Η Ducati για το δύσκολο GP Αυστρίας του Pecco Bagnaia: “Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την απογοήτευση”

Ο Gigi Dall’Igna καλεί σε αντοχή και θετικότητα μετά το δύσκολο Σαββατοκύριακο του Bagnaia στο Red Bull Ring
Ducati on Bagnaia
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

20/8/2025

Μετά από τρεις συνεχόμενες νίκες στο GP Αυστρίας, οι προσδοκίες για τον Pecco Bagnaia ήταν υψηλές, όμως ο δις παγκόσμιος πρωταθλητής έφυγε από το Red Bull Ring με ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα και η Ducati καλείται να διαχειριστεί την κρίση

Στον αγώνα sprint ο Bagnaia εγκατέλειψε λόγω προβλήματος με τα ελαστικά, ενώ την Κυριακή, παρότι είχε δείξει δυνατό ρυθμό στις ελεύθερες δοκιμές, περιορίστηκε στην 8η θέση. Ο ίδιος εμφανίστηκε απογοητευμένος δηλώνοντας πως η υπομονή του με τη Ducati και την εξέλιξη της GP25 εξαντλείται.

Μετά τον αγώνα, ο Gigi Dall’Igna παραδέχτηκε πως η εμφάνιση του Ιταλού ήταν “κατώτερη των προσδοκιών”, τονίζοντας ότι “κάθε χαμένος αγώνας είναι και μια χαμένη ευκαιρία για βελτίωση”.

Στην καθιερωμένη του ανάλυση μετά το GP, ο αγωνιστικός διευθυντής της Ducati έδωσε πιο ισορροπημένο τόνο:
“Ο Pecco πάλεψε σκληρά για ένα βάθρο που έμοιαζε εφικτό. Το Σαββατοκύριακο ξεκίνησε με πολλά υποσχόμενα σημάδια, αλλά τα πράγματα πήραν άλλη τροπή, και λόγω ατυχών περιστατικών σε sprint και αγώνα. Το μήνυμα όμως παραμένει το ίδιο: θετικότητα.

Δεν έχουμε καμία αμφιβολία για τις δυνατότητες τόσο του πρωταθλητή μας όσο και της μοτοσυκλέτας. Πρέπει να ενώσουμε τις προσπάθειές μας, να αποδεχτούμε την απογοήτευση και να την αντιμετωπίζουμε συνεχώς χωρίς να τα παρατάμε ποτέ.

Η εμπειρία μας διδάσκει ότι όταν τα πράγματα πάνε στραβά, πάντα προκύπτουν επιπλέον εμπόδια που αυξάνουν την απογοήτευση. Πρέπει να κρατάμε καθαρό μυαλό, να αξιολογούμε τα θετικά που έγιναν και να ξαναρχίζουμε από εκεί, όπως στις ελεύθερες δοκιμές της Παρασκευής.

Γενικότερα είμαι ικανοποιημένος με την προσπάθεια όλων, ευχαριστώ όλη την ομάδα που δουλεύει τόσο σκληρά, ειδικά τώρα που οι αντίπαλοι δείχνουν τόσο δυνατά σημάδια αντίδρασης.”

Μετά το GP Αυστρίας, ο Bagnaia βρίσκεται πλέον 197 βαθμούς πίσω από τον teammate του Marc Márquez στη βαθμολογία, με τον Ισπανό να έχει μαζέψει περισσότερους βαθμούς στους τελευταίους έξι γύρους απ’ όσους ο Pecco σε όλη τη σεζόν.

Ducati on Bagnaia

 

FIM Event Licence: Ασφαλιστική κάλυψη για όλους τους εργαζόμενους σε αγώνες, όχι όμως δωρεάν

Ως τώρα μόνο οι αναβάτες ήταν ασφαλισμένοι στους αγώνες της FIM
fim
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

8/7/2026

Με την Event Licence η FIM απλώνει μια προστατευτική ομπρέλα πάνω από όλον τον κόσμο που εργάζεται με οποιονδήποτε τρόπο σε αγωνιστικούς θεσμούς που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της.

