Gresini 2023 - Με τους Alex Marquez και Fabio Di Giannantonio

Ο αδελφός Marquez που "γλίτωσε" από τη Honda, και ο Diggia που πρέπει να δειξει τι αξίζει
Gresini Racing 2023
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

26/1/2023

Για το 2023 ο Di Giannantonio παραμένει στη Gresini Racing, ενώ στη θέση που άδειασε με την μετάβαση του Enea Bastianini στην εργοστασιακή Ducati θα δούμε τον Alex Marquez, που κουράστηκε από την αδυναμία εξέλιξης της RC213V από τη Honda, και μεταπήδησε στο ιταλικό στρατόπεδο.

Το κενό του Enea δύσκολα θα καλυφθεί, όποιος κι αν ερχόταν στη θέση του, καθώς το 2022 ο αναβάτης με το παρατσούκλι “La Bestia”, δηλαδή “το κτήνος, πήρε 4 νίκες, ενώ ανέβηκε 6 φορές στο βάθρο και τερμάτισε 3ος στην τελική κατάταξη, παλεύοντας στα ίσια για τον τίτλο με τους κορυφαίους αναβάτες του MotoGP.

Ο αδερφός του Marc -όπως σίγουρα δεν θέλει να τον αποκαλούν-, είχε πάρει τον τίτλο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Moto3 το 2014, ενώ το 2019 έκανε το ίδιο και στη Moto2. Σίγουρα ο Alex μόνο αργός δεν είναι, όμως τρία χρόνια με τη Honda (μια χρονιά με την εργοστασιακή ομάδα και δύο με την περιφερειακή LCR) στο MotoGP τον έκαναν να δείχνει ακριβώς έτσι. Με τερματισμούς στην 14η, την 16η και την 17η θέση τις σεζόν 2020-2022, ο Ισπανός ήθελε απεγνωσμένα να φύγει μακριά από το HRC, όπου οι διεργασίες εξέλιξης είχαν πάρει εντελώς λάθος δρόμο, εκεί που μόνο ο Marc τολμούσε να “πιάσει τον ταύρο (RC213V) από τα κέρατα”, κάτι που είδαμε πού οδήγησε...

Σίγουρα μεταξύ Marc & Alex, αυτή τη στιγμή ο 2ος θα αισθάνεται πολύ πιο τυχερός, ενώ μένει να δούμε αν θα καταφέρει η Honda να επιταχύνει δραματικά τη διαδικασία εξέλιξης της μοτοσυκλέτας της πριν χάσει και τον διασημότερο εκ των δύο Marquez. Επιπλέον, τώρα θα δούμε αν η Honda ήταν τελικά ο λόγος που ο Alex δεν μπόρεσε νε πετύχει όσα ο ίδιος πιστεύει ότι μπορεί. Εδώ που τα λέμε, μόνο και μόνο η αποχώρηση του από τη Honda είναι ένα αποφασιστικό βήμα από τον Ισπανό, στο να βγει από τη σκιά του αδελφού του, και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε την προσαρμογή του στην ιταλική μοτοσυκλέτα.

Ο δυο χρόνια νεότερος του Alex, Fabio Di Giannantonio έχει στο ενεργητικό του λιγότερες δάφνες και κανένα τίτλο, καθώς στα τέσσερα χρόνια που συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Moto3 έφτασε στη βρύση αλλά νερό δεν ήπιε, τερματίζοντας 2ος στην τελική κατάταξη, πριν μεταπηδήσει στη Moto2. Εκεί τα βρήκε ακόμα πιο δύσκολα, καθώς στα 3 χρόνια της συμμετοχής του (2019-2021) καλύτερο αποτέλεσμα ήταν η 7η θέση του 21. Παρόλα αυτά, η Gresini Racing του εμπιστεύτηκε ένα από τα GP22 της το 2022, δίχως όμως ο Ιταλός να καταφέρει κάτι ιδιαίτερο, έχοντας μία μόλις pole position, καμία νίκη και κανένα βάθρο, τερματίζοντας στην 20η θέση της τελικής κατάταξης. Τρίτος ο Enea, εικοστός ο Fabio. You get the picture. Τώρα, στη δεύτερη χρονιά του με τη Gresini Racing, ο “Diggia” θα πρέπει να ανεβάσει αρκετά σκαλιά την απόδοση του, ώστε να δείξει πως αξίζει τη θέση του. Δύσκολα τα πράγματα. Μακάρι ο νέος του μηχανικός -και πρώην μηχανικός της Suzuki- Frankie Carchedi να κάνει κάποια διαφορά, αλλά μάλλον το θέμα με τον Diggia είναι περισσότερο θέμα νοοτροπίας -και συνάμα προσαρμογής στη μεγάλη κατηγορία.

Όσον αφορά στα χρώματα των μοτοσυκλετών, οι μικρές διαφορές σε σχέση με το 2022 έχουν να κάνουν με το κόκκινο χρώμα που είναι περισσότερο και σε διαφορετική θέση. Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα.

