Aleix Espargaro - Ανακοίνωσε το τέλος της αγωνιστικής του καριέρας

Αποσύρεται στο τέλος της σεζόν MotoGP 2024, μετά από 20 χρόνια στο paddock
Aleix Espargaro
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

23/5/2024

Σε μια ξεχωριστή συνέντευξη τύπου, λίγο πριν την έναρξη του GP της Βαρκελώνης, ο Aleix Espargaró ανακοίνωσε πως το 2024 θα είναι η τελευταία χρονιά του στους αγώνες, μετά από μια πολυετή καριέρα κατά την οποία αγωνίστηκε στις δίχρονες τότε κατηγορίες των 125 και 250 του MotoGP, και στη μεγάλη κατηγορία του Πρωταθλήματος από το 2009.

Ο εργοστασιακός αναβάτης της Aprilia επέλεξε τον αγώνα της πατρίδας του, στη Βαρκελώνη, για να ανακοινώσει την αποχώρησή του από την αγωνιστική δράση, εκεί που πριν από έναν χρόνο δίπλα στον Maverick Vinales έκαναν το 1-2 για το Noale, σε μια από τις πιο αξιομνημόνευτες σελίδες ιστορίας του ιταλικού εργοστασίου.

Aleix Espargaro

Η καριέρα του Aleix συνδέθηκε στενά με την Aprilia Racing, καθώς ο Ισπανός αναβάτης αγωνίστηκε για οκτώ σεζόν με την την ιταλική ομάδα, κερδίζοντας τρεις αγώνες Grand Prix (Αργεντινή 2022, Silverstone και Βαρκελώνη 2023) κι έναν αγώνα σπριντ (Βαρκελώνη 2023), ενώ κατέκτησε επίσης 3 pole position και ανέβηκε 10 φορές στο βάθρο. Παράλληλα, ο Aleix έγινε γνωστός και για τις έντονες συναισθηματικές του εκρήξεις, καθώς πολλές ήταν οι φορές που τσακώθηκε είτε με άλλους αναβάτες, είτε ακόμα και με μέλη της ομάδας του, ενώ παράλληλα αρκετές φορές τον έπιαναν και τα κλάματα.

Aleix Espargaro

Η ιστορία όμως του Aleix δεν κόβεται με το μαχαίρι εδώ, καθώς υπάρχει μπροστά μας η υπόλοιπη σεζόν του 2024, στην οποία ο αναβάτης της Aprilia δεν τα πηγαίνει καθόλου άσχημα, καθώς βρίσκεται στην 8η θέση της γενικής κατάταξης μέχρι στιγμής. Παράλληλα η ανακοίνωση του Espargaro αφήνει υπόνοιες πως ίσως συμμετάσχει στο μέλλον ως wildcard αναβάτης σε κάποιους αγώνες. Την ανακοίνωση του Aleix παρακολοθούσε δίπλα στους υπόλοιπους αναβάτες του MotoGP και ο αδελφός του, Pol, ο οποίος έχασε τη θέση του το 2024 στην ομάδα της GASGAS, για χάρη του Pedro Acosta.

Aleix Espargaro

Aleix Espargaro:Είμαι στην ευχάριστη (!) θέση να ανακοινώσω την αποχώρησή μου από την ενεργό δράση ως αναβάτης πλήρους απασχόλησης. Ήταν 20 υπέροχα χρόνια σε αυτό το paddock και είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος για όσα έχουμε πετύχει μαζί με την Aprilia. Γράψαμε ιστορία και αυτό δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Το διασκέδασα πολύ και έχουμε δημιουργήσει μια απίστευτη ομάδα ανθρώπων. Έχουμε ένα πολύ ωραίο Σαββατοκύριακο μπροστά μας, σε μια πίστα που μου αρέσει και όπου είμαι γρήγορος, και υπάρχουν ακόμα πολλοί αγώνες μέχρι τη Βαλένθια όπου μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί.”

Maverick Vinales:Ο Aleix είναι ένας σπουδαίος συναθλητής. Περάσαμε τέσσερα χρόνια μαζί και ζήσαμε αξέχαστες στιγμές. Μαζί, οδηγήσαμε την Aprilia στην κορυφή, έχω υπέροχες αναμνήσεις με τον Aleix. Έχουμε ακόμα ένα χρόνο μπροστά μας για να πάμε μαζί την Aprilia ακόμα ψηλότερα.”

