MotoGP-Pedro Acosta: Χειρουργείο στο δεξί χέρι έκανε ο Ισπανός

Στον πήχη για να λύσει το πρόβλημα του “arm pump” που τον ταλαιπωρούσε
Pedro Acosta χειρουργείο
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

2/5/2025

Ο Pedro Acosta χειρουργήθηκε για τη θεραπεία του “χρόνιου συνδρόμου διαμερίσματος” στο δεξί του αντιβράχιο έπειτα από τις δοκιμές του MotoGP στη Jerez, και αναμένεται να επιστρέψει για το γαλλικό GP, όπως επιβεβαίωσε η ομάδα του αναβάτη Red Bull KTM.

Ο 20χρονος εργοστασιακός αναβάτης της KTM, ο οποίος σημείωσε τον πέμπτο ταχύτερο χρόνο στις δοκιμές της περασμένης δευτέρας στη Jerez, παρά μια μικρή πτώση το πρωί, υποβλήθηκε σε επιτυχημένη επέμβαση το βράδυ της Τρίτης (6 Μαΐου).

“Ο Pedro Acosta υποβλήθηκε απόψε σε επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση στο δεξί του αντιβράχιο για τη θεραπεία του χρόνιου συνδρόμου διαμερίσματος” (πιο γνωστού ως “arm pump”), ανακοίνωσε η KTM. O εργοστασιακός αναβάτης της ΚΤΜ θα παραμείνει υπό παρακολούθηση για 24 ώρες και αναμένεται να επιστρέψει για το Γαλλικό Grand Prix, εφόσον δοθεί και η έγκριση από το ιατρικό team -λογικά δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις.

Ο Acosta, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη δέκατη θέση της βαθμολογίας του MotoGP, έχει αντιμετωπίσει μια δύσκολη αρχή στη σεζόν του 2025, όπως και οι περισσότεροι αναβάτες της KTM, εξαιτίας προβλημάτων κραδασμών και συνολικού χειρισμού των μοτοσυκλετών τους. Ζητήματα που τον οδήγησαν να επιστρέψει στη περσινή μοτοσυκλέτα του 2024 στο Grand Prix του Qatar .

Red Bull KTM - Pedro Acosta


Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής Moto3 και Moto2 κατέγραψε την καλύτερη φετινή του επίδοση την Κυριακή στη Jerez με την έβδομη θέση, αν και στην περσινή του σεζόν ως rookie είχε ήδη τρεις παρουσίες στο βάθρο μέχρι το ίδιο σημείο.

Το σύνδρομο διαμερίσματος στο αντιβράχιο (πήχης), γνωστό και ως arm pump, εμφανίζεται όταν η επαναλαμβανόμενη φυσική καταπόνηση και η υπετροφία που δημιουργείται στον μυ περιορίζει τη ροή αίματος, προκαλώντας πόνους, απώλεια δύναμης αλλά και αίσθησης.

Είναι ένα συχνό πρόβλημα στο MotoGP, κυρίως εξαιτίας των ακραίων δυνάμεων που δέχονται οι αναβάτες κατά το έντονο φρενάρισμα. Αγωνιζόμενοι με τις βαρύτερες μοτοσυκλέτες της μεγάλης κατηγορίας -σε σχέση με τις μικρότερες- και έχοντας να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερα φορτία και δυνάμεις οι περισσότεροι αναβάτες του MotoGP έχουν υποβληθεί τουλάχιστον μία φορά σε επέμβαση για arm pump.

Το δεξί αντιβράχιο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς εκτελεί ιδιαίτερα λεπτούς χειρισμούς τόσο στο γκάζι όσο και στο εμπρός φρένο. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Acosta υποβάλλεται σε εγχείρηση -φαινόταν ότι ήθελε να την αποφύγει με κάθε τρόπο- και μέχρι τώρα προσπαθούσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με συντηρητικά (φυσιοθεραπεία αλλά και διαφορετικά γάντια που δοκίμαζε, κάτι που τελικά δεν απέδωσε καρπούς.

