Casey Stoner: Δεν υπάρχει αρχηγός στην αγέλη

Ευθύς, καυστικός και απόλυτος
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

11/9/2020

Στην τελευταία συνέντευξη του Casey Stoner στο αυστραλιανό In the Fast Lane” υπάρχουν σχόλια και απόψεις που σίγουρα θα δημιουργήσουν πολλές αντιδράσεις, καθώς ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής με την Honda και την Ducati δεν φημίζεται για τις ικανότητες του στην… διπλωματία. Η συνέντευξη είναι πολύ μεγάλη και πιάνει όλα τα θέματα που αφορούν τα MotoGP φέτος, γι’ αυτό θα επικεντρωθούμε στα βασικά σημεία της χωρίς να χαθεί το νόημα όσων είπε:

 

Για το φετινό πρωτάθλημα:

Είναι ευχάριστο που καταφέραμε να έχουμε αγώνες φέτος, αλλά δεν μπορείς να το αποκαλείς Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Οι πίστες είναι μέσα στην Ευρώπη και υπάρχουν πολλοί αγώνες που είναι διπλοί στην ίδια πίστα ευνοώντας κάποιες ομάδες και κάποιους αναβάτες.

 

Για τις ομάδες και τις μοτοσυκλέτες:

Πιστεύω πως όλες οι μοτοσυκλέτες μπορούν να κερδίσουν αγώνες, αρκεί να εκμεταλλευτείς τα διαφορετικά πλεονεκτήματα που έχει η κάθε μία

 

Για τον Marc Marquez:

Η απουσία του Marc Marquez έχει αφήσει τους υπόλοιπους αναβάτες χωρίς αρχηγό. Δεν υπάρχει κάποιος να τους δείξει και να τους τραβήξει να ξεπεράσουν τα προσωπικά τους όρια.

 

Βιάστηκε να επιστρέψει μετά τον τραυματισμό του. Όλοι οι αναβάτες που κυνηγούν πρωταθλήματα θα αντιμετωπίσουν κάποια στιγμή έναν σοβαρό τραυματισμό και θα πρέπει να τον ξεπεράσουν μέσα στη διάρκεια του πρωταθλήματος. Αν μετά τον τραυματισμός του ο Marc είχε κάνει λίγη υπομονή, νομίζω ότι θα είχε τη δυνατότητα να διεκδικήσει το φετινό πρωτάθλημα.

 

Η Honda δεν έχει άλλον αναβάτη να δείξει τις δυνατότητες της μοτοσυκλέτας της

 

Για τον Quartararo:

Το ξέραμε πως είναι πολύ γρήγορος από πέρσι και ξεκίνησε πολύ επιθετικά το φετινό πρωτάθλημα στη Jerez. Όμως ήρθε η Αυστρία και χάθηκε κάπου στο βάθος. Δεν μπορείς να πάρεις πρωτάθλημα με τέτοιου είδους εμφανίσεις.

 

Για την Ducati και τον Dovizioso:

Η Ducati με έχει απογοητεύσει. Μετά από τόσα χρόνια νόμιζα πως έχουν μάθει να φροντίζουν τους αναβάτες που έχουν προσφέρει για εκείνους. Ο Andrea πάντα προσπαθούσε να κάνει σωστά τη δουλειά.

Ένας από τους λόγους που έφυγα από δοκιμαστής της Ducati είναι πως δεν ακούνε τους αναβάτες. Όλη η εξέλιξη της μοτοσυκλέτας στη Ducati γίνεται με βάση τα δεδομένα της τηλεμετρίας, του κινητήρα και της αεροδυναμικής. Όμως σε αυτές τις μοτοσυκλέτες η αίσθηση του αναβάτη είναι το παν. Ακόμα και μια μικρή αλλαγή στη θέση οδήγησης αλλάζει και τον τρόπο που στρίβει. Όταν έχεις έναν αναβάτη σαν τον Dovi που μπορεί να σου δώσει τα σωστά δεδομένα για να βελτιωθείς πρέπει να τον ακούς. Η Ducati είναι πολύ κοντά να φτιάξει την τέλεια μοτοσυκλέτα, αλλά πάντα τους λείπει κάτι βασικό… δεν στρίβουν και αυτό θα λυθεί όταν ακούσουν τους αναβάτες.

 

Για την ΚΤΜ και τον Dani Pedrosa:

 

Ένα 70-80% της εντυπωσιακής βελτίωσης που έχουν τα KTM φέτος είναι χάρη στη δουλειά του Dani. Σε αντίθεση με την Ducati, στην KTM ακούν και ο Dani έχει κάνει φανταστική δουλειά. Όταν είμασταν μαζί στη Honda και μας έφερναν καινούρια πλαίσια να δοκιμάσουμε, πάντα διαλέγαμε το ίδιο πλαίσιο και οι μοτοσυκλέτες μας είχαν παρόμοια συμπεριφορά.

