Cal Crutchlow στην κορυφή του Silverstone!

Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

3/9/2016

Είναι τα νέα ελαστικά που τον έχουν αναγάγει σε ήρωα του βρεγμένου, στέρεψε από ατυχία και ήρθε η ώρα της τύχης, ή είναι το παιδί που του έχει ανεβάσει την ψυχολογία, μπορεί στο τέλος κι όλα αυτά μαζί, γιατί ο Crutchlow μόλις πήρε την 3η pole position της καριέρας του στα MotoGP και οδεύει για την κορυφή του αγώνα, όπως δηλώνει! Δεύτερος στη σειρά εκκίνησης ο Valentino Rossi, και τρίτος ο «από του χρόνου ομόσταυλός» Maverick Viñales.

Στην δεύτερη σειρά, ο Dani Pedrosa πήρε την θέση του Marc Marquez, ο οποίος είχε διάφορα θέματα με το στήσιμο της μοτοσυκλέτας του και ατυχίες από την Παρασκευή, σημειώνοντας κι άλλη πτώση στις κατατακτήριες. Παρόλο που έχασε το τελευταίο μέρος, εξαιτίας της πτώσης, ο  χρόνος του ήταν ήδη αρκετά καλός και παραμένει στην δεύτερη σειρά, με τον Eugene Laverty να κάνει δυναμική εμφάνιση στο βρεγμένο και να παίρνει την έκτη θέση στην εκκίνηση. Την δεκάδα κλείνουν με την σειρά, ο Scott Redding, ο άτυχος Andrea Iannone, ο παραδοσιακά αργός στην βροχή, Jorge Lorenzo και ο Andrea Dovizioso.

Ο αγώνας θα ξεκινήσει αύριο αρκετά αργότερα, στις 17:30 δική μας ώρα, καθώς θα προηγηθεί φόρος τιμής στον Barry Sheene, ενώ ο καιρός αναμένεται να βελτιωθεί από σήμερα το βράδυ και ο αγώνας να γίνει στο στεγνό. Αν πράγματι δεν υπάρχει βροχή, τότε οι πρώτοι γύροι θα είναι εντυπωσιακοί, καθώς οι παραδοσιακά καλοί "εκκινητές", - Lorenzo και Iannone- θα προσπαθήσουν να επιτεθούν σε δύο σειρές αναβατών. Οι Άγγλοι αναμένεται επίσης να ετοιμάσουν απίστευτα πάρτι για να ευχαριστήσουν τον Crutchlow για την τιμή που τους έκανε, να εκκινήσει πρώτος κουβαλώντας μία εντυπωσιακή νίκη από τον προηγούμενο αγώνα. Με τον Valentino Rossi να δηλώνει πως δεν εγκαταλείπει την διεκδίκηση του τίτλου, παρόλο που οι πιθανότητες είναι εξαιρετικά αντίθετες, ο αυριανός - απογευματινός αγώνας, θα είναι σίγουρα εντυπωσιακός!

Ετικέτες

MotoGP: Η Pirelli διατηρεί τον αμφιλεγόμενο κανονισμό για πιέσεις ελαστικών - Πότε και γιατί μπορεί να αλλάξει

Ο κανονισμός που κόστισε τον Joan Mir το μοναδικό του φετινό βάθρο ως τώρα δεν πρόκειται να αλλάξει το 2027
Pirelli
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

14/8/2026

Είναι ένας από τους λιγότερο γνωστούς κανόνες του MotoGP και εντάχθηκε στη “νομοθεσία” της μεγάλης κατηγορίας τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για κανονισμό που προβλέπει πως τα λάστιχα της μοτοσυκλέτας πρέπει να διατηρούνται σε πίεση πάνω από 1.80 bar (26,1 psi) το μπροστινό και 1.68 (24,4) το πίσω για το 60% των γύρων ενός κανονικού αγώνα ή για το 30% του sprint race. Παραβίαση αυτής της διάταξης μεταφράζεται σε ποινή 16 δευτερολέπτων για τον πλήρη αγώνα και 8 για τον σύντομο.