Το γαλλικό Grand Prix στο Le Mans θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Le Mans μεταξύ 9 και 11 Μαΐου.
 

MotoGP Ινδονησία: Νίκη Bezzecchi – 1η φορά 4 Aprilia στην κορυφή!

Ντέρμπι το πρωτάθλημα από εδώ και πέρα
MotoGP Ινδονησία: Νίκη Bezzecchi – 1η φορά 4 Aprilia στην κορυφή!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

11/10/2026

Χωρίς την χθεσινή πτώση εμπρός, ο αγώνας της Ινδονησίας εκτυλίχθηκε όπως από την Παρασκευή ήταν αναμενόμενο με τις Aprilia να κυριαρχούν και τον Marquez να ολοκληρώνει επιτέλους έναν ολόκληρο αγώνα στην λιγότερο αγαπημένη του πίστα.

Αρχικά ο Fernandez με τον Bezzecchi κατάφεραν να φύγουν εμπρός, όπως θα έπρεπε να είχε γίνει και εχθές με τον Fernandez να μένει στην κορυφή του αγώνα για σχεδόν τους μισούς γύρους. Έκρυβε επιμελώς τον πόνο στα δάχτυλα, κυρίως τον δείκτη του δεξιού χεριού, χωρίς να επιτρέπει να τον επηρεάσει στην οδήγηση αλλά υποφέροντας όπως είπε λίγο αργότερα.

Πίσω του ο Bezzecchi αρχικά χωρίς να είναι σε απόσταση ικανή να επιτεθεί ενώ ο Marc Marquez είχε καταφέρει να διεκδικήσει στα φρένα της πρώτης στροφής την τρίτη θέση και έπειτα να την κρατήσει, έχοντας πίσω του τον Giannantonio και τον Aldeguer που είχε τον ρόλο του κυματοθραύστη κρατώντας Martin και Ai Ogura. Μία δύσκολη δουλειά από την οποία παραιτήθηκε όταν έπεσε με lowside και παρόλο που ήταν γρήγορη στροφή με πάνω από διακόσια χιλιόμετρα είχε ήδη σηκώσει το χέρι ενώ γλιστρούσε, κάνοντας την γενική σε όλους τους λαούς, χειρονομία κατά τις ατυχίας του.

Ο Martin από εκεί και πέρα έκανε απλά εκείνο που θα είχε κάνει ακόμη και αν δεν είχε πέσει ο Aldeguer και προσπέρασε και τον Marc Marquez.

Η διαφορά σε ρυθμό ήταν ξεκάθαρη και δεν άφηνε περιθώρια πως ο Marc Marquez θα διεκδικούσε την θέση του πίσω, απεναντίας αρχικά φαινόταν πως ο Martin θα μπορούσε να συνεχίσει την άνοδο, κάτι όμως γρήγορα διαλύθηκε ως πιθανότητα.

Οι δύο πρώτοι έχτισαν την διαφορά και ξεχώρισαν ενώ την ίδια στιγμή ο Acosta πίεζε τον Marc Marquez έχοντας περάσει τον DiGiannantonio. Οι δύο τους πάλεψαν με νικητή τον Acosta μέχρι την στιγμή που ο Acosta θα παραχωρούσε την θέση του στον Marc Marquez για να ανεβάσει την πίεση στο εμπρός ελαστικό μένοντας κοντά στην Ducati.

Η δεύτερη φορά που ο Marc Marquez κερδίζει με αυτόν τον τρόπο την θέση, μόνο που τώρα ο Acosta μπορούσε να μείνει κολλητά πίσω του, σε αντίθεση με τον Martin εχθές που έκανε το λάθος και άφησε την απόσταση μεταξύ τους να ανοίξει.

