BMW M Award 2023 - Μια XM Label Red 748 ίππων στον Πρωταθλητή Pecco Bagnaia

Back to back νίκες και στο BMW M Award καθώς πέρυσι κέρδισε την BMW M3 Competition Touring
motomag Το δώρο της BMW M στον Pecco Bagnaia
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

1/12/2023

O Pecco Bagnaia εκτός από τον φετινό τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή στο MotoGP πρόσθεσε στην προσωπική συλλογή του γκαράζ του και μία BMW XM Label Red η οποία ήταν το δώρο του φετινού BMW M Award για τον καλύτερο qualifier του 2023.

Ο θεσμός BMW M Award εδώ και δύο σχεδόν δεκαετίες χαρίζει μια ξεχωριστή λάμψη στο MotoGP καθώς οι αναβάτες έχουν έξτρα κίνητρο να... πασχίσουν λίγο παραπάνω στις κατατακτήριες δοκιμές, ώστε να αποκτήσουν στο τέλος της χρονιάς το αυτοκίνητο το οποίο προσφέρει η γερμανική εταιρεία η οποία είναι υπεύθυνη για τα οχήματα ασφαλείας στο MotoGP. Τη φετινή χρονιά ταχύτερος qualifier αναβάτης αναδείχθηκε ο Bagnaia με τον Ιταλό να παραλαμβάνει ως έπαθλο την έκδοση Label Red της plug-in υβριδικής BMW XM απόδοσης 748 ίππων η οποία την επόμενη χρονιά θα εκτελεί χρέη safety car στο πρωτάθλημα.

Ο αναβάτης της Ducati Lenovo Team, πέρυσι είχε κερδίσει επίσης τον θεσμό με τη γερμανική εταιρεία να του χαρίζει μία BMW M3 Competition Touring, ενώ για την ιστορία ο πολυνίκης αναβάτης του θεσμού BMW M Award είναι ο Marc Marquez με επτά συνεχόμενες νίκες -2013 έως 2019-, με τους Valentino Rossi και Casey Stoner να ακολουθούν με τρεις κατακτήσεις. Οι Fabio Quartararο, Jorge Lorenzo και Francesco Bagnaia έχουν από δύο νίκες, με τους Sete Gibernau και Nicky Heyden να έχουν κατακτήσει το BMW M Award μία φορά.

Το δώρο της BMW M στον Pecco Bagnaia

O Pecco Bagnaia δήλωσε μετά την παραλαβή του δώρου του: "Η κατάκτηση του βραβείου BMW M για πρώτη φορά πέρυσι ήταν φανταστική. Τότε, έθεσα αμέσως ως στόχο να επαναλάβω το κατόρθωμα αυτή τη σεζόν. Ως εκ τούτου, είμαι ενθουσιασμένος που τα κατάφερα. Παρόλο που μπορεί να φαίνεται ότι φέτος ήταν μία εύκολη υπόθεση, αυτό δεν συνέβη πραγματικά. Κάθε επικράτηση ήταν εξαιρετικά σκληρή. Για τον λόγο αυτό, είμαι περήφανος που βγήκα και πάλι πρώτος. Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην BMW M για αυτό το φανταστικό βραβείο. Υπόσχομαι ότι θα βάλω τα δυνατά μου για να κερδίσω το βραβείο και του χρόνου!"

Ο Franciscus van Meel, Διευθύνων Σύμβουλος της BMW M GmbH ανέφερε: "Συγχαρητήρια στον Pecco! Η ταχύτητά του στις κατατακτήριες δοκιμές ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή αυτή τη σεζόν. Το γεγονός ότι είχε κερδίσει το βραβείο BMW M Award πριν από το τέλος της φετινής σεζόν μιλάει από μόνο του. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να τιμήσουμε αυτόν τον κορυφαίο αναβάτη με το κορυφαίο μοντέλο μας και είμαστε σίγουροι ότι θα διασκεδάσει πολύ με την BMW XM Label Red. Η δεύτερη συνεχόμενη νίκη του σημαίνει πως μπαίνει στην λίστα με σημαντικούς αναβάτες οι οποίοι έχουν κερδίσει το BMW M Award πολλές φορές. Σε αυτούς περιλαμβάνεται ο θρύλος του MotoGP Valentino Rossi, ο οποίος έχει βραβευτεί τρεις φορές και είναι διαπρέπει σήμερα στους τέσσερις τροχούς, ως οδηγός της BMW M."

