Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Αλλαγές κανονισμών στα MotoGP

Με άμεση ισχύ από την επόμενη σεζόν

H Επιτροπή των Grand Prix, αποτελούμενη από τους Carmelo Ezpeleta (Πρόεδρος Dorna), Paul Duparc (FIM), Takanao Tsubouchi (MSMA) και Mike Trimby (IRTA), με παρόντες τους Corrado Cecchinelli (Διευθυντής Τεχνολογίας), Mike Webb (Αγωνιστικός Διευθυντής) και Danny Aldridge (Τεχνικός Διευθυντής), συνεδρίασε στην Μαδρίτη στις 30 Νοεμβρίου, εκδίδοντας σημαντικές αλλαγές στους κανονισμούς και αποφάσεις για τους αγώνες GP με άμεση ισχύ:
Κατάταξη αγώνα. Μέχρι πρότινος, ένας αναβάτης για να χαρακτηριστεί ότι τερμάτισε έναν αγώνα, θα έπρεπε να είναι σε επαφή με την μοτοσυκλέτα του κατά το πέρασμα από την γραμμή τερματισμού. Υπήρξαν όμως περιπτώσεις λόγω πτώσεων, που αναβάτης και μοτοσυκλέτα πέρασαν χωριστά τον τερματισμό και γι' αυτό από εδώ και μπρος, ο χρόνος τερματισμού θα υπολογίζεται από τη στιγμή που θα περάσει το πρώτο τμήμα της μοτοσυκλέτας ή το σώμα του αναβάτη από την γραμμή τερματισμού.


Αναβάτες-αντικαταστάτες. Στις περιπτώσεις των Moto2 και Moto3, οι ομάδες μπορούν να αντικαθιστούν έναν τραυματία με έναν αναβάτη που θα  τρέχει με συμβόλαιο σε κάποιο άλλο πρωτάθλημα, για παράδειγμα στο FIM CEV. Στο μέλλον, σε τέτοιους αναβάτες θα επιτρέπεται να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις συμμετοχής τους στα άλλα πρωταθλήματα δίχως να υπολογίζεται η δραστηριότητά τους στην πίστα ως προετοιμασία για τον αγώνα GP που θα συμμετάσχουν αρκεί να απέχει 14 ημέρες από τον αγώνα GP που θα γίνει στην ίδια πίστα.
Ποιοι αναβάτες θα μπορούν να πάρουν ξανά εκκίνηση σε αγώνες που διακόπτονται. Για να καθιερωθούν πιο ξεκάθαρα κριτήρια σχετικά με το ποιοι αναβάτες μπορούν να πάρουν ξανά εκκίνηση σε έναν αγώνα που έχει διακοπεί, εγκρίθηκαν συγκεκριμένες διευκρινήσεις στους κανονισμούς. Ξεκαθαρίστηκε ότι οι αναβάτες μπορούν να δεχτούν βοήθεια από τους κριτές  για να βάλουν μπροστά την μοτοσυκλέτα τους ή για να σπρώξουν την μοτοσυκλέτα τους μέσα την πίστα, στο πλάι της πίστας ή στους βοηθητικούς δρόμους της πίστας. Για την καλύτερη κατανόηση των κανονισμών, οι όροι "ενεργός" ή ενεργά αγωνιζόμενος" προσδιορίζονται ως ο αναβάτης που οδηγεί μέσα στην πίστα, ή επιχειρεί να βάλει ξανά μπροστά την μοτοσυκλέτα του, ή να ξαναμπεί στην πίστα μετά από έξοδο, ή προσπαθεί να επιστρέψει στα πιτς. Οι επιτηρητές της FIM για τα MotoGP θα είναι οι μοναδικοί που θα κρίνουν αν ένας αναβάτης αγωνίζεται ενεργά και οποιαδήποτε απόφασή τους δεν θα επιδέχεται ένσταση.


Προσπέραση υπό καθεστώς κίτρινης σημαίας. Όταν επιβάλλεται ποινή αλλαγής θέσης λόγω προσπέρασης υπό καθεστώς κίτρινης σημαίας, ή για οποιαδήποτε άλλη αιτία, η πληροφόρηση θα παρέχεται στον αναβάτη μέσω της οθόνης των οργάνων και στην γραμμή τερματισμού μόνο για τρεις γύρους το μέγιστο. (Μέχρι πρότινος ήταν για πέντε γύρους)
Εκκίνηση κινητήρων. Για λόγους ασφάλειας δεν επιτρέπεται να πάρει μπροστά ο κινητήρας μιας μοτοσυκλέτας μέσα στο pit box οποιαδήποτε στιγμή. Οι κινητήρες θα πρέπει να παίρνουν μπροστά πάνω στο pit lane.
Επίσημες ονομασίες για ρεκόρ πίστας και ρεκόρ γύρου. Εγκρίθηκαν νέες ονομασίες για τα ακόλουθα ρεκόρ:
"Ρεκόρ γύρου όλων των εποχών" – Ο γρηγορότερος γύρος στην ιστορία συμπεριλαμβανομένων όλων των sessions των GP.
"Καλύτερος γύρος αγώνα" – Ο γρηγορότερος γύρος στην ιστορία κατά την διάρκεια αγώνα.

