Gresini 2023 - Με τους Alex Marquez και Fabio Di Giannantonio

Ο αδελφός Marquez που "γλίτωσε" από τη Honda, και ο Diggia που πρέπει να δειξει τι αξίζει
Gresini Racing 2023
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

26/1/2023

Για το 2023 ο Di Giannantonio παραμένει στη Gresini Racing, ενώ στη θέση που άδειασε με την μετάβαση του Enea Bastianini στην εργοστασιακή Ducati θα δούμε τον Alex Marquez, που κουράστηκε από την αδυναμία εξέλιξης της RC213V από τη Honda, και μεταπήδησε στο ιταλικό στρατόπεδο.

Το κενό του Enea δύσκολα θα καλυφθεί, όποιος κι αν ερχόταν στη θέση του, καθώς το 2022 ο αναβάτης με το παρατσούκλι “La Bestia”, δηλαδή “το κτήνος, πήρε 4 νίκες, ενώ ανέβηκε 6 φορές στο βάθρο και τερμάτισε 3ος στην τελική κατάταξη, παλεύοντας στα ίσια για τον τίτλο με τους κορυφαίους αναβάτες του MotoGP.

Ο αδερφός του Marc -όπως σίγουρα δεν θέλει να τον αποκαλούν-, είχε πάρει τον τίτλο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Moto3 το 2014, ενώ το 2019 έκανε το ίδιο και στη Moto2. Σίγουρα ο Alex μόνο αργός δεν είναι, όμως τρία χρόνια με τη Honda (μια χρονιά με την εργοστασιακή ομάδα και δύο με την περιφερειακή LCR) στο MotoGP τον έκαναν να δείχνει ακριβώς έτσι. Με τερματισμούς στην 14η, την 16η και την 17η θέση τις σεζόν 2020-2022, ο Ισπανός ήθελε απεγνωσμένα να φύγει μακριά από το HRC, όπου οι διεργασίες εξέλιξης είχαν πάρει εντελώς λάθος δρόμο, εκεί που μόνο ο Marc τολμούσε να “πιάσει τον ταύρο (RC213V) από τα κέρατα”, κάτι που είδαμε πού οδήγησε...

Σίγουρα μεταξύ Marc & Alex, αυτή τη στιγμή ο 2ος θα αισθάνεται πολύ πιο τυχερός, ενώ μένει να δούμε αν θα καταφέρει η Honda να επιταχύνει δραματικά τη διαδικασία εξέλιξης της μοτοσυκλέτας της πριν χάσει και τον διασημότερο εκ των δύο Marquez. Επιπλέον, τώρα θα δούμε αν η Honda ήταν τελικά ο λόγος που ο Alex δεν μπόρεσε νε πετύχει όσα ο ίδιος πιστεύει ότι μπορεί. Εδώ που τα λέμε, μόνο και μόνο η αποχώρηση του από τη Honda είναι ένα αποφασιστικό βήμα από τον Ισπανό, στο να βγει από τη σκιά του αδελφού του, και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε την προσαρμογή του στην ιταλική μοτοσυκλέτα.

Ο δυο χρόνια νεότερος του Alex, Fabio Di Giannantonio έχει στο ενεργητικό του λιγότερες δάφνες και κανένα τίτλο, καθώς στα τέσσερα χρόνια που συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Moto3 έφτασε στη βρύση αλλά νερό δεν ήπιε, τερματίζοντας 2ος στην τελική κατάταξη, πριν μεταπηδήσει στη Moto2. Εκεί τα βρήκε ακόμα πιο δύσκολα, καθώς στα 3 χρόνια της συμμετοχής του (2019-2021) καλύτερο αποτέλεσμα ήταν η 7η θέση του 21. Παρόλα αυτά, η Gresini Racing του εμπιστεύτηκε ένα από τα GP22 της το 2022, δίχως όμως ο Ιταλός να καταφέρει κάτι ιδιαίτερο, έχοντας μία μόλις pole position, καμία νίκη και κανένα βάθρο, τερματίζοντας στην 20η θέση της τελικής κατάταξης. Τρίτος ο Enea, εικοστός ο Fabio. You get the picture. Τώρα, στη δεύτερη χρονιά του με τη Gresini Racing, ο “Diggia” θα πρέπει να ανεβάσει αρκετά σκαλιά την απόδοση του, ώστε να δείξει πως αξίζει τη θέση του. Δύσκολα τα πράγματα. Μακάρι ο νέος του μηχανικός -και πρώην μηχανικός της Suzuki- Frankie Carchedi να κάνει κάποια διαφορά, αλλά μάλλον το θέμα με τον Diggia είναι περισσότερο θέμα νοοτροπίας -και συνάμα προσαρμογής στη μεγάλη κατηγορία.

Όσον αφορά στα χρώματα των μοτοσυκλετών, οι μικρές διαφορές σε σχέση με το 2022 έχουν να κάνουν με το κόκκινο χρώμα που είναι περισσότερο και σε διαφορετική θέση. Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα.

Ετικέτες

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια με την Aprilia ξανά στο προσκήνιο

Η εργοστασιακή ομάδα της Aprilia παραμένει πιθανή επιλογή του 8 φορές Παγκόσμιου Πρωταθλητή για το 2025
motomagMarc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

23/4/2024

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Marc Marquez στο TNT Sports δήλωσε ότι “όλες οι πόρτες είναι ανοιχτές”, ξεκαθαρίζοντας ότι θα ακούσει όλους του κατασκευαστές πριν αποφασίσει τον σταθμό του για την επόμενη χρονιά, με την Aprilia να έχει μία θέση στις πιο δυνατές υποψηφιότητες, μαζί με την Ducati.