Ο CEO της Dorna Sports, Carmelo Ezpeleta με τη σειρά του δήλωσε: "Συγχαρητήρια για τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη. Ο Pecco βρισκόταν τακτικά στην κορυφή των χρονομετρήσεων στις κατατακτήριες δοκιμές αυτή τη σεζόν και έτσι έχει κερδίσει με το παραπάνω αυτό το βραβείο. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον στενό μας συνεργάτη BMW M.”

Ετικέτες

MotoGP Ταϊλάνδη SPRINT: Το καλύτερο ξεκίνημα σεζόν πενταετίας με νίκη Acosta!

Αποφάσεις κριτών στα MotoGP υπό το φόβο σχολιασμού
MotoGP Ταϊλάνδη SPRINT: Το καλύτερο ξεκίνημα σεζόν πενταετίας με νίκη Acosta!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

28/2/2026

Ξεκινήσαμε πολύ δυναμικά την νέα σεζόν και σίγουρα με Bezzecchi και Acosta όπως ακριβώς τους θέλαμε εδώ και χρόνια, άκρως ανταγωνιστικούς και πολύ πιο επιθετικούς. Ο πρώτος Sprint της σεζόν έμελλε να είναι και ένας από τους καλύτερους των τελευταίων ετών με την σεζόν αυτή να κάνει το πιο δυναμικό ξεκίνημα εδώ και χρόνια, κάτι που πηγάζει τόσο στην προετοιμασία των τελευταίων ημερών, έπειτα στις δοκιμές και όλη την σκληρή δουλειά που δόθηκε από KTM και Aprilia για να πιάσουν επιτέλους την Ducati και έπειτα στον πρώτο αγώνα Sprint, με τον πρώτο κανονικό αγώνα επίσης να αναμένεται συγκλονιστικός.

Η pole position ανήκε δικαιωματικά στον Bezzecchi που ήταν ταχύτερος στις δοκιμές και παρά την πτώση του κράτησε τελικά τον ταχύτερο χρόνο. Η πρώτη στροφή όμως ήταν του Marc Marquez που έκανε μία πολύ καλή εκκίνηση και ξεκίνησε να οδηγεί τον αγώνα.

Μαζί από την πρώτη στροφή ήρθε και το θέαμα σήμερα, ο Alex Marquez υπολόγισε λάθος και πλησίασε πολύ τον Fernandez και άνοιξε γραμμή απότομα εκεί όμως βρισκόταν ο Giannantonio που τον έβγαλε εκτός πίστας χωρίς πτώση ευτυχώς για κανέναν. Ήταν μία καταπληκτική εκκίνηση όμως από τον Alex, απευθείας στους πρώτους που δυστυχώς δεν πέτυχε ενώ μπαίνοντας είχε και επαφή με τον Zarco. Στην ίδια στροφή και οι υπόλοιπες KTM βγήκαν εκτός γραμμής, σαν να χρειαζόντουσαν όλοι τους μία υπενθύμιση για το πώς πρέπει να κάνουν εκκίνηση, μετά από μερικούς μήνες.

Ο Bezzecchi έκανε απευθείας την επίθεσή του, πέρασε εμπρός και ο Marquez απάντησε και αυτός αμέσως καταλήγοντας στα μισά του δεύτερου γύρου να έχουμε αλλάξει ήδη τρεις φορές την πρώτη θέση και ο Bezzecchi να είναι πρώτος.

Εκεί ο Bezzecchi πέφτει μόνος του από lowside χωρίς επαφή από τον Marquez.

Όλα τα στρατευμένα στρατιωτάκια κάθε πλευράς, εκείνη την στιγμή στεναχωρήθηκαν γιατί έμεναν χωρίς αντικείμενο. Αν ήταν ο Marquez πιο κοντά θα μπορούσαν να ξεσπαθώσουν. Μαζί τους και οι αποτυχημένοι, γερασμένοι δημοσιογραφίσκοι που μένουν σχετικοί στις μέρες μας σπέρνοντας ίντριγκες, συνωμοσίες και πράσινες θεωρίες διχόνοιας για να προκαλέσουν το κλικ. Ο μόνος τρόπος να τραβήξουν την προσοχή, λερώνοντας το άθλημα. Όλοι αυτοί θα μείνουν στην ιστορία για το κακό που έκαναν στο τέλος, και τον τρόπο που προσπάθησαν να τραβήξουν την προσοχή. Και όλοι αυτοί, εκείνη την στιγμή έμεναν δίχως αντικείμενο, ο Bezzecchi είχε πέσει μόνος του.

