Honda LCR-Johann Zarco: H ομάδα υπεύθυνη για την πτώση του Γάλλου στη Γερμανία

Το εμπρός ελαστικό δεν έφτασε ποτέ στη σωστή θερμοκρασία
MotoGP Johann Zarco Crash
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

14/7/2025

Η ομάδα της LCR Honda ανέλαβε την ευθύνη για την πτώση του Johann Zarco στον 18ο γύρο του Γερμανικού GP, δηλώνοντας πως η κύρια αιτία ήταν η μη φυσιολογική θερμοκρασία του εμπρός ελαστικού.

Ο Zarco, ο οποίος είχε ξεκινήσει από την πρώτη σειρά μετά από μια εξαιρετική εμφάνιση στα βρεγμένα προκριματικά του Σαββάτου, έχασε τον έλεγχο στην πρώτη στροφή, λίγες στιγμές μετά την πτώση του Fabio di Giannantonio από τη δεύτερη θέση στο ίδιο σημείο.

"Δυστυχώς, το εμπρός ελαστικό δεν έφτασε τη σωστή θερμοκρασία και έπεσα. Είναι κρίμα, γιατί αυτό το σαββατοκύριακο είχαμε πάλι καλή αίσθηση και την δυναμική για να κάνουμε καλή δουλειά." δήλωσε ο Zarco.

Η επίσημη ανακοίνωση της LCR μετά τον αγώνα ανέφερε:

"Η LCR αναλαμβάνει την ευθύνη, καθώς μετά από έλεγχο των δεδομένων, φαίνεται πως η θερμοκρασία του ελαστικού δεν ήταν η ιδανική.
Η ομάδα θα αναλύσει τώρα διεξοδικά το περιστατικό για να εξαγάγει όσο το δυνατόν περισσότερα συμπεράσματα."

Ο Zarco αποκάλυψε αργότερα πως η θερμοκρασία του εμπρός ελαστικού του, είχε πέσει πολύ κάτω από το κρίσιμο εύρος λειτουργίας, ενώ κανονικά είναι στους 80–90°C, ήταν κάτω από 70° όπως είπε ο ίδιος ο αναβάτης.

"Έπρεπε να αφήσω τον Quartararo να με περάσει"

Μετά την πτώση, ο Γάλλος αναβάτης παραδέχθηκε πως θα έπρεπε να είχε αφήσει τον Fabio Quartararo να τον περάσει, ώστε να μπει στο slipstream του και να ανεβάσει θερμοκρασία στα ελαστικά του.

"Δεν ήθελα να περιμένω τον Quartararo, κάτι που θα ήταν η καλύτερη λύση", είπε ο Zarco.
"Δεν μπορούσα να ανεβάσω πίεση ή θερμοκρασία μόνος μου, σε αυτού του είδους τις συνθήκες.

"Οπότε είναι καλύτερο να περιμένεις και να επανεκκινήσεις τον αγώνα πίσω από κάποιον. Πάντα χάνεις λιγότερα έτσι, απ’ το να τερματίσεις και να πάρεις ποινή για χαμηλή πίεση." Οι ψυχρές συνθήκες στον αγώνα επηρέασαν πολλούς. "Πιστεύω πως πολλές από τις πτώσεις σήμερα συνέβησαν εξαιτίας της πτώσης της θερμοκρασίας. Κατά τη διάρκεια του αγώνα δεν ήταν τόσο ζεστά", σχολίασε ο Γάλλος.

Ευτυχώς για τον Zarco, δεν του επιβλήθηκε κάποια μεταγενέστερη ποινή από τους αγωνοδίκες της FIM, παρά το γεγονός πως έπεσε υπό κίτρινη σημαία για το συμβάν του di Giannantonio. "Η πτώση δεν έγινε επειδή πίεσα υπερβολικά", εξήγησε. "Είδα την κίτρινη σημαία, όλα ήταν υπό έλεγχο, αλλά μετά στην κατηφόρα, γέρνοντας τη μοτοσυκλέτα... πτώση. Ευτυχώς, δεν πήρα ποινή γιατί η πτώση δεν έγινε ακριβώς στο ίδιο σημείο με την κίτρινη σημαία."

Ο Zarco είχε αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα και στο Sprint του Σαββάτου, όπου είχε θέμα με τη θερμοκρασία του πίσω ελαστικού σε βρεγμένες συνθήκες.

Πλέον, κατευθύνεται προς το Grand Prix της Τσεχίας στο Brno, όπου ο Takaaki Nakagami θα αντικαταστήσει τον τραυματισμένο Somkiat Chantra στη δεύτερη μοτοσυκλέτα της LCR.

Motodynamics Rally Team: Κίμων Καράμπελας και Yamaha Ténéré δοκιμάζονται στο ADDAX Rally στο Μαρόκο

Από 25 ως 30 Οκτωβρίου ο συνεργάτης μας θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του σε υψηλό διεθνές επίπεδο
karampelas
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

14/10/2026

Το ADDAX Rally 2026 γίνεται με αφετηρία την πόλη Merzouga του Μαρόκου και στο πενθήμερο αγωνιστικό του πρόγραμμα περιλαμβάνονται περίπου 1.800 απαιτητικότατα χιλιόμετρα με άφθονη άμμο, πέτρες και αμμόφολους.

Ο συνεργάτης του ΜΟΤΟ, Κίμων Καράμπελας θα δώσει το παρών στον αγώνα με τη Motodynamics Rally Team και φυσικά τη Yamaha Ténéré, εμπλουτίζοντας με μια νέα εμπειρία την αγωνιστική του πορεία.

karampelas

Ο αγώνας περιλαμβάνει τέσσερις μοτοσυκλετιστικές κατηγορίες: Race 1 (ως 450 cc), Race 2 (άνω των 450 cc), Race 3 (δικύλινδρες) και Race E-Bike (ηλεκτρικές), καθώς και τρεις κατηγορίες Buggies και SSV. Ο Καράμπελας θα μετέχει στην κατηγορία Race 3.

Το συγκεκριμένο διεθνές ράλι δεν ανήκει σε κάποιο ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο πρωτάθλημα της FIM, είναι όμως εξίσου απαιτητικό και δύσκολο, ενώ συγκεντρώνει μεγάλα ονόματα από τον χώρο των Cross-Country Rallies μιας και πολλοί αναβάτες έρχονται εδώ για να προετοιμαστούν για το Dakar στην αρχή της νέας χρονιάς.

Θα παρακολουθούμε σε καθημερινή βάση την εξέλιξη του αγώνα και την πορεία του Κίμωνα στους αμμόλοφους του Μαρόκου.

addax rally