Ducati και KTM άλλαξαν αρκετές φορές θέσεις παραχωρώντας ο ένας στον άλλον την εύκολη προσπέραση, πράγμα που επέτρεπε στον Ai Ogura να μειώνει συνεχώς μέχρι την στιγμή που επιτέθηκε στον Marc Marquez.

Αρχικά η πρώτος του πρωταθλήματος άλλαζε συνεχώς με διαφορά ενός πόντου, μέχρι την ώρα που πέρασε και ο Ai Ogura τον Marquez και έτσι η διαφορά μεγάλωσε στους δύο πόντους.

Βλέποντας πως η KTM είναι σε απόσταση βολής, ο Ai Ogura δεν χρειάστηκε κάτι περισσότερο ως έναυσμα και πέρασε μπροστά για να δώσει στους Ιταλούς την μαγική στιγμή να βλέπουν για πρώτη φορά, αυτό που εδώ και λίγα χρόνια γευόταν σε γενναίες δόσεις η Ducati, όλες τις μοτοσυκλέτες τους μπροστά. Και στο τέλος το κατάφεραν:
Για πρώτη φορά στην ιστορία των MotoGP, τέσσερις Aprilia κέρδισαν τις τέσσερις πρώτες θέσεις!

Εμπρός ο Bezzecchi από την μέση του αγώνα έκλεινε την απόσταση και τελικά πέρασε τον Fernandez που κρατώντας τα φρένα και πάνω στο slipstreaming άνοιξε γραμμή και βγήκε εκτός αγωνιστικής, εκεί που είναι επικίνδυνα τα πράγματα στην συγκεκριμένη πίστα, χωρίς όμως να γλιστρήσει.

Ο Martin όπως είπε δεν μπορούσε να πλησιάσει τον ρυθμό τους, ενώ και ο Fernandez δεν μπορούσε να πιάσει τον Bezzecchi που αμέσως πήγε καλύτερη από κάθε άλλον και κατέβασε το γυρολόγιο κάτω από 1.30!

Με την τέταρτη θέση να έχει κλειδώσει απλά ο στόχος ήταν τώρα ο τερματισμός με την Aprilia να γιορτάζει το σημαντικό αυτό επίτευγμα.

Πλέον η διαφορά είναι πολύ μικρή απέναντι σε Martin και Marquez ενώ μαθηματικά δεν έχει αποκλειστεί και ο Bezzecchi. Ο επόμενος αγώνας στην Αυστραλία θα είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντικός!

 

 

ΘΕΣΗ

ΑΝΑΒΑΤΗΣ

ΜΟΤΟ

ΔΙΑΦ.

ΒΑΘΜΟΙ

1

72M. Bezzecchi

Aprilia Racing

40:46.582

25

2

25R. Fernandez

SuperFile Trackhouse MotoGP Team

+4.260

20

3

89J. Martin

Aprilia Racing

+6.890

16

4

79A. Ogura

SuperFile Trackhouse MotoGP Team

+9.378

13

5

37P. Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

+9.492

11

6

93M. Marquez

Ducati Lenovo Team

+10.778

10

7

73A. Marquez

BK8 Gresini Racing MotoGP

+16.821

9

8

49F. Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+19.840

8

9

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+19.999

7

10

23E. Bastianini

Red Bull KTM Tech3

+21.111

6

11

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+21.912

5

12

10L. Marini

Honda HRC Castrol

+22.656

4

13

5J. Zarco

Castrol Honda LCR

+26.260

3

14

21F. Morbidelli

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+28.012

2

15

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+31.662

1

16

11D. Moreira

Pro Honda LCR

+34.168

 

17

12M. Viñales

Red Bull KTM Tech3

+55.596

 

Πτώσεις / Εγκαταλείψεις

 

7T. Razgatlioglu

Prima Pramac Yamaha MotoGP

8 Laps

 
 

43J. Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP

5 Laps

 
 

63F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

5 Laps

 
 

54F. Aldeguer

BK8 Gresini Racing MotoGP

1 Laps