Flatrock Motorsports Park - Νέα ασφάλτινη πίστα στις Η.Π.Α. με 34 στροφές και σχεδόν 9,5 χιλιόμετρα διαδρομής!

Τμήμα της θα μπορούσε να αποτελέσει έναν ακόμα σταθμό για τα MotoGP στα επόμενα χρόνια
motomagFlatrock Motorsports Park – Νέα πίστα με 34 στροφές και σχεδόν 9,5 χιλιόμετρα διαδρομής!
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

5/1/2024

Μία νέα -τεραστίων διαστάσεων- πίστα έχει αρχίσει να ετοιμάζεται στο Nashville του Tennessee των Η.Π.Α., η οποία θα έχει συνολικό μήκος 9,493 χιλιομέτρων, με την διαδρομή να αποτελείται από 34 στροφές (!), ενώ μία εξ αυτών θα έχει θετική κλίση… 30 μοιρών!

Οι Η.Π.Α. είναι μία αχανής έκταση, όπου μεγάλο τμήμα της έχει μείνει είτε μερικώς είτε ολικώς ανεκμετάλλευτο. Παρέχει έτσι τον χώρο για την δημιουργία μίας μεγάλης πίστας, η οποία δεν θα αποτελεί μόνο αυτό, αλλά θα λειτουργεί και σαν πολυχώρος, με εστιατόρια, ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, χώρο για συναυλίες κ.α.

Αυτό σκέφτηκε να κάνει και ο Γερμανός μηχανολόγος-μηχανικός Hermann Tilke, μαζί με άλλους μετόχους στο Nashville του Tennessee. Μιλάμε για έναν άνθρωπο με αρκετή εμπειρία στη σχεδίαση και την κατασκευή πιστών, έχοντας υπάρξει υπεύθυνος για την δημιουργία ή αναδιάρθρωση για πάνω από 50 σε όλο τον κόσμο. Μερικές εξ αυτών είναι η πίστα της Καταλονίας, η Buddh International Circuit της Ινδίας, αλλά και η Circuit of the Americas στο Όστιν του Τέξας και πολλές ακόμα. Μάλιστα, ο Γερμανός είναι ένας από τους τέσσερις σχεδιαστές που έχουν αναγνωριστεί από την FIA, ενώ είναι ο μόνος που έχει πάρει άδεια να σχεδιάζει πίστες για την F1. Στο Nashville εδρεύει και η εταιρεία Trackhouse Entertainment του Justin Marks, η οποία αποτελεί τον βασικό χορηγό της δορυφορικής ομάδας της Aprilia στα MotoGP.

Flatrock Motorsports Park – Νέα πίστα με 34 στροφές και σχεδόν 9,5 χιλιόμετρα διαδρομής!

Μπορεί η περιοχή γύρω από τον ποταμό Μισισιπή, όπου βρίσκεται και το Tennessee να είναι κατά κύριο λόγο επίπεδη, ωστόσο η Flatrock αναμένεται να έχει αρκετές υψομετρικές διαφορές, χωρίς όμως να διευκρινίζεται πόσο έντονες θα είναι. Η πίστα εντοπίζεται στην περιοχή Rockwood του Tennessee, κοντά στον αυτοκινητόδρομο I-40 και 112 χιλιόμετρα μακριά από το Knoxville και 211 από το Nashville.

Flatrock Motorsports Park – Νέα πίστα με 34 στροφές και σχεδόν 9,5 χιλιόμετρα διαδρομής!

Πέραν της υψομετρικής διαφοράς, που αναμφίβολα κάνει μία πίστα πιο ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική, αλλά ταυτόχρονα και πιο τεχνική -ειδικά όσον αφορά τις μοτοσυκλέτες η συνολική διαδρομή περιλαμβάνει 34 στροφές (!), ενώ μία εξ αυτών έχει κλίση 30°. Για να σας δώσουμε μία εικόνα, η συγκεκριμένη κλίση είναι μόλις μία μοίρα μικρότερη από την οβάλ πίστα της Daytona, όπου τρέχουν και με μοτοσυκλέτες, ενώ είναι 9 μεγαλύτερη από τις δύο στροφές που είχε η οβάλ πίστα της Monza στην Ιταλία, από τις πρώτες στροφές με κλίση που είδε ο μηχανοκίνητος αθλητισμός σε πίστα. Το MOTO έχει εμπειρία από τέτοιου είδους στροφές, καθώς έχουμε βρεθεί σε αντίστοιχη πίστα για την παρουσίαση ελαστικών της Continental, όπου στο τελευταίο κομμάτι η κεκλιμένη στροφή ήταν τόσο απότομη που είχε συγκεκριμένο εύρος ταχύτητας στο οποίο έπρεπε να παραμείνεις (πάνω από 120 και κάτω από 250 χ.α.ω.) για να μην πέσεις ή να μην απογειωθείς, αντίστοιχα!

