Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Η Ducati στη Moto3;

Σκέψεις στην Ducati για είσοδο στην Moto3

Ο αγωνιστικός διευθυντής της Ducati Corse, Paulo Ciabatti, έκανε μια δήλωση που σίγουρα θα συζητηθεί πολύ. Ούτε λίγο ούτε πολύ, επιβεβαίωσε το γεγονός πως το ιταλικό εργοστάσιο δείχνει ενδιαφέρον για να μπει στην κατηγορία Moto3 του παγκόσμιου πρωταθλήματος GP.

Πάντως, η "στρατολόγηση" του Jorge Lorenzo, που θα ανήκει στην εργοστασιακή ομάδα από το 2017, μάλλον σημαίνει ότι όλες οι προσπάθειες της Ducati για τα επόμενα δύο –τουλάχιστον- χρόνια, θα επικεντρωθούν στο project MotoGP και στο Desmosedici.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ciabatti είπε πως "η Moto3 είναι κάτι ενδιαφέρον. Δεν είναι ακόμα στα σχέδιά μας, αλλά είναι κάτι που το σκεφτόμαστε. Δεν πρόκειται να συμβεί του χρόνου, αφού ακόμη δεν έχουν παρθεί καν οι αποφάσεις. Αλλά τελικά, αν όλα πάνε καλά με το project μας στα MotoGP, μπορεί να σκεφτούμε να φτιάξουμε μια Moto3 μοτοσυκλέτα."

Προφανώς αν συμβεί κάτι τέτοιο, είναι λογικό ότι το εργοστάσιο θα χρησιμοποιήσει την Moto3 για να προσελκύσει νέα γενιά ταλέντων, φτιάχνοντας ένα φυτώριο που θα τροφοδοτήσει τις ομάδες της στην μεγάλη κατηγορία.

Δεν είναι ακόμα στα σχέδιά μας, αλλά είναι κάτι που το σκεφτόμαστε

Η Honda και η ΚΤΜ, οι οποίες ήδη αποτελούν ανταγωνιστές της Ducati στα MotoGP, διαθέτουν ομάδες στην μικρότερη κατηγορία, αλλά ο Ciabatti τόνισε ότι η εταιρεία, που υποστηρίζει τις περισσότερες δορυφορικές ομάδες από οποιονδήποτε άλλο κατασκευαστή, διαθέτει πολλές θέσεις στο grid της κορυφαίας κατηγορίας που θα μπορούσε να τις προσφέρει στα μελλοντικά αστέρια.

"Οι περισσότεροι αναβάτες που ανεβαίνουν στα MotoGP προέρχονται από την Moto2", δήλωσε ο Ciabatti και συνέχισε λέγοντας ότι "προφανώς πολλοί από αυτούς ήταν επιτυχημένοι αναβάτες και στην Moto3. Αλλά από τη δική μας μεριά, έχουμε πολλές δορυφορικές ομάδες οπότε ήδη έχουμε τη δυνατότητα να προωθήσουμε μερικά από τα πολλά υποσχόμενα ταλέντα στα MotoGP, χωρίς την πίεση μιας εργοστασιακής ομάδας."

Μέχρι στιγμής, στην Moto3 συμμετέχουν τα εργοστάσια των Honda, KTM και Mahindra/Peugeot, με μονοκύλινδρες, τετράχρονες μοτοσυκλέτες 250 κυβικών, ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι μέχρι στιγμής τρεις δορυφορικές ομάδες των MotoGP που τρέχουν με Ducati μπορεί να μειωθούν σε αριθμό, όταν οι ΚΤΜ, Suzuki και Aprilia διαθέσουν μοτοσυκλέτες προς πώληση σε ιδιωτικές ομάδες. Αυτό αποφασίστηκε στα πλαίσια της πιο πρόσφατης εμπορικής συμφωνίας στα MotoGP, η οποία υποχρεώνει κάθε κατασκευαστή να υποστηρίξει τουλάχιστον μία εργοστασιακή και μία δορυφορική ομάδα.

Tags: