Aprilia Racing Team MotoGP 2023 - Η επίσημη παρουσίαση

Η εργοστασιακή ομάδα του Noale με τους Aleix Espargaro, Maverick Vinales και το νέο RS-GP
Aprilia MotoGP Team 2023
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

10/3/2023

Το 2022 η Aprilia πάλεψε στα ίσια με τον Aleix Espargaro για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP, πετυχαίνοντας την πρώτη νίκη της εταιρείας στην κατηγορία, οκτώ βάθρα και δυο pole positions, με τον Maverick Vinales να ανεβάζει και εκείνος επίπεδο. Για το 2023 οι εργοστασιακοί αναβάτες των RS-GP αποδείχθηκαν άμεσα ανταγωνιστικοί στο pre-season test της Sepang (3ος χρόνος για τον Maverick και 6ος για τον Aleix), και ετοιμάζονται για το επόμενο βήμα.

Η επίσημη παρουσίαση της εργοστασιακής ομάδας MotoGP του Noale έγινε μία μέρα πριν το τελευταίο pre-season test της σεζόν του 2023, στο Portimao, όπου και θα γίνει και ο πρώτος αγώνας της χρονιάς.

Από τη μια ο Aleix θέλει να δείξει πως διατηρεί και το 2023 το προφίλ του “καπετάνιου” στην ομάδα, από την άλλη ο Maverick θέλει να φύγει από τη σκιά του ομόσταυλού του, και να αποδείξει πως διατηρεί την ισορροπία ταχύτητας και σταθερής απόδοσης που είχε ξεκινήσει να κατακτά το 2022, για να χαράξει τη δική του πορεία διεκδίκησης του τίτλου.

Aprilia

Στην παρουσίαση παραβρέθηκε και ο επίσημος δοκιμαστής της ομάδας, Lorenzo Savadori, ενώ η Aprilia αναφέρει πως με τη βοήθεια του, αλλά φυσικά και με την αρωγή των δυο αγωνιζόμενων της, η RS-GP του 2023 έχει εξελιχθεί σε όλους τους τομείς, διαθέτοντας υψηλότερη ιπποδύναμη και ανεβασμένο όριο στροφών, διατηρώντας παράλληλα την υποδειγματική φιλικότητα της. Αναβαθμισμένο είναι το πλαίσιο, για ακόμα καλύτερη πρόσφυση και σταθερότητα, και εξελιγμένο είναι το αεροδυναμικό πακέτο. Τέλος, στα ηλεκτρονικά βρίσκουμε μια νέα Magneti Marelli ECU με βελτιωμένη στρατηγική διαχείρισης.

Ετικέτες

MotoGP Ταϊλάνδη SPRINT: Το καλύτερο ξεκίνημα σεζόν πενταετίας με νίκη Acosta!

Αποφάσεις κριτών στα MotoGP υπό το φόβο σχολιασμού
MotoGP Ταϊλάνδη SPRINT: Το καλύτερο ξεκίνημα σεζόν πενταετίας με νίκη Acosta!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

28/2/2026

Ξεκινήσαμε πολύ δυναμικά την νέα σεζόν και σίγουρα με Bezzecchi και Acosta όπως ακριβώς τους θέλαμε εδώ και χρόνια, άκρως ανταγωνιστικούς και πολύ πιο επιθετικούς. Ο πρώτος Sprint της σεζόν έμελλε να είναι και ένας από τους καλύτερους των τελευταίων ετών με την σεζόν αυτή να κάνει το πιο δυναμικό ξεκίνημα εδώ και χρόνια, κάτι που πηγάζει τόσο στην προετοιμασία των τελευταίων ημερών, έπειτα στις δοκιμές και όλη την σκληρή δουλειά που δόθηκε από KTM και Aprilia για να πιάσουν επιτέλους την Ducati και έπειτα στον πρώτο αγώνα Sprint, με τον πρώτο κανονικό αγώνα επίσης να αναμένεται συγκλονιστικός.

Η pole position ανήκε δικαιωματικά στον Bezzecchi που ήταν ταχύτερος στις δοκιμές και παρά την πτώση του κράτησε τελικά τον ταχύτερο χρόνο. Η πρώτη στροφή όμως ήταν του Marc Marquez που έκανε μία πολύ καλή εκκίνηση και ξεκίνησε να οδηγεί τον αγώνα.

Μαζί από την πρώτη στροφή ήρθε και το θέαμα σήμερα, ο Alex Marquez υπολόγισε λάθος και πλησίασε πολύ τον Fernandez και άνοιξε γραμμή απότομα εκεί όμως βρισκόταν ο Giannantonio που τον έβγαλε εκτός πίστας χωρίς πτώση ευτυχώς για κανέναν. Ήταν μία καταπληκτική εκκίνηση όμως από τον Alex, απευθείας στους πρώτους που δυστυχώς δεν πέτυχε ενώ μπαίνοντας είχε και επαφή με τον Zarco. Στην ίδια στροφή και οι υπόλοιπες KTM βγήκαν εκτός γραμμής, σαν να χρειαζόντουσαν όλοι τους μία υπενθύμιση για το πώς πρέπει να κάνουν εκκίνηση, μετά από μερικούς μήνες.

