Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Το HRC αλλάζει την εργονομία της RCV-213 για τον Lorenzo

Επιστροφή από την Ιαπωνία με ερωτηματικά

Ο Jorge Lorenzo επέστρεψε από το ταξίδι του στα κεντρικά του HRC στην Ιαπωνία και στις πρώτες του δηλώσεις ανέφερε πως ασχολήθηκαν με το βασικό πρόβλημα της απότομης μεταφοράς βάρος εμπρός κατά την είσοδο στις στροφές. Πιστεύει δε, πως οι λύσεις που βρήκαν θα τον βοηθήσουν, τόσο στο άμεσο μέλλον (δηλαδή τον αγώνα στη Βαρκελώνη που πέρσι νίκησε με την Ducati) αλλά και γενικότερα στο υπόλοιπο της χρονιάς.

Με τους κανονισμούς να απαγορεύουν αλλαγές στους κινητήρες έως το τέλος της χρονιάς, το πεδίο δράσεις του HRC περιορίζεται στο δικαίωμά του να αλλάξει μία φορά στη μέση της χρονιάς το φαίρινγκ και την εργονομία της μοτοσυκλέτας και φυσικά να ρυθμίσει τα ηλεκτρονικά. Έτσι στην Βαρκελώνη, η μοτοσυκλέτα του Lorenzo θα έχει μια νέα εργονομία, που θα περιορίζει όσο είναι δυνατόν την απότομη μεταφορά του δικού του σωματικού βάρους στον εμπρός τροχό και θα του επιτρέπει να οδηγάει πιο εύκολα με τον δικό του τρόπο. Βέβαια όπως είδαμε και στην περίπτωση της Yamaha, αλλά και ο ίδιος ο Lorenzo έχει αναφέρει ως πιθανό πρόβλημα, η συμπεριφορά του κινητήρα κατά το άνοιγμα και το κλείσιμο του γκαζιού έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεταφορά του βάρους και στη διάρκεια ζωής των ελαστικών. Τα ηλεκτρονικά (ο ride by wire ψεκασμός σε αυτή την περίπτωση) μπορούν ως έναν βαθμό να ρυθμιστούν με τέτοιο τρόπο ώστε η άνοδος και η πτώση των στροφών του κινητήρα να έρθει κοντά στις επιθυμίες του αναβάτη. Όμως αν ο ίδιος ο κινητήρας έχει ακραία χαρακτηριστικά απόδοσης εκ σχεδιασμού του, τότε η επιρροή των ηλεκτρονικών έχει μικρότερο αντίκτυπο στον τρόπο λειτουργίας του.

Σύμφωνα με τον Lorenzo, ο κινητήρας της Honda έχει υπερβολικό “φρένο” όταν κλείνεις το γκάζι και αυτό με τη σειρά του μεταφέρει απότομα βάρος στον εμπρός τροχό.

Αν όντως είναι αυτό το πρόβλημα της Honda, η προσωρινή λύση της αλλαγής της θέσης οδήγησης είναι απλώς ένα παυσίπονο σε μια ασθένεια που θέλει εγχείρηση και απόδειξη σε αυτό είναι τα προβλήματα των εργοστασιακών Yamaha, που λόγω έλλειψης παραγωγής δύναμης, τα ηλεκτρονικά έχουν ρυθμιστεί για να μεταφέρουν όσο πιο άμεσα γίνεται τα άλογα στην άσφαλτο, προκαλώντας πρόωρη φθορά και απότομα γλιστρήματα.

Ο αγώνας της Βαρκελώνης είναι σε λίγες ημέρες και πάντα η πίστα δίνει τις απαντήσεις σε τέτοια ερωτήματα.