GP Ταϊλάνδης - Η προεπισκόπηση της Michelin

Πολύ σκληρός ασφαλτοτάπητας που αναπτύσσει μεγάλη θερμοκρασία στα ελαστικά
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

27/9/2022

Η ομάδα της Michelin Motorsport και οι υπόλοιπες ομάδες MotoGP κατευθύνονται προς τη διεθνή πίστα Chang στο Buriram της Ταϊλάνδης για τον τελευταίο από τους τρεις διαδοχικούς αγώνες MotoGP, μετά τους αγώνες των Aragon και Motegi.

Ακολουθεί η προεπισκοπιση της Michelin για το Grand Prix OR Thailand:

“Η συγκεκριμένη πίστα βρίσκεται στην περιοχή Isan στη βορειοανατολική Ταϊλάνδη, περίπου 480 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της χώρας, την Μπανγκόκ. Όσο αφορά στις καιρικές συνθήκες,  αυτή η εποχή χαρακτηρίζεται ως κρύα για τα δεδομένα της χώρας, με τη μέση θερμοκρασία να φθάνει πάνω από τους 30ο Κελσίου, συνθήκες όχι τόσο κρύες αν τις συγκρίνουμε με άλλες χώρες στο ημερολόγιο των αγώνων MotoGP.

Το αγώνας OR Thailand GP θα είναι ο 17ος αγώνας για τη σεζόν 2022 και αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη στο Buriram για το MotoGP από το 2019, λόγω της πανδημίας. Ως πρόδρομος των δύο τελευταίων αγώνων σε Ασία-Ειρηνικό, στην Αυστραλία και τη Μαλαισία, όλοι πρέπει να εργαστούν εντατικά για τους συγκεκριμένους αγώνες,  λόγω της μεταφοράς του εξοπλισμού από τη μία χώρα στην άλλη. Η Michelin έχει φροντίσει, ώστε η μεταφορά των ελαστικών της, μέσω ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συγκοινωνιών, να γίνει μέσα σε ειδικά κατασκευασμένα κοντέινερ που έχουν ελεγχόμενη θερμοκρασία με στόχο να φθάσουν στην κάθε μία από τις πίστες σε ιδανική κατάσταση για χρήση για τους αγώνες του Σαββατοκύριακου.

Η συγκεκριμένη πίστα έχει μήκος 4.554χλμ  και διακρίνεται για την ιδιαίτερη τεχνική της σχεδίαση λόγω των στροφών της, με πέντε αριστερές και επτά δεξιές στροφές. Διαθέτει δυο κύριες ευθείες, η μεγαλύτερη από τις οποίες είναι 1 χλμ. Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις της πίστας έχουν χωρητικότητα 100.000 θεατών  και παρέχουν φανταστικές ευκαιρίες θέασης.

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και ταχυτήτων, η συγκεκριμένη πίστα απαιτεί ένα ειδικά σχεδιασμένο πίσω τροχό για τη σωστή διαχείριση της θερμοκρασίας που αναπτύσσεται. Για το λόγο αυτό διαθέτουμε ένα διαφορετικό σκελετό από όλα τα πίσω ελαστικά που σχεδιάζονται για τις υπόλοιπες πίστες, με εξαίρεση την πίστα του Spielberg στην Αυστρία. Οι δύο συγκεκριμένες πίστες φέρουν παρόμοια χαρακτηριστικά στη σχεδίασή τους και απαιτούν ειδικά ελαστικά. Κατά συνέπεια, χρησιμοποιούμε αυτή την ειδική κατασκευή σκελετού για να διαχειριστούμε σωστά τη θερμοκρασία που αναπτύσσεται, ώστε οι αναβάτες να έχουν τη μέγιστη σταθερότητα και ακρίβεια. Τα μαλακά και μεσαία μείγματα γόμας των ελαστικών MICHELIN Power Slicks για τον πίσω τροχό θα είναι ασύμμετρης σχεδίασης με σκληρότερο μείγμα γόμας στο δεξί τμήμα πέλματος σε αντίθεση με το πίσω σκληρό μείγμα γόμας που θα είναι συμμετρικής σχεδίασης. Τα πίσω ελαστικά συνοδεύονται από τα ελαστικά MICHELIN Power Slick για τον μπροστινό τροχό που είναι συμμετρικής σχεδίασης και θα είναι διαθέσιμα σε μαλακό, μεσαίο και σκληρό μείγμα γόμας. Όλα τα μείγματα έχουν επιλεχθεί με βάση τα δεδομένα  που είχαν συλλεχθεί και αναλυθεί από τον αγώνα της περσινής χρονιάς καθώς επίσης από τις χειμερινές δοκιμές.

Από τα τέλη Αυγούστου μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, το φαινόμενο βροχοπτώσεων στην περιοχή είναι αρκετά έντονο, συνεπώς θα υπάρχουν διαθέσιμα τα ελαστικά MICHELIN Power Rain με στόχο να τονώσουν την εμπιστοσύνη των οδηγών για να μπορέσουν να πιέσουν τα όρια τους σε περίπτωση βροχής. Θα είναι διαθέσιμα σε μαλακό και μεσαίο μείγμα γόμας και για τους δύο τροχούς, τα δε πίσω ελαστικά θα είναι ασύμμετρης σχεδίασης με σκληρότερο μείγμα γόμας στο δεξί τμήμα πέλματος για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των δεξιών στροφών της πίστας.

Ο Piero Taramasso – Διευθυντής Michelin Two Wheel Motorsport, δήλωσε: «Αυτή είναι η τέταρτη επίσκεψή μας στο Buriram, συμπεριλαμβανομένης μιας δοκιμής, επομένως έχουμε συγκεντρώσει κάποια καλά δεδομένα σχετικά με το τι απαιτείται από την γκάμα των ελαστικών μας. Ωστόσο, με τόσο μεγάλο κενό από την τελευταία μας επίσκεψη το 2019, θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν τα επίπεδα πρόσφυσης της ασφάλτου έχουν αλλάξει καθόλου. Ως αποτέλεσμα, η ομάδα μου και όλες οι ομάδες του MotoGP, αναμφίβολα θα περιμένουν με ανυπομονησία τις πρώτες ελεύθερες δοκιμές του Σαββατοκύριακου. Όπως έχω αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν, η  συγκεκριμένη πίστα είναι πολύ σκληρή και αναπτύσσει αρκετή θερμοκρασία στα ελαστικά. Για το λόγο αυτό, έχουμε σχεδιάσει ένα κατάλληλο σκελετό –που το χρησιμοποιούμε και στην Αυστρία- για να ανταπεξέλθουμε σε αυτές τις συνθήκες.  Τα προηγούμενα χρόνια, η προσέλευση των επισκεπτών  ήταν μεγάλη από τότε που έφτασε το MotoGP στην πίστα του Buriram το 2018 και οι ντόπιοι οπαδοί είναι εξαιρετικά παθιασμένοι. Είμαι βέβαιος ότι θα είναι το ίδιο και φέτος, ειδικά μετά το διάλειμμα και είμαστε αποφασισμένοι για άλλη μία φορά να παίξουμε το δικό μας ρόλο ώστε να δώσουμε ένα συναρπαστικό αγώνα σε όλους».

Η έναρξη των αγώνων θα γίνει την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου με τα δυο σκέλη των ελεύθερων δοκιμών. Περισσότερες δοκιμές θα διεξαχθούν την επόμενη ημέρα πριν ξεκινήσουν οι κατατακτήριες του απογεύματος που θα καθορίσουν τη θέση των αναβατών στη σχάρα της εκκίνησης. Τα φώτα για την  εκκίνηση του αγώνα των 26 γύρων θα σβήσουν στις 14:00 το μεσημέρι (τοπική ώρα) την Κυριακή 2  Οκτωβρίου.”

MotoGP Βρετανία: Pole position Martin και νέο ρεκόρ πίστας! Υψηλός ανταγωνισμός στην κατάταξη!

Όλες οι Aprilia μπροστά!
MotoGP Βρετανία: Pole position και νέο ρεκόρ Martin! Υψηλός ανταγωνισμός στην κατάταξη!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

8/8/2026

Πολύ δυνατός ο ανταγωνισμός στην κατάταξη με πέντε αναβάτες να παλεύουν για την πρώτη σειρά αλλά και για το ρεκόρ. Χθες ο Bezzecchi έδειξε πως παρόλο που το πρόγραμμα αποκατάστασης του δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως, είναι σε πολύ καλή φόρμα για να κυνηγήσει το ρεκόρ της πίστας και παράλληλα πως η Aprilia έχει στην Αγγλία το πάνω χέρι έναντι των Ducati.

Σήμερα αυτό έλαμψε περισσότερο όπου όλες οι Aprilia ξεκινούν από τις πρώτες θέσεις με εξαίρεση εδώ τον Bezzecchi που αντιμετώπισε και ένα μικρό πρόβλημα με την αεροτομή που αποκολλήθηκε από την μοτοσυκλέτα του.

Αντίστοιχα ο Marc Marquez βρέθηκε σε κάποια στιγμή να κρατά την pole position αλλά δεν κατάφερε να βρει απάντηση στις λύσεις που είχε φέρει μαζί της η Aprilia. Είχε περισσότερα θέματα πρόσφυσης από τις Aprilia ενώ κινδύνεψε και από highside σε ένα σημείο ακυρώνοντας την προσπάθειά του εκείνη την στιγμή.

