Aleix Espargaro - Ανακοίνωσε το τέλος της αγωνιστικής του καριέρας

Αποσύρεται στο τέλος της σεζόν MotoGP 2024, μετά από 20 χρόνια στο paddock
Aleix Espargaro
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

23/5/2024

Σε μια ξεχωριστή συνέντευξη τύπου, λίγο πριν την έναρξη του GP της Βαρκελώνης, ο Aleix Espargaró ανακοίνωσε πως το 2024 θα είναι η τελευταία χρονιά του στους αγώνες, μετά από μια πολυετή καριέρα κατά την οποία αγωνίστηκε στις δίχρονες τότε κατηγορίες των 125 και 250 του MotoGP, και στη μεγάλη κατηγορία του Πρωταθλήματος από το 2009.

Ο εργοστασιακός αναβάτης της Aprilia επέλεξε τον αγώνα της πατρίδας του, στη Βαρκελώνη, για να ανακοινώσει την αποχώρησή του από την αγωνιστική δράση, εκεί που πριν από έναν χρόνο δίπλα στον Maverick Vinales έκαναν το 1-2 για το Noale, σε μια από τις πιο αξιομνημόνευτες σελίδες ιστορίας του ιταλικού εργοστασίου.

Aleix Espargaro

Η καριέρα του Aleix συνδέθηκε στενά με την Aprilia Racing, καθώς ο Ισπανός αναβάτης αγωνίστηκε για οκτώ σεζόν με την την ιταλική ομάδα, κερδίζοντας τρεις αγώνες Grand Prix (Αργεντινή 2022, Silverstone και Βαρκελώνη 2023) κι έναν αγώνα σπριντ (Βαρκελώνη 2023), ενώ κατέκτησε επίσης 3 pole position και ανέβηκε 10 φορές στο βάθρο. Παράλληλα, ο Aleix έγινε γνωστός και για τις έντονες συναισθηματικές του εκρήξεις, καθώς πολλές ήταν οι φορές που τσακώθηκε είτε με άλλους αναβάτες, είτε ακόμα και με μέλη της ομάδας του, ενώ παράλληλα αρκετές φορές τον έπιαναν και τα κλάματα.

Aleix Espargaro

Η ιστορία όμως του Aleix δεν κόβεται με το μαχαίρι εδώ, καθώς υπάρχει μπροστά μας η υπόλοιπη σεζόν του 2024, στην οποία ο αναβάτης της Aprilia δεν τα πηγαίνει καθόλου άσχημα, καθώς βρίσκεται στην 8η θέση της γενικής κατάταξης μέχρι στιγμής. Παράλληλα η ανακοίνωση του Espargaro αφήνει υπόνοιες πως ίσως συμμετάσχει στο μέλλον ως wildcard αναβάτης σε κάποιους αγώνες. Την ανακοίνωση του Aleix παρακολοθούσε δίπλα στους υπόλοιπους αναβάτες του MotoGP και ο αδελφός του, Pol, ο οποίος έχασε τη θέση του το 2024 στην ομάδα της GASGAS, για χάρη του Pedro Acosta.

Aleix Espargaro

Aleix Espargaro: “Είμαι στην ευχάριστη (!) θέση να ανακοινώσω την αποχώρησή μου από την ενεργό δράση ως αναβάτης πλήρους απασχόλησης. Ήταν 20 υπέροχα χρόνια σε αυτό το paddock και είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος για όσα έχουμε πετύχει μαζί με την Aprilia. Γράψαμε ιστορία και αυτό δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Το διασκέδασα πολύ και έχουμε δημιουργήσει μια απίστευτη ομάδα ανθρώπων. Έχουμε ένα πολύ ωραίο Σαββατοκύριακο μπροστά μας, σε μια πίστα που μου αρέσει και όπου είμαι γρήγορος, και υπάρχουν ακόμα πολλοί αγώνες μέχρι τη Βαλένθια όπου μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί.”

Maverick Vinales: “Ο Aleix είναι ένας σπουδαίος συναθλητής. Περάσαμε τέσσερα χρόνια μαζί και ζήσαμε αξέχαστες στιγμές. Μαζί, οδηγήσαμε την Aprilia στην κορυφή, έχω υπέροχες αναμνήσεις με τον Aleix. Έχουμε ακόμα ένα χρόνο μπροστά μας για να πάμε μαζί την Aprilia ακόμα ψηλότερα.”

Massimo Rivola: “Σε ευχαριστώ Aleix, γιατί μαζί σου χτίσαμε μια απίστευτη ιστορία. Σε ευχαριστούμε που δεν τα παρατάς στις δύσκολες στιγμές και που είσαι ένα σπουδαίο παράδειγμα για όλους μας. Κέρδισες το περιβραχιόνιο του αρχηγού στον αγωνιστικό χώρο με την αξία σου. Μας χάρισες το πρώτο βάθρο στο MotoGP, την πρώτη pole position, την πρώτη νίκη εδώ στη Βαρκελώνη και τον πρώτο τερματισμό στις θέσεις 1 και 2 με τον Maverick. Το πνεύμα σου, με τα σκαμπανεβάσματά σου, με τον χαρακτήρα σου, αντικατοπτρίζουν την ενέργεια αυτής της ομάδας και ολόκληρου του εργοστασίου του Noale. Δεν ξέρω τι θα κάνεις στο μέλλον, αλλά... θα παραμείνεις πάντα αναβάτης της Aprilia. Από σήμερα ανοίγει μια νέα σελίδα για την αγορά αναβατών και η Aprilia Racing σίγουρα δεν θα μείνει αμέτοχη. Με το στυλ μας, θα εξασφαλίσουμε ένα σπουδαίο μέλλον για αυτή την ομάδα, την οποία βοήθησες να γίνει πραγματικά κορυφαία.”

Αναμένουμε τώρα να δούμε ποιος θα είναι ο αντικαταστάστης του Aleix στην ομάδα της Aprilia, με τις ενδείξεις να πλειοδοτούν υπέρ του Enea Bastianini, αν ο τελευταίος δεν βρει τη θέση του στην εργοστασιακή Ducati του 2024, όμως δεν είναι ο μόνος που εποφθαλμιά αυτή τη θέση

Ετικέτες

MotoGP, Ιαπωνία, Practice-FP1: O Alex Marquez στην κορυφή το Motegi, στο Q1 ο Ogura

18 αναβάτες σε διαφορά μικρότερη του ενός δευτερολέπτου – Οι διεκδικητές του τίτλου μπροστά
Alex Marquez
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

2/10/2026

Ο Alex Marquez σημείωσε νέο απόλυτο ρεκόρ γύρου στο Motegi και πήρε την πρώτη θέση στο Practice της Παρασκευής, μπροστά από τον Pedro Acosta και τον Marc Marquez, ενώ ο Ai Ogura θα χρειαστεί να περάσει από το Q1.

Ο Alex Marquez (BK8 Gresini Racing MotoGP) άφησε για το τέλος την προσπάθειά του, αλλά τελικά ήταν αυτός που βρέθηκε στην κορυφή του Practice της Παρασκευής στο Motegi. Ο δεύτερος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2025 σημείωσε νέο ρεκόρ πίστας με τον τελευταίο του γρήγορο γύρο, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον νικητή του αυστριακού Grand Prix, Pedro Acosta (Red Bull KTM Factory Racing). Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Marc Marquez (Ducati Lenovo Team) συμπλήρωσε την πρώτη τριάδα, ενώ ο τοπικός ήρωας, Ai Ogura (Trackhouse MotoGP Team), περιορίστηκε στη 15η θέση και θα χρειαστεί να περάσει από το Q1.

Marquez

Κόκκινη σημαία από νωρίς

Οι προσπάθειες των αναβατών πάγωσαν με λίγους μόλις γύρους, καθώς η διαδικασία διακόπηκε με κόκκινη σημαία όταν η μοτοσυκλέτα του Ogura παρουσίασε μηχανικό πρόβλημα στην έξοδο του pit lane. Ακολούθησε μια σύντομη διαδικασία καθαρισμού της πίστας και η δράση συνεχίστηκε, με τον Marco Bezzecchi (Aprilia Racing) να βρίσκεται στην κορυφή, μπροστά από τον Acosta και τον Marc Marquez, μετά τα πρώτα 25 λεπτά.

Συνεχείς αλλαγές στην πρώτη δεκάδα

Καθώς το Practice περνούσε στο δεύτερο μισό του, αρκετά από τα μεγάλα ονόματα βρίσκονταν εκτός της πρώτης δεκάδας. Ανάμεσά τους ήταν ο Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team), νικητής δύο αγώνων το 2025, ο πρωτοπόρος του Πρωταθλήματος Jorge Martin (Aprilia Racing) και ο Fabio Di Giannantonio (Pertamina Enduro VR46 Racing Team).

Με τους κόκκινους τομείς να διαδέχονται ο ένας τον άλλο, η κατάταξη άλλαζε συνεχώς. Ο Martin ανέβηκε προσωρινά στη δεύτερη θέση πίσω από τον Marc Marquez, ο οποίος είχε πάρει την κορυφή, για να τον διαδεχθεί λίγο αργότερα ο Acosta. Με κάτι περισσότερο από 17 λεπτά να απομένουν, ήταν η σειρά του Fermin Aldeguer (BK8 Gresini Racing MotoGP) να περάσει στην πρώτη θέση, όμως η κατάσταση θα άλλαζε ξανά.

Zarco και Moreira μπροστά, πριν τις πτώσεις

Δέκα λεπτά πριν από το τέλος, υπήρχαν αρκετές εκπλήξεις στην πρώτη δεκάδα. Ο Johann Zarco (Castrol Honda LCR) είχε ανέβει στην πέμπτη θέση, πίσω από τον ομόσταυλο του Diogo Moreira (Pro Honda LCR), ενώ ο Enea Bastianini βρισκόταν έβδομος και ο Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP) στη δέκατη θέση.

Ο Bagnaia έκανε χρόνο αρκετό για την ένατη θέση, όμως η νέα άσφαλτος του Motegi συνέχιζε να βελτιώνεται όσο περνούσε η ώρα. Με οκτώ λεπτά να απομένουν επικράτησε προσωρινά ηρεμία, πριν ξεκινήσει η τελική επίθεση.

Οι τελευταίοι γύροι άρχισαν με λιγότερα από τέσσερα λεπτά στο ρολόι και αρκετοί αναβάτες χρειάζονταν σημαντική βελτίωση, μεταξύ των οποίων οι Ogura, Bagnaia, Aldeguer και Di Giannantonio. Τα κίτρινα σημαιάκια στην τελευταία στροφή, έπειτα από πτώση του Zarco, έκαναν ακόμη πιο πιεστικό το χρονικό περιθώριο. Ο Γάλλος ήταν καλά και η διαδικασία συνεχίστηκε.

Λίγο αργότερα, ο Moreira είχε επίσης πτώση στη Στροφή 5, χωρίς να τραυματιστεί. Ο Di Giannantonio, πάντως, κατάφερε να βελτιώσει σημαντικά τον χρόνο του και ανέβηκε στην έκτη θέση μέχρι το τέλος της διαδικασίας.

Alex Marquez με νέο ρεκόρ πίστας

Στην τελευταία του προσπάθεια, ο Alex Marquez σημείωσε νέο απόλυτο ρεκόρ γύρου στο Motegi με χρόνο 1:42.811, εξασφαλίζοντας την πρώτη θέση και την απευθείας πρόκριση στο Q2.

Acosta

Ο Acosta πέρασε στη δεύτερη θέση, μόλις 0,076 δευτερόλεπτα πίσω από τον Alex Marquez και 0,024 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Marc Marquez. Έτσι, οι τρεις πρώτοι ολοκλήρωσαν την ημέρα με διαφορά ακριβώς ενός δεκάτου του δευτερολέπτου.

Ο Bezzecchi ήταν τέταρτος, ένα ακόμη δέκατο πίσω, ενώ ο Bastianini έκανε δυνατή εμφάνιση στην πέμπτη θέση, δίνοντας στην KTM δύο αναβάτες μέσα στην πρώτη πεντάδα. Ο Di Giannantonio κράτησε την έκτη θέση, μπροστά από τον Quartararo.

Ο Martin κατάφερε να παραμείνει στην πρώτη δεκάδα, ολοκληρώνοντας το Practice στην όγδοη θέση. Ο Moreira και ο Zarco συμπλήρωσαν την πρώτη δεκάδα, διατηρώντας τις θέσεις τους παρά τις πτώσεις τους στο τέλος της διαδικασίας.

Για τον Ogura, αντίθετα, το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό μπροστά στο ιαπωνικό κοινό. Ο αναβάτης της Trackhouse τερμάτισε μόλις 15ος και θα χρειαστεί να περάσει από το Q1, όπως και ο Aldeguer που ήταν 11ος, ο Bagnaia που περιορίστηκε στη 16η θέση και ο Luca Marini που ήταν 17ος.