​ Flatrock Motorsports Park – Νέα πίστα με 34 στροφές και σχεδόν 9,5 χιλιόμετρα διαδρομής!

Η τόσο μεγάλη έκταση της πίστας δίνει την δυνατότητα δημιουργίας διαφορετικών τμημάτων, για ποικίλες χρήσεις. Έτσι, από τα 9.493 μέτρα, τα 5.631 χαρακτηρίζονται ως “Club Circuit” για χρήση από ιδιώτες, trackday και διάφορες άλλες διοργανώσεις. Από την άλλη, υπάρχει μία μικρότερη εκδοχή 4.296 μέτρων, η οποία έχει ήδη λάβει έγκριση τύπου Grade 2 από την FIA, ενώ αναμένεται και έγκριση από την FIM για αγώνες MotoGP, Motul WSBK κ.α. Το Grade 2 της FIA σημαίνει ότι η Flatrock μπορεί να φιλοξενήσει αγώνες αυτοκινήτων -όχι όμως και Formula 1, τουλάχιστον προς το παρόν.

​​Flatrock Motorsports Park – Νέα πίστα με 34 στροφές και σχεδόν 9,5 χιλιόμετρα διαδρομής!

Εντός του χώρου της πίστας, εκτός από την διαδρομή των 9.493 μέτρων, θα υπάρχουν επίσης ένα club και ένα εστιατόριο, ενώ στόχος είναι να κατασκευαστούν ακόμα ξενοδοχείο, ζυθοποιείο, εμπορικό κέντρο, αλλά και ένας αμφιθεατρικός χώρος ικανός να φιλοξενήσει συναυλίες και άλλες διοργανώσεις. Ακόμη, υπάρχουν σχέδια και για την κατασκευή πίστας καρτ. Στον ευρύτερο χώρο έχουν κατασκευαστεί επίσης βίλες και χώροι στάθμευσης για τους λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού -και όσους μπορούν να υποστηρίξουν την αγορά τους- με στόχο να έχουν εύκολη πρόσβαση στην πίστα. Οι μισές έχουν ήδη πουληθεί και το ίδιο ισχύει για τις 23 από τις 40 συνολικά ιδιόκτητες θέσεις στάθμευσης.

Flatrock Motorsports Park – Νέα πίστα με 34 στροφές και σχεδόν 9,5 χιλιόμετρα διαδρομής!

Το πρώτο από τα τρία σκέλη της πίστας έχει ήδη ασφαλτοστρωθεί, ενώ τα υπόλοιπα δύο υπολογίζεται να ολοκληρωθούν μέχρι την άνοιξη του 2024. Οι έντονες βροχοπτώσεις και η έντονη ζέστη είναι μερικά από τα εμπόδια που έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν τα συνεργεία κατά την διάρκεια των εργασιών, που μαζί με άλλα ζητήματα που έχουν ανακύψει έχουν εμποδίσει την γρήγορη ολοκλήρωσή τους. Μέχρι το τέλος της χρονιάς που διανύουμε, ωστόσο, αναμένεται να έχει ανοίξει και τις πύλες της.

Flatrock Motorsports Park – Νέα πίστα με 34 στροφές και σχεδόν 9,5 χιλιόμετρα διαδρομής!

Τον τελευταίο καιρό οι Αμερικανοί φαίνεται ότι προσπαθούν να επανέλθουν στην πρότερη δόξα τους στο παγκόσμιο στερέωμα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Η δημιουργία της Flatrock Motorsports Park αποτελεί ένα ακόμα σκαλοπάτι για εκεί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Αμερικανοί αποτελούσαν την υπερδύναμη την δίχρονη εποχή των GP μέχρι και τη δεκαετία του 1990 (βλ. Kenny Roberts Jr., Waine Rainey, Eddie Lawson, Freddie Spencer κ.α.). Έκτοτε, άρχισαν να χάνονται από το προσκήνιο, διατηρώντας την παρουσία τους σε MX και Supercross. Στα GP, ωστόσο, την θέση τους ήρθαν να καλύψουν αρχικά οι Ιταλοί και πολύ σύντομα ακολούθησαν και οι Ισπανοί. Τώρα, φαίνεται ότι θέλουν να ανακάμψουν, παίρνοντας έναν πιο ενεργό ρόλο στον χώρο, θέτοντας το πλαίσιο για να έρθουν, στο μέλλον, και οι αναβάτες που θα ξεχωρίσουν στο χώρο.

