Ducati - Ξεκίνησε την παραγωγή των μοτοσυκλετών του MotoE

Εν όψει του MotoGP 2023, και της αλλαγής σκυτάλης κατασκευαστή
Ducati MotoE ξεκίνησε η παραγωγή
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

18/1/2023

Το ηλεκτρικό κεφάλαιο της Ducati ξεκίνησε, και μάλιστα με τον πλέον hardcore τρόπο, με το Borgo Panigale να ξεκινά την κατασκευή των μοτοσυκλετών του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος ΜοτοΕ για τη σεζόν του 2023, όπου θα πάρει τη σκυτάλη από την Energica.

Μόλις έναν χρόνο μετά τις πρώτες δοκιμές στην πίστα του Misano, η παραγωγή των V21L ξεκίνησε και μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να είναι έτοιμες και οι 23 μοτοσυκλέτες. Παράλληλα ξεκίνησαν και τα σεμινάρια για τους τεχνικούς των ομάδων.

Στο Πρωτάθλημα MotoE θα συμμετάσχουν 18 συνολικά μοτοσυκλέτες, με τις υπόλοιπες 5 να αποτελούν “ρεζέρβες”, κυρίως για την περίπτωση κάποιου ατυχήματος.

Οι μοτοσυκλέτες κατασκευάζονται στο τμήμα Ducati MotoE Racing του ιταλικού εργοστασίου, “με την ίδια ακρίβεια και προσοχή στη λεπτομέρεια που κατασκευάζονται και οι MotoGP μοτοσυκλέτες”.

Ducati MotoE

Για το εργοστάσιο της Bologna, το project αυτό αποσκοπεί στην ανάπτυξη τεχνολογιών για το μέλλον, με στόχο τις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες παραγωγής, με τον CEO της Ducati, Claudio Domenicali να δηλώνει μεταξύ άλλων τα εξής: “Το project θα μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε το know-how, ώστε να είμαστε έτοιμοι όταν η τεχνολογία των μπαταριών θα επιτρέπει τη δημιουργία συναρπαστικών ηλεκτρικών μοτοσυκλετών, με το βάρος, τις επιδόσεις και την αυτονομία που οι ενθουσιώδεις αναβάτες αναμένουν από μια μοτοσυκλέτα της Ducati. Στόχος είναι να εξελίξουμε τους ανθρώπους και τις ικανότητες μέσα στην εταιρεία, ώστε να σκιαγραφήσουμε τον χαρακτήρα μιας μελλοντικής ηλεκτρικής Ducati. Το MotoE project είναι ένα αποφασιστικό βήμα για τη Ducati, ώστε να μειώσει τις εκπομπές CO2 από τα προϊόντα της, που γίνεται παράλληλα με την έρευνα πάνω στα συνθετικά καύσιμα (eFuel) που έχουν τη δυνατότητα να μηδενίσουν τις εκπομπές CO2 στους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Η περιβαλλοντική βιωσιμότητα είναι κάτι που εταιρείες και ιδιώτες πρέπει να θεωρούν ως προτεραιότητα, αν θέλουμε να διατηρήσουμε τις ευαίσθητες ισορροπίες του πλανήτη μας. Ταυτόχρονα, η Ducati δουλεύει και σε βιομηχανικό επίπεδο, και για παράδειγμα η κατασκευή του νέου τμήματος Finitura e Delibera Estetica του εργοστασίου έχει κατηγοριοποιηθεί ως ένα “Nearly Zero Energy” κτήριο, δηλαδή κτήριο με υψηλή ενεργειακή αποδοτικότητα.|

Οι πρώτες δοκιμές των νέων V21L για τους αναβάτες και τις ομάδες του MotoE θα λάβουν χώρα στις 6-8 Μαρτίου στη Jerez, ακολουθούμενες από το τεστ στην πίστα της Βαρκελώνης, στις 3-5 Απριλίου.

Το αγωνιστικό ντεμπούτο της μοτοσυκλέτας θα γίνει στο Γαλλικό GP, στις 13 Μαΐου, ενώ συνολικά το MotoE του 2023 έχει 8 γύρους, με κάθε γύρο να περιλαμβάνει 2 αγώνες το Σάββατο

Ετικέτες

MotoGP: Γιατί δεν πήρε ποινή ο Jorge Martin για την ανοιχτή την φόρμα του στην Ινδία

Το νέο σύστημα επικοινωνίας μεταξύ αναβατών και της διεύθυνσης αγώνα τον γλύτωσε από μια μαύρη σημαία
motomag MotoGP: Ο λόγος που ο Martin δεν πήρε ποινή για το περιστατικό με την φόρμα του στην Ινδία
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

25/9/2023

Ο διεκδικητής του πρωταθλήματος Jorge Martin ήταν τυχερός μέσα στην ατυχία του κατά τη διάρκεια του ινδικού Grand Prix καθώς το φερμουάρ της αγωνιστικής φόρμας της Alpinestars ήταν ανοιχτό κάτι που παραβαίνει τους κανονισμούς, με τον ίδιο να καταφέρνει να γλυτώσει την μαύρη σημαία λόγω του νέου συστήματος επικοινωνίας.