Nakagami εκτός μετά την πτώση

Η Παρασκευή είχε ήδη ξεκινήσει άσχημα για τη Honda, καθώς ο Takaaki Nakagami τραυματίστηκε στο FP1. Ο Ιάπωνας wildcard της Honda HRC έπεσε λιγότερο από πέντε λεπτά μετά την έναρξη της διαδικασίας, όταν η μοτοσυκλέτα του τον πέταξε πάνω από το τιμόνι.

Οι εξετάσεις έδειξαν κάταγμα στην αριστερή κλείδα και ο Nakagami κρίθηκε ακατάλληλος για να συνεχίσει το υπόλοιπο αγωνιστικό τριήμερο στο Motegi.

Στο FP1, που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα την Παρασκευή, ο Marc Marquez είχε σημειώσει τον ταχύτερο χρόνο με 1:44.073, μόλις 0,099 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Jorge Martin, με τον Marco Bezzecchi στην τρίτη θέση. Ο Alex Marquez ήταν τέταρτος, ενώ οι Zarco και Quartararo ήταν οι ταχύτεροι αναβάτες για Honda και Yamaha αντίστοιχα. Ο Acosta είχε ολοκληρώσει τη διαδικασία στη δέκατη θέση.

Η ημέρα έκλεισε με ένα διαφορετικό στιγμιότυπο για τους Jack Miller (Prima Pramac Yamaha MotoGP) και Alex Rins (Monster Energy Yamaha MotoGP). Ο Rins έμεινε από καύσιμο και χρειάστηκε να επιστρέψει στα pits ως συνεπιβάτης στη μοτοσυκλέτα του Miller. Ο Miller, μάλιστα, έκανε έντο στη Στροφή 11, προσφέροντας ένα από τα πιο ασυνήθιστα καρέ της ημέρας.

Οι δοκιμές ολοκληρώθηκαν και η μεγάλη κατηγορία συνεχίζει το Σάββατο, με τα FP2, Q1, Q2 και τον αγώνα Sprint.

Μπορείτε να δείτε εδώ το πλήρες πρόγραμμα μεταδόσεων.

Αποτελέσματα Practice

Συνθήκες: Αρκετά σύννεφα | Θερμοκρασία: 23ºC | Πίστα: Στεγνή | Υγρασία: 58% | Θερμ. Οδοστρώματος: 34ºC

Θέση

Αρ.

Αναβάτης

Ομάδα

Διαφορά (1ος / Προηγ.)

Χρόνος

1

73

A. Marquez

BK8 Gresini Racing MotoGP

—

01:42.811

2

37

P. Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

+0.076 / +0.076

01:42.887

3

93

M. Marquez

Ducati Lenovo Team

+0.100 / +0.024

01:42.911

4

72

M. Bezzecchi

Aprilia Racing

+0.218 / +0.118

01:43.029

5

23

E. Bastianini

Red Bull KTM Tech3

+0.349 / +0.131

01:43.160

6

49

F. Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+0.386 / +0.037

01:43.197

7

20

F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+0.419 / +0.033

01:43.230

8

89

J. Martin

Aprilia Racing

+0.464 / +0.045

01:43.275

9

11

D. Moreira

Pro Honda LCR

+0.495 / +0.031

01:43.306

10

5

J. Zarco

Castrol Honda LCR

+0.574 / +0.079

01:43.385

11

54

F. Aldeguer

BK8 Gresini Racing MotoGP

+0.578 / +0.004

01:43.389

12

33

B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+0.618 / +0.040

01:43.429

13

25

R. Fernandez

SuperFile Trackhouse MotoGP Team

+0.674 / +0.056

01:43.485

14

21

F. Morbidelli

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+0.716 / +0.042

01:43.527

15

79

A. Ogura

SuperFile Trackhouse MotoGP Team

+0.768 / +0.052

01:43.579

16

63

F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

+0.775 / +0.007

01:43.586

17

10

L. Marini

Honda HRC Castrol

+0.877 / +0.102

01:43.688

18

43

J. Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+0.917 / +0.040

01:43.728

19

15

S. Chantra

Honda HRC Castrol

+1.085 / +0.168

01:43.896

20

42

A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+1.493 / +0.408

01:44.304

21

7

T. Razgatlioglu

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+1.600 / +0.107

01:44.411

22

12

M. Viñales

Red Bull KTM Tech3

+2.025 / +0.425

01:44.836