Οι ελπίδες του αναπτερώθηκαν μόλις ο Acosta συνέχισε να πιέζει. Είναι ένας εκπληκτικός αναβάτης σε μία μοτοσυκλέτα που έχει ωριμάσει. Η KTM είχε ήδη την ταχύτητα έπρεπε να βρει και τον τρόπο να στρίβει και ο Pedrosa μου είπε πριν από ενάμιση χρόνο ότι το έχουν βρει και αυτό, τώρα απλά έπρεπε να κουμπώσει και ο αναβάτης επάνω της και να δέσει η συνταγή. Έχουμε ένα πρώτο δείγμα πως αυτό μπορεί να έχει συμβεί, είναι νωρίς να ξέρουμε ακόμη, δεν το γνωρίζουν ούτε μέσα στην KTM, και αύριο θα φανεί καλύτερα.

Σήμερα όμως ο Marc Marquez που σκέφτεται τον τίτλο από τώρα, όπως και πρέπει, ξεκίνησε να ρυθμίζει τον ρυθμό στο επίπεδο του ελάχιστου ρίσκου και ο Acosta το εκμεταλλεύτηκε αυτό κάνοντας επιθέσεις, τις οποίες και ο Marc Marquez απαντούσε αμέσως.

Νικητές ήταν οι θεατές που απόλαυσαν τους υπόλοιπους μισούς γύρους με συνεχή μάχη για την πρώτη θέση, Όταν έπεσε ο Toprak πέρασε στα ψιλά η πρώτη του πτώση στα MotoGP γιατί μπροστά γινόταν χαμός.

Όλα αυτά οδήγησαν στον προτελευταίο γύρο με τον Acosta μπροστά και την τελευταία στροφή όπου ο Marc Marquez βουτά στα φρένα έχοντας την εσωτερική και ανοίγει γραμμή κρατώντας τον Acosta εκτός πίστας.

Αυτή η κίνηση μία άλλη εποχή θα περνούσε ήπια. Μία εποχή χωρίς τον κάθε ανόητο να γράφει αναλύσεις που βάζουν τους κριτές μία υπέρ των Ισπανών και μία υπέρ των Ιταλών, μία υπέρ του Marquez και μία κατά του, τότε που τα πράγματα ήταν λιγότερο πράσινο της χολής. Στην εποχή μας όμως έχουμε περισσότερα παραδείγματα από αυτό που είπα και πιο πάνω, έχουμε πολλούς που πουλάνε στο κοινό τους ίντριγκα γιατί αυτό πάντα πουλάει. Ο ηθικός του φραγμός κάμφθηκε όταν είδαν πως από μηδέν ενδιαφέρον, κέρδισαν κοινό, ευτυχώς μικρό ακόμη, που τσιμπά το δόλωμα. Ο καθένας ξεχωριστά δεν είναι πρόβλημα, όλοι μαζί όμως είναι και στην χώρα μας έχουμε κανά δυο από αυτούς, αλλά έτσι και αλλιώς είμαστε ελάχιστα μικρό κοινό για να απασχολούμε παρά έξω. Δυστυχώς τέτοιοι υπάρχουν και Ισπανοί και Ιταλοί και το αποτέλεσμα είναι κάποιες φορές να επηρεάζονται οι αποφάσεις.

Ο Marc Marquez πήρε ποινή μίας θέσης για την επιθετική προσπέραση. Αν είχε βγει μία απόφαση πιο πριν ότι από εδώ και πέρα αυτή η κίνηση θα τιμωρείται, τότε δεν θα ήταν άδικο. Αλλά τέτοια επιθετική κίνηση με μπλοκ pass, υπάρχει σε πολλά στιγμιότυπα αμέτρητες φορές όσο γυρίσει κανείς προς τα πίσω.

