MotoGP-Pedro Acosta: Χειρουργείο στο δεξί χέρι έκανε ο Ισπανός

Στον πήχη για να λύσει το πρόβλημα του “arm pump” που τον ταλαιπωρούσε
Pedro Acosta χειρουργείο
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

2/5/2025

Ο Pedro Acosta χειρουργήθηκε για τη θεραπεία του “χρόνιου συνδρόμου διαμερίσματος” στο δεξί του αντιβράχιο έπειτα από τις δοκιμές του MotoGP στη Jerez, και αναμένεται να επιστρέψει για το γαλλικό GP, όπως επιβεβαίωσε η ομάδα του αναβάτη Red Bull KTM.

Ο 20χρονος εργοστασιακός αναβάτης της KTM, ο οποίος σημείωσε τον πέμπτο ταχύτερο χρόνο στις δοκιμές της περασμένης δευτέρας στη Jerez, παρά μια μικρή πτώση το πρωί, υποβλήθηκε σε επιτυχημένη επέμβαση το βράδυ της Τρίτης (6 Μαΐου).

“Ο Pedro Acosta υποβλήθηκε απόψε σε επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση στο δεξί του αντιβράχιο για τη θεραπεία του χρόνιου συνδρόμου διαμερίσματος” (πιο γνωστού ως “arm pump”), ανακοίνωσε η KTM. O εργοστασιακός αναβάτης της ΚΤΜ θα παραμείνει υπό παρακολούθηση για 24 ώρες και αναμένεται να επιστρέψει για το Γαλλικό Grand Prix, εφόσον δοθεί και η έγκριση από το ιατρικό team -λογικά δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις.

Ο Acosta, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη δέκατη θέση της βαθμολογίας του MotoGP, έχει αντιμετωπίσει μια δύσκολη αρχή στη σεζόν του 2025, όπως και οι περισσότεροι αναβάτες της KTM, εξαιτίας προβλημάτων κραδασμών και συνολικού χειρισμού των μοτοσυκλετών τους. Ζητήματα που τον οδήγησαν να επιστρέψει στη περσινή μοτοσυκλέτα του 2024 στο Grand Prix του Qatar .

Red Bull KTM - Pedro Acosta


Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής Moto3 και Moto2 κατέγραψε την καλύτερη φετινή του επίδοση την Κυριακή στη Jerez με την έβδομη θέση, αν και στην περσινή του σεζόν ως rookie είχε ήδη τρεις παρουσίες στο βάθρο μέχρι το ίδιο σημείο.

Το σύνδρομο διαμερίσματος στο αντιβράχιο (πήχης), γνωστό και ως arm pump, εμφανίζεται όταν η επαναλαμβανόμενη φυσική καταπόνηση και η υπετροφία που δημιουργείται στον μυ περιορίζει τη ροή αίματος, προκαλώντας πόνους, απώλεια δύναμης αλλά και αίσθησης.

Είναι ένα συχνό πρόβλημα στο MotoGP, κυρίως εξαιτίας των ακραίων δυνάμεων που δέχονται οι αναβάτες κατά το έντονο φρενάρισμα. Αγωνιζόμενοι με τις βαρύτερες μοτοσυκλέτες της μεγάλης κατηγορίας -σε σχέση με τις μικρότερες- και έχοντας να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερα φορτία και δυνάμεις οι περισσότεροι αναβάτες του MotoGP έχουν υποβληθεί τουλάχιστον μία φορά σε επέμβαση για arm pump.

Το δεξί αντιβράχιο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς εκτελεί ιδιαίτερα λεπτούς χειρισμούς τόσο στο γκάζι όσο και στο εμπρός φρένο. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Acosta υποβάλλεται σε εγχείρηση -φαινόταν ότι ήθελε να την αποφύγει με κάθε τρόπο- και μέχρι τώρα προσπαθούσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με συντηρητικά (φυσιοθεραπεία αλλά και διαφορετικά γάντια που δοκίμαζε, κάτι που τελικά δεν απέδωσε καρπούς.

Το γαλλικό Grand Prix στο Le Mans θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Le Mans μεταξύ 9 και 11 Μαΐου.
 

MotoGP Βρετανία SPRINT: Μεγάλη νίκη Martin σε απόλυτη επικράτηση της Aprilia

Πρώτη φορά όλο το βάθρο Aprilia στον Sprint!
MotoGP Βρετανία SPRINT: Μεγάλη νίκη Martin σε απόλυτη επικράτηση της Aprilia
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

8/8/2026

Ισοφάρισε ο Martin σήμερα, το ρεκόρ νικών του Marc Marquez, στην σύντομη ιστορία του θεσμού των Sprint αγώνων των MotoGP. Ταυτόχρονα είχαμε για πρώτη φορά στους αγώνες του Σαββάτου, ένα βάθρο πλήρως γεμάτο με μοτοσυκλέτες της Aprilia σε μία διπλή ήττα για την Ducati καθώς δεν ήταν σε θέση να δώσουν μάχη και να υπερασπιστούν την θέση τους. Απεναντίας, στην περίπτωση του Marc Marquez απλά περίμενε να τελειώσει το μαρτύριο διασώζοντας την τελευταία στιγμή τον έναν και μοναδικό βαθμό που θα τον έχανε και αυτόν, αν η γραμμή τερματισμού ήταν μερικά μέτρα πιο μπροστά.