Massimo Rivola: Σε ευχαριστώ Aleix, γιατί μαζί σου χτίσαμε μια απίστευτη ιστορία. Σε ευχαριστούμε που δεν τα παρατάς στις δύσκολες στιγμές και που είσαι ένα σπουδαίο παράδειγμα για όλους μας. Κέρδισες το περιβραχιόνιο του αρχηγού στον αγωνιστικό χώρο με την αξία σου. Μας χάρισες το πρώτο βάθρο στο MotoGP, την πρώτη pole position, την πρώτη νίκη εδώ στη Βαρκελώνη και τον πρώτο τερματισμό στις θέσεις 1 και 2 με τον Maverick. Το πνεύμα σου, με τα σκαμπανεβάσματά σου, με τον χαρακτήρα σου, αντικατοπτρίζουν την ενέργεια αυτής της ομάδας και ολόκληρου του εργοστασίου του Noale. Δεν ξέρω τι θα κάνεις στο μέλλον, αλλά... θα παραμείνεις πάντα αναβάτης της Aprilia. Από σήμερα ανοίγει μια νέα σελίδα για την αγορά αναβατών και η Aprilia Racing σίγουρα δεν θα μείνει αμέτοχη. Με το στυλ μας, θα εξασφαλίσουμε ένα σπουδαίο μέλλον για αυτή την ομάδα, την οποία βοήθησες να γίνει πραγματικά κορυφαία.”

Αναμένουμε τώρα να δούμε ποιος θα είναι ο αντικαταστάστης του Aleix στην ομάδα της Aprilia, με τις ενδείξεις να πλειοδοτούν υπέρ του Enea Bastianini, αν ο τελευταίος δεν βρει τη θέση του στην εργοστασιακή Ducati του 2024, όμως δεν είναι ο μόνος που εποφθαλμιά αυτή τη θέση

Ετικέτες

MotoGP Silverstone FP1: Ταχύτερος ο Alex Marquez μπροστά από τον Bezzecchi [ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ]

Στις 18:00 ώρα Ελλάδας η συνέχεια με τις χρονομετρημένες δοκιμές για τη πρόκριση σε Q2
Silverstone
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

7/8/2026

Ο αναβάτης της Gresini Ducati ξεκίνησε ιδανικά το τριήμερο στο Silverstone, με τον Marco Bezzecchi να επιστρέφει δυναμικά μετά τον τραυματισμό του και τον Pedro Acosta να συμπληρώνει την πρώτη τριάδα

Με τον πρώτο αγώνα μετά τη θερινή ανάπαυλα να διεξάγεται στο Silverstone, ο Alex Marquez ήταν ο ταχύτερος στην πρώτη περίοδο ελεύθερων δοκιμών (FP1), σημειώνοντας χρόνο 1:58.692 και αφήνοντας πίσω του τον Marco Bezzecchi κατά 0,173 δευτερόλεπτα.

Ο αναβάτης της Gresini Ducati έθεσε τον κορυφαίο χρόνο περίπου στα μισά της 45λεπτης διαδικασίας και δεν απειλήθηκε μέχρι την καρό σημαία.

Ο Marco Bezzecchi, που επέστρεψε στη δράση μετά το κάταγμα κλείδας που υπέστη στη Γερμανία πριν από τη θερινή διακοπή, ολοκλήρωσε την περίοδο στη δεύτερη θέση με την εργοστασιακή Aprilia, δείχνοντας από την αρχή ότι βρίσκεται σε ανταγωνιστικό ρυθμό.

Τρίτος ήταν ο Pedro Acosta με την εργοστασιακή KTM, παρά την πτώση που είχε στη στροφή Stowe περίπου 20 λεπτά πριν από το τέλος της διαδικασίας. Ο Ισπανός ήταν και ο μοναδικός αναβάτης που είχε πτώση στο FP1.

Ο Raul Fernandez συνέχισε τις καλές εμφανίσεις της Trackhouse Aprilia με την τέταρτη θέση, μπροστά από τον Fabio Di Giannantonio, ενώ ο Marc Marquez ολοκλήρωσε την περίοδο έκτος με την εργοστασιακή Ducati.

Στην έβδομη θέση βρέθηκε ο Ai Ogura, μπροστά από τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας Jorge Martin, ο οποίος ήταν όγδοος. Την πρώτη δεκάδα συμπλήρωσαν οι Franco Morbidelli και Francesco Bagnaia.

Η Honda είχε κορυφαίο εκπρόσωπο τον Joan Mir στην 11η θέση, ενώ ο Fabio Quartararo ήταν ο ταχύτερος αναβάτης της Yamaha στην 15η θέση.

