GASGAS - Θα γίνει ο έκτος κατασκευαστής στα MotoGP;

Με τον Pol Espargaro στις τάξεις της;
Από το

motomag

6/7/2022
Οι φήμες είχαν ήδη ξεκινήσει από την αποχώρηση της Suzuki από τα MotoGP, ενώ τώρα, το βρετανικό site VisorDown επικαλείται πληροφορίες που ρίχνουν λάδι στη φωτιά, αναφέροντας πως η άφιξη της GASGAS στα MotoGP θα γίνει μέσω της Tech 3, με αναβάτη τον Pol Espargaro
 
Παρά το χωμάτινο προφίλ της, μετά την προσάρτησή της στο Pierer Group, η GASGAS έχει αποκτήσει διευρυμένο ρόλο, που περιλαμβάνει και τους αγώνες στην άσφαλτο, με συμμετοχές σε Moto2 και Moto3. Για την ώρα βέβαια οι μοτοσυκλέτες της είναι στην ουσία μοτοσυκλέτες της ΚΤΜ βαμμένες κόκκινες.
 
 
Σύμφωνα τώρα με τις πληροφορίες του VisorDown, οι οδηγοί που θα απαρτίζουν τη νέα ομάδα της GASGAS στα MotoGP φέρεται να είναι οι Pol Espargaro και Remy Gardner. O πρώτος ήταν αναβάτης της KTM από το 2017, την πρώτη του σεζόν στα MotoGP, έως και το 2020 χωρίς ωστόσο να πετύχει κάποια νίκη. Παρ’ όλ’ αυτά τα πέντε βάθρα που κατάφερε, το 2020, τον έφεραν στην 5η θέση της γενικής κατάταξης. Ο δεύτερος είναι ο πρωταθλητής της Moto2 για το 2021 με τη Red Bull KTM Ajo και φέτος έχει την πρώτη του χρονιά στα MotoGP, στη δορυφορική της KTM, Tech3 Racing. 
 
 
 
 
Όπως ανέφερε και ο Pit Beirer στο Speedweek: “Ο Pol είχε μεγάλη επιρροή στο σχέδιο για το MotoGP από το 2017 έως και το 2020, ενώ έχει να κλείσει έναν λογαριασμό με την ΚΤΜ. Διότι όταν η μοτοσυκλέτα έγινε ανταγωνιστική για τη νίκη, μας άφησε για έναν άλλον κατασκευαστή, προκειμένου να κυνηγήσει το παιδικό του όνειρο.”
 
 
Η αναφορά αυτή του Pit Beirer σε συνδυασμό με την “πορτοκαλί” ιστορία που έχουν και οι δύο αναβάτες που αναφέρονται στις φήμες, το σενάριο αποκτά μία λογικοφανή βάση. Μην ξεχνάμε επίσης πως η εργοστασιακή ομάδα της KTM έχει ήδη συμπληρώσει το ρόστερ της με τους Brad Binder και Jack Miller, επομένως δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια άλλη θέση για τον Pol.
 
Προς το παρόν, τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι επιβεβαιωμένα από κάποια επίσημη πηγή, κι αναμένουμε να δούμε αν αυτή η είδηση δημιουργήσει την ανάγκη για επίσημες ανακοινώσεις, είτε από την KTM, είτε από τη Dorna.
 

MotoGP Buddh: Γιατί οι Ινδοί δεν έχουν F1 και ο κίνδυνος των MotoGP μετά την πρόσφατη εξαγορά

Ο αγώνας θα γίνει αλλά το μετά τους ανησυχεί ήδη
MotoGP Ινδία
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

20/9/2023

Λίγο καλύτερα κυλούν τα πράγματα αυτή την στιγμή για τον επόμενο αγώνα των MotoGP στην Ινδία καθώς η ομολογκασιόν της πίστας προχωρά βάση προγράμματος και αρκετοί αναβάτες έχουν πάρει την βίζα. Όχι όλοι, πράγμα ανησυχητικό καθώς πρέπει να πετάξουν από στιγμή σε στιγμή, όμως στην χειρότερη περίπτωση η Dorna θα αλλάξει το πρόγραμμα μεταφέροντας όλες τις δοκιμές το Σάββατο με τον αγώνα Sprint να γίνεται κανονικά, όπως και τον αγώνα της Κυριακής.

