GP Ταϊλάνδης - Η προεπισκόπηση της Michelin

Πολύ σκληρός ασφαλτοτάπητας που αναπτύσσει μεγάλη θερμοκρασία στα ελαστικά
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

27/9/2022

Η ομάδα της Michelin Motorsport και οι υπόλοιπες ομάδες MotoGP κατευθύνονται προς τη διεθνή πίστα Chang στο Buriram της Ταϊλάνδης για τον τελευταίο από τους τρεις διαδοχικούς αγώνες MotoGP, μετά τους αγώνες των Aragon και Motegi.

Ακολουθεί η προεπισκοπιση της Michelin για το Grand Prix OR Thailand:

“Η συγκεκριμένη πίστα βρίσκεται στην περιοχή Isan στη βορειοανατολική Ταϊλάνδη, περίπου 480 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της χώρας, την Μπανγκόκ. Όσο αφορά στις καιρικές συνθήκες,  αυτή η εποχή χαρακτηρίζεται ως κρύα για τα δεδομένα της χώρας, με τη μέση θερμοκρασία να φθάνει πάνω από τους 30ο Κελσίου, συνθήκες όχι τόσο κρύες αν τις συγκρίνουμε με άλλες χώρες στο ημερολόγιο των αγώνων MotoGP.

Το αγώνας OR Thailand GP θα είναι ο 17ος αγώνας για τη σεζόν 2022 και αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη στο Buriram για το MotoGP από το 2019, λόγω της πανδημίας. Ως πρόδρομος των δύο τελευταίων αγώνων σε Ασία-Ειρηνικό, στην Αυστραλία και τη Μαλαισία, όλοι πρέπει να εργαστούν εντατικά για τους συγκεκριμένους αγώνες,  λόγω της μεταφοράς του εξοπλισμού από τη μία χώρα στην άλλη. Η Michelin έχει φροντίσει, ώστε η μεταφορά των ελαστικών της, μέσω ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συγκοινωνιών, να γίνει μέσα σε ειδικά κατασκευασμένα κοντέινερ που έχουν ελεγχόμενη θερμοκρασία με στόχο να φθάσουν στην κάθε μία από τις πίστες σε ιδανική κατάσταση για χρήση για τους αγώνες του Σαββατοκύριακου.

Η συγκεκριμένη πίστα έχει μήκος 4.554χλμ  και διακρίνεται για την ιδιαίτερη τεχνική της σχεδίαση λόγω των στροφών της, με πέντε αριστερές και επτά δεξιές στροφές. Διαθέτει δυο κύριες ευθείες, η μεγαλύτερη από τις οποίες είναι 1 χλμ. Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις της πίστας έχουν χωρητικότητα 100.000 θεατών  και παρέχουν φανταστικές ευκαιρίες θέασης.

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και ταχυτήτων, η συγκεκριμένη πίστα απαιτεί ένα ειδικά σχεδιασμένο πίσω τροχό για τη σωστή διαχείριση της θερμοκρασίας που αναπτύσσεται. Για το λόγο αυτό διαθέτουμε ένα διαφορετικό σκελετό από όλα τα πίσω ελαστικά που σχεδιάζονται για τις υπόλοιπες πίστες, με εξαίρεση την πίστα του Spielberg στην Αυστρία. Οι δύο συγκεκριμένες πίστες φέρουν παρόμοια χαρακτηριστικά στη σχεδίασή τους και απαιτούν ειδικά ελαστικά. Κατά συνέπεια, χρησιμοποιούμε αυτή την ειδική κατασκευή σκελετού για να διαχειριστούμε σωστά τη θερμοκρασία που αναπτύσσεται, ώστε οι αναβάτες να έχουν τη μέγιστη σταθερότητα και ακρίβεια. Τα μαλακά και μεσαία μείγματα γόμας των ελαστικών MICHELIN Power Slicks για τον πίσω τροχό θα είναι ασύμμετρης σχεδίασης με σκληρότερο μείγμα γόμας στο δεξί τμήμα πέλματος σε αντίθεση με το πίσω σκληρό μείγμα γόμας που θα είναι συμμετρικής σχεδίασης. Τα πίσω ελαστικά συνοδεύονται από τα ελαστικά MICHELIN Power Slick για τον μπροστινό τροχό που είναι συμμετρικής σχεδίασης και θα είναι διαθέσιμα σε μαλακό, μεσαίο και σκληρό μείγμα γόμας. Όλα τα μείγματα έχουν επιλεχθεί με βάση τα δεδομένα  που είχαν συλλεχθεί και αναλυθεί από τον αγώνα της περσινής χρονιάς καθώς επίσης από τις χειμερινές δοκιμές.