Ο Iker Lecuona, που αντικαθιστά τον τραυματία Fermin Aldeguer στην Gresini Ducati, ξεκίνησε το τριήμερο με τη 16η θέση, αυτή τη φορά οδηγώντας τη δορυφορική Ducati GP25, έχοντας ήδη εντυπωσιάσει φέτος με την έβδομη θέση στο Balaton Park όταν αντικατέστησε τον Alex Marquez.

Ο Βρετανός Cal Crutchlow, που αντικαθιστά τον τραυματία Johann Zarco στην LCR Honda, ήταν 22ος στον πρώτο του εντός έδρας αγώνα MotoGP από το 2021, ενώ ο Pol Espargaro, που αντικαθιστά τον τραυματία Maverick Viñales στην Tech3 KTM, κατετάγη 21ος.

Ο rookie Toprak Razgatlioglu ολοκλήρωσε την πρώτη περίοδο στην 23η θέση με την Pramac Yamaha.

 

Αποτελέσματα FP1 MotoGP Silverstone 2026

 

Θέση

αναβάτης

Χώρα

Ομάδα

Χρόνος /Διαφορά

Γύρος

Μέγιστη ταχύτητα

1

Alex Marquez

SPA

BK8 Gresini Ducati (GP26)

1'58.692s

7/17

334k

2

Marco Bezzecchi

ITA

Aprilia Racing (RS-GP26)

+0.173s

10/13

336k

3

Pedro Acosta

SPA

Red Bull KTM (RC16)

+0.282s

11/12

336k

4

Raul Fernandez

SPA

Trackhouse Aprilia (RS-GP26)

+0.310s

16/16

335k

5

Fabio Di Giannantonio

ITA

Pertamina VR46 Ducati (GP26)

+0.364s

10/15

334k

6

Marc Marquez

SPA

Ducati Lenovo (GP26)

+0.488s

11/16

335k

7

Ai Ogura

JPN

Trackhouse Aprilia (RS-GP26)

+0.573s

18/18

335k

8

Jorge Martin

SPA

Aprilia Racing (RS-GP26)

+0.680s

5/16

331k

9

Franco Morbidelli

ITA

Pertamina VR46 Ducati (GP25)

+0.876s

11/15

330k

10

Francesco Bagnaia

ITA

Ducati Lenovo (GP26)

+0.954s

7/14

335k

11

Joan Mir

SPA

Honda HRC Castrol (RC213V)

+1.016s

10/15

332k

12

Brad Binder

RSA

Red Bull KTM (RC16)

+1.105s

15/15

336k

13

Luca Marini

ITA

Honda HRC Castrol (RC213V)

+1.231s

14/16

334k

14

Enea Bastianini

ITA

Red Bull KTM Tech3 (RC16)

+1.260s

14/14

339k

15

Fabio Quartararo

FRA

Monster Yamaha (YZR-M1)

+1.306s

9/14

325k

16

Iker Lecuona

SPA

BK8 Gresini Ducati (GP26)

+1.316s

11/15

329k

17

Jack Miller

AUS

Pramac Yamaha (YZR-M1)

+1.529s

12/15

331k

18

Alex Rins

SPA

Monster Yamaha (YZR-M1)

+1.601s

14/15

330k

19

Diogo Moreira

BRA

Pro Honda LCR (RC213V)*

+1.603s

15/15

331k

20

Augusto Fernandez

SPA

Yamaha Factory Racing (YZR-M1)

+1.877s

14/16

326k

21

Pol Espargaro

SPA

Red Bull KTM Tech3 (RC16)

+2.060s

16/17

334k

22

Cal Crutchlow

GBR

Castrol Honda LCR (RC213V)

+2.323s

13/14

328k

23

Toprak Razgatlioglu

TUR

Pramac Yamaha (YZR-M1)*

+2.351s

14/15

332k

 

Η συνέχεια της ημέρας έρχεται με τις χρονομετρημένες δοκιμές (P), που ξεκινάνε  στις 18:00 ώρα Ελλάδας (16:00 τοπική ώρα Silverstone) και θα καθορίσει τους δέκα αναβάτες που θα εξασφαλίσουν την απευθείας πρόκριση στο Q2 των κατατακτήριων δοκιμών του Σαββάτου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το απόλυτο ρεκόρ πίστας στο Silverstone ανήκει στον Fabio Quartararo με 1:57.233, επίδοση που σημείωσε το 2025, ενώ ο ταχύτερος γύρος σε αγώνα παραμένει το 1:58.895 του Aleix Espargaro από το 2024.