Ανήσυχος ο Marquez για την Honda

Καμπανάκι από τις βελτιώσεις των αντιπάλων
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

10/2/2020

Μετά το πέρας των δοκιμών στην Sepang, ο Marquez εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος, όχι τόσο για την φυσική του κατάσταση και τον πρόσφατα εγχειρισμένο ώμο του όπως θα περίμενε κανείς, αλλά για την απόδοση της Honda RC213V. Ο καλύτερος χρόνος που πέτυχε τον κατέταξε στην 13η θέση, αλλά εδώ θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι βρίσκεται σε περίοδο ανάρρωσης, όπως και το ότι η διαφορά του από τον χρόνο του ταχύτερου όλων Quartararo, ήταν μόλις τέσσερα δέκατα του δευτερολέπτου.

Παρ' όλα αυτά, ο Ισπανός Παγκόσμιος Πρωταθλητής πρόλαβε να σημειώσει την πρώτη πτώση για το 2020, ενώ δεν δίστασε να εκφράσει και τις ανησυχίες του σχετικά με την κατεύθυνση που έχει πάρει η εξέλιξη της μοτοσυκλέτας του, σε σύγκριση με την σταθερή βελτίωση που επέδειξαν οι Maverick Vinales με τη Yamaha και ο Alex Rins με τη Suzuki. Σε συνέντευξή του μετά τις δοκιμές, είπε πως ανησυχεί περισσότερο για την τεχνική πλευρά του ζητήματος. "Τα πράγματα που δοκιμάσαμε, δεν έδωσαν ξεκάθαρο αποτέλεσμα. Κάποια ήταν λίγο καλύτερα, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια", δήλωσε ο Marquez. Το σημαντικότερο όμως που είπε, ήταν ότι η απάντηση βρίσκεται στους αντιπάλους του. Αν δηλαδή βελτιωθούν θεματικά, θα πρέπει να συνεχίσουν στην Honda την δουλειά και απ' ό,τι φαίνεται –σύμφωνα με τα όσα διαπίστωσε κι ο ίδιος- η Yamaha και η Suzuki έχουν πετύχει θεαματική βελτίωση.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι ήταν ο Quartararo αυτός που έγραψε τον ταχύτερο χρόνο στο τριήμερο των δοκιμών, ο Marquez ξεχώρισε τους Vinales και Rins ως τους κύριους ανταγωνιστές του, καθώς αυτοί οι δύο παρουσίασαν εκπληκτική συνέπεια στους γύρους τους κατά την διάρκεια προσομοίωσης αγώνα. "Αν δείτε τους χρόνους, θα διαπιστώσετε ότι όλοι γυρίζουν στο 1:59', αλλά ο Rins Και ο Vinales έκαναν φανταστική δουλειά. Εγώ δεν είμαι πολύ μακριά στους 10 γύρους, αλλά δεν είμαι ακόμη έτοιμος να τερματίσω τους 20 γύρους ενός αγώνα." Σχετικά με την μοτοσυκλέτα του, είπε πως η αίσθηση από το μπροστινό είναι ίδια με πέρσι και δουλεύουν για να το βελτιώσουν αναλύοντας το πρόβλημα, για να δουν αν προέρχεται από το πλαίσιο ή τον κινητήρα, με τον ίδιο να πιστεύει ότι οφείλεται στον κινητήρα.

Το ότι οι δοκιμές στην Sepang θα ήταν μια δύσκολη κατάσταση για τον Marquez ήταν δεδομένο, καθώς ο τραυματισμός του σε κανονικές συνθήκες θα τον άφηνε εκτός δράσης μέχρι την αρχή της σεζόν. Όμως, με τους αντιπάλους του να γράφουν ώρες πάνω στις νέες μοτοσυκλέτες τους προκειμένου να τον εκθρονίσουν, δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι ο Ισπανός θα συμμετείχε στις δοκιμές της Μαλαισίας. Όπως όμως είδαμε στην πράξη- παρ' ότι οι μεμονωμένοι του χρόνοι δεν ήταν μακριά από την κορυφή- ο Marquez δεν είχε την φυσική κατάσταση να κοντράρει τους υπόλοιπους σε συνθήκες αγώνα. Στο Qatar πάντως αναμένεται να είναι πλήρως ετοιμοπόλεμος, αλλά το θέμα είναι σε τι επίπεδο θα βρίσκεται η Honda. Όπως αναφέραμε παραπάνω, οι Yamaha και Suzuki έχουν κάνει σημαντικά βήματα προόδου, ενώ η Honda δείχνει να υστερεί σε αυτόν τον τομέα. Προφανώς και δεν βοήθησε το γεγονός ότι ο Cal Crutchlow ήταν ο μοναδικός που επωμίστηκε το καθήκον της εξέλιξης, αφού ο Alex Marquez βρίσκεται ακόμη σε στάδιο προσαρμογής για την rookie χρονιά του στα MotoGP, ενώ ο Takaaki Nakagami –που οδήγησε την μοτοσυκλέτα του 2019- αναρρώνει κι αυτός από το τραυματισμό στον ώμο του.