Από τα τέλη Αυγούστου μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, το φαινόμενο βροχοπτώσεων στην περιοχή είναι αρκετά έντονο, συνεπώς θα υπάρχουν διαθέσιμα τα ελαστικά MICHELIN Power Rain με στόχο να τονώσουν την εμπιστοσύνη των οδηγών για να μπορέσουν να πιέσουν τα όρια τους σε περίπτωση βροχής. Θα είναι διαθέσιμα σε μαλακό και μεσαίο μείγμα γόμας και για τους δύο τροχούς, τα δε πίσω ελαστικά θα είναι ασύμμετρης σχεδίασης με σκληρότερο μείγμα γόμας στο δεξί τμήμα πέλματος για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των δεξιών στροφών της πίστας.

Ο Piero Taramasso – Διευθυντής Michelin Two Wheel Motorsport, δήλωσε: «Αυτή είναι η τέταρτη επίσκεψή μας στο Buriram, συμπεριλαμβανομένης μιας δοκιμής, επομένως έχουμε συγκεντρώσει κάποια καλά δεδομένα σχετικά με το τι απαιτείται από την γκάμα των ελαστικών μας. Ωστόσο, με τόσο μεγάλο κενό από την τελευταία μας επίσκεψη το 2019, θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν τα επίπεδα πρόσφυσης της ασφάλτου έχουν αλλάξει καθόλου. Ως αποτέλεσμα, η ομάδα μου και όλες οι ομάδες του MotoGP, αναμφίβολα θα περιμένουν με ανυπομονησία τις πρώτες ελεύθερες δοκιμές του Σαββατοκύριακου. Όπως έχω αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν, η  συγκεκριμένη πίστα είναι πολύ σκληρή και αναπτύσσει αρκετή θερμοκρασία στα ελαστικά. Για το λόγο αυτό, έχουμε σχεδιάσει ένα κατάλληλο σκελετό –που το χρησιμοποιούμε και στην Αυστρία- για να ανταπεξέλθουμε σε αυτές τις συνθήκες.  Τα προηγούμενα χρόνια, η προσέλευση των επισκεπτών  ήταν μεγάλη από τότε που έφτασε το MotoGP στην πίστα του Buriram το 2018 και οι ντόπιοι οπαδοί είναι εξαιρετικά παθιασμένοι. Είμαι βέβαιος ότι θα είναι το ίδιο και φέτος, ειδικά μετά το διάλειμμα και είμαστε αποφασισμένοι για άλλη μία φορά να παίξουμε το δικό μας ρόλο ώστε να δώσουμε ένα συναρπαστικό αγώνα σε όλους».

Η έναρξη των αγώνων θα γίνει την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου με τα δυο σκέλη των ελεύθερων δοκιμών. Περισσότερες δοκιμές θα διεξαχθούν την επόμενη ημέρα πριν ξεκινήσουν οι κατατακτήριες του απογεύματος που θα καθορίσουν τη θέση των αναβατών στη σχάρα της εκκίνησης. Τα φώτα για την  εκκίνηση του αγώνα των 26 γύρων θα σβήσουν στις 14:00 το μεσημέρι (τοπική ώρα) την Κυριακή 2  Οκτωβρίου.”

MotoGP: Διπλό χειρουργείο για Marc Marquez! Η τρομακτική πτώση στον Sprint του Le Mans!

Η σημερινή πτώση επιταχύνει το χειρουργείο στον ώμο
motogp lemans sprint marquez
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

9/5/2026

Η πτώση στον τελευταίο γύρο του Sprint Race αποδεικνύεται καταστροφική για τις όποιες ελπίδες του Marc Marquez να διεκδικήσει τον φετινό τίτλο.

Κάταγμα στο πέμπτο μετατάρσιο του δεξιού του ποδιού είναι η διάγνωση από την τρομακτική πτώση που βίωσε ο πρωταθλητής δυο στροφές πριν ολοκληρωθεί ο προτελευταίος γύρος του Sprint Race στην πίστα του Le Mans.

