Χωρίζουν οι δρόμοι Jean-Michel Bayle και Johann Zarco

Απογοήτευση από τον προπονητή του αναβάτη της Prima Pramac Racing
Zarco Bayle
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

10/1/2023

Με ένα μήνυμα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο θρύλος των αγώνων ΜΧ αλλά και δρόμου Jean-Michel Bayle, ανακοίνωσε πως δεν θα είναι προπονητής του Johann Zarco και το 2023, εκφράζοντας την απογοήτευση του για “τις συνήθειες που δύσκολα αλλάζουν”.

Παρά τη φυσική ταχύτητα και το ταλέντο του Johann Zarco, ο δυο φορές (2015-2016) Παγκόσμιος Πρωταθλητής Moto2, Johann Zarco, δεν έχει καταφέρει να κερδίσει ούτε έναν αγώνα MotoGP στα έξι χρόνια που συμμετέχει στη μεγάλη κατηγορία του Πρωταθλήματος. Ο Zarco έχει συλλέξει 10 δεύτερες θέσεις και 5 τρίτες στην μέχρι τώρα καριέρα του στο MotoGP, όμως σε ηλικία 32 ετών πρέπει να αποδείξει πως αξίζει τη θέση του. Εκεί βρισκόταν και η αιτία της συνεργασίας του με τον JMB 111, με τον πρώην Πρωταθλητή να προσπαθεί να προπονήσει, τόσο σωματικά αλλά -κυρίως- ψυχολογικά τον Zarco, ώστε να μπορέσει να ξεπεράσει ότι τον εμποδίζει, ώστε να ανέβει επιτέλους στο πρώτο σκαλί του βάθρου.

Η συνεργασία των δυο Γάλλων είχε ξεκινήσει το 2019, για να τερματιστεί άδοξα την ίδια χρονιά όταν ο Zarco αποχώρησε πρόωρα από την ομάδα της KTM Tech 3. Στη συνέχεια οι δυο τους τα ξαναβρήκαν, όμως οι νίκες συνέχισαν να μην έρχονται για τον Zarco. Κι έτσι φτάσαμε αισίως στον δεύτερο χωρισμό των τους, σε μια φάση που η καριέρα του πιλότου της Prima Pramac δείχνει να ισορροπεί μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Το μήνυμα του JMB 111 έχει ως εξής:

“Γεια σε όλους. Αυτό το μήνυμα είναι για να ανακοινώσω το τέλος της συνεργασίας μου με τον Johann Zarco. Είχα αναλύσει πολλά πράγματα για να δουλέψω τη σεζόν του 2022, και υπολόγιζα πολύ σε αυτόν τον χειμώνα για να τα βελτιώσω. Για διάφορους λόγους, είναι αδύνατο να διαμορφώσω το πρόγραμμα προπόνησης και τη στρατηγική μου για αυτή τη νέα σεζόν του 2023. Ήξερα πως οι συνήθειες δύσκολα αλλάζουν και με απογοήτευση και την αίσθηση μιας ημιτελούς πρόκλησης τελειώνει αυτή η περιπέτεια. Τα λέμε σύντομα για νέες προκλήσεις και νέες περιπέτειες.”

Αναμένουμε τώρα να δούμε αν ο Zarco θα προσλάβει κάποιον νέο προπονητή, αν θα μεσολαβήσει η Prima Pramac με κάποιον δικό της άνθρωπο, ή αν θα συνεχίσει μόνος του το 2023, προσπαθώντας να “μειώσει το άγχος του” -όπως έχει ο ίδιος αναφέρει, και να αποκτήσει επιτέλους την ψυχολογία του νικητή που του λείπει.

MotoGP Sepang Test - Marc Marquez: Επικεντρωθήκαμε στην επιλογή αεροδυναμικού πακέτου

“Πρέπει να καταλήξουμε στο πακέτο και αύριο θα συνεχίσουμε τις δοκιμές”
Marquez
Από τον

Παύλο Καρατζά

4/2/2026

Ο πολυπρωταθλητής κατέλαβε σήμερα μόλις την 15η θέση στην δεύτερη ημέρα του τεστ της Sepang, ενώ αντίθετα χτες ήταν ο ταχύτερος. Βέβαια, οι δηλώσεις που έκανε ο Ισπανός μετά το κλείσιμο της ημέρας δείχνουν πως εκείνος και η ομάδα του είχαν επικεντρωθεί σε άλλη κατεύθυνση.

Η δεύτερη ημέρα δοκιμών στο Sepang ήταν εντελώς διαφορετική από την προηγούμενη για τον Marc Marquez και τη Ducati. Όχι μόνο λόγω της βροχής που έπεσε το απόγευμα, αλλά και λόγω της θέσης του Ισπανού στους χρόνους. O ταχύτερος αναβάτης χτες, ήταν μόλις 15ος σήμερα, κάτι που δεν τον ανησυχεί, γιατί προτίμησε να επικεντρωθεί στο να δοκιμάσει νέα στοιχεία παρά στο να πετύχει χρόνο.

Marc

Ο Ισπανός δήλωσε: “Η απογευματινή καταιγίδα μας εμπόδισε λίγο. Ενώ χθες ήταν περισσότερο για εμένα, σήμερα ήμουν πλήρως εστιασμένος στο project, προσπαθώντας να δοκιμάσουμε διαφορετικά πράγματα.