Ο Bezzecchi έκανε απευθείας την επίθεσή του, πέρασε εμπρός και ο Marquez απάντησε και αυτός αμέσως καταλήγοντας στα μισά του δεύτερου γύρου να έχουμε αλλάξει ήδη τρεις φορές την πρώτη θέση και ο Bezzecchi να είναι πρώτος.

Εκεί ο Bezzecchi πέφτει μόνος του από lowside χωρίς επαφή από τον Marquez.

Όλα τα στρατευμένα στρατιωτάκια κάθε πλευράς, εκείνη την στιγμή στεναχωρήθηκαν γιατί έμεναν χωρίς αντικείμενο. Αν ήταν ο Marquez πιο κοντά θα μπορούσαν να ξεσπαθώσουν. Μαζί τους και οι αποτυχημένοι, γερασμένοι δημοσιογραφίσκοι που μένουν σχετικοί στις μέρες μας σπέρνοντας ίντριγκες, συνωμοσίες και πράσινες θεωρίες διχόνοιας για να προκαλέσουν το κλικ. Ο μόνος τρόπος να τραβήξουν την προσοχή, λερώνοντας το άθλημα. Όλοι αυτοί θα μείνουν στην ιστορία για το κακό που έκαναν στο τέλος, και τον τρόπο που προσπάθησαν να τραβήξουν την προσοχή. Και όλοι αυτοί, εκείνη την στιγμή έμεναν δίχως αντικείμενο, ο Bezzecchi είχε πέσει μόνος του.

Οι ελπίδες του αναπτερώθηκαν μόλις ο Acosta συνέχισε να πιέζει. Είναι ένας εκπληκτικός αναβάτης σε μία μοτοσυκλέτα που έχει ωριμάσει. Η KTM είχε ήδη την ταχύτητα έπρεπε να βρει και τον τρόπο να στρίβει και ο Pedrosa μου είπε πριν από ενάμιση χρόνο ότι το έχουν βρει και αυτό, τώρα απλά έπρεπε να κουμπώσει και ο αναβάτης επάνω της και να δέσει η συνταγή. Έχουμε ένα πρώτο δείγμα πως αυτό μπορεί να έχει συμβεί, είναι νωρίς να ξέρουμε ακόμη, δεν το γνωρίζουν ούτε μέσα στην KTM, και αύριο θα φανεί καλύτερα.

Σήμερα όμως ο Marc Marquez που σκέφτεται τον τίτλο από τώρα, όπως και πρέπει, ξεκίνησε να ρυθμίζει τον ρυθμό στο επίπεδο του ελάχιστου ρίσκου και ο Acosta το εκμεταλλεύτηκε αυτό κάνοντας επιθέσεις, τις οποίες και ο Marc Marquez απαντούσε αμέσως.

Νικητές ήταν οι θεατές που απόλαυσαν τους υπόλοιπους μισούς γύρους με συνεχή μάχη για την πρώτη θέση, Όταν έπεσε ο Toprak πέρασε στα ψιλά η πρώτη του πτώση στα MotoGP γιατί μπροστά γινόταν χαμός.

Όλα αυτά οδήγησαν στον προτελευταίο γύρο με τον Acosta μπροστά και την τελευταία στροφή όπου ο Marc Marquez βουτά στα φρένα έχοντας την εσωτερική και ανοίγει γραμμή κρατώντας τον Acosta εκτός πίστας.

Αυτή η κίνηση μία άλλη εποχή θα περνούσε ήπια. Μία εποχή χωρίς τον κάθε ανόητο να γράφει αναλύσεις που βάζουν τους κριτές μία υπέρ των Ισπανών και μία υπέρ των Ιταλών, μία υπέρ του Marquez και μία κατά του, τότε που τα πράγματα ήταν λιγότερο πράσινο της χολής. Στην εποχή μας όμως έχουμε περισσότερα παραδείγματα από αυτό που είπα και πιο πάνω, έχουμε πολλούς που πουλάνε στο κοινό τους ίντριγκα γιατί αυτό πάντα πουλάει. Ο ηθικός του φραγμός κάμφθηκε όταν είδαν πως από μηδέν ενδιαφέρον, κέρδισαν κοινό, ευτυχώς μικρό ακόμη, που τσιμπά το δόλωμα. Ο καθένας ξεχωριστά δεν είναι πρόβλημα, όλοι μαζί όμως είναι και στην χώρα μας έχουμε κανά δυο από αυτούς, αλλά έτσι και αλλιώς είμαστε ελάχιστα μικρό κοινό για να απασχολούμε παρά έξω. Δυστυχώς τέτοιοι υπάρχουν και Ισπανοί και Ιταλοί και το αποτέλεσμα είναι κάποιες φορές να επηρεάζονται οι αποφάσεις.

