Χωρίζουν οι δρόμοι Jean-Michel Bayle και Johann Zarco

Απογοήτευση από τον προπονητή του αναβάτη της Prima Pramac Racing
Zarco Bayle
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

10/1/2023

Με ένα μήνυμα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο θρύλος των αγώνων ΜΧ αλλά και δρόμου Jean-Michel Bayle, ανακοίνωσε πως δεν θα είναι προπονητής του Johann Zarco και το 2023, εκφράζοντας την απογοήτευση του για “τις συνήθειες που δύσκολα αλλάζουν”.

Παρά τη φυσική ταχύτητα και το ταλέντο του Johann Zarco, ο δυο φορές (2015-2016) Παγκόσμιος Πρωταθλητής Moto2, Johann Zarco, δεν έχει καταφέρει να κερδίσει ούτε έναν αγώνα MotoGP στα έξι χρόνια που συμμετέχει στη μεγάλη κατηγορία του Πρωταθλήματος. Ο Zarco έχει συλλέξει 10 δεύτερες θέσεις και 5 τρίτες στην μέχρι τώρα καριέρα του στο MotoGP, όμως σε ηλικία 32 ετών πρέπει να αποδείξει πως αξίζει τη θέση του. Εκεί βρισκόταν και η αιτία της συνεργασίας του με τον JMB 111, με τον πρώην Πρωταθλητή να προσπαθεί να προπονήσει, τόσο σωματικά αλλά -κυρίως- ψυχολογικά τον Zarco, ώστε να μπορέσει να ξεπεράσει ότι τον εμποδίζει, ώστε να ανέβει επιτέλους στο πρώτο σκαλί του βάθρου.

Η συνεργασία των δυο Γάλλων είχε ξεκινήσει το 2019, για να τερματιστεί άδοξα την ίδια χρονιά όταν ο Zarco αποχώρησε πρόωρα από την ομάδα της KTM Tech 3. Στη συνέχεια οι δυο τους τα ξαναβρήκαν, όμως οι νίκες συνέχισαν να μην έρχονται για τον Zarco. Κι έτσι φτάσαμε αισίως στον δεύτερο χωρισμό των τους, σε μια φάση που η καριέρα του πιλότου της Prima Pramac δείχνει να ισορροπεί μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Το μήνυμα του JMB 111 έχει ως εξής:

“Γεια σε όλους. Αυτό το μήνυμα είναι για να ανακοινώσω το τέλος της συνεργασίας μου με τον Johann Zarco. Είχα αναλύσει πολλά πράγματα για να δουλέψω τη σεζόν του 2022, και υπολόγιζα πολύ σε αυτόν τον χειμώνα για να τα βελτιώσω. Για διάφορους λόγους, είναι αδύνατο να διαμορφώσω το πρόγραμμα προπόνησης και τη στρατηγική μου για αυτή τη νέα σεζόν του 2023. Ήξερα πως οι συνήθειες δύσκολα αλλάζουν και με απογοήτευση και την αίσθηση μιας ημιτελούς πρόκλησης τελειώνει αυτή η περιπέτεια. Τα λέμε σύντομα για νέες προκλήσεις και νέες περιπέτειες.”

Αναμένουμε τώρα να δούμε αν ο Zarco θα προσλάβει κάποιον νέο προπονητή, αν θα μεσολαβήσει η Prima Pramac με κάποιον δικό της άνθρωπο, ή αν θα συνεχίσει μόνος του το 2023, προσπαθώντας να “μειώσει το άγχος του” -όπως έχει ο ίδιος αναφέρει, και να αποκτήσει επιτέλους την ψυχολογία του νικητή που του λείπει.

MotoGP 2026: Οι αρχιμηχανικοί όλων των ομάδων για τη νέα σεζόν

Με αλλαγές που έδωσαν τέλος σε κάποιες πολυετείς συνεργασίες
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

13/1/2026

Συνήθως τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν σχεδόν αποκλειστικά στους αναβάτες του MotoGP, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως εκείνοι έχουν μία σημαντική ομάδα τεχνικών πίσω τους που παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στο κάθε αποτέλεσμα με μπροστάρη τον αρχιμηχανικό του κάθε αναβάτη.

Οι αρχιμηχανικοί των ομάδων παίζουν έναν ιδιαίτερα κρίσιμο ρόλο στην επιτυχία ή αποτυχία μιας ομάδας και παρακάτω θα δούμε ποιοι είναι αυτοί λίγο πριν αρχίσει η νέα σεζόν.

 

Ducati Lenovo Team

Ξεκινώντας με τους Πρωταθλητές, ο Marc Marquez θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον Marco Rigamonti μετά την επιτυχία της συνεργασίας τους που τους έφερε και τον τίτλο το 2025. Ο teammate του, Francesco Bagnaia θα είναι για 8η σεζόν με τον Christian Gabbarini.

 

BK8 Gresini Racing MotoGP

Ο Alex Marquez, που τερμάτισε δεύτερος το 2025, στοχεύει σε μια καλύτερη θέση το 2026 και θα συνεχίσει με τον Donatello Giovanotti, ενώ ο teammate του Fermin Aldeguer συνεχίζει με τον Frankie Carchedi που έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με τους Joan Mir, Fabio Di Giannantonio και Marc Marquez.

 

Aprilia Racing

Ο Marco Bezzecchi είχε μία εξαιρετική σεζόν το 2025 κατακτώντας την τρίτη θέση της γενικής κατάταξης και θα έχει ξανά δίπλα του τον Francesco Venturato. Ο Jorge Martin παραμένει με τον Daniele Romagnoli για έκτη σεζόν, έχοντας κατακτήσει μαζί τον τίτλο το 2024, πριν μετακομίσει στο εργοστάσιο της Noale.

 

Red Bull KTM Factory Racing

Ο Pedro Acosta και ο Paul Trevathan θα είναι μαζί το 2026, ενώ μία μεγάλη αλλαγή έχουμε όσον αφορά τον Brad Binder που μετά από δέκα χρόνια σταμάτησε την συνεργασία του με τον Andres Madrid και ο νέος του αρχιμηχανικός θα είναι ο Phil Marron που συνεργαζόταν με τον Toprak Razgatlioglu από το 2019, κατακτώντας τρεις τίτλους WorldSBK.

 

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

Ο Fabio Di Giannantonio θα συνεχίσει με τον Massimo Branchini για το 2026. Ο teammate του Franco Morbidelli έκανε μία πολύ καλή σεζόν και θα έχει πλάι του  τον Matteo Flamigni που έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με Marco Bezzecchi και Valentino Rossi.

 

Monster Energy Yamaha MotoGP

Τα πράγματα παραμένουν τα ίδια για την Yamaha που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της V4 μοτοσυκλέτας, με τους Fabio Quartararo και Alex Rins να συνεχίζουν με τους Diego Gubellini και David Muñoz αντίστοιχα.

 

Trackhouse MotoGP Team

Ο Raul Fernandez κατέκτησε την 10η θέση γενικής και σημαντικό ρόλο στην επιτυχία αυτή έπαιξε και ο Noe Herrera, γι’ αυτό και συνεχίζουν μαζί. Το ίδιο ισχύει και για τον Ai Ogura, που θα έχει και πάλι τον Giovanni Mattarollo στο πλευρό του.

 

Honda LCR

Ο Johann Zarco ήταν ο κορυφαίος αναβάτης της Honda το 2025 θα βασιστεί ξανά στην εμπειρία του David Garcia το 2026, ενώ ο rookie Diogo Moreira θα συνεργαστεί με τον πρώην αρχηγό της ομάδας του Somkiat Chantra, Klaus Nohles.

 

Honda HRC Castrol

Ο Christian Pupulin θα είναι ο αρχιμηχανικός του Luca Marini, ενώ ο teammate του Joan Mir θα παραμείνει με τον Santi Hernandez. Να σημειωθεί εδώ πως ο Hernandez είναι ο πρώην αρχιμηχανικός της ομάδας του Marc Marquez και συνεργάστηκε μαζί του μέχρι το τέλος του 2023, κατακτώντας μαζί έξι τίτλους MotoGP με τα χρώματα της Honda (2013, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019).

 

Red Bull KTM Tech 3

Ο Enea Bastianini δεν είχε μία καλή σεζόν και πέρυσι ο αρχιμηχανικός του Alberto Giribuola αντικαταστάθηκε από τον Xavi Palacin. Το 2026 θα έχει δίπλα του τον Andres Madrid, πρώην αρχιμηχανικό του Binder. Ο Maverick Viñales θα παραμείνει με τον Manuel Cazeaux, αλλά ο Ισπανός έχει προσθέσει στην ομάδα του τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή Jorge Lorenzo.

 

Prima Pramac Yamaha MotoGP

Ο Jack Miller συνεχίζει να συνεργάζεται με τον Giacomo Guidotti, ενώ ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής WorldSBK Toprak Razgatlioglu θα έχει δίπλα του τον έμπειρο Alberto Giribuola, που αποχώρησε από την KTM.