BMW M Award 2023 - Μια XM Label Red 748 ίππων στον Πρωταθλητή Pecco Bagnaia

Back to back νίκες και στο BMW M Award καθώς πέρυσι κέρδισε την BMW M3 Competition Touring
motomag Το δώρο της BMW M στον Pecco Bagnaia
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

1/12/2023

O Pecco Bagnaia εκτός από τον φετινό τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή στο MotoGP πρόσθεσε στην προσωπική συλλογή του γκαράζ του και μία BMW XM Label Red η οποία ήταν το δώρο του φετινού BMW M Award για τον καλύτερο qualifier του 2023.

Ο θεσμός BMW M Award εδώ και δύο σχεδόν δεκαετίες χαρίζει μια ξεχωριστή λάμψη στο MotoGP καθώς οι αναβάτες έχουν έξτρα κίνητρο να... πασχίσουν λίγο παραπάνω στις κατατακτήριες δοκιμές, ώστε να αποκτήσουν στο τέλος της χρονιάς το αυτοκίνητο το οποίο προσφέρει η γερμανική εταιρεία η οποία είναι υπεύθυνη για τα οχήματα ασφαλείας στο MotoGP. Τη φετινή χρονιά ταχύτερος qualifier αναβάτης αναδείχθηκε ο Bagnaia με τον Ιταλό να παραλαμβάνει ως έπαθλο την έκδοση Label Red της plug-in υβριδικής BMW XM απόδοσης 748 ίππων η οποία την επόμενη χρονιά θα εκτελεί χρέη safety car στο πρωτάθλημα.

Ο αναβάτης της Ducati Lenovo Team, πέρυσι είχε κερδίσει επίσης τον θεσμό με τη γερμανική εταιρεία να του χαρίζει μία BMW M3 Competition Touring, ενώ για την ιστορία ο πολυνίκης αναβάτης του θεσμού BMW M Award είναι ο Marc Marquez με επτά συνεχόμενες νίκες -2013 έως 2019-, με τους Valentino Rossi και Casey Stoner να ακολουθούν με τρεις κατακτήσεις. Οι Fabio Quartararο, Jorge Lorenzo και Francesco Bagnaia έχουν από δύο νίκες, με τους Sete Gibernau και Nicky Heyden να έχουν κατακτήσει το BMW M Award μία φορά.

Το δώρο της BMW M στον Pecco Bagnaia

O Pecco Bagnaia δήλωσε μετά την παραλαβή του δώρου του: "Η κατάκτηση του βραβείου BMW M για πρώτη φορά πέρυσι ήταν φανταστική. Τότε, έθεσα αμέσως ως στόχο να επαναλάβω το κατόρθωμα αυτή τη σεζόν. Ως εκ τούτου, είμαι ενθουσιασμένος που τα κατάφερα. Παρόλο που μπορεί να φαίνεται ότι φέτος ήταν μία εύκολη υπόθεση, αυτό δεν συνέβη πραγματικά. Κάθε επικράτηση ήταν εξαιρετικά σκληρή. Για τον λόγο αυτό, είμαι περήφανος που βγήκα και πάλι πρώτος. Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην BMW M για αυτό το φανταστικό βραβείο. Υπόσχομαι ότι θα βάλω τα δυνατά μου για να κερδίσω το βραβείο και του χρόνου!"

Ο Franciscus van Meel, Διευθύνων Σύμβουλος της BMW M GmbH ανέφερε: "Συγχαρητήρια στον Pecco! Η ταχύτητά του στις κατατακτήριες δοκιμές ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή αυτή τη σεζόν. Το γεγονός ότι είχε κερδίσει το βραβείο BMW M Award πριν από το τέλος της φετινής σεζόν μιλάει από μόνο του. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να τιμήσουμε αυτόν τον κορυφαίο αναβάτη με το κορυφαίο μοντέλο μας και είμαστε σίγουροι ότι θα διασκεδάσει πολύ με την BMW XM Label Red. Η δεύτερη συνεχόμενη νίκη του σημαίνει πως μπαίνει στην λίστα με σημαντικούς αναβάτες οι οποίοι έχουν κερδίσει το BMW M Award πολλές φορές. Σε αυτούς περιλαμβάνεται ο θρύλος του MotoGP Valentino Rossi, ο οποίος έχει βραβευτεί τρεις φορές και είναι διαπρέπει σήμερα στους τέσσερις τροχούς, ως οδηγός της BMW M."