Αιτία το γεγονός πως οι εργοστασιακές Ducati χρησιμοποιούν πολύ πίσω ελαστικό σε μία πίστα που έτσι και αλλιώς το καταναλώνει γρήγορα χωρίς να προσφέρει και κορυφαία πρόσφυση. Οι Aprilia έφτασαν στο όριο πολύ πιο αργά, επικρατώντας πλήρως των υπολοίπων.

Η εκκίνηση έδωσε όπως πάντα μία πιο ωραιοποιημένη εικόνα για το τι θα ακολουθούσε με τον Martin να φεύγει εμπρός χωρίς αντίσταση, πίσω του όμως οι δορυφορικές Ducati και ο Marc Marquez έδιναν τον δικό τους αγώνα με καλές πιθανότητες για την συνέχεια. Ο Marc Marquez βούτηξε στην εσωτερική του Bezzecchi αλλά έκοψε αμέσως για να γλιτώσει την επαφή την οποία δεν απέφυγε πλήρως αλλά ήταν αναίμακτη. Σε αντίθεση με των Morbidelli και Lecuona που οδήγησε σε πτώση του δεύτερου. Είχε προηγηθεί η πτώση του Crutchlow που δεν κατάφερε να δώσει μία καλή εικόνα στους συμπολίτες του, στον αγώνα εντός -για αυτόν- έδρας.

Η κόντρα των Bezzecchi και Marc Marquez που ξεκίνησε από την πρώτη στροφή ολοκληρώθηκε άμεσα με προβιβασμό της Ducati και έτσι την αρχική εικόνα πως θα μπορέσει να παλέψει για αρκετούς από τους βαθμούς που δίνει ο Sprint ακόμη και για μία θέση του βάθρου. Εικόνα σε πλήρη αντιδιαστολή με όσα είδαμε λίγο αργότερα.

Η πτώση του Fernandez από χαμένη πρόσφυση εμπρός, άνοιξε τον δρόμο στον Alex Marquez να πλησιάσει τους πρώτους δύο και στέρησε επίσης την ευκαιρία από την Aprilia να γεμίσει με ακόμη περισσότερες μοτοσυκλέτες τις πρώτες θέσεις γιατί έγινε βέβαιο αργότερα, πως θα είχε καταφέρει να περάσει εμπρός.

Για τους πρώτους γύρους όμως ο Martin απλά συνεχίζει ανέμελος την πορεία του ενώ στην δεύτερη θέση ο Ai Ogura χρειάστηκε να προστατευτεί από τον Di Giannantonio, όχι όμως για πολύ.

Πριν ακόμη αρχίσουν να γίνονται εμφανή σε όλους τα προβλήματα της Ducati, ο Bezzecchi πέρασε όμορφα και καθαρά τον Marc Marquez και αμέσως μετά και ο Alex που παρόλο που έδειχνε να μην βρίσκει και αυτός κορυφαία πρόσφυση, ήταν όμως σε καλύτερη μοίρα από τον Marc Marquez που από την μέση του αγώνα και μετά το πίσω μέρος γλιστρούσε συνέχεια και αποσταθεροποιούνταν ο τροχός του σε κάθε άνοιγμα. Στο τέλος ο Alex Marquez πέρασε και τον Di Giannantonio που είχε ακριβώς τα ίδια θέματα με τον Marc αλλά λίγο πιο αργά μέσα στον αγώνα προλαβαίνοντας να κρατήσει αρκετούς από τους πόντους που είχε αρχικά στην εκκίνηση.

Για ακόμη μία φορά η εκκίνηση ήταν η αναμενόμενη, έντονος συναγωνισμός που όμως αργότερα δεν εξελίχθηκε σε μία θεαματική μάχη. Αύριο θα είναι μία παρέλαση των Aprilia αν δεν καταφέρουν να βρουν στην Ducati μία λύση για την πολύ μεγάλη φθορά των ελαστικών σε πολύ σύντομο χρόνο.

 

ΘΕΣΗ

ΑΝΑΒΑΤΗΣ

ΟΜΑΔΑ

ΧΡΟΝΟΣ

ΒΑΘΜΟΙ

1

89J. Martin

Aprilia Racing

19:49.066

12

2

79A. Ogura

SuperFile Trackhouse MotoGP Team

+1.530

9

3

72M. Bezzecchi

Aprilia Racing

+3.974

7

4

73A. Marquez

BK8 Gresini Racing MotoGP

+6.956

6

5

49F. Di Gianna

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+8.651

5

6

37P. Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

+10.745

4

7

36J. Mir

Honda HRC Castrol

+10.826

3

8

21F. Morbidelli

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+12.539

2

9

93M. Marquez

Ducati Lenovo Team

+13.965

1

10

11D. Moreira

Pro Honda LCR

+13.992

 

11

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+14.142

 

12

10L. Marini

Honda HRC Castrol

+14.344

 

13

43J. Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+14.540

 

14

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+15.213

 

15

23E. Bastianini

Red Bull KTM Tech3

+16.892

 

16

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+20.194

 

17

63F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

+23.722

 

18

44P. Espargaro

Red Bull KTM Tech3

+24.380

 

19

47A. Fernandez

Yamaha Factory Racing

+27.593

 

20

7T. Razgatlioglu

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+34.332

 

Πτώσεις

 

25R. Fernandez

SuperFile Trackhouse MotoGP Team

5 Laps

 
 

35C. Crutchlow

Castrol Honda LCR

3 Laps

 
 

27I. Lecuona

BK8 Gresini Racing MotoGP

0 Laps