Το απόγευμα πηγαίναμε πιο χαλαρά με την άφιξη της βροχής. Παρόλα αυτά, το απόγευμα ήταν πολύ σημαντικό για εμάς γιατί περιμέναμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά με την αεροδυναμική, που πιστεύω ότι είναι το πιο σημαντικό σε αυτές τις δοκιμές — δεδομένου ότι ξεκινάμε από μια καλή βάση και το υπόλοιπο της μοτοσυκλέτας μπορεί να αλλάξει κατά τη διάρκεια της σεζόν. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνουμε αυτές τις δοκιμές για το αεροδυναμικό πακέτο αύριο το πρωί, επειδή το να έχουμε μια καθαρή και ακριβή κατεύθυνση για τη σεζόν είναι πιο σημαντικό από τους χρόνους γύρου ή άλλα πράγματα.

Θα προσπαθήσω να κάνω και προσομοίωση αγώνα, αν έχω χρόνο. Ξέρω ότι το να το κάνω θα με βοηθήσει να βελτιώσω τη φυσική μου κατάσταση, οπότε θα το κάνω αν έχω χρόνο. Αλλά αύριο δεν είναι η προτεραιότητα. Μόλις αποφασίσουμε την πορεία που θα ακολουθήσουμε, θεωρητικά θα πρέπει να είναι καλύτερα από κάθε άποψη. Έχω μια αρκετά καθαρή ιδέα στο μυαλό μου, αλλά πρέπει να το δοκιμάσουμε και να δούμε τους χρόνους γύρων και την αίσθηση της μοτοσυκλέτας. Όπως είπα, έχω ήδη μια αρκετά καθαρή ιδέα για το τι θα μπορούσε να είναι η βάση για τις δοκιμές στην Ταϊλάνδη, αλλά πρέπει να κάνουμε μερικούς γύρους για τους μηχανικούς.

Θα πρέπει να κάνουμε ένα βήμα μπροστά εδώ, στη συνέχεια θα πάρουμε την τελική απόφαση στο Buriram. Αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι οι μηχανικοί μας ζήτησαν να κάνουμε μια πρώτη επιλογή εδώ, πριν την τελική στο Buriram. Αυτό συμβαίνει επειδή η επόμενη δοκιμή είναι πολύ κοντά στον αγώνα και δεν έχουν αρκετό χρόνο”.

Όταν ρωτήθηκε για το αν είναι εύκολη η απόφαση για το αεροδυναμικό πακέτο που θα προτιμήσει, είπε: “ Όχι, αλλά δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Πρέπει να είσαι προσεκτικός γιατί υπάρχουν πολλοί τύποι στροφών σε αυτή την πίστα, οπότε πρέπει να προσπαθήσεις να φανταστείς με ποιον άλλο πίστα κάθε διαφορετική ενότητα της πίστας μοιάζει.

Για παράδειγμα: “αυτές οι στροφές είναι περισσότερο ή λιγότερο παρόμοιες με αυτές του Κατάρ, ενώ αυτές είναι παρόμοιες με του Jerez. Αυτό σου δίνει μια ιδέα για το πώς αυτή η αεροδυναμική θα μπορούσε να λειτουργήσει σε 22 αγώνες.

Το σημαντικό είναι η αεροδυναμική, που πρέπει να εγκριθεί για τον πρώτο αγώνα. Ειδικά επειδή τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει όσον αφορά τον κινητήρα, ενώ άλλες πτυχές της μοτοσυκλέτας μπορούν να τροποποιηθούν κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Το να έχεις μια εξαιρετική βάση όπως πέρυσι σε κάνει χαρούμενο να δοκιμάζεις νέα πράγματα. Η Ducati συνεχίζει να εξελίσσεται, να δοκιμάζει πράγματα, και αύριο θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, δοκιμάζοντας τις μαύρες καλύψεις που έχετε δει. Νομίζω ότι το υπέροχο είναι ότι δεν φοβόμαστε να επιλέξουμε το παλιό ή το νέο. Δεν σημαίνει ότι επειδή κάτι είναι νέο, πρέπει να λειτουργεί. Δοκιμάζεις, κάνεις λάθη, μετά δοκιμάζεις ξανά, και τελικά κάτι θα λειτουργήσει.

Ήδη νιώθουμε βελτίωση σε ορισμένους τομείς, που μας βοηθάει αυτή τη στιγμή. Ειδικά σε αυτή την πίστα. Παρόλα αυτά, πάντα υπάρχουν πτυχές που πρέπει να προσέξουμε πολύ, γιατί η μοτοσυκλέτα της περασμένης χρονιάς δούλευε πραγματικά καλά, οπότε πρέπει να καταλάβουμε ποιος είναι ο καλύτερος δρόμος προς τα εμπρός.”

Να υπενθυμίσουμε εδώ πως η Ducati παρουσίασε αυτή την εβδομάδα στην Sepang ένα ριζοσπαστικά νέο μπροστινό φέρινγκ, το οποίο πήρε ανάμικτα σχόλια από τους αναβάτες της. Σήμερα, οι αναβάτες της δοκίμασαν διαφορετικές παραλλαγές του αεροδυναμικού πακέτου, καθώς πρέπει να καταλήξουν σ’ αυτό που θα ομολογκαριστεί στον πρώτο γύρο της σεζόν.