Έκπληξη ο Fernandez, όχι γιατί δεν έχει την ταχύτητα να ανέβει στην pole position, αλλά γιατί μέχρι εκείνη την στιγμή έδειχνε πως είχε ήδη δώσει τον ταχύτερό του γύρο, που δεν ήταν ικανός να τον φέρει στην πρώτη γραμμή. Είχε όμως άλλη μία προσπάθεια και πραγματικά έκανε το καλύτερο που γινόταν εκείνη την στιγμή. Σε αντίθεση με τον Ai Ogura που όπως είπε και ο ίδιος δεν είχε τον ρυθμό για την πρώτη γραμμή της εκκίνησης, αλλά εκμεταλλευόμενος το slipstreaming κατάφερε να κάνει τον αντίστοιχο χρόνο και να βρεθεί εμπρός, αναρωτώμενος και ο ίδιος για το «τι θα γίνει στον Sprint».

Ο Di Giannantonio κατάφερε να σπάσει το σερί των Aprilia μπαίνοντας εμπρός από τον Bezzecchi στην 4η θέση, ενώ στην 6η και 7η ακολουθούν οι αδερφοί Marquez.

Έκπληξη ήταν και ο Morbidelli που ακολουθούσε με ακόμη μεγαλύτερη την εμφάνισή του στην Q1 όπου πήρε την τελευταία στιγμή το πρώτο εισιτήριο για την συνέχεια. Αντίστοιχα και ο Lecuona τα πήγε εξαιρετικά στο τέλος της Q1 κρατώντας πίσω τον Quartararo ο οποίος έτσι και αλλιώς δεν είχε σταθερά γρήγορο ρυθμό και αντιμετώπιζε και αυτός θέματα πρόσφυσης όπως και οι Ducati. Στην 6η θέση της Q1 ο Bagnaia που δεν κατάφερε να βρει τις λύσεις των Marquez ή του Di Giannantonio.

Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε στην 2η γραμμή της εκκίνησης δύο αναβάτες που θα προσπαθήσουν να περάσουν τους δορυφορικούς από την πρώτη στιγμή και έναν Martin που έχει στόχο να μην αφήσει κανέναν να περάσει, στοιχεία που σίγουρα θα δώσουν δύο δυναμιτισμένες εκκινήσεις, με την πρώτη να έρχεται σε λίγες ώρες.

 

Αποτελέσματα Q2:

ΘΕΣΗ

Αναβάτης

MOTO

Διαφ.

ΧΡΟΝΟΣ

1

89J. Martin

Aprilia Racing

 

01:56.160

2

25R. Fernandez

SuperFile Trackhouse MotoGP Team

+0.021 / +0.021

01:56.181

3

79A. Ogura

SuperFile Trackhouse MotoGP Team

+0.189 / +0.168

01:56.349

4

49F. Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+0.255 / +0.066

01:56.415

5

72M. Bezzecchi

Aprilia Racing

+0.296 / +0.041

01:56.456

6

93M. Marquez

Ducati Lenovo Team

+0.367 / +0.071

01:56.527

7

73A. Marquez

BK8 Gresini Racing MotoGP

+0.379 / +0.012

01:56.539

8

21F. Morbidelli

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+0.729 / +0.350

01:56.889

9

37P. Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

+0.772 / +0.043

01:56.932

10

27I. Lecuona

BK8 Gresini Racing MotoGP

+1.162 / +0.390

01:57.322

11

43J. Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+1.334 / +0.172

01:57.494

12

36J. Mir

Honda HRC Castrol

+1.883 / +0.549

01:58.043

Αποτελέσματα Q1:

1

21F. Morbidelli

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

 

01:57.173

2

27I. Lecuona

BK8 Gresini Racing MotoGP

+0.210 / +0.210

01:57.383

3

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+0.260 / +0.050

01:57.433

4

11D. Moreira

Pro Honda LCR

+0.423 / +0.163

01:57.596

5

10L. Marini

Honda HRC Castrol

+0.704 / +0.281

01:57.877

6

63F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

+0.718 / +0.014

01:57.891

7

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+0.767 / +0.049

01:57.940

8

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+0.908 / +0.141

01:58.081

9

23E. Bastianini

Red Bull KTM Tech3

+0.947 / +0.039

01:58.120

10

35C. Crutchlow

Castrol Honda LCR

+0.967 / +0.020

01:58.140

11

44P. Espargaro

Red Bull KTM Tech3

+1.241 / +0.274

01:58.414

12

7T. Razgatlioglu

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+1.417 / +0.176

01:58.590

13

47A. Fernandez

Yamaha Factory Racing

+1.669 / +0.252

01:58.842