Δοκιμές MotoGP Ινδονησία – 1η μέρα: Honda και Espargaro στην κορυφή!

Πρόβα τζενεράλε στην Mandalika circuit
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

11/2/2022

Σήμερα έγιναν οι πρώτοι γύροι με μοτοσυκλέτα grand prix στην Ινδονησία met;a to 1997, στην ολοκαίνουργια πίστα της Mandalika, στα πλαίσια των επίσημων δοκιμών πριν την έναρξη της σεζόν του 2022.

Η αυλαία ήταν με βροχή και με αρκετή λάσπη –είναι χαρακτηριστικά τα πλάνα των ανθρώπων από τις ομάδες να σκουπίζουν τους… αναβάτες τους με καθαριστικό- με τον Johann Zarco να είναι ο γρηγορότερος όλων με την συμπλήρωση μιας ώρας. Λίγο αργότερα η βροχή σταμάτησε, αλλά είχαν βγει οι κόκκινες σημαίες προκειμένου να καθαριστεί η πίστα, με τα πιτς να ξανανοίγουν λίγο πριν το μεσημέρι.

Σιγά-σιγά οι συνθήκες βελτιώθηκαν και παράλληλα άρχισαν να πέφτουν και οι χρόνοι. Ο Bagnaia φορώντας πλέον σλικ ελαστικά, ήταν ο ταχύτερος από τα τρία Ducati που έκαναν κατάληψη της κορυφής μέχρι τις 13:00. Μία ώρα αργότερα ήταν η Honda που είχε το 1-2 στους χρόνους, με τον Marc Marquez να ηγείται. Στις τρεις το μεσημέρι ήταν η σειρά της Yamaha με τον παγκόσμιο πρωταθλητή Fabio Quartararo να γράψει τον ταχύτερο χρόνο, και μετά από μία ώρα το πρώτο όνομα στην λίστα με τους γύρους ήταν αυτό του Maverick Vinales μαζί με της Aprilia.

Σε μια τρομερή εναλλαγή στην κορυφή –για να μην μείνει κανείς παραπονεμένος- ήταν η σειρά του Brad Binder και της KTM να γίνουν πρώτοι, έστω και για λίγο, ενώ θα μπορούσε να είναι και ο ταχύτερος της ημέρας, αν δεν δινόταν μια μικρή παράταση χρόνου μέχρι τις 17:45 λόγω της πρωινής καθυστέρησης.

Αυτό το διάστημα το εκμεταλλεύτηκαν τα αδέρφια Espargaro που πέρασαν μπροστά από τον Binder, με τον Pol να γράφει χρόνο 1:32.466. Αυτός ήταν και ο μοναδικός ταχύτερος χρόνος από την pole position που είχε πετύχει στα Motul WSBK ο Toprak Razgatlioglu, πέρσι τον Νοέμβριο στην ίδια πίστα.

Είναι εντυπωσιακό και ενδιεκτικό της φετινής κατάστασης, ότι στις πρώτες έξι θέσεις ο κάθε κατασκευαστής είχε και από μία μοτοσυκλέτα με την εξής σειρά: Honda, Aprilia KTM, Suzuki, Yamaha και Ducati.

Οι δοκιμές στην πίστα της Mandalika θα διαρκέσουν τρεις ημέρες και είναι οι τελευταίες επίσημες δοκιμές πριν την έναρξη της σεζόν στο Qatar στον επόμενο μήνα. Ο αγώνας στην Mandalika θα πραγματοποιηθεί στις 18-20 Μαρτίου και τα δεδομένα που συλλέγουν οι αναβάτες και οι ομάδες είναι κάτι παραπάνω από πολύτιμα, μιας και οι καιρικές συνθήκες είναι απρόβλεπτες στην περιοχή.

Αποτελέσματα πρώτης ημέρας

1

Pol Espargaro

Repsol Honda (RC213V)

1m 32.466s

2

Aleix Espargaro

Aprilia Racing (RS-GP)

+0.471s

3

Brad Binder

Red Bull KTM (RC16)

+0.477s

4

Alex Rins

Suzuki Ecstar (GSX-RR)

+0.592s

5

Fabio Quartararo

Monster Yamaha (YZR-M1)

+0.642s

6

Jack Miller

Ducati Lenovo (GP22)

+0.648s

7

Maverick Viñales

Aprilia Racing (RS-GP)

+0.681s

8

Joan Mir

Suzuki Ecstar (GSX-RR)

+0.778s

9

Andrea Dovizioso

WithU Yamaha RNF (YZR-M1)

+0.779s

10

Jorge Martin

Pramac Ducati (GP22)

+0.892s

11

Takaaki Nakagami

LCR Honda (RC213V)

+0.928s

12

Franco Morbidelli

Monster Yamaha (YZR-M1)