Η απορία του Acosta όταν τον άφησε ο Marc να περάσει έδειξε την πραγματικότητα και η δήλωσή του στο τέλος ήταν η πλέον ξεκάθαρη: «Ευχαριστώ την ομάδα και το εργοστάσιο για την δουλειά που έγινε, αν και δεν το βλέπω σαν κανονική νίκη γιατί ο Marc με άφησε να περάσω»

Καμία νύξη για block-pass, τίποτα για τον Marquez. Ο ίδιος ο Marc ξεκινά την σεζόν απόλυτα διπλωματικά, «η γνώμη μου είναι πως αποφασίζουν οι κριτές και απλά ακολουθώ τους κανόνες» ήταν η δήλωση του Marc Marquez που παίρνει τους βαθμούς της δεύτερης θέσης τραυματισμένος και ξεκινά από το πρώτο σκαλί, να κοιτά τον τελευταίο όροφο στο τέλος της σεζόν.

Είναι εύκολο να ξεχωρίσετε μόνοι σας ποιοι βλάπτουν το άθλημα, θα βρείτε δηλώσεις τους και «ισπανόφωνη κακιά Dorna» όσο υπήρχε ο Rossi «για Ιταλική μαφία που δεν αφήνει τον Marquez να λάμψει» μόλις ο Marc ξεκίνησε να κερδίζει, και μιλούν για θαύμα επιστροφής όταν έγραφαν πως έχει ξοφλήσει και δεν θα επανέλθει ποτέ. Το κοινό τους τρέφεται από ίντριγκα, όχι από γεγονότα για αυτό και όλα αυτά τα σκαμπανευάσματα περνάνε εύκολα.
Το μόνο καλό σήμερα, πως η απόφαση των κριτών και η μοναχική πτώση του Bezzecchi τους στερούν το τυράκι τους!
Έχουμε ξεκινήσει την σεζόν αυτή πολύ δυναμικά, μόνη ευχή να συνεχίσει έτσι και να επικεντρωθούν όλοι στο άθλημα και στους αγώνες μοτοσυκλέτας, όχι στα πηγαδάκια γύρω από αυτούς.

Σήμερα πάντως ο Acosta είχε καλύτερη ταχύτητα μέσα στη στροφή, και κέρδιζε και στα φρένα σχεδόν στη μισή πίστα. Από την άλλη ο Marc Marquez δεν είναι στην καλύτερή του φόρμα, όμως στο μέλλον αυτό περιμένουμε, τον Acosta να ανεβαίνει και να γίνεται ο νέος Marquez, ίσως και στην ίδια ομάδα στο μέλλον!

Αύριο θα είναι ένας φανταστικός αγώνας και μακάρι Aprilia, KTM και Ducati να παλέψουν όλοι μαζί και να κερδίσει ο καλύτερος εκείνη την στιγμή!

 

 

Θέση

ΑΝΑΒΑΤΗ

ΟΜΑΔΑ

ΧΡΟΝΟΣ

ΒΑΘΜΟΙ

1

37P. Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

19:39.155

12

2

93M. Marquez

Ducati Lenovo Team

+0.108

9

3

25R. Fernandez

Trackhouse MotoGP Team

+0.540

7

4

79A. Ogura

Trackhouse MotoGP Team

+2.100

6

5

89J. Martin

Aprilia Racing

+3.851

5

6

33B Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+4.612

4

7

36J. Mir

Honda HRC Castrol

+4.924

3

8

49F. Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+5.748

2

9

63F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

+6.910

1

10

10L. Marini

Honda HRC Castrol

+7.796

 

11

73A. Marquez

BK8 Gresini Racing MotoGP

+8.504

 

12

5J. Zarco

Castrol Honda LCR

+8.577

 

13

11D. Moreira

Pro Honda LCR

+11.970

 

14

21F. Morbidelli

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+12.395

 

15

43J. Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+13.467

 

16

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+15.079

 

17

23E. Bastianini

Red Bull KTM Tech3

+15.452

 

18

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+15.876

 

19

12M. Viñales

Red Bull KTM Tech3

+21.445

 

20

7T. Razgatlioglu

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+25.860

 

21

51M. Pirro

BK8 Gresini Racing MotoGP

+27.892

 

Πτώσεις

 

72M. Bezzecchi

Aprilia Racing

1 Laps

 

 

Toprak Razgatlioglou