Στην ανακοίνωσή της η FIM αναλύει λεπτομερέστερα τι περιλαμβάνει αυτό το πακέτο ασφάλισης, το οποίο περιγράφει με μια πρόταση ως: “καλύπτει οποιονδήποτε δεν εμπλέκεται στη διοργάνωση ως αναβάτης”. Αυτό σημαίνει όλα τα μέλη των ομάδων, από μηχανικούς ως υποστηρικτικό προσωπικό, τα άτομα συνοδείας των αναβατών, τους αγωνοδίκες και κριτές, μεταφορείς, φύλακες, δημοσιογράφους, φωτογράφους, χειριστές καμερών, εν ολίγοις τους πάντες που εργάζονται για να γίνει ένας αγώνας FIM.

Ο λόγος που οι αναβάτες εξαιρούνται της Event Licence είναι προφανώς διότι αυτοί έχουν ήδη ξεχωριστή ασφάλιση FIM. Όλοι οι υπόλοιποι έμεναν ακάλυπτοι, αλλά όχι πια.

Η ασφάλιση της FIM ωστόσο δεν είναι δωρεάν. Το κόστος προσφέρει δύο επιλογές, μια ετήσια και μια ανά αγώνα. Στην πρώτη περίπτωση το κόστος είναι 120 ευρώ για όλον τον χρόνο, ενώ στη δεύτερη είναι 90 ευρώ ανά διοργάνωση. Αυτά τα κόστη καλύπτουν ιατρική φροντίδα και επαναπατρισμό, ενώ με 58 επιπλέον ευρώ τον χρόνο (ή 50 ευρώ ανά διοργάνωση) καλύπτουν ασφαλιστικά και τα ενδεχόμενα θανάτου ή παράλυσης με ποσό 50.000 ευρώ.

Οι καλύψεις περιλαμβάνουν ιατρικά έξοδα ως 400.000 ευρώ, κόστη έρευνας και διάσωσης ως 50.000 ευρώ, πλήρη κάλυψη για μεταφορά σε νοσοκομείο και επαναπατρισμό, καθώς και αρκετές ακόμη παροχές όπως ιατρικές συμβουλές, ψυχολογική υποστήριξη κ.ά.

Μια εύλογη απορία είναι το πώς μέχρι τώρα δεν είχε προβλεφθεί η ασφαλιστική κάλυψη όλου αυτού του προσωπικού που εργάζεται στους αγωνιστικούς στίβους της μοτοσυκλέτας από την Ομοσπονδία και η απάντηση είναι προφανής: ήταν έξοδα που κάλυπταν οι ομάδες που προσλάμβαναν το προσωπικό αυτό, ενώ τώρα με τη FIM Event Licence δημιουργείται ένα πακέτο κοινό για όλους που μπορούν πάλι να αναλάβουν οι ομάδες-εργοδότες για το προσωπικό τους, ενδεχομένως με καλύτερες τιμές.

Επιπλέον, η δυνατότητα ασφάλισης για μια μοναδική διοργάνωση με προκαθορισμένες τιμές και όρους προσφέρει ένα ακόμη μαξιλαράκι ασφαλείας για όσους δεν δίνουν σταθερά το παρών στις αγωνιστικές διοργανώσεις της FIM, αλλά μόνο σε μεμονωμένες περιστάσεις.

Το ασφαλιστικό αυτό πρόγραμμα της FIM αφορά όλα τα παγκόσμια πρωταθλήματα, κύπελλα και λοιπά έπαθλα, τα επίσημα Training Camps καθώς και τις ανάλογες διοργανώσεις των Ηπειρωτικών Ενώσεων (π.χ. FIM Europe).

Αφορούν δεν κάθε μορφής αγώνα, ασχέτως αν αυτός γίνεται σε κλειστή πίστα ή στο ύπαιθρο, εντός ή εκτός δρόμου, συμπεριλαμβάνει δε όλους τους χώρους που σχετίζονται με τον αγώνα και καλύπτει ακόμη και το ταξίδι από και προς τον αγώνα.