Η καλύτερη ευκαιρία για περαιτέρω εξέλιξη του KTM RC16
Από τον
Κώστα Γκαζή
27/1/2023
Ο δοκιμαστής της Red Bull KTM Factory Racing και θρύλος της προηγούμενης γενιάς αγωνιζόμενων του MotoGP, Dani Pedrosa, πρόκειται να λάβει μέρος στο ισπανικό GP του 2023!
Ο Ισπανός αναβάτης θα αγωνιστεί ξανά, στην πίστα της Jerez τον ερχόμενο Απρίλιο, για τον τέταρτο γύρο της σεζόν MotoGP του 2023.
Έχοντας στο ενεργητικό του 31 νίκες σε αγώνες MotoGP, ο Pedrosa θα αγωνιστεί καβάλα στο KTM RC16 για δεύτερη φορά στην καριέρα του. Η πρώτη ήταν στο Red Bull Ring το 2021, όπου κατάφερε να τερματίσει 10ος, παίρνοντας και βαθμούς.
Ο άλλοτε αναβάτης του HRC Pedrosa είναι μέλος της ομάδας δοκιμαστών της ΚΤΜ από το 2019, και δίπλα στον Mika Kallio είναι ο άνθρωπος που έχει βοηθήσει πιο πολύ από όλους στην εξέλιξη της “πορτοκαλί” μοτοσυκλέτας, και στην κατάκτηση βάθρων και νικών για τους εργοστασιακούς πιλότους της εταιρείας.
Ο βραχύσωμος αναβάτης έχει κερδίσει 4 φορές το GP της Jerez, ενώ έχει ανέβει στο βάθρο του ισπανικού αγώνα συνολικά 9 φορές. Για αυτή τη συμμετοχή του θα μοιραστεί το γκαράζ με τους Brad Binder & Jack Miller.
Αυτή θα είναι και μια εξαιρετική ευκαιρία για τον Pedrosa να συλλέξει περισσότερες πληροφορίες για την εξέλιξη του RC16, σε περιβάλλον αγώνα.
Triumph: Νέος κινητήρας για τη Moto2 από το 2027 – Περισσότερα κυβικά και δύναμη, μικρότερο βάρος
Ο νέος τρικύλινδρος τη Moto2 θα πλησιάσει σε χωρητικότητα τα πρωτότυπα 850cc του MotoGP
Από τον
Σπύρο Τσαντήλα
11/8/2026
Με την ευκαιρία του Βρετανικού Grand Prix στο Silverstone, η Triumph Motorcycles αποκάλυψε πως την επόμενη χρονιά θα φέρει έναν νέο κινητήρα για τη μεσαία κατηγορία, Moto2. Έχοντας αναλάβει την τροφοδοσία της κατηγορίας με κοινούς κινητήρες από το 2019, η Triumph χρησιμοποιεί μια αγωνιστικών προδιαγραφών εκδοχή του κινητήρα που γνωρίζουμε από το Street Triple 765 RS και έκτοτε αυτή έχει γράψει συνολικά 1.926.132 χιλιόμετρα από τους αναβάτες της Moto2.
Τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από όλα αυτά τα χιλιόμετρα συνιστούν τη βάση πάνω στην οποία η Triumph σχεδίασε την εξέλιξη του τρικύλινδρου σε σειρά κινητήρα, με στόχο να συνεχίσει να σπάει ρεκόρ - έχοντας ήδη γράψει σχεδόν 100 νέα ρεκόρ πίστας στα οκτώ χρόνια που υπηρετεί τη Moto2.
Ο νέος κινητήρας επανασχεδιάζεται αυτόν τον καιρό με στόχο να αυξήσει την απόδοσή του και να μειώσει το βάρος του.
Η Triumph έχει σχεδιάσει μια νέα κεφαλή του τρικύλινδρου, κάτω από την οποία φοριούνται νέες βαλβίδες με μικρότερη αδράνεια, νέες εισαγωγές αέρα και καυσίμου, καθώς και ένας νέου σχήματος θάλαμος καύσης με υψηλότερη σχέση συμπίεσης για να προσφέρει αυξημένη ροπή σε όλο το εύρος λειτουργίας.
Οι αλλαγές περιλαμβάνουν ακόμη και τις κάσες του κινητήρα (κάρτερ), αλλά και πολλά εξαρτήματα από τα σωθικά του ώστε να μην επηρεαστεί η αξιοπιστία του με την επιπλέον ισχύ και ροπή που θα παράγει, αλλά και για να χάσει λίγο βάρος επί τη ευκαιρία. Η Triumph μας λέει πως ο νέος τρικύλινδρος θα είναι και δύο κιλά ελαφρύτερος.
Η εκτίμηση των Άγγλων είναι πως στην τελική του μορφή θα αποδίδει περίπου 6% παραπάνω δύναμη, αποκαλύπτοντας πως θα έχει αυξηθεί και ο κυβισμός του, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει σε πόσα κυβικά θα καταλήξει. Έχοντας ωστόσο ως αφετηρία τα 765 cc του τρέχοντος κινητήρα, είναι προφανές πως θα πλησιάσει λίγο περισσότερο στα 850 που θα έχουν τα πρωτότυπα του MotoGP από του χρόνου.
Παρόλα αυτά, δεν αναμένεται να υπάρχει καμιά σύγκριση ανάμεσα στους κινητήρες των δύο κατηγοριών, Moto2 και MotoGP, καθώς ο τρικύλινδρος της Triumph βασίζεται σε κινητήρα παραγωγής και θα ήταν πρακτικά αδύνατο να προσεγγίσει τα τρελά νούμερα απόδοσης ενός πανάκριβου πρωτοτύπου που φορά εξαιρετικά εξελιγμένη τεχνολογία, όπως λ.χ. είναι οι πνευματικές βαλβίδες ή τα seamless κιβώτια ταχυτήτων.
Η αύξηση της απόδοσης ωστόσο, όσο κι αν δεν απειλεί το MotoGP, οπωσδήποτε θα απαιτήσει σε κάποιον βαθμό και ανάλογες προσαρμογές στα πρωτότυπα πλαίσια της Moto2, ειδικά καθώς θα αλλάξουν οι διαδρομές των εισαγωγών αέρα και οι εδράσεις του κινητήρα.
Η Triumph αποκαλύπτει πως ο κινητήρας αυτός έχει ξεκινήσει να εξελίσσεται εδώ και έναν χρόνο και σύντομα θα είναι διαθέσιμος για τις ομάδες Moto2 ώστε να έχουν επαρκές περιθώριο να τεστάρουν τις ικανότητές του σε ιδιωτικές δοκιμές, πριν τεθεί σε υπηρεσία από το πρωτάθλημα της επόμενης χρονιάς.