MotoGP-Pedro Acosta: Χειρουργείο στο δεξί χέρι έκανε ο Ισπανός

Στον πήχη για να λύσει το πρόβλημα του “arm pump” που τον ταλαιπωρούσε
Pedro Acosta χειρουργείο
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

2/5/2025

Ο Pedro Acosta χειρουργήθηκε για τη θεραπεία του “χρόνιου συνδρόμου διαμερίσματος” στο δεξί του αντιβράχιο έπειτα από τις δοκιμές του MotoGP στη Jerez, και αναμένεται να επιστρέψει για το γαλλικό GP, όπως επιβεβαίωσε η ομάδα του αναβάτη Red Bull KTM.

Ο 20χρονος εργοστασιακός αναβάτης της KTM, ο οποίος σημείωσε τον πέμπτο ταχύτερο χρόνο στις δοκιμές της περασμένης δευτέρας στη Jerez, παρά μια μικρή πτώση το πρωί, υποβλήθηκε σε επιτυχημένη επέμβαση το βράδυ της Τρίτης (6 Μαΐου).

“Ο Pedro Acosta υποβλήθηκε απόψε σε επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση στο δεξί του αντιβράχιο για τη θεραπεία του χρόνιου συνδρόμου διαμερίσματος” (πιο γνωστού ως “arm pump”), ανακοίνωσε η KTM. O εργοστασιακός αναβάτης της ΚΤΜ θα παραμείνει υπό παρακολούθηση για 24 ώρες και αναμένεται να επιστρέψει για το Γαλλικό Grand Prix, εφόσον δοθεί και η έγκριση από το ιατρικό team -λογικά δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις.

Ο Acosta, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη δέκατη θέση της βαθμολογίας του MotoGP, έχει αντιμετωπίσει μια δύσκολη αρχή στη σεζόν του 2025, όπως και οι περισσότεροι αναβάτες της KTM, εξαιτίας προβλημάτων κραδασμών και συνολικού χειρισμού των μοτοσυκλετών τους. Ζητήματα που τον οδήγησαν να επιστρέψει στη περσινή μοτοσυκλέτα του 2024 στο Grand Prix του Qatar .

Red Bull KTM - Pedro Acosta


Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής Moto3 και Moto2 κατέγραψε την καλύτερη φετινή του επίδοση την Κυριακή στη Jerez με την έβδομη θέση, αν και στην περσινή του σεζόν ως rookie είχε ήδη τρεις παρουσίες στο βάθρο μέχρι το ίδιο σημείο.

Το σύνδρομο διαμερίσματος στο αντιβράχιο (πήχης), γνωστό και ως arm pump, εμφανίζεται όταν η επαναλαμβανόμενη φυσική καταπόνηση και η υπετροφία που δημιουργείται στον μυ περιορίζει τη ροή αίματος, προκαλώντας πόνους, απώλεια δύναμης αλλά και αίσθησης.

Είναι ένα συχνό πρόβλημα στο MotoGP, κυρίως εξαιτίας των ακραίων δυνάμεων που δέχονται οι αναβάτες κατά το έντονο φρενάρισμα. Αγωνιζόμενοι με τις βαρύτερες μοτοσυκλέτες της μεγάλης κατηγορίας -σε σχέση με τις μικρότερες- και έχοντας να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερα φορτία και δυνάμεις οι περισσότεροι αναβάτες του MotoGP έχουν υποβληθεί τουλάχιστον μία φορά σε επέμβαση για arm pump.

Το δεξί αντιβράχιο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς εκτελεί ιδιαίτερα λεπτούς χειρισμούς τόσο στο γκάζι όσο και στο εμπρός φρένο. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Acosta υποβάλλεται σε εγχείρηση -φαινόταν ότι ήθελε να την αποφύγει με κάθε τρόπο- και μέχρι τώρα προσπαθούσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με συντηρητικά (φυσιοθεραπεία αλλά και διαφορετικά γάντια που δοκίμαζε, κάτι που τελικά δεν απέδωσε καρπούς.

Το γαλλικό Grand Prix στο Le Mans θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Le Mans μεταξύ 9 και 11 Μαΐου.
 

Moto2, Ταϊλάνδη: Λάθος των διοργανωτών στον υπολογισμό των γύρων, απονεμήθηκαν μισοί βαθμοί

Λόγω λάθους στους υπολογισμούς χιλιομέτρων - Μπερδεύτηκαν με τις διαδοχικές επανεκκινήσεις
Thai Moto2 Mistake
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

9/3/2026

Μετά από επανεξέταση των δεδομένων διαπιστώθηκε λάθος στον υπολογισμό της συνολικής αγωνιστικής απόστασης, βάσει της οποίας ο αγώνας έπρεπε να αποδώσει μισούς βαθμούς και όχι πλήρεις.

Η ασυνήθιστη διόρθωση προέκυψε έπειτα από έλεγχο των στοιχείων του αγώνα της Buriram όπου είχαν σημειωθεί πολλαπλές εκκινήσεις μετά από δύο επανεκκινήσεις λόγω πτώσεων. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του MotoGP, στον υπολογισμό της συνολικής απόστασης είχε συμπεριληφθεί λανθασμένα ένας γύρος από τη δεύτερη εκκίνηση.

Ο συγκεκριμένος γύρος, ο οποίος δεν είχε ολοκληρωθεί πριν τη διακοπή, θα έπρεπε να θεωρηθεί άκυρος και να μην προστεθεί στη συνολική απόσταση. Ωστόσο καταμετρήθηκε κανονικά λόγω σφάλματος στο σύστημα υπολογισμού, οδηγώντας στην αρχική ανακοίνωση αποτελεσμάτων με πλήρη βαθμολογία.

Κανονικά το λογισμικό ελέγχου αγώνα της εμφανίζει προειδοποίηση όταν δεν έχει καλυφθεί το 50% της προγραμματισμένης αγωνιστικής απόστασης, ώστε να ενεργοποιηθεί η διαδικασία απονομής μισών βαθμών. Στην περίπτωση της Ταϊλάνδης όμως το σφάλμα στον υπολογισμό της απόστασης δεν επέτρεψε την εμφάνιση αυτής της ειδοποίησης.

Μετά τη διόρθωση των δεδομένων και την εφαρμογή των αγωνιστικών κανονισμών, επιβεβαιώθηκε ότι δεν είχε συμπληρωθεί το απαιτούμενο 50% της απόστασης, γεγονός που σημαίνει ότι ο αγώνας πρέπει να βαθμολογηθεί με μισούς βαθμούς.

Η διοργάνωση ανακοίνωσε ότι η κατανομή βαθμών έχει ήδη διορθωθεί και ότι θα δημοσιευθεί η επικαιροποιημένη βαθμολογία του πρωταθλήματος Moto2. Παράλληλα, έγινε γνωστό πως θα προστεθούν επιπλέον διαδικασίες επαλήθευσης στα συστήματα ελέγχου, ώστε να αποφευχθούν αντίστοιχα περιστατικά στο μέλλον.