Αυτό σημαίνει πως ο Ισπανός θα χάσει τον αυριανό κυρίως αγώνα του Γαλλικού Grand Prix, καθώς και τον επόμενο στη Βαρκελώνη, έναν αγώνα στον οποίο πολύ θα ήθελε να δώσει το παρών μπροστά στους συμπατριώτες του, όντας και ο εγγύτερος στη γενέτειρά του, Cervera.

Η πολύ άσχημη πτώση του Marc Marquez στις τελευταίες στροφές πριν την καρό σημαία για τον αγώνα Sprint στο GP της Γαλλίας στην ιστορική πίστα Le Mans, τον άφησε με σπασμένο πόδι ενώ επιτάχυνε ένα ακόμη χειρουργείο στον ώμο το οποίο σκεφτόταν από πέρσι από την Ινδονησία το πως και το πότε θα πρέπει να γίνει!

Η απόφαση αυτή δεν ήταν εύκολη γιατί η διάγνωση, για ακόμη μία φορά, δεν ήταν μία απλή υπόθεση και χρειάστηκε αρκετή έρευνα πριν ανακαλύψουν τον λόγο για τον οποίο μόνο κατά την οδήγηση MotoGP χανόταν δύναμη από το χέρι και μάλιστα περιστασιακά και όχι σε όλους τους αγώνες!

Για αρχή ο Marc Marquez έχασε σήμερα την πρόσφυση εμπρός και με ένα έντονο highside εκτοξεύτηκε πάνω από την σέλα. Όταν προσγειώθηκε πάνω στην μοτοσυκλέτα και στο πλάι, έβαλε αναπόφευκτα το πόδι στην άσφαλτο και από το δυνατό χτύπημα υπέστη κάταγμα στο πέμπτο μετατάρσιο του δεξιού του ποδιού.

Από την τρομακτική πτώση σηκώθηκε κουτσαίνοντας και ήταν φανερό πως έχει χτυπήσει παρότι δεν χρειάστηκε να μεταφερθεί με φορείο.

 

 

Μετά την πτώση και τον έλεγχο στο πόδι, ο Marc Marquez αποκάλυψε πως το σημερινό οφειλόταν εν μέρει στα κατάλοιπα του περσινού τραυματισμού που τον ταλαιπωρεί από την Ινδονησία.

Είχε ήδη προγραμματίσει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στον ώμο, προκειμένου να αφαιρεθεί βίδα η οποία είχε χαλαρώσει και πίεζε το κερκιδικό του νεύρο, εμποδίζοντάς τον να πάρει όλη την δύναμη από τους μύες. Το ατύχημα στο Le Mans, ωστόσο, επέσπευσε τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Σε δηλώσεις του στην επίσημη ιστοσελίδα του MotoGP.com, ο Marquez εξήγησε τους λόγους για τους οποίους είχε δρομολογήσει το χειρουργείο:

«Εργάστηκα σκληρά κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων αγώνων και μετά τη Jerez συνειδητοποίησα πως κάτι δεν λειτουργούσε σωστά. Απευθύνθηκα στους γιατρούς και τους είπα ότι κάτι συμβαίνει, διότι στην άσκηση και στο σπίτι αισθάνομαι καλά, στην προπόνηση με motocross επίσης. Ωστόσο, όταν οδηγώ MotoGP μοτοσυκλέτα, νιώθω το δεξί μου χέρι αδύναμο. Κάτι συμβαίνει».

Κατά την ιατρική εξέταση, διαπιστώθηκε ότι στην πτώση που είχε στον πρώτο γύρο του Grand Prix της Ινδονησίας στη Mandalika, ο Marquez είχε στραβώσει μία βίδα και είχε σπάσει μία άλλη, αμφότερες τοποθετημένες κατά τις προγενέστερες επεμβάσεις στον ώμο του. Επιπλέον, όταν έπαιρνε την αγωνιστική στάση που απαιτείται πάνω σε μια μοτοσυκλέτα του MotoGP, η σπασμένη βίδα πίεζε το κερκιδικό νεύρο, το οποίο ελέγχει τον τρικέφαλο και τους μύες στο μπροστινό μέρος του αντιβραχίου, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την κάμψη του καρπού και την έκταση των δακτύλων.