Πριν φτάσουμε στο χθεσινό συμβάν με την αγωνιστική φόρμα της Alpinestars του Martin, θα κάνουμε μία αναδρομή στο παρελθόν και θα σας ξαναθυμίσουμε το περιστατικό που είχε συμβεί στην πίστα της Καταλονίας το 2021 με πρωταγωνιστή τότε τον Fabio Quartararo. Kατά τη διάρκεια των τελευταίων γύρων του αγώνα ο Γάλλος αναβάτης της Yamaha οδηγούσε με ανοιχτό το φερμουάρ της αγωνιστικής φόρμας της Alpinestars, αφού προηγουμένως είχε πετάξει τον προστατευτικό θώρακα του εντός πίστας. Η διεύθυνση αγώνα είχε επιβάλει μετά το τέλος του Καταλανικού GP ποινή τριών δευτερολέπτων για το συγκεκριμένο συμβάν, ενώ Suzuki και Ducati είχαν κάνει ένσταση καθώς θεωρούσαν πως έπρεπε να είχε βγει μαύρη σημαία καθώς υπήρχε σημαντικό θέμα ασφαλείας. Η Alpinestars η οποία είχε πραγματοποιήσει έλεγχο στην φόρμα του Quartararo είχε δηλώσει πως όλα σε αυτή ήταν λειτουργικά και απλά ο Γάλλος δεν έχει φροντίσει να κουμπώσει το φερμουάρ μέχρι επάνω. Στη συνέχεια για να αποτραπούν ανάλογα περιστατικά στο μέλλον, η Alpinestars εισάγαγε διπλό κλείστρο στο σημείο που κουμπώνει το φερμουάρ, ενώ ο κανονισμός άλλαξε με τους αναβάτες να είναι υποχρεωμένοι να κουμπώνουν τις φόρμες τους μέχρι επάνω ειδάλλως θα επιβάλλεται η ποινή της μαύρης σημαίας, ακόμη μία σημαντική αλλαγή προς όφελος των αναβατών ήρθε και μέσω του νέου συστήματος επικοινωνίας μεταξύ αναβατών-ομάδων και διεύθυνσης αγώνα, όπου πλέον στο dashboard της μοτοσυκλέτας εμφανίζεται η ένδειξη “equipment” -εξοπλισμός- σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά.

MotoGP

Και τώρα ερχόμαστε στην περίπτωση του Martin, ο Ισπανός αναβάτης της Pramac Ducati στους τελευταίους γύρους του ινδικού GP “πιάστηκε” από τις τηλεοπτικές κάμερες να οδηγεί με ανοιχτό το φερμουάρ της αγωνιστικής φόρμας της Alpinestars ενώ ήταν στη δεύτερη θέση πίσω από τον Marco Bezzecchi. Ο Martin πιθανόν είχε ξεκινήσει τον αγώνα με κουμπωμένο το φερμουάρ της στολής του ωστόσο είχε ξεχάσει να κλείσει το διπλό κλείστρο καθώς εκεί τοποθετείτε το ειδικό γιλέκο για να κρατά τους αναβάτες δροσερούς το οποίο αφαιρείται πριν το γύρο σχηματισμού. Ο Martin ο οποίος ξεκίνησε κανονικά τον αγώνα σε κάποιο σημείο παρατήρησε πως στα όργανα της Ducati GP23 αναβόσβηνε η ένδειξη “equipment” -εξοπλισμός- την οποία είχε στείλει η διεύθυνση αγώνα. Ο Ισπανός ο οποίος είδε το φερμουάρ να ανοίγει πρόλαβε να ξανακουμπώσει το φερμουάρ μέχρι πάνω χάνοντας 1,5 δευτερόλεπτα από τον αντίπαλο του Quartararo που βρισκόταν μια θέση πιο πίσω. Ωστόσο το σημαντικότερο όλων ήταν πως με αυτή του κίνηση πρόλαβε να αποφύγει την επιβολή μαύρης σημαίας, κάτι που θα γκρέμιζε το όνειρο της διεκδίκησης του τίτλου. Ο Mike Webb ο οποίος ήταν ο τότε υπεύθυνος της διεύθυνσης αγώνα στο Καταλονικό GP είχε αναφέρει πως το 2021 είχαμε για πρώτη φορά ένα περιστατικό το οποίο αφορούσε εξοπλισμό ενός αναβάτη, οπότε ήταν πρωτόγνωρο και για τους αγωνοδίκες. Από τότε και μετέπειτα, αποφασίσαν πως αν κάτι μπορεί να διορθωθεί σε σχέση με τον εξοπλισμό από τον αναβάτη εντός πίστας, τότε μπορεί να γίνει αφού πρώτα υπάρχει προειδοποίηση μέσω του συστήματος επικοινωνίας. Έτσι μέσω του συστήματος επικοινωνίας και της άμεσης συμόρωσης του ο Jorge Martin, ο ισπανός αναβάτης γλύτωσε την βαριά ποινή στο ινδικό GP.

Ετικέτες