Γράφτηκε από: 
το Λάζαρο Μαυράκη

Αλλαγές κανονισμών MotoGP

Διορθώσεις επί της διαδικασίας

Πριν από λίγες μέρες συνεδρίασε η Επιτροπή των Grand Prix, αποτελούμενη από τους Carmelo Ezpeleta (Πρόεδρος της Dorna), Paul Duparc (εκπρόσωπος FIM), Herve Poncharal (εκπρόσωπος IRTA) και Takanao Tsubouchi (εκπρόσωπος της MSMA). Παρόντες ήταν και οι Mike Trimby (μέλος της IΡΤΑ και Γραμματέας της συνεδρίασης) και Corrado Cecchinelli (Τεχνικός Διευθυντής), στην συνάντηση που έγινε στο Misano την παραμονή του αγώνα στην ιταλική πίστα.
Εκεί αποφασίστηκαν τρεις αλλαγές στους κανονισμούς με άμεση ισχύ και μια αλλαγή που θα αφορά την σεζόν του 2019. Πιο συγκεκριμένα, από τον επόμενο κιόλας γύρο, κάθε αγώνας που θα ξεκινά με την διαδικασία "βρόχινου αγώνα" θα είναι μειωμένος κατά ένα γύρο σε σχέση με την κανονική διάρκεια, καθώς οι ομάδες αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες στο να έχουν πλήρως γεμάτα τα ρεζερβουάρ των μοτοσυκλετών τους.
Επίσης, μέχρι τώρα η ενημέρωση στους αναβάτες που τους είχε επιβληθεί ποινή με αλλαγή θέσης γινόταν με πινακίδα που έβγαινε στην γραμμή του τερματισμού για πέντε γύρους. Αυτό πλέον αλλάζει και η πινακίδα θα επιδεικνύεται μόνο για τρεις γύρους, καθώς κρίθηκε ότι μέσα σε πέντε γύρους μπορεί να συμβούν πολλές αλλαγές θέσεων και να δημιουργηθεί σύγχυση, ενώ ούτως ή αλλως η ποινή αναγράφεται και στα όργανα της μοτοσυκλέτας χάρη στο νέο σύστημα επικοινωνίας με τα pits.


Η τελευταία αλλαγή που θα ξεκινήσει να ισχύει από φέτος έχει να κάνει με τον κανονισμό για τους αναβάτες-αντικαταστάτες. Είχαν εκφραστεί στο παρελθόν ανησυχίες ότι κυρίως οι ομάδες των MotoGP θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τον κανονισμό προς όφελός τους προκειμένου να αλλάξουν μοτοσυκλέτες ακόμη και μέσα στις ίδιες τις ομάδες, ή με κάποια άλλη ομάδα, βοηθώντας έτσι κάποιον αναβάτη που βρισκόταν στο όριο των κινητήρων του. Σύμφωνα λοιπόν με την Επιτροπή, επειδή υπάρχουν πολλά πιθανά σενάρια, από δω και στο εξής οι κανονισμοί θα αλλάξουν έτσι ώστε ο αναβάτης που θα λειτουργεί ως αντικαταστάτης δεν θα μπορεί να είναι αναβάτης με συμβόλαιο σε ισχύ στο Πρωτάθλημα, πλην εξαιρέσεων που θα έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή.
Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές για την σεζόν του 2019, λόγω του ότι θα υπάρχει περιορισμένη διαθεσιμότητα του νέου κινητήρα για την Moto2, καθώς και το γεγονός ότι δεν θα υπάρχουν σε κανένα άλλο πρωτάθλημα στον κόσμο κινητήρες με αυτές τις προδιαγραφές, συμφωνήθηκε να μην υπάρχουν wild card συμμετοχές για την κατηγορία την επόμενη χρονιά. Η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί και θα παρθούν ανάλογες αποφάσεις για την σεζόν πλέον του 2020.