Αλλαγές κανονισμών στα MotoGP

Με άμεση ισχύ από την επόμενη σεζόν
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

5/12/2018

H Επιτροπή των Grand Prix, αποτελούμενη από τους Carmelo Ezpeleta (Πρόεδρος Dorna), Paul Duparc (FIM), Takanao Tsubouchi (MSMA) και Mike Trimby (IRTA), με παρόντες τους Corrado Cecchinelli (Διευθυντής Τεχνολογίας), Mike Webb (Αγωνιστικός Διευθυντής) και Danny Aldridge (Τεχνικός Διευθυντής), συνεδρίασε στην Μαδρίτη στις 30 Νοεμβρίου, εκδίδοντας σημαντικές αλλαγές στους κανονισμούς και αποφάσεις για τους αγώνες GP με άμεση ισχύ:
Κατάταξη αγώνα. Μέχρι πρότινος, ένας αναβάτης για να χαρακτηριστεί ότι τερμάτισε έναν αγώνα, θα έπρεπε να είναι σε επαφή με την μοτοσυκλέτα του κατά το πέρασμα από την γραμμή τερματισμού. Υπήρξαν όμως περιπτώσεις λόγω πτώσεων, που αναβάτης και μοτοσυκλέτα πέρασαν χωριστά τον τερματισμό και γι' αυτό από εδώ και μπρος, ο χρόνος τερματισμού θα υπολογίζεται από τη στιγμή που θα περάσει το πρώτο τμήμα της μοτοσυκλέτας ή το σώμα του αναβάτη από την γραμμή τερματισμού.


Αναβάτες-αντικαταστάτες. Στις περιπτώσεις των Moto2 και Moto3, οι ομάδες μπορούν να αντικαθιστούν έναν τραυματία με έναν αναβάτη που θα  τρέχει με συμβόλαιο σε κάποιο άλλο πρωτάθλημα, για παράδειγμα στο FIM CEV. Στο μέλλον, σε τέτοιους αναβάτες θα επιτρέπεται να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις συμμετοχής τους στα άλλα πρωταθλήματα δίχως να υπολογίζεται η δραστηριότητά τους στην πίστα ως προετοιμασία για τον αγώνα GP που θα συμμετάσχουν αρκεί να απέχει 14 ημέρες από τον αγώνα GP που θα γίνει στην ίδια πίστα.
Ποιοι αναβάτες θα μπορούν να πάρουν ξανά εκκίνηση σε αγώνες που διακόπτονται. Για να καθιερωθούν πιο ξεκάθαρα κριτήρια σχετικά με το ποιοι αναβάτες μπορούν να πάρουν ξανά εκκίνηση σε έναν αγώνα που έχει διακοπεί, εγκρίθηκαν συγκεκριμένες διευκρινήσεις στους κανονισμούς. Ξεκαθαρίστηκε ότι οι αναβάτες μπορούν να δεχτούν βοήθεια από τους κριτές  για να βάλουν μπροστά την μοτοσυκλέτα τους ή για να σπρώξουν την μοτοσυκλέτα τους μέσα την πίστα, στο πλάι της πίστας ή στους βοηθητικούς δρόμους της πίστας. Για την καλύτερη κατανόηση των κανονισμών, οι όροι "ενεργός" ή ενεργά αγωνιζόμενος" προσδιορίζονται ως ο αναβάτης που οδηγεί μέσα στην πίστα, ή επιχειρεί να βάλει ξανά μπροστά την μοτοσυκλέτα του, ή να ξαναμπεί στην πίστα μετά από έξοδο, ή προσπαθεί να επιστρέψει στα πιτς. Οι επιτηρητές της FIM για τα MotoGP θα είναι οι μοναδικοί που θα κρίνουν αν ένας αναβάτης αγωνίζεται ενεργά και οποιαδήποτε απόφασή τους δεν θα επιδέχεται ένσταση.


Προσπέραση υπό καθεστώς κίτρινης σημαίας. Όταν επιβάλλεται ποινή αλλαγής θέσης λόγω προσπέρασης υπό καθεστώς κίτρινης σημαίας, ή για οποιαδήποτε άλλη αιτία, η πληροφόρηση θα παρέχεται στον αναβάτη μέσω της οθόνης των οργάνων και στην γραμμή τερματισμού μόνο για τρεις γύρους το μέγιστο. (Μέχρι πρότινος ήταν για πέντε γύρους)
Εκκίνηση κινητήρων. Για λόγους ασφάλειας δεν επιτρέπεται να πάρει μπροστά ο κινητήρας μιας μοτοσυκλέτας μέσα στο pit box οποιαδήποτε στιγμή. Οι κινητήρες θα πρέπει να παίρνουν μπροστά πάνω στο pit lane.
Επίσημες ονομασίες για ρεκόρ πίστας και ρεκόρ γύρου. Εγκρίθηκαν νέες ονομασίες για τα ακόλουθα ρεκόρ:
"Ρεκόρ γύρου όλων των εποχών" – Ο γρηγορότερος γύρος στην ιστορία συμπεριλαμβανομένων όλων των sessions των GP.
"Καλύτερος γύρος αγώνα" – Ο γρηγορότερος γύρος στην ιστορία κατά την διάρκεια αγώνα.

