Εργοστασιακός ο Danilo Petrucci

Αναμενόμενη καραμπόλα και αναβάθμιση
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

6/6/2018

Η μεταγραφή του Jorge Lorenzo στην Repsol Honda ήταν μια είδηση που ξάφνιασε αρκετούς, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν σκόρπιες φήμες. Από την άλλη μεριά, η ανακοίνωση της Ducati ότι ο Danillo Pettrucci αναβαθμίζεται σε εργοστασιακό αναβάτη και παίρνει τη θέση του Ισπανού είναι μια λογικότατη καραμπόλα. Ο Danillo έχει αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί δίπλα στον Andrea Dovizioso και να κόψει βαθμούς από τους ανταγωνιστές στο κυνήγι του πρωταθλήματος. Επίσης ως χαρακτήρες οι δύο Ιταλοί μοιάζουν να ταιριάζουν μεταξύ τους και οι προσωπικοί τους στόχοι δεν δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό μέσα στην ομάδα. Βέβαια από την άλλη μεριά, η Ducati βρίσκεται ξανά με δύο αναβάτες αρκετά μεγάλης ηλικίας, που ναι μεν θα της φέρουν άμεσα καλά αποτελέσματα και αγωνιστική παρουσία στις πίστες, όμως δεν μπορείς να πεις ότι αφήνουν μεγάλες υποσχέσεις για εξέλιξη τα επόμενα χρόνια. Άλλωστε το σκεπτικό όταν έδωσαν τόσα πολλά χρήματα στο Lorenzo ήταν η ελπίδα ότι θα τους βοηθούσε να εξελίξουν μια μοτοσυκλέτα που θα μπορούσε να οδηγήσει ο κάθε αναβάτης και όχι μόνο όσοι κατάφερναν να βρουν τις ιδιαιτερότητές της.

Πάντως αυτό που πρέπει να σημειώσουμε εδώ είναι οι δηλώσεις που έκανε ο Claudio Domenicali κατά την ανακοίνωση της υπογραφής του συμβολαίου με τον Pettrucci, όπου αναφέρθηκε με θερμά λόγια στον Jorge Lorenzo, λέγοντας ότι η πρόσφατη νίκη του στο Mugello θα μείνει στην ιστορία της Ducati, ότι είναι κρίμα που άργησαν να φτιάξουν μια μοτοσυκλέτα που να ταιριάζει στα γούστα του Ισπανού και ότι έως το τέλος της σεζόν θα κάνουν ό,τι μπορούν για να του δώσουν ξανά την ευκαιρία να πάρει νίκες. 

Ο Dani Pedrosa κέρδισε τη μάχη με τις ισπανικές φορολογικές αρχές

Επιστροφή φόρου άνω των 22.000.000 ευρώ για τον Ισπανό αναβάτη
motomag Ο Dani Pedrosa κέρδισε τη μάχη με τις ισπανικές φορολογικές αρχές
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