«Για τον λόγο αυτόν και ενώ ήμουν γρήγορος ορισμένες φορές –δεν ξέρω πώς, δεν ξέρω γιατί–, δεν είχα όμως σταθερότητα και έχανα δύναμη με αποτέλεσμα να σημειώνω περίεργες πτώσεις», ανέφερε ο Marquez, συνεχίζοντας:  «Γι' αυτό, επίσης, αυτό το Σαββατοκύριακο ήμουν εξαιρετικά προσεκτικός προσπαθώντας να επιβιώσω, αλλά το σώμα μου δεν ακολουθεί τις εντολές μου».

Ο Marquez εκτιμά ότι το πρόβλημα με το κερκιδικό νεύρο ευθύνεται εν μέρει και για την σημερινή πτώση του. «Όπως φάνηκε σήμερα στις δοκιμές κατάταξης δεν έχω θέμα ταχύτητας και πως ξέρω πώς να οδηγώ αυτή τη μοτοσυκλέτα», στον δημοσιογράφο του MotoGP.com, Jack Appleyard. «Όμως, όπως φάνηκε επίσης σήμερα, μπορώ να κάνω ένα ανόητο λάθος χωρίς να καταλαβαίνω τι ακριβώς συμβαίνει, διότι όταν κάτι πιέζει το νεύρο, το χέρι δεν κάνει αυτό που του ζητάω».

Παρά τον τραυματισμό, ο Marc Marquez εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η επέμβαση θα είναι μικρής κλίμακας και ότι θα επιστρέψει σύντομα στην ενεργό δράση, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να βιαστεί:

«Όταν τραυματίζεις τον ώμο σου, είναι λογικό να σκέφτεσαι ότι η ανάρρωση θα είναι μακρά, αλλά ταυτόχρονα δεν είναι μία περίπτωση που χρειάζεται πλήρη αποκατάσταση. Ωστόσο (έχοντας μάθει από τα λάθη του παρελθόντος) δεν επιθυμώ να ορίσω συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα αγωνιστώ στην Καταλονία, και στη συνέχεια θα αξιολογήσουμε την κατάσταση βήμα προς βήμα ενόψει του Mugello».

Η εξέλιξη αυτή δεν επηρέασε την οπτική του όσον αφορά την υπεράσπιση του τίτλου του. Γνώριζε εδώ και καιρό ότι δεν βρισκόταν σε θέση να διεκδικήσει το φετινό πρωτάθλημα, αλλά δεν επιθυμούσε να χρησιμοποιήσει τον τραυματισμό του ως άλλοθι. «Σας είχα ήδη πει ότι δεν ήμουν έτοιμος να παλέψω για το πρωτάθλημα», υπογράμμισε ο Marquez. «Το γνώριζα, αλλά δεν έλεγα τίποτα, διότι δεν μου αρέσει να παραπονιέμαι μπροστά σε ένα μικρόφωνο. Απλώς προσπαθώ να δουλεύω στο box και να βελτιώνω τον εαυτό μου. Αλλά όταν αντιμετωπίζεις έναν τραυματισμό, απλά δεν μπορείς να κάνεις κάτι για αυτό, και σε αυτό ακριβώς το σημείο είναι που πρέπει να ξεκουραστώ».

Κατά μία έννοια, η πτώση στο Le Mans επέσπευσε τη χειρουργική επέμβαση στον ώμο του για μία εβδομάδα, προσφέροντάς του τον αντίστοιχο επιπλέον χρόνο για ανάρρωση. Θεωρητικά, η αφαίρεση της βίδας αποτελεί μια απλή διαδικασία, η οποία αναμένεται να σταματήσει την πίεση στο κερκιδικό νεύρο και να του επιτρέψει την πλήρη λειτουργικότητα του χεριού του. Ωστόσο, ο αγώνας που ακολουθεί μετά τη Βαρκελώνη διεξάγεται στο Mugello, μία από τις πιο απαιτητικές και εξαντλητικές πίστες του ημερολογίου. Επιπλέον, την εβδομάδα μετά το Mugello ακολουθεί ο αγώνας στην Ουγγαρία, σε μία στενή πίστα με πολλές στροφές, η οποία απαιτεί σημαντική σωματική δύναμη για τους χειρισμούς της μοτοσυκλέτας.