Ετικέτες

MotoGP: Χωριστές κατατακτήριες δοκιμές για Sprint και Grand Prix από το 2027! [VIDEO]

Αλλαγές και στο πρόγραμμα ελεύθερων και κατατακτήριων δοκιμών για όλο το τριήμερο
MotoGP
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

7/10/2026

Το MotoGP αλλάζει ξανά τη δομή του αγωνιστικού τριημέρου από το 2027, με την καθιέρωση ξεχωριστής διαδικασίας κατάταξης για το Sprint και το Grand Prix.

Από το 2027 το MotoGP θα έχει δύο διαφορετικά grid σε κάθε Grand Prix, καθώς οι κατατακτήριες για το Sprint θα πραγματοποιούνται ξεχωριστά από εκείνες του κυρίως αγώνα. Η αλλαγή έρχεται μαζί με τους νέους τεχνικούς κανονισμούς και περιορίζει παράλληλα τον χρόνο δοκιμών, χωρίς όμως να μειώνει τον συνολικό αριθμό των αγωνιστικών συνεδριών.

Η Παρασκευή αποκτά διαφορετική δομή. Το FP1 παραμένει διάρκειας 45 λεπτών, ενώ το δεύτερο σκέλος ελεύθερων δοκιμών μειώνεται στα 30 λεπτά και αντικαθιστά το σημερινό Practice. Το FP2 δεν θα καθορίζει πλέον την πρόκριση για κάποια επόμενη συνεδρία.

Η Παρασκευή θα ολοκληρώνεται με το νέο Sprint Qualifying, διάρκειας 15 λεπτών. Σε αυτό θα συμμετέχουν όλοι οι αναβάτες και η κατάταξή του θα καθορίζει αποκλειστικά τον σχηματισμό εκκίνησης του Sprint του Σαββάτου.

Το Σάββατο ξεκινά με ένα νέο FP3 διάρκειας 20 λεπτών και στη συνέχεια ακολουθούν οι κατατακτήριες δοκιμές για το Grand Prix. Όλοι οι αναβάτες θα συμμετέχουν στο Q1, διάρκειας 15 λεπτών, με τους 12 ταχύτερους να περνούν στο Q2, επίσης διάρκειας 15 λεπτών.

Έτσι, οι κατατακτήριες του Grand Prix θα καθορίζουν το grid μόνο του κυριακάτικου αγώνα, ενώ το Sprint θα χρησιμοποιεί το ξεχωριστό αποτέλεσμα που θα έχει προκύψει από το Sprint Qualifying της Παρασκευής.

Το Σάββατο θα ολοκληρώνεται με τον Αγώνα Sprint, ο οποίος παραμένει ως δεύτερο αγωνιστικό σκέλος, αλλά πλέον με τη δική του διαδικασία κατάταξης.

Αλλαγή υπάρχει και την Κυριακή. Οι Moto3 και Moto2 θα αγωνίζονται πριν από το MotoGP, ενώ καταργείται το σημερινό πρωινό Warm Up της Κυριακής ως ξεχωριστή συνεδρία. Ο χρόνος που μέχρι σήμερα διατίθεται για το Warm Up μεταφέρεται ακριβώς πριν από το Grand Prix, όπου η pitlane θα ανοίγει για 10 λεπτά, επιτρέποντας στους αναβάτες να κάνουν πολλαπλούς γύρους προθέρμανσης και ελέγχου των μοτοσυκλετών τους πριν από την εκκίνηση σε καιρικές συνθήκες όπως αυτές του αγώνα.

Το grid του κυριακάτικου Grand Prix θα προκύπτει από τα Q1 και Q2 του Σαββάτου και δεν θα επηρεάζεται από το αποτέλεσμα του Sprint.

Με τη νέα μορφή, επομένως, το MotoGP αποκτά δύο ανεξάρτητες διαδικασίες κατάταξης και δύο διαφορετικά grid, ένα για το Sprint και ένα για το Grand Prix. Παράλληλα, το πρόγραμμα της Παρασκευής και του Σαββάτου γίνεται πιο συγκεκριμένο ως προς τον ρόλο κάθε συνεδρίας, ενώ η Κυριακή αποκτά διαφορετική σειρά αγώνων και προετοιμασίας για το MotoGP.

Το πρόγραμμα του νέου τριημέρου

Ημέρα

Συνεδρία

Διάρκεια / grid

Παρασκευή

FP1

45 λεπτά

Παρασκευή

FP2

30 λεπτά

Παρασκευή

Sprint Qualifying

15 λεπτά

Σάββατο

FP3

20 λεπτά

Σάββατο

Grand Prix Q1

15 λεπτά - όλοι οι αναβάτες

Σάββατο

Grand Prix Q2

15 λεπτά - 12 ταχύτεροι του Q1

Σάββατο

MotoGP Sprint

Grid από το Sprint Qualifying

Κυριακή

Moto3 Grand Prix

Αγώνας

Κυριακή

Moto2 Grand Prix

Αγώνας

Κυριακή

MotoGP Grand Prix

Grid από το Grand Prix Qualifying

Η νέα μορφή θα εφαρμοστεί από τη σεζόν του 2027, μαζί με το νέο τεχνικό πλαίσιο κανονισμών των MotoGP.