Cal Crutchlow: H Honda είναι δύσκολη, αλλά μου αρέσει!

Εγώ πρέπει να προσαρμοστώ
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

14/4/2020

Σε πρόσφατη συνέντευξη του ο  Cal Crutchlow αναφέρθηκε λεπτομερώς για την νέα μοτοσυκλέτα που ετοίμασε το HRC για το 2020, χαρακτηρίζοντάς την ως δύσκολη και απαιτητική στην οδήγηση ακόμα και για τον Marc Marquez. Ο βρετανός αναβάτης αγωνίζεται μεν για την δορυφορική ομάδα LCR, όμως το συμβόλαιό του είναι απευθείας με το HRC και η μοτοσυκλέτα του έχει 100% εργοστασιακή υποστήριξη, δηλαδή είναι ίδια με εκείνες της Repsol Honda. Ως εκ τούτου, έχει ενεργή συμμετοχή στην εξέλιξη της μοτοσυκλέτας και καθώς τα δύο τελευταία χρόνια ο Marc Marquez είναι σε κατάσταση αποθεραπείας, λόγω των εγχειρήσεων στους ώμους του καθ΄όλη τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου, ο βρετανός αναβάτης έχει αναλάβει το μεγαλύτερο βάρος συλλογής δεδομένων για το HRC.

Παρ’ όλα αυτά, η Honda εξακολουθεί κάθε χρόνο να φέρνει μια νέα μοτοσυκλέτα που είναι κομμένη και ραμμένη για το ιδιαίτερο οδηγηκό στιλ του Marc Marquez. Τόσο ο Cal Crutchlow όσο και οι υπόλοιποι αναβάτες που την έχουν καβαλήσει, μιλάνε για μια πολύ απαιτητική μοτοσυκλέτα, που πρέπει να την πιέζεις διαρκώς για να αποδώσει τα μέγιστα. Τα παράπονα των υπόλοιπων αναβατών της Honda είναι διαρκή και κυρίως αφορούν το εμπρός σύστημα της μοτοσυκλέτας, που απαιτεί από τον αναβάτη να γίνει… Marquez αν θέλει να κάνει το εμπρός ελαστικό να συνεργαστεί σωστά. Ως γνωστόν, ο βρετανός δεν κρύβει εύκολα τις σκέψεις, ούτε βεβαίως και τα συναισθήματά του και πολλές φορές έχει πει πως το HRC εξελίσσει τα τελευταία χρόνια τη μοτοσυκλέτα αποκλειστικά για τον Marquez, αδιαφορώντας για τα παράπονα των υπόλοιπων αναβατών. Τώρα, μετά και από τα δοκιμαστικά του Qatar, όπου φάνηκε η RCV-213 του 2020 να δυσκολεύει ακόμα και τον ίδιο τον Marquez (αναφέρθηκε εμμέσως και ο Gigi Dall’ligna για προβλήματα φέτος στο HRC…) ο Crutchlow δείχνει να έχει συμβιβαστεί με την πραγματικότητα και να έχει πάρει απόφαση πως το HRC δεν πρόκειται να αλλάξει στρατηγική. “Η Honda ακούει όλους τους αναβάτες με προσοχή, αλλά από τη στιγμή που ο Marquez κερδίζει παγκόσμια πρωταθλήματα με αυτή τη μοτοσυκλέτα, για ποιον λόγο να αλλάξουν στρατηγική; Το τελικό αποτέλεσμα  δεν είναι το νόημα των αγώνων; .

Φέτος η μοτοσυκλέτα είναι βελτιωμένη σε κινητήρα και ηλεκτρονικά. Νομίζω πως έχουμε κάνει ένα βήμα εμπρός. Η πίστα του Qatar έχει ιδιαιτερότητες και πάντα βρίσκουμε δυσκολίες. Τις δύο πρώτες ημέρες είχαμε μπελάδες, αλλά την τελευταία μέρα δουλέψαμε μεθοδικά και βρήκαμε κάτι θετικό. Νομίζω πως η νέα μοτοσυκλέτα έχει ακόμα περισσότερες δυνατότητες και σε άλλες πίστες θα φανούν πιο εύκολα.” Ο βρετανός αναβάτης ρωτήθηκε και για την ιδέα που κυκλοφορεί, ώστε η Honda να φτιάξει δύο ξεχωριστές μοτοσυκλέτες, δηλαδή μία για τον Marquez και μία πιο “συμβατική” που θα είναι εύκολη στην οδήγηση για όλους τους αναβάτες όπως η M1 της Yamaha. “Δεν πιστεύω πως θα δουλέψει αυτό. Είναι πολύ δύσκολο να εξελίσσεις παράλληλα δύο διαφορετικές μοτοσυκλέτες σε αυτό το επίπεδο αγώνων. Νομίζω πως είναι στο χέρι του αναβάτη να καταλάβει τη μοτοσυκλέτα του και να πάρει όσα περισσότερα μπορεί από αυτή.”        

