Χωρίζουν οι δρόμοι Jean-Michel Bayle και Johann Zarco

Απογοήτευση από τον προπονητή του αναβάτη της Prima Pramac Racing
Zarco Bayle
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

10/1/2023

Με ένα μήνυμα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο θρύλος των αγώνων ΜΧ αλλά και δρόμου Jean-Michel Bayle, ανακοίνωσε πως δεν θα είναι προπονητής του Johann Zarco και το 2023, εκφράζοντας την απογοήτευση του για “τις συνήθειες που δύσκολα αλλάζουν”.

Παρά τη φυσική ταχύτητα και το ταλέντο του Johann Zarco, ο δυο φορές (2015-2016) Παγκόσμιος Πρωταθλητής Moto2, Johann Zarco, δεν έχει καταφέρει να κερδίσει ούτε έναν αγώνα MotoGP στα έξι χρόνια που συμμετέχει στη μεγάλη κατηγορία του Πρωταθλήματος. Ο Zarco έχει συλλέξει 10 δεύτερες θέσεις και 5 τρίτες στην μέχρι τώρα καριέρα του στο MotoGP, όμως σε ηλικία 32 ετών πρέπει να αποδείξει πως αξίζει τη θέση του. Εκεί βρισκόταν και η αιτία της συνεργασίας του με τον JMB 111, με τον πρώην Πρωταθλητή να προσπαθεί να προπονήσει, τόσο σωματικά αλλά -κυρίως- ψυχολογικά τον Zarco, ώστε να μπορέσει να ξεπεράσει ότι τον εμποδίζει, ώστε να ανέβει επιτέλους στο πρώτο σκαλί του βάθρου.

Η συνεργασία των δυο Γάλλων είχε ξεκινήσει το 2019, για να τερματιστεί άδοξα την ίδια χρονιά όταν ο Zarco αποχώρησε πρόωρα από την ομάδα της KTM Tech 3. Στη συνέχεια οι δυο τους τα ξαναβρήκαν, όμως οι νίκες συνέχισαν να μην έρχονται για τον Zarco. Κι έτσι φτάσαμε αισίως στον δεύτερο χωρισμό των τους, σε μια φάση που η καριέρα του πιλότου της Prima Pramac δείχνει να ισορροπεί μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Το μήνυμα του JMB 111 έχει ως εξής:

“Γεια σε όλους. Αυτό το μήνυμα είναι για να ανακοινώσω το τέλος της συνεργασίας μου με τον Johann Zarco. Είχα αναλύσει πολλά πράγματα για να δουλέψω τη σεζόν του 2022, και υπολόγιζα πολύ σε αυτόν τον χειμώνα για να τα βελτιώσω. Για διάφορους λόγους, είναι αδύνατο να διαμορφώσω το πρόγραμμα προπόνησης και τη στρατηγική μου για αυτή τη νέα σεζόν του 2023. Ήξερα πως οι συνήθειες δύσκολα αλλάζουν και με απογοήτευση και την αίσθηση μιας ημιτελούς πρόκλησης τελειώνει αυτή η περιπέτεια. Τα λέμε σύντομα για νέες προκλήσεις και νέες περιπέτειες.”

Αναμένουμε τώρα να δούμε αν ο Zarco θα προσλάβει κάποιον νέο προπονητή, αν θα μεσολαβήσει η Prima Pramac με κάποιον δικό της άνθρωπο, ή αν θα συνεχίσει μόνος του το 2023, προσπαθώντας να “μειώσει το άγχος του” -όπως έχει ο ίδιος αναφέρει, και να αποκτήσει επιτέλους την ψυχολογία του νικητή που του λείπει.

ZXMOTO – Ετοιμάζεται για συμμετοχές σε παγκόσμια πρωταθλήματα: Dakar και MXGP!

Ο Zhang Xue δε αλλάζει τακτική, πρώτα στους αγώνες και μετά στην αγορά
zxmoto mx250
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

14/5/2026

Η εταιρεία που ίδρυσε ο πρώην διευθυντής της Kove, Zhang Xue, το 2024 έχει ήδη καταφέρει να δημιουργήσει άφθονο θόρυβο γύρω από τις μοτοσυκλέτες της και ως επί το πλείστον είναι για καλό λόγο.

Σαφώς το πιο ηχηρό αποτέλεσμα της ΖΧΜΟΤΟ ως τώρα είναι οι τρεις νίκες που έχει πάρει (ως τώρα) ο Γάλλος Valentin Debise με την τρικύλινδρη 820RR στο ντεμπούτο της στο παγκόσμιο Supersport, σε μια κίνηση που για τον Xue δεν είναι καθόλου ασυνήθιστη. Όπως έτρεξε στο Dakar την Kove 450 Rally πολύ πριν βγει στις αγορές, έτσι και τώρα η 820RR βγαίνει στον εμπορικό στίβο έχοντας ήδη έναν μικρό μύθο συνδεδεμένο με το όνομά της.

Το ίδιο πρόκειται να συμβεί και με τη νέα χωμάτινη γκάμα που έδειξε στην EICMA η ΖΧΜΟΤΟ.

zxmoto 450 rally

Εκεί λοιπόν η κινέζικη εταιρεία έδειξε τις δύο νέες της μονοκύλινδρες ΜΧ450 και ΜΧ250, αλλά και την αγωνιστική 450 Rally, ενώ από την αρχή του Μάη αποκαλύφθηκε στην Κίνα η motocross μοτοσυκλέτα των 250 κυβικών, έτοιμη για την αγορά με τιμή και πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά.

Η ΜΧ250 φορά έναν υγρόψυκτο τετραβάλβιδο μονοκύλινδρο 249,9 cc με υψηλή σχέση συμπίεσης 13.9:1 και απόδοση 40 hp στις 12.500 rpm και 2,8 kgm στις 9.500 rpm, η οποία φιλτράρεται μέσω δύο power modes, Sport και Eco.

zxmoto mx250

Για αυτήν την ΜΧ μοτοσυκλέτα υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όχι απλώς επειδή είναι η πρώτη της off-road οικογένειας της ΖΧΜΟΤΟ που βγαίνει στην αγορά – με τιμή 29.800 γιουάν στην Κίνα, ή περίπου 3.750 ευρώ (ισοτιμία 14/5/2026) – αλλά και γιατί σύντομα θα τη δούμε σε δράση στο κορυφαίο επίπεδο.

Η ΖΧΜΟΤΟ σχεδιάζει να τρέξει φέτος την ΜΧ250 εκτάκτως σε αγώνα MXGP και βολικότατα το πρόγραμμα του παγκοσμίου πρωταθλήματος έχει το ιδανικό Grand Prix για την περίσταση: 13 Σεπτεμβρίου στη Σαγκάη, Κίνα.

Λίγους μήνες αργότερα ο Xue θα είναι προσωπικά παρών στη Σαουδική Αραβία για το Dakar Rally 2027, στο οποίο η 450 Rally θα αγωνιστεί κανονικότατα.

Καθώς στο μεταξύ περιμένουμε και την ΜΧ450 να βγει στην αγορά, δεν χρειάζεται πολλή σκέψη για να προβλέψει πως σύντομα, ίσως και από το 2027, η ΖΧΜΟΤΟ θα διεκδικήσει τη μόνιμη θέση της στα παγκόσμια off-road πρωταθλήματα, όπως ακριβώς έκανε και με τη supersport μοτοσυκλέτα της.

Ετικέτες