Το χειρότερο σενάριο αυτή την στιγμή είναι απλά να αλλάξει το πρόγραμμα χωρίς να επηρεαστεί το πρόγραμμα σε άλλο βαθμό.

Όπως είπε ο Capirossi που είναι υπεύθυνος ασφαλείας, η πίστα δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα και όλες οι διαδικασίες προχωρούν στην ώρα τους. Τα MotoGP κάνουν αρκετές παρεμβάσεις στον τομέα των οπτικών μέσων και απαιτούν εξίσου αρκετά μέτρα για την αναβαθμισμένη ασφάλεια που προβλέπεται από τις προδιαγραφές που ακολουθούν, που όλα αυτά στήνονται και ξεστήνονται πριν και μετά από κάθε αγώνα, οπότε η ομολογκασιόν μπορεί να δοθεί μόνο πριν τον αγώνα.

Μία σημαντική διευκρίνιση αυτή γιατί υπάρχουν άνθρωποι που σχολιάζουν ότι δεν θα έπρεπε να αγωνίζονται σε πίστα χωρίς ομολογκασιόν, ενώ στην πράξη ακολουθείται η ίδια διαδικασία που συμβαίνει πάντα. Το γεγονός πως καθυστερούν να πάρουν την βίζα σχεδόν οι μισές ομάδες του grid και πως είναι μία νέα πίστα στην οποία δεν έχουν ξανά τρέξει, πυροδότησε τον σχολιασμό και όπως συμβαίνει πάντα αρκετοί ήταν εκείνοι που έτρεξαν να μιλήσουν χωρίς να γνωρίζουν.

Το πραγματικό πρόβλημα βρίσκεται αλλού και η ανησυχία για τους διοργανωτές δεν θα τελειώσει στις 14:00 το μεσημέρι της Κυριακής (ώρα Ελλάδας) όπου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο αγώνας αν συνεχίσουν τα πράγματα να λύνονται. Η ανησυχία για τους διοργανωτές θα έχει τελειώσει όταν τα αεροπλάνα με τον εξοπλισμό θα έχουν πάει στην Ιαπωνία, τον επόμενο σταθμό. Κι αυτό γιατί σημαίνει πως έχουν φύγει από την Ινδία ολοκληρώνοντας όλες τις διαδικασίες, μαζί και τα φορολογικά θέματα που ήταν ο λόγος για τον οποίο η τεράστια αυτή χώρα δεν έχει F1.

Στην ίδια ακριβώς πίστα υπήρχε αγώνας F1 από το 2011 που ήταν να ξεκινήσει κανονικά και το 2014, όταν η τοπική κυβέρνηση της Uttar Pradesh, μίας τεράστιας επαρχίας με 210 εκατομμύρια κόσμο, αποφάσισε πως η F1 δεν είναι αθλητικό γεγονός αλλά ψυχαγωγικό. Οι αθλητικές διοργανώσεις δεν οφείλουν πρόσθετη φορολογία, ο άρτος και θέαμα όμως όπως χαρακτήρισαν την F1, όφειλε να πληρώσει. Δεν είναι πως έχουν ιδιαίτερη ανάγκη χρημάτων οι αγώνες F1, όμως η φορολογία που τους ζήτησαν δεν ήταν κάτι απλό ούτε δικαιολογούνταν ποσοστιαία. Διότι τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας ζήτησαν από την Liberty Media να καταβάλει 15 εκατομμύρια δολάρια. Δεν δέχτηκαν κάτι τέτοιο από την Liberty Media για δεύτερη φορά και έτσι από τότε η Ινδία έμεινε χωρίς F1.

