Είναι επίσημο, η GASGAS μπαίνει στα MotoGP! Ξεκινά με Moto3 το 2021!

Η ομάδα θα είναι η Aspar Moto3
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

18/11/2020

Η ΚΤΜ, συγνώμη, η GASGAS θα δει τα χρώματά της και σε άλλο ένα αγώνισμα από την νέα σεζόν. Μπαίνει στην Moto3 με την ομάδα της Aspar που διαχειρίζεται ο Jorge Martinez.

Με αναβάτες τους Sergio Garcia και Izan Guevara, η GASGAS ξεκινά ένα νέο για αυτή κύκλο μεγαλώνοντας με τεράστιους δρασκελισμούς από την ημέρα που την ανέλαβε η KTM. Από το trial και το enduro η GASGAS βλέπει να κάνει μεγαλύτερα βήματα στα Rally στο MXGP και στο US Supercross ενώ τώρα το όνομά της θα φιγουράρει σε ακόμη περισσότερες τηλεοπτικές οθόνες, από την στιγμή που μπαίνει στην Moto3.

Είναι η πρώτη φορά που η GASGAS θα μπει στους αγώνες δρόμου, ενώ η γκάμα της παραμένει αυτή την στιγμή αλλά και στο επόμενο διάστημα, ξεκάθαρα προσανατολισμένη στο χώμα. Η κίνηση αυτή είναι λοιπόν ξεκάθαρα επικοινωνιακή, με τους Αυστριακούς να επενδύουν στο ισπανικό αυτό όνομα, με μία έτσι κι αλλιώς αναγνωρισμένη ισπανική ομάδα όπως είναι η Aspar Team.

Οι μοτοσυκλέτες της GASGAS, οι RC 250 GP δηλαδή, δεν είναι ακόμη έτοιμες και οι φωτογραφίες αποτελούν ψηφιακή επεξεργασία, δείχνοντας πως βρίσκονται σε αρχικό στάδιο. Ουσιαστικά βέβαια δεν απαιτείται και κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία, καθώς η Aspar ξέρει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει, απλά θα το κάνει με νέα χρώματα.

Ο Jorge Martinez - Aspar Team manager, είπε πως αυτή είναι μία μεγάλη στιγμή για την ομάδα αλλά και για τον ίδιο προσωπικά καθώς η είσοδος ενός ισπανικού ονόματος στους αγώνες δρόμου, με μία καθόλα ισπανική ομάδα, θα είναι δική του δουλειά. Η επόμενη σεζόν θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για την πάντα ανταγωνιστική Moto3 ενώ οι Garcia και Guevara έχουν στόχο να ανεβάσουν το όνομα της GASGAS στο βάθρο.

Ο Martinez είναι τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής που ξεκίνησε την Aspar πριν από 30 χρόνια και έφτασε την ομάδα μέχρι και τα MotoGP. Από το 2019 και μετά επικεντρώθηκε σε Moto2, Moto3 και MotoE αλλά η τεχνογνωσία στην μεγάλη κατηγορία υπάρχει…

Η GASGAS ανήκει πλέον στον όμιλο PIERER Mobility AG Group. O κ. Pierer είναι και ο CEO της KTM...

Ετικέτες

Νέα εποχή Moto3: Με κινητήρες CP2 της Yamaha από το 2028!

Με μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση αποκαλύπτεται η ριζική αλλαγή της μικρής κατηγορίας
moto3-yamaha
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

25/6/2026

MotoGP και Yamaha Motor ανακοίνωσαν σήμερα, Πέμπτη 25 Ιουνίου, την επίτευξη συμφωνία βάσει της οποίας η Yamaha θα γίνει αποκλειστική προμηθεύτρια της κατηγορίας Moto3 από το 2028 ως το 2033.

Η αποκάλυψη έγινε στο περιθώριο του επερχόμενου αγώνα στο Assen και προβλέπει πως η νέα μορφή της κατηγορίας θα ακολουθεί στα βήματα της Moto2, με κοινούς κινητήρες για όλους.

Ο κινητήρας που θα χρησιμοποιηθεί θα προέλθει από τον δικύλινδρο CP2 της Yamaha – τον γνωστό των R7, ΜΤ-07, Tenere, Tracer7 κ.ο.κ. – μετά από τροποποιήσεις για αγωνιστική χρήση στο επίπεδο των GP. Σκοπός, ως περιγράφεται στην ανακοίνωση του MotoGP, είναι να φτάσει στο επίπεδο απόδοσης ισχύος προς μάζα που χαρακτηρίζει τις τρέχουσες μοτοσυκλέτες της Moto3.

Το πρόγραμμα προορίζεται για την ανάπτυξη των νέων ταλέντων, όπως ακριβώς δουλεύει αυτή τη στιγμή η Moto3, αλλά με πλήρους μεγέθους μοτοσυκλέτες, ενώ από το 2029 οι ίδιες αγωνιστικές με ελαφρώς μειωμένη απόδοση θα χρησιμοποιηθούν και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Moto3 Junior. Μάλιστα αναφέρονται συζητήσεις με άλλα εθνικά πρωταθλήματα που ενδιαφέρονται να ενσωματώσουν ανάλογη κατηγορία στα προγράμματά τους.

moto3-yamaha

Στις αρχές της περασμένης δεκαετίας οι Moto2 και Moto3 είχαν σχεδιαστεί σε μια modular λογική, όπου δύο κύλινδροι των μοτοσυκλετών MotoGP θα έφτιαχναν δικύλιδρα 500άρια για τη Moto2 και ένας τέτοιος τα μονοκύλινδρα της Moto3, ωστόσο ουδέποτε κατάφεραν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των κατασκευαστών.

Έτσι η Moto2 πέρασε πρώτα από ενιαίο με κινητήρες Honda CBR600RR και πλέον με Triumph Street Triple 765 RS, ενώ η Moto3 απέκτησε έναν πιο πρωτότυπο χαρακτήρα που και πάλι δεν κατάφερε να συγκεντρώσει πολλούς κατασκευαστές. Σήμερα η μικρή κατηγορία έχει μόνο δύο μοτοσυκλέτες, Honda και ΚΤΜ, οπότε κινδυνεύει να γίνει ακούσια ενιαία αν ένας εκ των δύο αποφασίσει να σταματήσει να επενδύει σε αυτή – φόβοι που γιγαντώθηκαν όταν η ΚΤΜ βρέθηκε προ οικονομικών προβλημάτων.

Η λύση που προκρίνεται λοιπόν είναι αυτή του ενιαίου τύπου Moto2, δηλαδή κοινοί κινητήρες και ελευθερία στα πλαίσια. Ας ελπίσουμε αυτή η μετάβαση να μην πλήξει το απίθανο θέαμα της μικρής κατηγορίας, η οποία κάνει κάθε σαββατοκύριακο να μοιάζει με τον αγώνα της χρονιάς, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε για τη μεσαία κλάση με τις βαρύτερες και ισχυρότερες μοτοσυκλέτες.

Ετικέτες