+1.052s

13

Johann Zarco

Pramac Ducati (GP22)

+1.126s

14

Fabio Di Giannantonio

Gresini Ducati (GP21)*

+1.217s

15

Alex Marquez

LCR Honda (RC213V)

+1.234s

16

Miguel Oliveira

Red Bull KTM (RC16)

+1.282s

17

Marc Marquez

Repsol Honda (RC213V)

+1.393s

18

Enea Bastianini

Gresini Ducati (GP21)

+1.488s

19

Raul Fernandez

KTM Tech3 (RC16)*

+1.500s

20

Luca Marini

Mooney VR46 Ducati (GP22)

+1.699s

21

Marco Bezzecchi

Mooney VR46 Ducati (GP21)*

+1.707s

22

Francesco Bagnaia

Ducati Lenovo (GP22)

+1.852s

23

Darryn Binder

WithU Yamaha RNF (YZR-M1)*

+2.029s

24

Remy Gardner

KTM Tech3 (RC16)*

+2.137s

* Rookies αναβάτες

 

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

Οι Ιταλοί πιέζουν για αποτελέσματα ωστόσο ο Bastianini δεν φαίνεται να ανησυχεί
motomag MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Το συμβόλαιο του Enea Bastianini με την Ducati Lenovo Team λήγει τη φετινή χρονιά και οι μνηστήρες για τη θέση του αναμφίβολα είναι πάρα πολλοί. Τα περισσότερα συμβόλαια των αναβατών όπως διαβάσατε στο ΜΟΤΟ λήγουν στο τέλος του έτους και αυτό σημαίνει ένα πράγμα πως ο Bastianini πρέπει να φέρει αποτελέσματα τα οποία θα του προσφέρουν την ανανέωση του συμβολαίου στην εργοστασιακή ομάδα του Borgo Panigale.

Μέχρι στιγμής η θέση του Bastianini στην Ducati Lenovo Team μοιάζει με ηλεκτρική καρέκλα καθώς αγωνιστικά ο Ιταλός δεν έχει πετύχει και τα καλύτερα αποτελέσματα. Στην Jerez ο αναβάτης της ιταλικής εταιρείας στον αγώνα Sprint κατέλαβε την 13η θέση ενώ στον κυρίως αγώνα της Κυριακής τερμάτισε στην 5η θέση.

Την επομένη στο μονοήμερο τεστ που έλαβε χώρα στην ίδια πίστα ο Bastianini είχε νωρίς μία άσχημη πτώση με τον ίδιο να ολοκληρώνει την διαδικασία στην ένατη θέση. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του το τεστ ήταν θετικό καθώς κατάφερε να βρει πολλές λύσεις που θα τον βοηθήσουν για τη συνέχεια του πρωταθλήματος αν και για να λέμε την αλήθεια θα χρειαστεί ένας αγωνιστικός άθλος για να κρατήσει ο ίδιος την θέση του στην Ducati Lenovo Team.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

O Bastianini αναφέρθηκε στη συνέχεια τόσο για το τεστ όσο και για την πίεση που δέχεται από την Ducati Lenovo Team ώστε να αποδώσει τα μέγιστα: “Δυστυχώς, δεν ξεκίνησε η μέρα με τον καλύτερο τρόπο. Είχα μία άσχημη πτώση στην στροφή 7. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκα αν και αγχώθηκα όσον αφορά την δουλειά που έπρεπε να γίνει.

Στη συνέχεια ηρέμησα οπότε καταφέραμε να δουλέψουμε σε πολλούς τομείς. Βρήκαμε την σωστή ρύθμιση στο φρενάρισμα ενώ επίσης βελτιώσαμε τον ρυθμό, ωστόσο στο αργό κομμάτι της πίστας πρέπει να βελτιωθούμε περισσότερο. Στο Le Mans τα πράγματα θα είναι διαφορετικά είναι μία πίστα στην οποία έχω κερδίσει -2022- και εκεί έχω αυτοπεποίθηση.

Η ομάδα πιέζει για να έρθουν τα αποτελέσματα ωστόσο είμαι ήρεμος. Το σημαντικό στην αρχή της χρονιάς ήταν να επανακτήσω την αυτοπεποίθηση μου όσον αφορά την οδήγηση. Ήρθαν και κάποια καλά αποτελέσματα ωστόσο τώρα είναι σημαντικό να πετύχω ακόμη περισσότερα”.

Αν και τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τον Bastianini o ίδιος δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα, μένει να δούμε αν ο αναβάτης της Ducati Lenovo Team γνωρίζει ήδη τι έχουν αποφασίσει τα μεγάλα κεφάλια της Ducati Corse και παίζει εκ του ασφαλούς ή έχει κάποιον άσσο στο τσεπάκι του όσον αφορά το αγωνιστικό του μέλλον.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

 

Ετικέτες