Προφανώς η Dorna γνώριζε το πρόβλημα της F1 στην συγκεκριμένη πίστα με την συγκεκριμένη κυβέρνηση, οπότε και εξασφάλισε από την πρώτη στιγμή πως τα MotoGP θα θεωρηθούν αθλητικό γεγονός, όπως και είναι, και ξεκαθάρισε το τοπίο της φορολογίας και γενικά των τελωνίων. Οι βίζες των συμμετεχόντων δεν έπεσαν στο τραπέζι των αρχικών συνεννοήσεων όπως φαίνεται.

Παρένθεση εδώ πως η ζωή των αναβατών είναι αυστηρά η ζωή ενός πρωταθλητή και μάλιστα σκληρά προπονημένου, όπως φυσικά και των οδηγών της F1. Όσο και να θέλει κανείς να αδράξει την ευκαιρία για να τονίσει πως κάτι καλό είδαν εκεί στην Uttar Pradesh και ξεχώρισαν την F1 από τα MotoGP, ας μην το κάνει. Δεν είναι καθόλου σίγουρο πως δεν θα πουν κάτι τέτοιο και για τα MotoGP όταν με το καλό πάνε να φύγουν από την πίστα! Άλλωστε γινόντουσαν ήδη αγώνες F1 πριν ανακύψει το πρόβλημα με την φορολογία τους.

Η ανησυχία της Dorna είναι βάσιμη και για ένα ακόμη λόγο. Πριν από λίγες ημέρες η Liberty Media εξαγόρασε την Quint Events, την εταιρεία που εκδίδει τα εισιτήρια των MotoGP!

Μπορεί αυτό να ξυπνήσει τους Ινδούς και να αντιδράσουν με τον ίδιο τρόπο, καθώς μπορεί η Liberty Media να ισχυρίζεται πως η Quint Events θα συνεχίσει να είναι ανεξάρτητη αλλά στην πράξη η διαφορά θα φανεί.

Καθησυχαστικό είναι το γεγονός πως η Dorna έχει αφήσει την διοργάνωση σε τοπικό promoter ο οποίος θα κάνει ό,τι μπορεί για να ξεπεράσει τα προβλήματα και να μην ενεργοποιήσει κάποια ρήτρα. Βέβαια promoter είχε και η F1 το 2014 όταν δεν έγινε ο προγραμματισμένος αγώνας, οπότε ελπίζει κανείς ότι αυτός της Dorna θα είναι πιο μέσα στα πράγματα.

Το άλλο στοιχείο που ισχυροποιεί την διεξαγωγή των MotoGP ως αθλητικό γεγονός, είναι πως ήδη η κυβέρνηση έχει ξοδέψει ένα πολύ μεγάλο ποσό για να αναβαθμίσει την πίστα, οπότε είναι λίγο δύσκολο να βάλει εμπόδια στην συνέχιση του αγώνα και άλλες χρονιές.

Σε ότι αφορά εμάς λοιπόν, το πιο σίγουρο αυτή την στιγμή είναι πως θα δούμε αγώνα και θα είναι και όμορφος, ενώ μπορεί να έχουμε και νέα ρεκόρ ταχύτητας. Υπάρχει πιθανότητα τα MotoGP να ξεπεράσουν τα 370 χ.α.ω καθώς η πίστα Buddh έχει ελάχιστα μέτρα μακρύτερη ευθεία από το Mugello!

Βέβαια την υψηλότερη τελική την βλέπεις στο Κατάρ γιατί η τελευταία στροφή επιτρέπει να κουβαλήσεις πολύ ταχύτητα στην ευθεία και η «φορμουλάδικη» Ινδική πίστα μπορεί να δώσει και τα δύο πλεονεκτήματα στις ομάδες για ένα νέο ρεκόρ ταχύτητας. Θα φανεί στην πράξη πόσο αυτό θα επηρεάζει τα ελαστικά και τα φρένα και πώς θα αποφασίσουν να εκμεταλλευτούν την τεράστια ευθεία. Όπως επίσης και τι θα κάνουν οι άλλες ομάδες απέναντι στην Ducati εκεί μέσα!