Το 2024 είναι μία χρονιά που τα συμβόλαια πολλών από τους αναβάτες του grid λήγουν, με την μεταγραφική περίοδο (γνωστή και ως silly season) να έχει ξεκινήσει από πολύ νωρίς. Ήδη στο τραπέζι έχουν πέσει οι υπογραφές των Quartararo και Bagnaia, οι οποίο ανανέωσαν με Yamaha και Ducati, αντίστοιχα. Για πολλούς, όμως, τα πράγματα παραμένουν ακόμα αρκετά ρευστά, όσον αφορά το μέλλον τους στα MotoGP.

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!

Ο Marquez, ένας από τους καλύτερους αναβάτες στην ιστορία των MotoGP, παραμένει ένας από τους αναβάτες του μεταγραφικού πυρετού, καθώς το μονοετές συμβόλαιό του με την Gresini Ducati λήγει στο τέλος του 2024, χωρίς ακόμα να υπάρχουν καθαρές ενδείξεις για το μέλλον του. Μπορεί στην συνείδηση όλων το πέρασμα από την Gresini να είναι απλά η πύλη εισόδου για την εργοστασιακή ομάδα, ωστόσο ο Marquez θέλει να αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, ή πολύ απλά να πιέσει καταστάσεις από τώρα. Σε κάθε περίπτωση τα πρώτα δείγματα που έχει να επιδείξει με την μοτοσυκλέτα του Borgo Panigale, είναι αρκετά θετικά, με δεδομένο ότι ο Ισπανός τρέχει με την GP23, καταφέρνοντας να μείνει στο γκρουπ των πρωτοπόρων και βάζοντας δύσκολα στους αναβάτες της GP24 στον τελευταίο αγώνα.

Από την μία θα μπορούσε να επεκτείνει την συνεργασία του με την δορυφορική Gresini. Η αλήθεια όμως είναι ότι μία εργοστασιακή ομάδα ή τουλάχιστον η τελευταία έκδοση της πρωτότυπης μοτοσυκλέτας θα βοηθήσει πολύ περισσότερο τον Marquez, ώστε να είναι ανταγωνιστικός. Στην εξίσωση έρχεται να προστεθεί και ο Fermin Aldeguer, τον οποίο έχει ήδη αποκτήσει η Ducati για την σεζόν του 2025. Οι πιθανότητες τον θέλουν εκτός εργοστασιακής ομάδας, τουλάχιστον για την πρώτη του σεζόν στα MotoGP, όμως ακόμα δεν είναι σίγουρο αν θα κατευθυνθεί προς Pramac ή προς Gresini, με την Pramac επίσης να μην έχει ξεκάθαρο πλάνο για τη νέα σεζόν.

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!

Η Ducati είναι αυτή την στιγμή η ταχύτερη μοτοσυκλέτα στο grid, είναι όμως ταυτόχρονα και αρκετά ιδιόρρυθμη, απαιτώντας ένα ιδιαίτερο στυλ οδήγησης. Ήδη ο Marquez προσπαθεί να συνηθίσει τα νέα δεδομένα και είναι λογικό ότι μετά από ένα χρόνο, πρώτη του προτεραιότητα θα είναι να παραμείνει στην Ducati, γιατί σε διαφορετική περίπτωση όλη η δουλειά που έχει κάνει να συνηθίσει την νέα του μοτοσυκλέτα θα πάει στράφι. Έχει όμως απέναντί του πολλούς μνηστήρες, με τους Jorge Martin και Enea Bastianini να είναι δύο από τους βασικούς διεκδικητές της μίας εργοστασιακής θέσης που απομένει.

Το εργοστάσιο του Borgo Panigale έχει τα δεδομένα από τις τηλεμετρίες όλων των αναβατών της, εργοστασιακούς και δορυφορικούς. Μετά από τρεις γύρους γνωρίζει ήδη αν οι τραυματισμοί έχουν επηρεάσει τον Marquez και κατά πόσο μπορεί να είναι περισσότερο ανταγωνιστικός από τους υπόλοιπους διεκδικητές του θρόνου της GP25, όπως θα ονομάζεται το πρωτότυπο την επόμενη χρονιά. Επομένως η Ducati αυτή την στιγμή κρατά και το καρπούζι και το μαχαίρι, έχοντας την επιλογή να κόψει το πιο γλυκό κομμάτι για τον εαυτό της, σε μία περίοδο που βλέπει ότι οι δύο άλλοι Ευρωπαίοι κατασκευαστές αρχίζουν να απειλούν την απόλυτη κυριαρχία της.

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!

Αν όμως ο Marquez θέλει μία εργοστασιακή σέλα, αλλά δεν βρει την απάντηση στην Ducati, τότε μια πιθανή επιλογή είναι αυτή της Aprilia, η οποία φέτος έχει να επιδείξει μία αξιοσημείωτη πορεία, ιδιαίτερα μετά την επιτυχία του Vinales στην πίστα των ΗΠΑ. Αν συνεχίσει έτσι, τότε σίγουρα θα μπει στο ραντάρ του Marquez, σε μία περίοδο που ο Aleix Espargaro θα μπορούσε να κρεμάσει την φόρμα του, αφήνοντας την μία θέση κενή. Το “Μυρμήγκι” έχει και την προϊστορία του με το Noale, έχοντας κερδίσει τον τίτλο στα 125GP πάνω σε μία Derbi (σαν να λέμε Aprilia με άλλο όνομα).

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!

Σε κάθε περίπτωση ο Marc Marquez δεν θα δυσκολευτεί να βρει στέγη την νέα χρονιά με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και με την προϋπόθεση πως δεν θα υπάρξει νέος τραυματισμός.