Aprilia Racing Team MotoGP 2023 - Η επίσημη παρουσίαση

Η εργοστασιακή ομάδα του Noale με τους Aleix Espargaro, Maverick Vinales και το νέο RS-GP
Aprilia MotoGP Team 2023
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

10/3/2023

Το 2022 η Aprilia πάλεψε στα ίσια με τον Aleix Espargaro για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP, πετυχαίνοντας την πρώτη νίκη της εταιρείας στην κατηγορία, οκτώ βάθρα και δυο pole positions, με τον Maverick Vinales να ανεβάζει και εκείνος επίπεδο. Για το 2023 οι εργοστασιακοί αναβάτες των RS-GP αποδείχθηκαν άμεσα ανταγωνιστικοί στο pre-season test της Sepang (3ος χρόνος για τον Maverick και 6ος για τον Aleix), και ετοιμάζονται για το επόμενο βήμα.

Η επίσημη παρουσίαση της εργοστασιακής ομάδας MotoGP του Noale έγινε μία μέρα πριν το τελευταίο pre-season test της σεζόν του 2023, στο Portimao, όπου και θα γίνει και ο πρώτος αγώνας της χρονιάς.

Από τη μια ο Aleix θέλει να δείξει πως διατηρεί και το 2023 το προφίλ του “καπετάνιου” στην ομάδα, από την άλλη ο Maverick θέλει να φύγει από τη σκιά του ομόσταυλού του, και να αποδείξει πως διατηρεί την ισορροπία ταχύτητας και σταθερής απόδοσης που είχε ξεκινήσει να κατακτά το 2022, για να χαράξει τη δική του πορεία διεκδίκησης του τίτλου.

Aprilia

Στην παρουσίαση παραβρέθηκε και ο επίσημος δοκιμαστής της ομάδας, Lorenzo Savadori, ενώ η Aprilia αναφέρει πως με τη βοήθεια του, αλλά φυσικά και με την αρωγή των δυο αγωνιζόμενων της, η RS-GP του 2023 έχει εξελιχθεί σε όλους τους τομείς, διαθέτοντας υψηλότερη ιπποδύναμη και ανεβασμένο όριο στροφών, διατηρώντας παράλληλα την υποδειγματική φιλικότητα της. Αναβαθμισμένο είναι το πλαίσιο, για ακόμα καλύτερη πρόσφυση και σταθερότητα, και εξελιγμένο είναι το αεροδυναμικό πακέτο. Τέλος, στα ηλεκτρονικά βρίσκουμε μια νέα Magneti Marelli ECU με βελτιωμένη στρατηγική διαχείρισης.

Ετικέτες

MotoGP-Carlos Ezpeleta: Έντονο ενδιαφέρον για ομάδες από νέους επενδυτές - Κρούσεις και για νέες πίστες

Την εμπορικότερη φάση του διανύει το κορυφαίο πρωτάθλημα - Έπειτα και από την είσοδο της Liberty Media
MotoGP Investments
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

30/12/2025

Τα MotoGP γνωρίζουν πρωτοφανή άνθηση, μετά από μια σεζόν-ρεκόρ και την είσοδο της Liberty Media στο παιχνίδι, με έντονο ενδιαφέρον τόσο για νέες ομάδες όσο και για νέες πίστες, σύμφωνα με τον επικεφαλής αθλητικό διευθυντή του θεσμού, Carlos Ezpeleta.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στα MotoGP αυτή την περίοδο. Και όχι άδικα. Η σεζόν που μόλις ολοκληρώθηκε κατέρριψε ρεκόρ τηλεθέασης και προσέλευσης φιλάθλων σχεδόν σε κάθε αγώνα του ημερολογίου, χάρη, σε μεγάλο βαθμό, στη μάχη για τον τίτλο μεταξύ των αδελφών Marquez, αλλά και το παρασκήνιο δράμα που συνόδευσε όλη τη χρονιά, από τις ρήτρες συμβολαίων έως έριδες του παρελθόντος.