Ετικέτες

Aprilia-MotoGP: Πάει για πρωτάθλημα το 2026 εξελίσσοντας κανονικά την RS-GP

Θα επικεντρωθεί μέχρι την άνοιξη στη 1000άρα RS-GP πριν ρίξει το βάρος στην 850cc του 2027
MotoGP Aprilia 2027 850cc
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

28/11/2025

Εμφανίστηκε πολύ δυνατή, ειδικά προς το τέλος της σεζόν και όλα δείχνουν ότι θα δοκιμάσει την τύχη της για την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος την επόμενη σεζόν ρίχνοντας το βάρος της εξέλιξης στην υπάρχουσα 1000άρα RS-GP, σύμφωνα με αυτά που αποκάλυψε ο τεχνικός διευθυντής Fabiano Sterlacchini.

Η αλλαγή κανονισμών για το 2027 περιλαμβάνει μείωση κυβισμού, κατάργηση συσκευών ρύθμισης ύψους και εκκινήσεων, αυστηρότερους περιορισμούς στο σκέλος των αεροδυναμικών βοηθημάτων και μετάβαση του αποκλειστικού προμηθευτή ελαστικών από Michelin σε Pirelli και η Aprilia προγραμματίζει να στραφεί από το RS-GP των 1000cc στην εξέλιξη του πρωτότυπου 850cc MotoGP από τον Απρίλιο του 2026.

Για να διευκολυνθεί η μετάβαση, ισχύει “πάγωμα” της εξέλιξης κινητήρα για τους κατασκευαστές, εκτός της κατηγορίας παραχωρήσεων "D", διασφαλίζοντας ότι οι προδιαγραφές του 1000cc κινητήρα παραμένουν σταθερές για τις σεζόν 2025 και 2026, κάτι που δίνει και οικονομική ανάσα στους κατασκευαστές ώστε να μεταφέρουν μέρος του μπάτζετ την επόμενη χρονιά στην εξέλιξη του κινητήρα των 850cc.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Sterlacchini: "Με τους άλλους κατασκευαστές δημιουργήσαμε τον κανονισμό παγώματος της εξέλιξης κινητήρα, και αυτό βοηθά πολύ. Σταματάει η ανάπτυξη τόσο για σένα, όσο και για τους άλλους, ώστε να μπορέσεις να επικεντρωθείς στο νέο project."

H αμοιβαία συμφωνία μεταξύ των κατασκευαστών για την αποφυγή δοκιμών πίστας των πρωτοτύπων 850cc έληξε στις 17 Νοεμβρίου, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τις πρώτες ιδιωτικές δοκιμές.

Ο Ιταλός είπε ότι η ομάδα θα επικεντρωθεί στην εξέλιξη του 2026 για τους πρώτους 3 ή 4 μήνες, μέχρι Μάρτιο–Απρίλιο, ενώ ο 850cc κινητήρας είναι ήδη σε φάση εξέλιξης, δεδομένου ότι ο απαιτούμενος χρόνος των των σταδίων εξέλιξης (σχεδιασμού, κατασκευής, δοκιμών, αξιολογήσεων, και αναπροσαρμογών) είναι πολύς.

Μέχρι στιγμής, η KTM είναι ο μοναδικός κατασκευαστής που έχει δημοσιεύσει επίσημες εικόνες του νέου κινητήρα των 850cc.

Η Aprilia σημείωσε τρεις νίκες στα τέσσερα τελευταία Grand Prix της σεζόν και κατέλαβε τη δεύτερη θέση στη βαθμολογία του πρωταθλήματος των Κατασκευαστών, πίσω από τη Ducati. Έτσι έδειξε πολύ δυνατή προς το τέλος της σεζόν χτυπώντας στα ίσια την πανίσχυρη εργοστασιακή Desmosedici στους τελευταίους γύρους, αν και απουσίαζε ο Marc Marquez, ο μοναδικός αναβάτης που αποδείχθηκε φέτος ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί πλήρως τις δυνατότητές της. Ωστόσο και με το φοβερό Μυρμήγκι να αγωνίζεται, ο Bezzecchi πήρε την πρώτη του νίκη στη σεζόν στο Silverstone. 

Με έναν ουσιαστικά εργοστασιακό αναβάτη φέτος αφού ο Jorge Martin ήταν τραυματίας σχεδόν όλη τη σεζόν, η Aprilia πήρε τη δεύτερη θέση ως Κατασκευαστής, με μεγάλη διαφορά πίσω από την 1η Ducati, για να κάνει το καλύτερο μέχρι τώρα αποτέλεσμά της στην κορυφαία κατηγορία, ενώ ο Marco Bezzecchi πήρε την 3η θέση στο πρωτάθλημα Αναβατών.

Οι Ιταλοί ήταν σάκος του μποξ μέχρι το 2021 τερματίζοντας στην τελευταία ή σε μια από τις τελευταίες θέσεις του πρωταθλήματος από το 2015. Το 2022 έγινε το "μπαμ" που τους έφερε στην 3η θέση, την οποία κατέκτησαν το 2023 και το 2024, για να ανέβουν μία ακόμη φέτος, στην πιο πειστική μέχρι τώρα εμφάνιση του Noale στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Το 2026 θα είναι η τελευταία χρονιά με τους κανονισμούς να παραμένουν ίδιοι και με το 2027 να είναι "μαύρο κουτί" για όλους, η Aprilia έχει τις περισσότερες πιθανότητες να φτάσει στον στόχο της την ερχόμενη σεζόν.