Βαθμοί προνομίων – Κατηγορία MotGP
Όταν ένας κατασκευαστής κερδίζει αρκετούς πόντους προνομίων έτσι ώστε να χάσει τα προνόμια, τότε το δικαίωμα να κάνουν δοκιμές οι test riders σε οποιαδήποτε πίστα των GP, αφαιρείται. Ο κανονισμός αποσαφηνίστηκε ώστε να ξεκαθαριστεί ότι εφαρμόζεται στις δοκιμές της επόμενης σεζόν, οπότε και ο κατασκευαστής πρέπει να προτείνει τρεις από τις υφιστάμενες πίστες των GP.
Σε περίπτωση που ένας κατασκευαστής έχει μαζέψει πόντους προνομίων περιστασιακά και δεν έχει χάσει τα προνόμιά του μετά από αρκετά χρόνια, αποφασίστηκε ότι οι πόντοι θα σβήνονται μετά από την πάροδο δύο ετών από την ημέρα που του αποδόθηκαν.


Εξωτερικές μίζες στην εκκίνηση. Μέχρι στιγμής, οι κανονισμοί περιορίζουν την χρήση μόνο σε φορητές μίζες μέγιστης απόδοσης 2kw. Η συνήθης πρακτική είναι να ενσωματώνονται οι μίζες σε ένα καρότσι συνεργείου με εργαλειοθήκες, έξτρα τροχούς και άλλον εξοπλισμό. Γι' αυτό το λόγο ο ισχύον κανονισμός ακυρώνεται και ο Τεχνικός Διευθυντής θα είναι υπεύθυνος πλέον για το αν θα γίνεται αποδεκτό το καρότσι του σέρβις με την μίζα που θα προσέρχεται στην σχάρα εκκίνησης.

Τεχνικοί κανονισμοί Moto2
Λόγω του ότι έγινε η αλλαγή προμηθευτή κινητήρων από την Honda στην Triumph, οι τεχνικοί κανονισμοί της κατηγορίας έχουν προσαρμοστεί. Οι πλήρεις λεπτομέρειες θα είναι διαθέσιμες μέσα στις επόμενες μέρες, στους επίσημους κανονισμούς που θα δημοσιεύσει διαδικτυακά η FIM.

Αριθμός ελαστικών
Μετά από συμβούλιο με την Επιτροπή Ασφαλείας και τους προμηθευτές των ελαστικών, έγιναν οι παρακάτω αλλαγές για τον αριθμό τους.
MotoGP. Ο στάνταρ αριθμός των βρόχινων ελαστικών αυξάνεται από 11 σε 13, με έξι μπροστινά και εφτά πίσω ελαστικά.
Moto3 και Moto2. Σ' αυτές τις κατηγορίες ο αριθμός των βρόχινων ελαστικών δεν έχει περιορισμούς. Παρ' όλα αυτά, ο επίσημος προμηθευτής θα πρέπει πλέον να έχει διαθέσιμα τουλάχιστον τέσσερα σετ βρόχινων ελαστικών για κάθε αναβάτη

Πειθαρχικές ποινές
Ποινές που δεν επιδέχονται ένσταση. Ο πειθαρχικός κώδικας εμπεριέχει μία λίστα ποινών που δεν επιδέχονται ένσταση, και συνήθως αφορά ποινές που δίνονται κατά την διάρκεια ενός αγώνα. Παρ' όλα αυτά, οι Επιτηρητές της FIM μπορούν να επιβάλλουν μια χρονική ποινή αντί μιας άλλης τιμωρίας, όταν η στάνταρ ποινή (π.χ. αλλαγή θέσης, πέρασμα από τα πιτς κ.τ.λ.) δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί δεν υπάρχει το ανάλογο χρονικό περιθώριο στον αγώνα. Ο κανονισμός που καλύπτει τέτοια θέματα έχει πλέον αλλάξει, έτσι ώστε όταν μια χρονική ποινή επιβάλλεται αντί μιας άλλης μη εφαρμόσιμης τη δεδομένη στιγμή ποινής, αυτόματα θα γίνεται μη εφαρμόσιμη και η χρονική ποινή.
 

