Η Ducati στη Moto3;

Σκέψεις στην Ducati για είσοδο στην Moto3
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

13/12/2016

Ο αγωνιστικός διευθυντής της Ducati Corse, Paulo Ciabatti, έκανε μια δήλωση που σίγουρα θα συζητηθεί πολύ. Ούτε λίγο ούτε πολύ, επιβεβαίωσε το γεγονός πως το ιταλικό εργοστάσιο δείχνει ενδιαφέρον για να μπει στην κατηγορία Moto3 του παγκόσμιου πρωταθλήματος GP.

Πάντως, η "στρατολόγηση" του Jorge Lorenzo, που θα ανήκει στην εργοστασιακή ομάδα από το 2017, μάλλον σημαίνει ότι όλες οι προσπάθειες της Ducati για τα επόμενα δύο –τουλάχιστον- χρόνια, θα επικεντρωθούν στο project MotoGP και στο Desmosedici.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ciabatti είπε πως "η Moto3 είναι κάτι ενδιαφέρον. Δεν είναι ακόμα στα σχέδιά μας, αλλά είναι κάτι που το σκεφτόμαστε. Δεν πρόκειται να συμβεί του χρόνου, αφού ακόμη δεν έχουν παρθεί καν οι αποφάσεις. Αλλά τελικά, αν όλα πάνε καλά με το project μας στα MotoGP, μπορεί να σκεφτούμε να φτιάξουμε μια Moto3 μοτοσυκλέτα."

Προφανώς αν συμβεί κάτι τέτοιο, είναι λογικό ότι το εργοστάσιο θα χρησιμοποιήσει την Moto3 για να προσελκύσει νέα γενιά ταλέντων, φτιάχνοντας ένα φυτώριο που θα τροφοδοτήσει τις ομάδες της στην μεγάλη κατηγορία.

Δεν είναι ακόμα στα σχέδιά μας, αλλά είναι κάτι που το σκεφτόμαστε

Η Honda και η ΚΤΜ, οι οποίες ήδη αποτελούν ανταγωνιστές της Ducati στα MotoGP, διαθέτουν ομάδες στην μικρότερη κατηγορία, αλλά ο Ciabatti τόνισε ότι η εταιρεία, που υποστηρίζει τις περισσότερες δορυφορικές ομάδες από οποιονδήποτε άλλο κατασκευαστή, διαθέτει πολλές θέσεις στο grid της κορυφαίας κατηγορίας που θα μπορούσε να τις προσφέρει στα μελλοντικά αστέρια.

"Οι περισσότεροι αναβάτες που ανεβαίνουν στα MotoGP προέρχονται από την Moto2", δήλωσε ο Ciabatti και συνέχισε λέγοντας ότι "προφανώς πολλοί από αυτούς ήταν επιτυχημένοι αναβάτες και στην Moto3. Αλλά από τη δική μας μεριά, έχουμε πολλές δορυφορικές ομάδες οπότε ήδη έχουμε τη δυνατότητα να προωθήσουμε μερικά από τα πολλά υποσχόμενα ταλέντα στα MotoGP, χωρίς την πίεση μιας εργοστασιακής ομάδας."

Μέχρι στιγμής, στην Moto3 συμμετέχουν τα εργοστάσια των Honda, KTM και Mahindra/Peugeot, με μονοκύλινδρες, τετράχρονες μοτοσυκλέτες 250 κυβικών, ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι μέχρι στιγμής τρεις δορυφορικές ομάδες των MotoGP που τρέχουν με Ducati μπορεί να μειωθούν σε αριθμό, όταν οι ΚΤΜ, Suzuki και Aprilia διαθέσουν μοτοσυκλέτες προς πώληση σε ιδιωτικές ομάδες. Αυτό αποφασίστηκε στα πλαίσια της πιο πρόσφατης εμπορικής συμφωνίας στα MotoGP, η οποία υποχρεώνει κάθε κατασκευαστή να υποστηρίξει τουλάχιστον μία εργοστασιακή και μία δορυφορική ομάδα.

Ετικέτες

MotoGP: COTA - H δράση ξεκινά στο Grand Prix του Τέξας

Δηλώσεις, ένταση και προσδοκίες πριν τον γύρο της Αμερικής στο Austin
COTA
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

27/3/2026

Από τη Νότια στη Βόρεια Αμερική και από τη μικρότερη στη μεγαλύτερη πίστα του ημερολογίου, το MotoGP φτάνει στο Austin για έναν ακόμη εκρηκτικό γύρο, με τους πρωταγωνιστές να δίνουν τον τόνο από την Πέμπτη.

Η δράση μεταφέρεται στο Circuit of the Americas στο Austin του Τέξας για το Grand Prix των ΗΠΑ, με τα MotoGP να ετοιμάζονται για ένα από τα πιο απαιτητικά και θεαματικά τριήμερα της χρονιάς. Πριν την έναρξη, το Media Day της Πέμπτης έδωσε τον πρώτο παλμό, με δηλώσεις, προσδοκίες και… ψυχολογικά παιχνίδια.

Στο επίκεντρο βρέθηκε ο Jorge Martin, ο οποίος παραδέχθηκε ότι η φυσική κατάσταση αποτελεί ερωτηματικό μετά το απαιτητικό διπλό αγώνα. Ο αναβάτης της Aprilia εμφανίστηκε συγκρατημένος, τονίζοντας πως το COTA είναι από τις πιο σκληρές πίστες του πρωταθλήματος και πως μένει να φανεί πώς θα ανταποκριθεί το σώμα του στις πρώτες στροφές.

Martin

Την ίδια ώρα, ο Marc Marquez βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο, σε μια πίστα που θεωρείται “σπίτι” του, έχοντας γράψει ιστορία με τις νίκες του στο Austin. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη ανέβει στο βάθρο σε αγώνα Κυριακής το 2026, ο αναβάτης της Ducati δείχνει κοντά στην επιστροφή στην κορυφή και αναζητά το τελευταίο βήμα για να επιστρέψει στα γνωστά του στάνταρ.

Απέναντί του, ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος Marco Bezzecchi γνωρίζει καλά την πρόκληση που έχει μπροστά του. Ο Ιταλός κυνηγά το εντυπωσιακό σερί πέντε συνεχόμενων νικών, ωστόσο αναγνωρίζει τη δυναμική του Marquez στο COTA, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως “έχει περισσότερες νίκες εδώ απ’ όσες εγώ σε όλη μου την καριέρα”, παρότι στην πραγματικότητα διαθέτει ήδη περισσότερες συνολικές νίκες.

Στο Media Day συμμετείχαν οι Fabio Di Giannantonio, Marco Bezzecchi και Marc Marquez, με τη συνέντευξη Τύπου να δίνει το στίγμα για το τί αναμένεται σε έναν γύρο γεμάτο ένταση, στρατηγική και υψηλές θερμοκρασίες, τόσο στην άσφαλτο όσο και στον ανταγωνισμό.

Το μόνο σίγουρο είναι πως το Grand Prix των ΗΠΑ δεν απογοητεύει ποτέ. Και με το φετινό grid πιο ανταγωνιστικό από ποτέ, όλα δείχνουν ότι το “rodeo” της σεζόν στο Τέξας θα προσφέρει ακόμη ένα αξέχαστο κεφάλαιο στα MotoGP του 2026.