10 ορόσημα για τον Miguel Oliveira

Τα 10 πράγματα για τον Πορτογάλο που αξίζει να μάθεις
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

17/9/2020

Η ομάδα του Red Bull, που χορηγεί τον ταλαντούχο αναβάτη της ΚΤΜ στα MotoGP Miguel Oliveira, μετά την παρθενική του νίκη στην μεγάλη κατηγορία στο Styrian GP της Αυστρίας, έφτιαξε ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα για τον Πορτογάλο αναβάτη. Πιο συγκεκριμένα, συγκέντρωσε 10 σημαντικά στοιχεία από την ζωή και την καριέρα του, τα οποία αξίζει να μάθουμε για τον άνθρωπο που έφερε για πρώτη φορά την δορυφορική ομάδα Tech3 στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου των MotoGP! Σας μεταφέρουμε αυτούσια τα κείμενα από την επίσημη σελίδα του Red Bull:

 

Πρώτος Πορτογάλος στο MotoGP

Δεν είναι μόνο ο πρώτος αναβάτης από την χώρα του που πήρε νίκη σε αγώνα της κορυφαίας κατηγορίας αλλά και ο μοναδικός μέχρι στιγμής που έχει πάρει μέρος σε αυτό.

 

Πρώτη νίκη για την Tech 3

Έγινε ο αναβάτης που χάρισε την πρώτη νίκη στην ομάδα της Tech 3 κάτι που αποτελεί εξαιρετικό επίτευγμα αν αναλογιστούμε πως η γαλλική ομάδα μετράει πλέον 373 συμμετοχές από το 2001 (500cc) και ο Oliveira είναι ο 25ος αναβάτης που εντάχθηκε στο δυναμικό της ομάδας για να συμμετάσχει στη μεγάλη κατηγορία.

 

Εντυπωσίασε στο Red Bull Rookies Cup

To 2008, σε ηλικία 13 ετών, o Oliveira είχε την τύχη να λάβει μέρος στον αγώνα της πατρίδας του (Estoril) ως έκτακτη συμμετοχή. Παρά το γεγονός πως είχε άσχημη εκκίνηση και βρέθηκε στην τελευταία θέση κατάφερε να αναρριχηθεί μέχρι την όγδοη εντυπωσιάζοντας με το γυρολόγιο του. Στη συνέχεια της ίδιας χρονιάς πήρε μέρος σε δύο ακόμα αγώνες, στο Donington (Αγγλία) και στο Assen (Ολλανδία) κερδίζοντας και τους δύο.

Δημιούργησε το Oliveira Cup

Θέλοντας να βοηθήσει νέα παιδιά της Πορτογαλίας να βρουν τον δρόμο τους προς τα παγκόσμια πρωταθλήματα δημιούργησε το 2017 σχολή εκπαίδευσης και θεσμοθέτησε κύπελλο αγώνων για αναβάτες από δέκα ετών. Ήδη αναβάτες που ξεχώρισαν από το πρώτο κιόλας κύπελλο βρήκαν ήδη θέση στην κατηγορία World SSP300 του παγκόσμιου πρωταθλήματος όπως ο Tomás Alonso και ο Pedro Fragoso. Ο τελευταίος μάλιστα συμμετείχε ως wild card με ομάδα που.

 

10 ετών ξεχώρισε ανάμεσα σε εκατοντάδες αναβάτες

Το 2005 έλαβε μέρος στο Metrakit MiniGp, ένα διήμερο φεστιβάλ στην πίστα της Valencia στην Ισπανία με συμμετοχές από όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, πήραν μέρος σχεδόν 200 αναβάτες από 14 διαφορετικές χώρες και ο Oliveira ήταν αυτός που ξεχώρισε. Την ίδια χρονιά κέρδισε και την κατηγορία MiniGP του πορτογαλικού πρωταθλήματος.

 

Η βοήθεια του πατέρα του

Από τα πρώτα του βήματα ο Miguel είχε δίπλα τον πατέρα του, τον Paulo. Ως μηχανικός, οδηγός (χιλιάδες χιλιόμετρα ανά την Ευρώπη) ή μάνατζερ ήταν και είναι ακόμα πάντα δίπλα του.

 

Ήρωάς του ο Valentino Rossi

Όταν ο Oliveira άρχισε να παρακολουθεί τους αγώνες MotoGP ήταν η εποχή που ο Valentino Rossi με τη Honda κέρδιζαν συνεχώς. Λόγω της συνδρομητικής τηλεόρασης αναγκαζόταν να παίρνει κάθε αγώνα σε κασέτα από οικογενειακό φίλο και -όπως ο ίδιος λέει- δεν παρέλειπε να βλέπει κάθε session κάθε αγώνα.

 

Φοιτητής οδοντιατρικής

Του αρέσει η ιατρική και έχει γραφτεί σε πανεπιστήμιο οδοντιατρικής ενώ όποτε μπορεί βοηθάει τη μητέρα του που δουλεύει σε οδοντιατρική κλινική. Φυσικά έχει αναγκαστεί να παγώσει τις σπουδές του και όπως ο ίδιος λέει, θα χρειαστεί άλλα 20 χρόνια για να τις ολοκληρώσει, αν όλα πάνε καλά!

 

Πορτογάλος sportsman της χρονιάς

Κέρδισε αυτόν τον τίτλο στη χώρα του το 2015 και μαζί με τον Hélder Rodrigues (αναβάτης Rally) είναι οι μοναδικοί πορτογάλοι που το έχουν καταφέρει προερχόμενοι από τα motorsports. Φυσικά τον προηγούμενο χειμώνα ανακηρύχτηκε και αθλητής της χρονιάς από την Πορτογαλική Ομοσπονδία Μοτοσυκλέτας.