Και φυσικά, το ενδιαφέρον ενισχύεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι το MotoGP έχει πλέον νέο ιδιοκτήτη, τη Liberty Media. Την ίδια εταιρεία που αγόρασε τη Formula 1 πριν από περίπου μια δεκαετία και την οδήγησε σε πρωτοφανή εμπορική επιτυχία, γεννώντας το ερώτημα: είναι δυνατόν να μεταφέρει την συνταγή αυτή, επιτυχώς, στον κόσμο των δύο τροχών;

Σύμφωνα με τον Carlos Ezpeleta, γιο του Carmelo Ezpeleta και νυν Αθλητικό Διευθυντή των MotoGP, το ενδιαφέρον είναι ήδη τεράστιο. Σε συνέντευξή του, ο Ezpeleta δηλώνει ξεκάθαρα, "Το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο. Δεχόμαστε τηλεφωνήματα κάθε εβδομάδα από νέους ιδιώτες ή επενδυτικά funds που θέλουν να επενδύσουν στο MotoGP, είτε μέσω ομάδων είτε μέσω μεριδίων σε υπάρχουσες ομάδες".

Ωστόσο, η είσοδος νέων παικτών στο πρωτάθλημα δεν είναι απλή υπόθεση. Το MotoGP έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις τόσο για νέους ιδιοκτήτες ομάδων όσο και για κατασκευαστές που επιθυμούν να επιστρέψουν με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις BMW και Suzuki, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για επιστροφή, χωρίς όμως να έχουν προχωρήσει σε αυτή. Παράλληλα, ένα πιθανό “παράθυρο” της αγοράς υπάρχει με την KTM, η οποία βρίσκεται σε μεταβατική, ιδιοκτησιακά, περίοδο, χωρίς ακόμη να έχει ξεκαθαρίσει εάν θα υπάρξει και ποιο θα είναι το μέλλον της στο πρωτάθλημα.

Ezpeleta Carlos

Εξίσου έντονο είναι και το ενδιαφέρον για νέες πίστες. Όπως εξηγεί ο Ezpeleta, "Υπάρχει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον για νέες πίστες. Σε αυτή την περίπτωση τα τηλεφωνήματα δεν είναι εβδομαδιαία αλλά μηνιαία. Υπάρχει έντονη επιθυμία να συνδεθούν με το brand του MotoGP, όμως απλά δεν υπάρχει χώρος για όλα τα αιτήματα. Με 14 αγώνες στην Ευρώπη και οκτώ εκτός αυτής, είναι ξεκάθαρο πού βρίσκεται το μεγαλύτερο περιθώριο ανάπτυξης".

Η Ασία, η Μέση Ανατολή και η Νότια Αμερική εμφανίζονται ως οι βασικές περιοχές επέκτασης, κάτι που αναπόφευκτα θέτει υπό πίεση το ευρωπαϊκό σκέλος του ημερολογίου. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια δεν έλειψαν τα προβλήματα, με αρκετούς αγώνες, κυρίως σε Ασία και Μέση Ανατολή, να ακυρώνονται την τελευταία στιγμή. Υπό αυτό το πρίσμα, η Νότια Αμερική ίσως αποτελεί την πιο "βατή" επιλογή, χωρίς να αποκλείεται και περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας στη Βόρεια Αμερική, με ιστορικές πίστες όπως η Laguna Seca να παραμένουν στο προσκήνιο.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι το ενδιαφέρον γύρω από το MotoGP αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο μέσα στο 2026, που θα αποτελέσει την πρώτη πλήρη χρονιά υπό τη διοίκηση της Liberty Media. Με το βλέμμα στραμμένο και στις μεγάλες αλλαγές κανονισμών του 2027, που αναπόφευκτα θα ανακατέψουν την τράπουλα, το πρωτάθλημα μοιάζει έτοιμο για μια νέα εποχή, με φιλοδοξία, αντίστοιχη με αυτή που είδαμε στη Formula 1.