 

Για τον Valentino Rossi:

Δεν μπορώ να καταλάβω που βρίσκει το κίνητρο και συνεχίζει. Λέει πως αγαπάει τους αγώνες, αλλά ένας τύπος σαν τον Rossi αγαπάει τις νίκες. Κρίνοντας από τον εαυτό μου, δεν θα άντεχα να τρέχω για να βγαίνω πέμπτος ή έκτος και να πανηγυρίζω τα βάθρα σαν να είναι νίκες – που δεν είναι. Με ξενίζει η εικόνα να μην τον βλέπω στις μάχες για την πρώτη θέση. Σίγουρα δεν έχει πλέον το θράσος των νέων στους πρώτους γύρους και τον βλέπουμε να ανεβαίνει θέσεις στο τέλος του αγώνα όπου μετρά η εμπειρία.

 

Για το ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα:

Από τη στιγμή που δεν υπάρχει ο Marc Marquez να πιέζει τους υπόλοιπους να ξεπεράσουν τα όριά τους σε κάθε αγώνα και σε κάθε πίστα, τότε όποιος έχει συγκυριακά μια καλή απόδοση για μερικούς αγώνες στη σειρά, θα πάρει το πρωτάθλημα. 

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

Οι Ιταλοί πιέζουν για αποτελέσματα ωστόσο ο Bastianini δεν φαίνεται να ανησυχεί
motomag MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Το συμβόλαιο του Enea Bastianini με την Ducati Lenovo Team λήγει τη φετινή χρονιά και οι μνηστήρες για τη θέση του αναμφίβολα είναι πάρα πολλοί. Τα περισσότερα συμβόλαια των αναβατών όπως διαβάσατε στο ΜΟΤΟ λήγουν στο τέλος του έτους και αυτό σημαίνει ένα πράγμα πως ο Bastianini πρέπει να φέρει αποτελέσματα τα οποία θα του προσφέρουν την ανανέωση του συμβολαίου στην εργοστασιακή ομάδα του Borgo Panigale.

Μέχρι στιγμής η θέση του Bastianini στην Ducati Lenovo Team μοιάζει με ηλεκτρική καρέκλα καθώς αγωνιστικά ο Ιταλός δεν έχει πετύχει και τα καλύτερα αποτελέσματα. Στην Jerez ο αναβάτης της ιταλικής εταιρείας στον αγώνα Sprint κατέλαβε την 13η θέση ενώ στον κυρίως αγώνα της Κυριακής τερμάτισε στην 5η θέση.

Την επομένη στο μονοήμερο τεστ που έλαβε χώρα στην ίδια πίστα ο Bastianini είχε νωρίς μία άσχημη πτώση με τον ίδιο να ολοκληρώνει την διαδικασία στην ένατη θέση. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του το τεστ ήταν θετικό καθώς κατάφερε να βρει πολλές λύσεις που θα τον βοηθήσουν για τη συνέχεια του πρωταθλήματος αν και για να λέμε την αλήθεια θα χρειαστεί ένας αγωνιστικός άθλος για να κρατήσει ο ίδιος την θέση του στην Ducati Lenovo Team.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

O Bastianini αναφέρθηκε στη συνέχεια τόσο για το τεστ όσο και για την πίεση που δέχεται από την Ducati Lenovo Team ώστε να αποδώσει τα μέγιστα: “Δυστυχώς, δεν ξεκίνησε η μέρα με τον καλύτερο τρόπο. Είχα μία άσχημη πτώση στην στροφή 7. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκα αν και αγχώθηκα όσον αφορά την δουλειά που έπρεπε να γίνει.

Στη συνέχεια ηρέμησα οπότε καταφέραμε να δουλέψουμε σε πολλούς τομείς. Βρήκαμε την σωστή ρύθμιση στο φρενάρισμα ενώ επίσης βελτιώσαμε τον ρυθμό, ωστόσο στο αργό κομμάτι της πίστας πρέπει να βελτιωθούμε περισσότερο. Στο Le Mans τα πράγματα θα είναι διαφορετικά είναι μία πίστα στην οποία έχω κερδίσει -2022- και εκεί έχω αυτοπεποίθηση.

Η ομάδα πιέζει για να έρθουν τα αποτελέσματα ωστόσο είμαι ήρεμος. Το σημαντικό στην αρχή της χρονιάς ήταν να επανακτήσω την αυτοπεποίθηση μου όσον αφορά την οδήγηση. Ήρθαν και κάποια καλά αποτελέσματα ωστόσο τώρα είναι σημαντικό να πετύχω ακόμη περισσότερα”.

Αν και τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τον Bastianini o ίδιος δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα, μένει να δούμε αν ο αναβάτης της Ducati Lenovo Team γνωρίζει ήδη τι έχουν αποφασίσει τα μεγάλα κεφάλια της Ducati Corse και παίζει εκ του ασφαλούς ή έχει κάποιον άσσο στο τσεπάκι του όσον αφορά το αγωνιστικό του μέλλον.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

 

Ετικέτες