Αυτό ακριβώς έπαθε ο Mir στο Grand Prix της Καταλονίας πριν μερικούς μήνες, όταν τερμάτισε δεύτερος – στη μοναδική του εμφάνιση σε βάθρο φέτος – στη μάχη της Κυριακής, αλλά εκ των υστέρων (και αφότου είχε τιμήσει το Prosecco του στο βάθρο) τιμωρήθηκε με 16 επιπλέον δευτερόλεπτα λόγω παράβασης του κανονισμού αυτού και τελικώς κατατάχθηκε 13ος στον αγώνα! Κάτι ανάλογο είχε πάθει πέρυσι και ο Maverick Vinales, σε αγώνα που είχε τερματίσει επίσης δεύτερος.

Η αλλαγή προμηθευτή ελαστικών στη μεγάλη κατηγορία γέννησε την απορία αν ο κανονισμός αυτός θα συνεχίσει και το 2027 ή αν αφορούσε συγκεκριμένα τα ελαστικά της Michelin. Έτσι τέθηκε το ερώτημα στον Giorgio Barbier, αγωνιστικό διευθυντή της Pirelli, προκειμένου να διερευνηθεί η σκέψη των Ιταλών επί του κανονισμού αυτού ενόψει της ερχόμενης χρονιάς.

Giorgio Barbier

"Πρέπει να έχουμε μεγάλο σεβασμό προς τον τρέχοντα προμηθευτή του MotoGP (Michelin). Αν μετά από 11 χρόνια έχει θεσπίσει αυτόν τον κανόνα σε συνεργασία με τη Dorna, είναι γιατί πιστεύει πως το να τρέχει κανείς με πολύ χαμηλές πιέσεις μπορεί να συνιστά κίνδυνο και δεν μπορώ να ισχυριστώ πως τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει. Δεν γνωρίζω ακόμη αρκετά καλά τα αγωνιστικά του MotoGP.

"Από πού προέρχεται η υπερθέρμανση των μπροστινών ελαστικών; Πιθανότατα από την αεροδυναμική, τους ανθρακονημάτινους δίσκους, όταν έχουμε πολλές μοτοσυκλέτες να κρύβονται στο slipstream με την αεροδυναμική να θερμαίνει πολύ το μπροστινό λάστιχο του αναβάτη που είναι πίσω.

“Αυτή είναι μια κατάσταση που δεν έχουμε στα Superbikes, ούτε στη Moto2, έτσι δεν μπορώ να ισχυριστώ πως η Pirelli δεν αντιμετωπίζει καθόλου τέτοιο πρόβλημα.

"Είναι σαφές πως έχουμε διαφορετική κατασκευή, άλλα υλικά και θερμοκρασίες λειτουργίας και δεν πιστεύω πως ένα Pirelli θα δουλεύει καλύτερα στα 1.4 bar από όσο στα 2.0. Γι’ αυτό εκτιμώ πως δεν θα έχουμε το ίδιο πρόβλημα.

"Αν όμως λάβουμε υπόψη ποιες είναι οι σωστές πιέσεις για τα Pirelli, θα πρέπει να δούμε στην πράξη αν θα συνιστά πρόβλημα όταν πέφτουμε κάτω από αυτό το εύρος. Έτσι προς το παρόν θα κρατήσουμε τον κανόνα ως έχει, ελπίζοντας να μη χρειαστεί ποτέ να τον εφαρμόσουμε. Στη συνέχεια θα αποφασίσουμε αν χρειάζεται να τον τροποποιήσουμε ή να τον καταργήσουμε."

"Υπάρχει πάντως ένα δεδομένο που παρατηρώ: ο τρέχων προμηθευτής ελαστικών έχει μεγάλη ευαισθησία στις μεταβολές πίεσης. Όταν περάσει ένα συγκεκριμένο όριο, προκύπτει μεγάλος κίνδυνος.

"Στα δικά μας λάστιχα έχουμε σχετικά μεγάλο λειτουργικό εύρος πίεσης και ο κάθε κατασκευαστής μπορεί να επιλέξει. Η συμπεριφορά των ελαστικών μας δεν αλλάζει τόσο δραματικά με τις μεταβολές στην πίεση.

“Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να βλέπουμε αναβάτες να στερούνται το μετάλλιό τους μια ώρα αφότου το έχουν πανηγυρίσει στο βάθρο.”