Ετικέτες

Jorge Lorenzo vs Dani Pedrosa - Κανονίζουν αγώνα… μποξ μεταξύ τους!

Το #99 προκάλεσε το #26 σε grudge match, με τον μικρό σαμουράι να απαντά θετικά
Jorge Lorenzo vs Dani Pedrosa
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

25/4/2024

Την ώρα που ο παλαίμαχος Dani Pedrosa επιστρέφει στο MotoGP ως wildcard συμμετοχή της KTM στον αγώνα της Jerez, ο Jorge Lorenzo ανέβαζε βίντεο εν ώρα προπόνησης στο μποξ, προκαλώντας τον Dani για ματς, με τον τελευταίο να απαντά “τα λέμε στο ρινγκ”!

Όπως όλοι γνωρίζουμε, μετά την απόσυρσή του από τους αγώνες MotoGP, ο 5 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Jorge Lorenzo έχει πολύ χρόνο στα χέρια του, κάνοντας τα πάντα για να κρατήσει πάνω του ακόμα και σήμερα τα φώτα της δημοσιότητας. Αυτό το καταφέρνει με πάμπολλους τρόπους όπως με προκλητικές δηλώσεις για τα τεκταινόμενα στο MotoGP, χορεύοντας σε reality show της τηλεόρασης, ενεργώντας ως ambassador διαφόρων εταιρειών (Tissot, Sendi, Laureus, Vmoto Soco, κλπ.), συμμετέχοντας σε αγώνες αυτοκινήτου (Porsche Carrera Cup Italia, κ.α.), και τώρα προκαλώντας το αντίπαλο ισπανικό δέος της εποχής του στο MotoGP, Dani Pedrosa σε αγώνα μποξ.

Συγκεκριμένα, ο Lorenzo ανέβασε ένα βίντεο στο instagram στο οποίο τον βλέπουμε να προπονείται στο μποξ χτυπώντας (χαλαρά, άκεφα και... ατάλαντα) έναν σάκο, όταν σταματά και λέει τα εξής: “ξέρετε πως μου αρέσουν οι προκλήσεις. Δεκαπέντε χρόνια πριν είχα καλές αλλά και κακές στιγμές με τον Dani Pedrosa στην πίστα και εκτός αυτής. Τώρα που τα celebrity events έχουν γίνει της μόδας (βλ. αγώνες μποξ του Jake Paul), μου ήρθε στο μυαλό μια λίγο τρελή πρόκληση. Σε προκαλώ Dani σε έναν αγώνα μποξ στη Βαρκελώνη, στη σχολή που προπονούμαι.” Ο Lorenzo μάλιστα δήλωσε πως στόχος του είναι ο αγώνας να μεταδοθεί ζωντανά από το Youtube!

Οι Lorenzo και Pedrosa είχαν αρκετές ιστορικές μάχες στην πίστα -και αρκετή αντιπάθεια μεταξύ τους-, συμπεριλαμβανομένου και του ισπανικού GP του 2010, όπου τα έδωσαν όλα σε μια μάχη μέχρι τον τελευταίο γύρο του αγώνα, αλλά και στο διαβόητο GP του 2008, ξανά στην Ισπανία, όπου ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας Juan Carlos τους έβαλε με το ζόρι να δώσουν τα χέρια στο βάθρο.

Επιστρέφοντας στο παρών, ο Pedrosa δεν άφησε την πρόκληση του Lorenzo αναπάντητη, και σε μια ανάρτησή του στα social media δήλωσε τα εξής: στην αρχή σκέφτηκα πως παραείναι τρελή σαν ιδέα, αλλά από την άλλη είμαι ακόμα γυμνασμένος και ο πειρασμός να σου ρίξω μερικές μπουνιές είναι μεγάλος. Έτσι, δέχομαι την πρόκλησή σου.”

Το grudge match μεταξύ των δύο πρώην αντιπάλων του MotoGP δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα, αν και ο Pedrosa ανέφερε “πες μου τη μέρα και την ώρα και τα λέμε στο ρινγκ”.

Παρόλο τώρα που στο βίντεο ο Lorenzo δείχνει... ιδιαίτερα ατσούμπαλος με τις γροθιές του, όπως επισήμανε στον Pedrosa ο Michael Ruben Rinaldi (γενικά γίνεται το έλα να δεις στα σχόλια από αναβάτες κάτω από την ανάρτηση), "φίλε Dani, ο Jorge σου ρίχνει τουλάχιστον 15 κιλά. Είναι σα να κάνετε αγώνα εσύ με μοτοσυκλέτα 600 κυβικών κι εκείνος με χιλιάρα! Αλλά όπως και να έχει θα είχε πλάκα να δούμε τον αγώνα σας."