Flatrock Motorsports Park – Νέα πίστα με 34 στροφές και σχεδόν 9,5 χιλιόμετρα διαδρομής!Flatrock Motorsports Park – Νέα πίστα με 34 στροφές και σχεδόν 9,5 χιλιόμετρα διαδρομής!

Aspar Circuit - Η πίστα του Jorge Martinez “Aspar” άνοιξε τις πύλες της

Ανακοινώθηκαν οι μέρες και ώρες λειτουργίας
motomagAspar Circuit – Η πίστα του Jorge Martinez “Aspar” άνοιξε τις πύλες της
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

17/5/2024

Μετά από σχεδόν ένα χρόνο αναμονής, οι εργασίες αναβάθμισης στην ιδιωτική πίστα Aspar ολοκληρώθηκαν, με το “Aspar Universe”, όπως αποκαλείται το τεράστιο σύμπλεγμα, να ανοίγει τις πύλες του στο κοινό από Πέμπτη μέχρι και Κυριακή, έχοντας ως στόχο να γίνει μήτρα νέων πρωταθλητών αλλά και ένας χώρος που θα μπορούν όλοι να διασκεδάσουν με ασφάλεια.

Σας έχουμε ήδη ενημερώσει για το μεγαλεπήβολο όραμα του θρυλικού τέως αναβάτη των GP και νυν ιδιοκτήτη ομάδας σε Moto2 και Moto3, Jorge Martinez “Aspar”. Με έδρα την Guadassuar της Valencia, το τεράστιο σύμπλεγμα της πίστας Aspar απλώνεται σε συνολική έκταση 370.000 τ.μ. και διαχωρίζεται σε τέσσερα τμήματα. Η κύρια ασφάλτινη πίστα έχει συνολικό μήκος 2,2 χιλιομέτρων, ενώ η χωμάτινη φτάνει τα 1,1 χιλιόμετρα. Όπως είναι φυσικό τα καρτ δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν, έχοντας μία δική τους πίστα 850 μέτρων.

Στον αχανή χώρο βρίσκουμε επίσης την ακαδημία Aspar KSB Sport, η οποία μαζί με τις δύο εκπαιδευτικές της πίστες καταλαμβάνει συνολικά 18.000 τ.μ. Ακόμη, υπάρχει το Μουσείο Aspar, τα paddock που απλώνονται σε έναν χώρο 10.000 τ.μ., χώρος στάθμευσης, αίθουσα ενημέρωσης, εστιατόριο, χώρος εκδηλώσεων και αναρρωτήριο. Μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο μηχανοκίνητο θεματικό πάρκο.

Aspar Circuit – Η πίστα του Jorge Martinez “Aspar” άνοιξε τις πύλες της

Οι εγκαταστάσεις αυτές δίνουν τη δυνατότητα στην Aspar Circuit να εξελιχθεί σε ένα μοναδικό περιβάλλον, ικανό να φιλοξενήσει πλήθος δραστηριοτήτων. Η αρχή έγινε στις 15 Μαΐου 2024, ημερομηνία-σταθμός, όπου η πίστα ανακοίνωσε ότι ανοίγει τις πύλες της στο κοινό. Όσοι το επιθυμούν θα έχουν τη δυνατότητα να ενοικιάσουν καρτ (παιδικά, ενηλίκων και διθέσια), με τα οποία θα μπορούν να τρέχουν στην πίστα και να αγωνίζονται. Εννοείται ότι υπάρχει πρόβλεψη και για όσους έχουν δικό τους καρτ, οι οποίοι θα μπορούν βάσει προγραμματισμού να οδηγήσουν στην πίστα. Για τους μοτοσυκλετιστές τώρα, η Aspar Circuit δίνει την δυνατότητα σε όσους θέλουν να τρέξουν με την δική τους μοτοσυκλέτα στην μεγάλη πίστα.