Ο Marc Marquez πήρε ποινή μίας θέσης για την επιθετική προσπέραση. Αν είχε βγει μία απόφαση πιο πριν ότι από εδώ και πέρα αυτή η κίνηση θα τιμωρείται, τότε δεν θα ήταν άδικο. Αλλά τέτοια επιθετική κίνηση με μπλοκ pass, υπάρχει σε πολλά στιγμιότυπα αμέτρητες φορές όσο γυρίσει κανείς προς τα πίσω.

Η απορία του Acosta όταν τον άφησε ο Marc να περάσει έδειξε την πραγματικότητα και η δήλωσή του στο τέλος ήταν η πλέον ξεκάθαρη: «Ευχαριστώ την ομάδα και το εργοστάσιο για την δουλειά που έγινε, αν και δεν το βλέπω σαν κανονική νίκη γιατί ο Marc με άφησε να περάσω»

Καμία νύξη για block-pass, τίποτα για τον Marquez. Ο ίδιος ο Marc ξεκινά την σεζόν απόλυτα διπλωματικά, «η γνώμη μου είναι πως αποφασίζουν οι κριτές και απλά ακολουθώ τους κανόνες» ήταν η δήλωση του Marc Marquez που παίρνει τους βαθμούς της δεύτερης θέσης τραυματισμένος και ξεκινά από το πρώτο σκαλί, να κοιτά τον τελευταίο όροφο στο τέλος της σεζόν.

Είναι εύκολο να ξεχωρίσετε μόνοι σας ποιοι βλάπτουν το άθλημα, θα βρείτε δηλώσεις τους και «ισπανόφωνη κακιά Dorna» όσο υπήρχε ο Rossi «για Ιταλική μαφία που δεν αφήνει τον Marquez να λάμψει» μόλις ο Marc ξεκίνησε να κερδίζει, και μιλούν για θαύμα επιστροφής όταν έγραφαν πως έχει ξοφλήσει και δεν θα επανέλθει ποτέ. Το κοινό τους τρέφεται από ίντριγκα, όχι από γεγονότα για αυτό και όλα αυτά τα σκαμπανευάσματα περνάνε εύκολα.
Το μόνο καλό σήμερα, πως η απόφαση των κριτών και η μοναχική πτώση του Bezzecchi τους στερούν το τυράκι τους!
Έχουμε ξεκινήσει την σεζόν αυτή πολύ δυναμικά, μόνη ευχή να συνεχίσει έτσι και να επικεντρωθούν όλοι στο άθλημα και στους αγώνες μοτοσυκλέτας, όχι στα πηγαδάκια γύρω από αυτούς.

Σήμερα πάντως ο Acosta είχε καλύτερη ταχύτητα μέσα στη στροφή, και κέρδιζε και στα φρένα σχεδόν στη μισή πίστα. Από την άλλη ο Marc Marquez δεν είναι στην καλύτερή του φόρμα, όμως στο μέλλον αυτό περιμένουμε, τον Acosta να ανεβαίνει και να γίνεται ο νέος Marquez, ίσως και στην ίδια ομάδα στο μέλλον!

Αύριο θα είναι ένας φανταστικός αγώνας και μακάρι Aprilia, KTM και Ducati να παλέψουν όλοι μαζί και να κερδίσει ο καλύτερος εκείνη την στιγμή!

 

 

Θέση

ΑΝΑΒΑΤΗ

ΟΜΑΔΑ

ΧΡΟΝΟΣ

ΒΑΘΜΟΙ

1

37P. Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

19:39.155

12

2

93M. Marquez

Ducati Lenovo Team

+0.108

9

3

25R. Fernandez

Trackhouse MotoGP Team

+0.540

7

4

79A. Ogura

Trackhouse MotoGP Team

+2.100

6

5

89J. Martin

Aprilia Racing

+3.851

5

6

33B Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+4.612

4

7

36J. Mir

Honda HRC Castrol

+4.924

3

8

49F. Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+5.748

2

9

63F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

+6.910

1

10

10L. Marini

Honda HRC Castrol

+7.796

 

11

73A. Marquez

BK8 Gresini Racing MotoGP

+8.504

 

12

5J. Zarco

Castrol Honda LCR

+8.577

 

13

11D. Moreira

Pro Honda LCR

+11.970

 

14

21F. Morbidelli

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+12.395

 

15

43J. Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+13.467

 

16

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+15.079

 

17

23E. Bastianini

Red Bull KTM Tech3

+15.452

 

18

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+15.876

 

19

12M. Viñales

Red Bull KTM Tech3

+21.445

 

20

7T. Razgatlioglu

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+25.860

 

21

51M. Pirro

BK8 Gresini Racing MotoGP

+27.892

 

Πτώσεις

 

72M. Bezzecchi

Aprilia Racing

1 Laps

 

 

Toprak Razgatlioglou