Ο CEO της Dorna Sports, Carmelo Ezpeleta με τη σειρά του δήλωσε: "Συγχαρητήρια για τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη. Ο Pecco βρισκόταν τακτικά στην κορυφή των χρονομετρήσεων στις κατατακτήριες δοκιμές αυτή τη σεζόν και έτσι έχει κερδίσει με το παραπάνω αυτό το βραβείο. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον στενό μας συνεργάτη BMW M.”

Ετικέτες

MotoGP: Ο Luca Marini στο στόχαστρο της Yamaha

Ο Ιταλός θεωρείται ικανότατος στην εξέλιξη της μοτοσυκλέτας, αξία που εκτιμάται δεόντως από τη Yamaha
Luca Marini
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

26/2/2026

Μια είδηση των τελευταίων ημερών θέλει τη Yamaha να έχει προσεγγίσει τον Luca Marini για μια θέση στην εργοστασιακή της ομάδα το 2027. Μάλιστα ο Ιταλός ετεροθαλής αδελφός του Valentino Rossi ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους κατά τη σημερινή (26/2) συνέντευξη Τύπου του εναρκτήριου Grand Prix στην Ταϊλάνδη, καθώς ισπανικά δημοσιεύματα τον εμφάνιζαν να έχει ήδη υπογράψει με τη Yamaha.

Η απάντηση του Marini ήταν λιτή: “Δεν ξέρω τίποτα, αλλά είναι αλήθεια πως στο θέμα της εξέλιξης μιας μοτοσυκλέτας είμαι ο καλύτερος”.

Η Yamaha φέρεται να έχει εξασφαλίσει την υπογραφή του πρωταθλητή του 2024, Jorge Martin, από το 2027, κάτι που ωστόσο δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ακόμη. Εξίσου ανεπίσημα ο καλύτερος αναβάτης της, Fabio Quartararo, θα μετακινηθεί του χρόνου στη Honda.

Αν θεωρήσουμε ως δεδομένη την απώλεια του Quartararo και τη μετακίνηση του Martin στη Yamaha, αυτό σημαίνει πως ενδεχόμενη άφιξη του Marini θα είναι στη θέση του Alex Rins, ο οποίος σε δύο σεζόν δεν έχει καταφέρει σε καμιά περίπτωση να “κουμπώσει” με την M1.

Με τη Yamaha να έχει περάσει ήδη σε μια νέα V4 εποχή στο MotoGP, η εξελικτική διαδικασία αυτής της μοτοσυκλέτας έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από απλώς τα αποτελέσματα της φετινής σεζόν, καθώς η μοτοσυκλέτα αυτή είναι λίγο-πολύ ένα εργαστήρι εξέλιξης του πραγματικού στόχου, της αγωνιστικής 850cc του 2027.

Το τρέχον δίδυμο της εργοστασιακής ομάδας, Quartararo και Rins, προέρχονται από πολλά χρόνια σε τετρακύλινδρες εν σειρά μοτοσυκλέτες με τη Yamaha ο πρώτος και τη Suzuki ο δεύτερος, έτσι ένας αναβάτης με αποδεδειγμένη ικανότητα στην εξέλιξη και εμπειρία από V4 φαντάζει ως ιδανική λύση για την επιστροφή της Yamaha σε ανταγωνιστικό επίπεδο. Όπως είναι ο Marini, που έχει περάσει την καριέρα του στο MotoGP με τον V4 της Honda και πιο πριν με τον V4 της Ducati. Υπό αυτήν την έννοια, η απάντηση του Ιταλού στο ερώτημα που του έγινε σήμερα μοιάζει να υπονοεί ακριβώς αυτό, όσο άσχετη κι αν δείχνει αρχικά με το θέμα.

Η έλευση του Quartararo στη Honda σημαίνει πως οπωσδήποτε θα πρέπει να δημιουργηθεί χώρος γι’ αυτόν, δηλαδή ένας από τους τρέχοντες εργοστασιακούς αναβάτες θα πρέπει να φύγει – και το όνομα του Joan Mir δεν έχει αναφερθεί καθόλου στη μεταγραφολογία της επόμενης χρονιάς που κυριαρχεί τον τελευταίο καιρό. Επίσης δεν υπάρχει χώρος ούτε στη δεύτερη ομάδα της Honda, όπου οι Johann Zarco και Diogo Moreira έχουν συμβόλαια και για το 2027.

Ετικέτες