 

2x44=88

Αγαπημένος του αριθμός από τους πρώτους αγώνες της καριέρας του ήταν το 44. Τον διατηρούσε μέχρι και το 2018 ενώ το 2019 που ανέβηκε στο MotoGP™ αναγκάστηκε να αλλάξει καθώς τον ίδιο αριθμό χρησιμοποιούσε ο Pol Espargaro. Αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τον διπλάσιο καθώς όπως ο ίδιος λέει όλα στις μοτοσυκλέτες του MotoGP είναι σχεδόν διπλάσια (ιπποδύναμη, επιτάχυνση κλπ).

 

 

Jorge Lorenzo vs Dani Pedrosa - Κανονίζουν αγώνα… μποξ μεταξύ τους!

Το #99 προκάλεσε το #26 σε grudge match, με τον μικρό σαμουράι να απαντά θετικά
Jorge Lorenzo vs Dani Pedrosa
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

25/4/2024

Την ώρα που ο παλαίμαχος Dani Pedrosa επιστρέφει στο MotoGP ως wildcard συμμετοχή της KTM στον αγώνα της Jerez, ο Jorge Lorenzo ανέβαζε βίντεο εν ώρα προπόνησης στο μποξ, προκαλώντας τον Dani για ματς, με τον τελευταίο να απαντά “τα λέμε στο ρινγκ”!

Όπως όλοι γνωρίζουμε, μετά την απόσυρσή του από τους αγώνες MotoGP, ο 5 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Jorge Lorenzo έχει πολύ χρόνο στα χέρια του, κάνοντας τα πάντα για να κρατήσει πάνω του ακόμα και σήμερα τα φώτα της δημοσιότητας. Αυτό το καταφέρνει με πάμπολλους τρόπους όπως με προκλητικές δηλώσεις για τα τεκταινόμενα στο MotoGP, χορεύοντας σε reality show της τηλεόρασης, ενεργώντας ως ambassador διαφόρων εταιρειών (Tissot, Sendi, Laureus, Vmoto Soco, κλπ.), συμμετέχοντας σε αγώνες αυτοκινήτου (Porsche Carrera Cup Italia, κ.α.), και τώρα προκαλώντας το αντίπαλο ισπανικό δέος της εποχής του στο MotoGP, Dani Pedrosa σε αγώνα μποξ.

Συγκεκριμένα, ο Lorenzo ανέβασε ένα βίντεο στο instagram στο οποίο τον βλέπουμε να προπονείται στο μποξ χτυπώντας (χαλαρά, άκεφα και... ατάλαντα) έναν σάκο, όταν σταματά και λέει τα εξής: “ξέρετε πως μου αρέσουν οι προκλήσεις. Δεκαπέντε χρόνια πριν είχα καλές αλλά και κακές στιγμές με τον Dani Pedrosa στην πίστα και εκτός αυτής. Τώρα που τα celebrity events έχουν γίνει της μόδας (βλ. αγώνες μποξ του Jake Paul), μου ήρθε στο μυαλό μια λίγο τρελή πρόκληση. Σε προκαλώ Dani σε έναν αγώνα μποξ στη Βαρκελώνη, στη σχολή που προπονούμαι.” Ο Lorenzo μάλιστα δήλωσε πως στόχος του είναι ο αγώνας να μεταδοθεί ζωντανά από το Youtube!

Οι Lorenzo και Pedrosa είχαν αρκετές ιστορικές μάχες στην πίστα -και αρκετή αντιπάθεια μεταξύ τους-, συμπεριλαμβανομένου και του ισπανικού GP του 2010, όπου τα έδωσαν όλα σε μια μάχη μέχρι τον τελευταίο γύρο του αγώνα, αλλά και στο διαβόητο GP του 2008, ξανά στην Ισπανία, όπου ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας Juan Carlos τους έβαλε με το ζόρι να δώσουν τα χέρια στο βάθρο.

Επιστρέφοντας στο παρών, ο Pedrosa δεν άφησε την πρόκληση του Lorenzo αναπάντητη, και σε μια ανάρτησή του στα social media δήλωσε τα εξής: στην αρχή σκέφτηκα πως παραείναι τρελή σαν ιδέα, αλλά από την άλλη είμαι ακόμα γυμνασμένος και ο πειρασμός να σου ρίξω μερικές μπουνιές είναι μεγάλος. Έτσι, δέχομαι την πρόκλησή σου.”

Το grudge match μεταξύ των δύο πρώην αντιπάλων του MotoGP δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα, αν και ο Pedrosa ανέφερε “πες μου τη μέρα και την ώρα και τα λέμε στο ρινγκ”.

Παρόλο τώρα που στο βίντεο ο Lorenzo δείχνει... ιδιαίτερα ατσούμπαλος με τις γροθιές του, όπως επισήμανε στον Pedrosa ο Michael Ruben Rinaldi (γενικά γίνεται το έλα να δεις στα σχόλια από αναβάτες κάτω από την ανάρτηση), "φίλε Dani, ο Jorge σου ρίχνει τουλάχιστον 15 κιλά. Είναι σα να κάνετε αγώνα εσύ με μοτοσυκλέτα 600 κυβικών κι εκείνος με χιλιάρα! Αλλά όπως και να έχει θα είχε πλάκα να δούμε τον αγώνα σας."