Βαθμοί προνομίων – Κατηγορία MotGP
Όταν ένας κατασκευαστής κερδίζει αρκετούς πόντους προνομίων έτσι ώστε να χάσει τα προνόμια, τότε το δικαίωμα να κάνουν δοκιμές οι test riders σε οποιαδήποτε πίστα των GP, αφαιρείται. Ο κανονισμός αποσαφηνίστηκε ώστε να ξεκαθαριστεί ότι εφαρμόζεται στις δοκιμές της επόμενης σεζόν, οπότε και ο κατασκευαστής πρέπει να προτείνει τρεις από τις υφιστάμενες πίστες των GP.
Σε περίπτωση που ένας κατασκευαστής έχει μαζέψει πόντους προνομίων περιστασιακά και δεν έχει χάσει τα προνόμιά του μετά από αρκετά χρόνια, αποφασίστηκε ότι οι πόντοι θα σβήνονται μετά από την πάροδο δύο ετών από την ημέρα που του αποδόθηκαν.


Εξωτερικές μίζες στην εκκίνηση. Μέχρι στιγμής, οι κανονισμοί περιορίζουν την χρήση μόνο σε φορητές μίζες μέγιστης απόδοσης 2kw. Η συνήθης πρακτική είναι να ενσωματώνονται οι μίζες σε ένα καρότσι συνεργείου με εργαλειοθήκες, έξτρα τροχούς και άλλον εξοπλισμό. Γι' αυτό το λόγο ο ισχύον κανονισμός ακυρώνεται και ο Τεχνικός Διευθυντής θα είναι υπεύθυνος πλέον για το αν θα γίνεται αποδεκτό το καρότσι του σέρβις με την μίζα που θα προσέρχεται στην σχάρα εκκίνησης.

Τεχνικοί κανονισμοί Moto2
Λόγω του ότι έγινε η αλλαγή προμηθευτή κινητήρων από την Honda στην Triumph, οι τεχνικοί κανονισμοί της κατηγορίας έχουν προσαρμοστεί. Οι πλήρεις λεπτομέρειες θα είναι διαθέσιμες μέσα στις επόμενες μέρες, στους επίσημους κανονισμούς που θα δημοσιεύσει διαδικτυακά η FIM.

Αριθμός ελαστικών
Μετά από συμβούλιο με την Επιτροπή Ασφαλείας και τους προμηθευτές των ελαστικών, έγιναν οι παρακάτω αλλαγές για τον αριθμό τους.
MotoGP. Ο στάνταρ αριθμός των βρόχινων ελαστικών αυξάνεται από 11 σε 13, με έξι μπροστινά και εφτά πίσω ελαστικά.
Moto3 και Moto2. Σ' αυτές τις κατηγορίες ο αριθμός των βρόχινων ελαστικών δεν έχει περιορισμούς. Παρ' όλα αυτά, ο επίσημος προμηθευτής θα πρέπει πλέον να έχει διαθέσιμα τουλάχιστον τέσσερα σετ βρόχινων ελαστικών για κάθε αναβάτη

Πειθαρχικές ποινές
Ποινές που δεν επιδέχονται ένσταση. Ο πειθαρχικός κώδικας εμπεριέχει μία λίστα ποινών που δεν επιδέχονται ένσταση, και συνήθως αφορά ποινές που δίνονται κατά την διάρκεια ενός αγώνα. Παρ' όλα αυτά, οι Επιτηρητές της FIM μπορούν να επιβάλλουν μια χρονική ποινή αντί μιας άλλης τιμωρίας, όταν η στάνταρ ποινή (π.χ. αλλαγή θέσης, πέρασμα από τα πιτς κ.τ.λ.) δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί δεν υπάρχει το ανάλογο χρονικό περιθώριο στον αγώνα. Ο κανονισμός που καλύπτει τέτοια θέματα έχει πλέον αλλάξει, έτσι ώστε όταν μια χρονική ποινή επιβάλλεται αντί μιας άλλης μη εφαρμόσιμης τη δεδομένη στιγμή ποινής, αυτόματα θα γίνεται μη εφαρμόσιμη και η χρονική ποινή.
 

Tags: