Χωρίζουν οι δρόμοι Jean-Michel Bayle και Johann Zarco

Απογοήτευση από τον προπονητή του αναβάτη της Prima Pramac Racing
Zarco Bayle
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

10/1/2023

Με ένα μήνυμα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο θρύλος των αγώνων ΜΧ αλλά και δρόμου Jean-Michel Bayle, ανακοίνωσε πως δεν θα είναι προπονητής του Johann Zarco και το 2023, εκφράζοντας την απογοήτευση του για “τις συνήθειες που δύσκολα αλλάζουν”.

Παρά τη φυσική ταχύτητα και το ταλέντο του Johann Zarco, ο δυο φορές (2015-2016) Παγκόσμιος Πρωταθλητής Moto2, Johann Zarco, δεν έχει καταφέρει να κερδίσει ούτε έναν αγώνα MotoGP στα έξι χρόνια που συμμετέχει στη μεγάλη κατηγορία του Πρωταθλήματος. Ο Zarco έχει συλλέξει 10 δεύτερες θέσεις και 5 τρίτες στην μέχρι τώρα καριέρα του στο MotoGP, όμως σε ηλικία 32 ετών πρέπει να αποδείξει πως αξίζει τη θέση του. Εκεί βρισκόταν και η αιτία της συνεργασίας του με τον JMB 111, με τον πρώην Πρωταθλητή να προσπαθεί να προπονήσει, τόσο σωματικά αλλά -κυρίως- ψυχολογικά τον Zarco, ώστε να μπορέσει να ξεπεράσει ότι τον εμποδίζει, ώστε να ανέβει επιτέλους στο πρώτο σκαλί του βάθρου.

Η συνεργασία των δυο Γάλλων είχε ξεκινήσει το 2019, για να τερματιστεί άδοξα την ίδια χρονιά όταν ο Zarco αποχώρησε πρόωρα από την ομάδα της KTM Tech 3. Στη συνέχεια οι δυο τους τα ξαναβρήκαν, όμως οι νίκες συνέχισαν να μην έρχονται για τον Zarco. Κι έτσι φτάσαμε αισίως στον δεύτερο χωρισμό των τους, σε μια φάση που η καριέρα του πιλότου της Prima Pramac δείχνει να ισορροπεί μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Το μήνυμα του JMB 111 έχει ως εξής:

“Γεια σε όλους. Αυτό το μήνυμα είναι για να ανακοινώσω το τέλος της συνεργασίας μου με τον Johann Zarco. Είχα αναλύσει πολλά πράγματα για να δουλέψω τη σεζόν του 2022, και υπολόγιζα πολύ σε αυτόν τον χειμώνα για να τα βελτιώσω. Για διάφορους λόγους, είναι αδύνατο να διαμορφώσω το πρόγραμμα προπόνησης και τη στρατηγική μου για αυτή τη νέα σεζόν του 2023. Ήξερα πως οι συνήθειες δύσκολα αλλάζουν και με απογοήτευση και την αίσθηση μιας ημιτελούς πρόκλησης τελειώνει αυτή η περιπέτεια. Τα λέμε σύντομα για νέες προκλήσεις και νέες περιπέτειες.”

Αναμένουμε τώρα να δούμε αν ο Zarco θα προσλάβει κάποιον νέο προπονητή, αν θα μεσολαβήσει η Prima Pramac με κάποιον δικό της άνθρωπο, ή αν θα συνεχίσει μόνος του το 2023, προσπαθώντας να “μειώσει το άγχος του” -όπως έχει ο ίδιος αναφέρει, και να αποκτήσει επιτέλους την ψυχολογία του νικητή που του λείπει.

Max Quiles: Τι χρειάζεται για να στεφθεί Παγκόσμιος Πρωταθλητής Moto3 στο Motegi

Πρώτη ευκαιρία για κλείδωμα του τίτλου στην Ιαπωνία
Quilles
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

30/9/2026

Ο Maximo Quiles πηγαίνει στο Motegi με προβάδισμα 131 βαθμών και μπορεί να κατακτήσει τον τίτλο της Moto3 από αυτό το Σαββατοκύριακο.

Μόλις 150 βαθμοί απομένουν να μοιραστούν μετά το Grand Prix της Ιαπωνίας και ο Maximo Quiles έχει ήδη το πρώτο του match point για τον τίτλο της Moto3.

Ο αναβάτης της CFMOTO Gaviota Aspar Team προηγείται με 131 βαθμούς των αντιπάλων του, με άλλους τρεις αναβάτες να παραμένουν μαθηματικά στη διεκδίκηση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, τους Alvaro Carpe, David Almansa και Brian Uriarte.

Για να στεφθεί Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο Motegi, ο Quiles πρέπει να φύγει από την Ιαπωνία με προβάδισμα τουλάχιστον 150 βαθμών. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν συγκεκριμένα σενάρια που μπορούν να του χαρίσουν τον τίτλο.

Αν κερδίσει τον αγώνα και πάρει τους 25 βαθμούς της νίκης, ο Carpe θα πρέπει να τερματίσει στη 10η θέση ή χαμηλότερα, ενώ οι Almansa και Uriarte θα πρέπει να είναι 9οι ή χαμηλότερα.

Ο Quiles μπορεί να κατακτήσει τον τίτλο και με δεύτερη θέση. Σε αυτή την περίπτωση, ο Carpe θα πρέπει να τερματίσει 15ος ή χαμηλότερα, ενώ οι Almansa και Uriarte θα πρέπει να τερματίσουν από τη 14η θέση και κάτω.

Τρίτη θέση ή χειρότερη δεν αρκεί για να κλείσει η μάχη στην Ιαπωνία, οπότε η διεκδίκηση του πρωταθλήματος θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι την Ινδονησία.

Ο Quiles έχει πραγματοποιήσει μέχρι τώρα μια εξαιρετική σεζόν, με εννέα νίκες και 13 βάθρα στους πρώτους 15 αγώνες. Μάλιστα, έχει ήδη συγκεντρώσει 32 βαθμούς περισσότερους από όσους είχε σε ολόκληρη τη σεζόν του 2025.

Η Moto3 θα πάρει εκκίνηση στο Motegi την Κυριακή στις 11:00 τοπική ώρα (05:00 ώρα Ελλάδος), με τον Quiles να έχει την πρώτη του ευκαιρία να ολοκληρώσει και μαθηματικά μια σεζόν που μέχρι τώρα του ανήκει.