Οι διαδρομές μπορούν να δεχτούν αλλαγές, με στόχο προπονήσεις και ιδιωτικές δοκιμές, ένα χαρακτηριστικό που θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα ομάδες και αναβάτες, καθώς με αυτόν τον τρόπο έχουν την δυνατότητα να δοκιμάσουν τα όριά τους σε διαφορετικές περιπτώσεις, που απεικονίζουν διαφορετικές πίστες. Η αχανής έκταση παρέχει ακόμη υπηρεσίες για την διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων, παρουσιάσεων, συνέδριων και ό,τι άλλο επιθυμεί κάποια εταιρεία.

Η πίστα θα είναι ανοιχτή τέσσερις ημέρες της  εβδομάδας, από Πέμπτη μέχρι και Κυριακή. Για την κύρια ασφάλτινη πίστα των 2,2 χιλιομέτρων, οι ώρες λειτουργίας έχουν οριστεί από τις 9:00 π.μ. μέχρι και τις 6:00 μ.μ. (τοπική ώρα), ενώ για αυτή των καρτ το ωράριο διευρύνεται από τις 9:00 το πρωί μέχρι και τις 8:00 το απόγευμα. Το εστιατόριο, το οποίο αποτελεί τμήμα του συμπλέγματος Aspar θα ανοίγει τις πύλες του την ίδια ώρα με τις πίστες και θα παραμένει ανοιχτό μέχρι και τις 7:00 μ.μ.

Aspar Circuit – Η πίστα του Jorge Martinez “Aspar” άνοιξε τις πύλες της

Δεν σταματάμε όμως εδώ, καθώς η πίστα του Jorge Martinez θέλει να αποτελέσει ταυτόχρονα και φυτώριο νέων αναβατών, περικλείοντας στους κόλπους της, τη σχολή Aspar KSB Sport, με τα γραφεία της να βρίσκονται εντός του χώρου. Στόχος της ακαδημίας είναι η εύρεση, ανάπτυξη και εξέλιξη νέων ταλέντων, τόσο για μέσα στις πίστες, όσο και έξω από αυτές, στα box. Επιπροσθέτως, θα περιλαμβάνονται προγράμματα εκπαίδευσης οδήγησης μοτοσυκλέτας για όλα τα επίπεδα και ηλικίες. Από την άλλη, οι μηχανολόγοι του Τεχνικού τμήματος της Aspar KSB θα μπορούν να εφαρμόσουν πρακτικά τις γνώσεις τους, εντός επαγγελματικού περιβάλλοντος.

Τέλος, η τεράστια έκταση της πίστας προβλέπεται να αποτελέσει ταυτόχρονα και τα κεντρικά της αγωνιστικής ομάδας Aspar, από το Ισπανικό Πρωτάθλημα μέχρι και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP. Έτσι, γίνεται πιο εύκολο για τις εταιρείες και τους χορηγούς να έρθουν σε επαφή με την ισπανική ομάδα.

Η συγκεκριμένη πίστα αποτελεί το απαύγασμα μίας γενικότερης φιλοσοφίας γύρω από τον μηχανοκίνητο αθλητισμό που διατρέχει ολόκληρη την Ισπανία. Για να φτάσει όμως εκεί, δημιουργώντας τεράστιας έκταση συμπλέγματα, που μεταξύ άλλων αποτελούν και φυτώρια νέων πρωταθλητών, πέρασε από πολλά στάδια. Όπως έχουμε ξαναπεί, για να μπορέσουμε κάποια στιγμή κι εμείς να φτάσουμε σε ένα υψηλό επίπεδο θα πρέπει να ξεκινήσουμε από πιο χαμηλά, φτιάχνοντας πίστες για τον κόσμο και τα εθνικά πρωταθλήματα. Αντί λοιπόν να συζητάμε για πίστες MotoGP και F1 που απαιτούν τεράστια οικονομικά ποσά για να στηθούν και να καλύψουν τις προδιαγραφές, θα ήταν καλό να ξεκινήσουμε την κουβέντα από πιο γερές βάσεις, φτιάχνοντας πίστες που θα έχουν έσοδα από τους αναβάτες, αλλά και από εταιρείες. Η Ελλάδα έχει πολλούς χώρους, όπου μπορούμε να φτιάξουμε πίστες και χάρη στο ορεινό της ανάγλυφο να είναι και αρκούντως τεχνικές. Πρέπει όμως να ξεκινήσουμε από χαμηλά, χτίζοντας το επίπεδο και την φιλοσοφία γύρω από τους αγώνες, για να φτάσουμε κάποια στιγμή να συζητάμε για Παγκόσμια Πρωταθλήματα.

Ετικέτες