνησε πρόσφατα κι αυτή τις δοκιμές με τον Pirro, και η Aprilia αναμένεται να κάνει ντεμπούτο στη μοτοσυκλέτα του 27 την άνοιξη.

Αν τώρα ο Nakagami ξεκίνησε τις δοκιμές της RC214V, η εξέλιξη αναμένεται να επιταχυνθεί σύντομα, μόλις μπει στο παιχνίδι και ο Aleix Espargaro, με τον Ιάπωνα και τον Ισπανό να κάνουν ότι μπορούν για να προετοιμάσουν μια ανταγωνιστική μοτοσυκλέτα την οποία, αν επαληθευτούν οι πληροφορίες, το 2027 θα οδηγεί ο Fabio Quartararo.

Ετικέτες