Aleix Espargaro - Ανακοίνωσε το τέλος της αγωνιστικής του καριέρας

Αποσύρεται στο τέλος της σεζόν MotoGP 2024, μετά από 20 χρόνια στο paddock
Aleix Espargaro
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

23/5/2024

Σε μια ξεχωριστή συνέντευξη τύπου, λίγο πριν την έναρξη του GP της Βαρκελώνης, ο Aleix Espargaró ανακοίνωσε πως το 2024 θα είναι η τελευταία χρονιά του στους αγώνες, μετά από μια πολυετή καριέρα κατά την οποία αγωνίστηκε στις δίχρονες τότε κατηγορίες των 125 και 250 του MotoGP, και στη μεγάλη κατηγορία του Πρωταθλήματος από το 2009.

Ο εργοστασιακός αναβάτης της Aprilia επέλεξε τον αγώνα της πατρίδας του, στη Βαρκελώνη, για να ανακοινώσει την αποχώρησή του από την αγωνιστική δράση, εκεί που πριν από έναν χρόνο δίπλα στον Maverick Vinales έκαναν το 1-2 για το Noale, σε μια από τις πιο αξιομνημόνευτες σελίδες ιστορίας του ιταλικού εργοστασίου.

Aleix Espargaro

Η καριέρα του Aleix συνδέθηκε στενά με την Aprilia Racing, καθώς ο Ισπανός αναβάτης αγωνίστηκε για οκτώ σεζόν με την την ιταλική ομάδα, κερδίζοντας τρεις αγώνες Grand Prix (Αργεντινή 2022, Silverstone και Βαρκελώνη 2023) κι έναν αγώνα σπριντ (Βαρκελώνη 2023), ενώ κατέκτησε επίσης 3 pole position και ανέβηκε 10 φορές στο βάθρο. Παράλληλα, ο Aleix έγινε γνωστός και για τις έντονες συναισθηματικές του εκρήξεις, καθώς πολλές ήταν οι φορές που τσακώθηκε είτε με άλλους αναβάτες, είτε ακόμα και με μέλη της ομάδας του, ενώ παράλληλα αρκετές φορές τον έπιαναν και τα κλάματα.

Aleix Espargaro

Η ιστορία όμως του Aleix δεν κόβεται με το μαχαίρι εδώ, καθώς υπάρχει μπροστά μας η υπόλοιπη σεζόν του 2024, στην οποία ο αναβάτης της Aprilia δεν τα πηγαίνει καθόλου άσχημα, καθώς βρίσκεται στην 8η θέση της γενικής κατάταξης μέχρι στιγμής. Παράλληλα η ανακοίνωση του Espargaro αφήνει υπόνοιες πως ίσως συμμετάσχει στο μέλλον ως wildcard αναβάτης σε κάποιους αγώνες. Την ανακοίνωση του Aleix παρακολοθούσε δίπλα στους υπόλοιπους αναβάτες του MotoGP και ο αδελφός του, Pol, ο οποίος έχασε τη θέση του το 2024 στην ομάδα της GASGAS, για χάρη του Pedro Acosta.

Aleix Espargaro

Aleix Espargaro:Είμαι στην ευχάριστη (!) θέση να ανακοινώσω την αποχώρησή μου από την ενεργό δράση ως αναβάτης πλήρους απασχόλησης. Ήταν 20 υπέροχα χρόνια σε αυτό το paddock και είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος για όσα έχουμε πετύχει μαζί με την Aprilia. Γράψαμε ιστορία και αυτό δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Το διασκέδασα πολύ και έχουμε δημιουργήσει μια απίστευτη ομάδα ανθρώπων. Έχουμε ένα πολύ ωραίο Σαββατοκύριακο μπροστά μας, σε μια πίστα που μου αρέσει και όπου είμαι γρήγορος, και υπάρχουν ακόμα πολλοί αγώνες μέχρι τη Βαλένθια όπου μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί.”

Maverick Vinales:Ο Aleix είναι ένας σπουδαίος συναθλητής. Περάσαμε τέσσερα χρόνια μαζί και ζήσαμε αξέχαστες στιγμές. Μαζί, οδηγήσαμε την Aprilia στην κορυφή, έχω υπέροχες αναμνήσεις με τον Aleix. Έχουμε ακόμα ένα χρόνο μπροστά μας για να πάμε μαζί την Aprilia ακόμα ψηλότερα.”

Massimo Rivola: Σε ευχαριστώ Aleix, γιατί μαζί σου χτίσαμε μια απίστευτη ιστορία. Σε ευχαριστούμε που δεν τα παρατάς στις δύσκολες στιγμές και που είσαι ένα σπουδαίο παράδειγμα για όλους μας. Κέρδισες το περιβραχιόνιο του αρχηγού στον αγωνιστικό χώρο με την αξία σου. Μας χάρισες το πρώτο βάθρο στο MotoGP, την πρώτη pole position, την πρώτη νίκη εδώ στη Βαρκελώνη και τον πρώτο τερματισμό στις θέσεις 1 και 2 με τον Maverick. Το πνεύμα σου, με τα σκαμπανεβάσματά σου, με τον χαρακτήρα σου, αντικατοπτρίζουν την ενέργεια αυτής της ομάδας και ολόκληρου του εργοστασίου του Noale. Δεν ξέρω τι θα κάνεις στο μέλλον, αλλά... θα παραμείνεις πάντα αναβάτης της Aprilia. Από σήμερα ανοίγει μια νέα σελίδα για την αγορά αναβατών και η Aprilia Racing σίγουρα δεν θα μείνει αμέτοχη. Με το στυλ μας, θα εξασφαλίσουμε ένα σπουδαίο μέλλον για αυτή την ομάδα, την οποία βοήθησες να γίνει πραγματικά κορυφαία.”

Αναμένουμε τώρα να δούμε ποιος θα είναι ο αντικαταστάστης του Aleix στην ομάδα της Aprilia, με τις ενδείξεις να πλειοδοτούν υπέρ του Enea Bastianini, αν ο τελευταίος δεν βρει τη θέση του στην εργοστασιακή Ducati του 2024, όμως δεν είναι ο μόνος που εποφθαλμιά αυτή τη θέση

Ετικέτες

MotoGP - Bastianini & Vinales στην KTM Tech3 για το 2025!

Τέλος οι κόκκινες μοτοσυκλέτες με τα λογότυπα GASGAS, το Pierer Group τα βάφει όλα πορτοκαλί
KTM Red Bull 2025
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

13/6/2024

Καλή η προσπάθεια προώθησης και της GASGAS στο MotoGP, όμως καθώς όλοι οι πιλότοι προτιμούν την KTM, το Pierer Group θα έχει από το 2025 και τα τέσσερα RC16 βαμμένα στα πορτοκαλί και με λογότυπα ΚΤΜ, με τους Acosta & Binder στην εργοστασιακή ομάδα και τους Bastianini & Vinales στην Tech3.

Η υπογραφή του Marc Marquez με την εργοστασιακή Ducati και η μεταγραφή Martin στην Aprilia, έφεραν ως συνέπεια δυο ακόμα μεγάλες αλλαγές για τη σχάρα εκκίνησης 2025 του MotoGP, καθώς η ΚΤΜ ανακοίνωσε πως στις τάξεις της προσχωρούν από του χρόνου ο Enea Bastianini της εργοστασιακής Ducati και ο Maverick Vinales, το πρώην μεγάλο αστέρι της Aprilia.

KTM MotoGP

Και για να μη δυσαρεστήσει Vinales & Bastianini που το πιθανότερο είναι πως έβλεπαν την οδήγηση των κόκκινων GASGAS ως υποβιβασμό σε σχέση με την εργοστασιακή ΚΤΜ, το Pierer Group πήρε την απόφαση να σταματήσει να προωθεί την ισπανική εταιρεία, και να ποντάρει ξανά τα πάντα… στο πορτοκαλί.

Σημειώστε πως παρόλο που η “πρώτη” ομάδα των πορτοκαλί έχει το συνθετικό “factory” μπροστά της, και οι 4 μοτοσυκλέτες της ΚΤΜ θα είναι ίδιες όσον αφορά στην εξέλιξή τους.

Όσον αφορά στις δυο μεγάλες μεταγραφές της ΚΤΜ για την Tech 3, ο Enea Bastianini που έχει κάνει το ντεμπούτο του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP 10 χρόνια πριν, με ένα KTM RC4, σημείωσε 6 νίκες και περισσότερα από 30 βάθρα στις κατηγορίες Moto3 & Moto2, ενώ πήρε και τον τίτλο της Moto2 το 2020. Ξεκίνησε την εμπλοκή του στη μεγάλη κατηγορία το 2021, σε ηλικία 23 ετών, και μέχρι σήμερα έχει σημειώσει 5 νίκες και 12 βάθρα.

Ο Maverick Vinales έχει καταφέρει να πάρει νίκες στο MotoGP με 3 διαφορετικούς κατασκευαστές -ο πρώτος αναβάτης στη σύγχρονη ιστορία του θεσμού-, ενώ ήταν ο 2ος Πρωταθλητής Moto3 στην ιστορία της ΚΤΜ το 2013. Ο Ισπανός έχει τερματίσει δυο φορές στην πρώτη τριάδα σε σεζόν Moto3 & Moto2, ενώ ανέβηκε στη μεγάλη κατηγορία το 2015 όπου έχει 35 βάθρα και 10 νίκες μέχρι σήμερα.

Μεγάλος χορηγός για το 2025 τόσο για την factory team της ΚΤΜ όσο και για την Tech 3 θα είναι η Red Bull.

Σημειώνουμε το παράδοξο πως την ανακοίνωση της μεταγραφής των δυο αναβατών συνοδεύουν φωτογραφίες με τον Vinales, αλλά όχι με τον Bastianini -μπορεί ο τελευταίος να είχε κάποια άλλη υποχρέωση την ώρα της φωτογράφησης.

Ετικέτες