6/12/2023

Ο γνωστός Ισπανός πρώην αγωνιζόμενος του MotoGP και νυν δοκιμαστής της Red Bull KTM Factory Racing, από το 2006 ερευνάται για θέματα φοροδιαφυγής από τις ισπανικές αρχές που όλα αυτά τα χρόνια  προσπαθούσαν να αποδείξουν πως ο Dani Pedrosa είναι κάτοικος Ισπανίας και ως εκ τούτου έπρεπε να πληρώνει βαριά φορολογία. Ο Pedrosa όμως, από το 2006 είχε μετακομίσει στο Λονδίνο ενώ στη συνέχεια επέλεξε ως τόπο διαμονής την Ελβετία όπου διαμένει μέχρι και σήμερα.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα την υπόθεση, οι ημέρες που θα πρέπει να βρίσκεται κάποιος στην ισπανική χώρα αν έχει δηλωμένη άλλη φορολογική κατοικία θα πρέπει να είναι μέχρι 183 το πολύ, ειδάλλως αν αυτός τις ξεπεράσει θεωρείται κάτοικος Ισπανίας. Τώρα, η υπόθεση του Dani Pedrosa η οποία απασχολεί όλα αυτά τα χρόνια τις ισπανικές αρχές φαίνεται πως φτάνει στο τέλος της σύμφωνα με τη δήλωση που εξέδωσε την Τρίτη ο δικηγόρος του Pedrosa David Gil Fernández. "Την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου, το τέταρτο τμήμα του Δικαστηρίου Διοικητικών Διαφορών της Audiencia Nacional (Εθνικό Ανώτατο Δικαστήριο) κοινοποίησε απόφαση που κάνει δεκτή την έφεση της διοικητικής διαφοράς που υπέβαλε ο Dani Pedrosa κατά της εκκαθάρισης του φόρου εισοδήματος για τα έτη 2005 και 2006, όταν εκείνος ζούσε στο Λονδίνο. Παρόλο που η απόφαση μπορεί ακόμη να προσβληθεί με έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, η Υπηρεσία Εσόδων θα πρέπει να επιστρέψει στον ενδιαφερόμενο 2.418.373,20 ευρώ συν τους σχετικούς τόκους, αλλά και να του καταβάλλουν τα δικαστικά του έξοδα! Αυτή η απόφαση είναι το τέλος μιας μακράς διαδρομής κατά την οποία η Υπηρεσία Εσόδων είδε πώς κάθε προσπάθεια να αποδείξει την κατοικία του Pedrosa στην Ισπανία δεν μπόρεσε να τελεσφορήσει.”

Ο Dani Pedrosa κέρδισε τη μάχη με τις ισπανικές φορολογικές αρχές

Ο δικηγόρος του Dani Pedrosa, David Gil Fernández ανέφερε επίσης όλες τις κινήσεις της Υπηρεσίας Εσόδων κατά του Ισπανού θρύλου του MotoGP, οι οποίες απορρίφθηκαν.

1. Εκκαθάριση του IRPF (προσωπικό εισόδημα) των ετών 2008 και 2009 καθώς και της σχετικής κύρωσης, που ακυρώθηκε από το Κεντρικό Οικονομικό-Διοικητικό Δικαστήριο στις 14 Φεβρουαρίου 2019.

2. Διακανονισμός για το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων από το 2011 έως το 2014 συν το σχετικό πρόστιμο, που ακυρώθηκε από το Κεντρικό Οικονομικό-Διοικητικό Δικαστήριο στις 22 Φεβρουαρίου 2021.

3. Διακανονισμός για τον φόρο περιουσίας του 2013 και του 2014, συν τις σχετικές ποινές, που ακυρώνεται από το Κεντρικό Οικονομικό-Διοικητικό Δικαστήριο στις 22 Φεβρουαρίου 2021.

Όλες αυτές οι διαδικασίες, κατά των οποίων δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα προσφυγής, κατέληξαν με την καταδίκη της Υπηρεσίας Εσόδων. Ως εκ τούτου αυτή καλείται να επιστρέψει άνω των 22.000.000 ευρώ πέραν της καταβολής των σχετικών τόκων υπερημερίας που κατέβαλε ο Pedrosa όλα αυτά τα χρόνια στο ισπανικό κράτος.

Ο David Gil Fernández ανέφερε και τα όσα είπε ο πελάτης του μετά το αίσιο τέλος της συγκεκριμένης υπόθεσης: "Ο Dani Pedrosa είναι πολύ ικανοποιημένος με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, κατά την οποία αποδείχθηκε ότι ποτέ δεν είπε ψέματα για τη φορολογική του κατοικία, όπως ισχυρίστηκε η εφορία. Ωστόσο, ο Pedrosa θυμάται επίσης με πικρία πολύ δυσάρεστα επεισόδια, όταν το όνομά του δημοσιεύθηκε άδικα στον κατάλογο των φορολογικών παραβατών το 2015 και το 2016, οπότε χρειάστηκε να υπομείνει κάποιες ανεπιθύμητες καταστάσεις, ή όταν πράκτορες της Υπηρεσίας Τελωνειακής Επιτήρησης παρενόχλησαν το οικογενειακό του περιβάλλον, αναγκάζοντας τον να υποβάλει επίσημη καταγγελία στο συμβούλιο υπεράσπισης φορολογουμένων της Υπηρεσίας Εσόδων."

Ετικέτες