 

Ετικέτες

Ο Dani Pedrosa κέρδισε τη μάχη με τις ισπανικές φορολογικές αρχές

Επιστροφή φόρου άνω των 22.000.000 ευρώ για τον Ισπανό αναβάτη
motomag Ο Dani Pedrosa κέρδισε τη μάχη με τις ισπανικές φορολογικές αρχές
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

6/12/2023

Ο γνωστός Ισπανός πρώην αγωνιζόμενος του MotoGP και νυν δοκιμαστής της Red Bull KTM Factory Racing, από το 2006 ερευνάται για θέματα φοροδιαφυγής από τις ισπανικές αρχές που όλα αυτά τα χρόνια  προσπαθούσαν να αποδείξουν πως ο Dani Pedrosa είναι κάτοικος Ισπανίας και ως εκ τούτου έπρεπε να πληρώνει βαριά φορολογία. Ο Pedrosa όμως, από το 2006 είχε μετακομίσει στο Λονδίνο ενώ στη συνέχεια επέλεξε ως τόπο διαμονής την Ελβετία όπου διαμένει μέχρι και σήμερα.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα την υπόθεση, οι ημέρες που θα πρέπει να βρίσκεται κάποιος στην ισπανική χώρα αν έχει δηλωμένη άλλη φορολογική κατοικία θα πρέπει να είναι μέχρι 183 το πολύ, ειδάλλως αν αυτός τις ξεπεράσει θεωρείται κάτοικος Ισπανίας. Τώρα, η υπόθεση του Dani Pedrosa η οποία απασχολεί όλα αυτά τα χρόνια τις ισπανικές αρχές φαίνεται πως φτάνει στο τέλος της σύμφωνα με τη δήλωση που εξέδωσε την Τρίτη ο δικηγόρος του Pedrosa David Gil Fernández. "Την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου, το τέταρτο τμήμα του Δικαστηρίου Διοικητικών Διαφορών της Audiencia Nacional (Εθνικό Ανώτατο Δικαστήριο) κοινοποίησε απόφαση που κάνει δεκτή την έφεση της διοικητικής διαφοράς που υπέβαλε ο Dani Pedrosa κατά της εκκαθάρισης του φόρου εισοδήματος για τα έτη 2005 και 2006, όταν εκείνος ζούσε στο Λονδίνο. Παρόλο που η απόφαση μπορεί ακόμη να προσβληθεί με έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, η Υπηρεσία Εσόδων θα πρέπει να επιστρέψει στον ενδιαφερόμενο 2.418.373,20 ευρώ συν τους σχετικούς τόκους, αλλά και να του καταβάλλουν τα δικαστικά του έξοδα! Αυτή η απόφαση είναι το τέλος μιας μακράς διαδρομής κατά την οποία η Υπηρεσία Εσόδων είδε πώς κάθε προσπάθεια να αποδείξει την κατοικία του Pedrosa στην Ισπανία δεν μπόρεσε να τελεσφορήσει.”

Ο Dani Pedrosa κέρδισε τη μάχη με τις ισπανικές φορολογικές αρχές

Ο δικηγόρος του Dani Pedrosa, David Gil Fernández ανέφερε επίσης όλες τις κινήσεις της Υπηρεσίας Εσόδων κατά του Ισπανού θρύλου του MotoGP, οι οποίες απορρίφθηκαν.

1. Εκκαθάριση του IRPF (προσωπικό εισόδημα) των ετών 2008 και 2009 καθώς και της σχετικής κύρωσης, που ακυρώθηκε από το Κεντρικό Οικονομικό-Διοικητικό Δικαστήριο στις 14 Φεβρουαρίου 2019.

2. Διακανονισμός για το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων από το 2011 έως το 2014 συν το σχετικό πρόστιμο, που ακυρώθηκε από το Κεντρικό Οικονομικό-Διοικητικό Δικαστήριο στις 22 Φεβρουαρίου 2021.

3. Διακανονισμός για τον φόρο περιουσίας του 2013 και του 2014, συν τις σχετικές ποινές, που ακυρώνεται από το Κεντρικό Οικονομικό-Διοικητικό Δικαστήριο στις 22 Φεβρουαρίου 2021.

Όλες αυτές οι διαδικασίες, κατά των οποίων δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα προσφυγής, κατέληξαν με την καταδίκη της Υπηρεσίας Εσόδων. Ως εκ τούτου αυτή καλείται να επιστρέψει άνω των 22.000.000 ευρώ πέραν της καταβολής των σχετικών τόκων υπερημερίας που κατέβαλε ο Pedrosa όλα αυτά τα χρόνια στο ισπανικό κράτος.

Ο David Gil Fernández ανέφερε και τα όσα είπε ο πελάτης του μετά το αίσιο τέλος της συγκεκριμένης υπόθεσης: "Ο Dani Pedrosa είναι πολύ ικανοποιημένος με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, κατά την οποία αποδείχθηκε ότι ποτέ δεν είπε ψέματα για τη φορολογική του κατοικία, όπως ισχυρίστηκε η εφορία. Ωστόσο, ο Pedrosa θυμάται επίσης με πικρία πολύ δυσάρεστα επεισόδια, όταν το όνομά του δημοσιεύθηκε άδικα στον κατάλογο των φορολογικών παραβατών το 2015 και το 2016, οπότε χρειάστηκε να υπομείνει κάποιες ανεπιθύμητες καταστάσεις, ή όταν πράκτορες της Υπηρεσίας Τελωνειακής Επιτήρησης παρενόχλησαν το οικογενειακό του περιβάλλον, αναγκάζοντας τον να υποβάλει επίσημη καταγγελία στο συμβούλιο υπεράσπισης φορολογουμένων της Υπηρεσίας Εσόδων."

Ετικέτες