Η επετειακή εμφάνιση της Yamaha στα MotoGP

Για την συμπλήρωση των 60 ετών στα GP
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

10/3/2021

Σήμερα, ο αναβάτης δοκιμών της Yamaha Cal Crutchlow, εμφανίστηκε στις δοκιμές στην πίστα του Losail στο Qatar πάνω στη σέλα ενός ιδιαίτερα βαμμένου Μ1. Η μοτοσυκλέτα του Βρετανού test rider ήταν βαμμένη με τον χαρακτηριστικό συνδυασμό των αγωνιστικών χρωμάτων της Yamaha (κόκκινο-άσπρο), ως φόρο τιμής για την 60η επέτειο του εργοστασίου από την πρώτη του συμμετοχή στους αγώνες Grand Prix, αλλά και για όλους τους αναβάτες της εταιρείας, από το παρελθόν, αλλά και το παρόν, της αγωνιστικής Ιστορίας.

Το "ταξίδι" της Yamaha στους αγώνες ξεκίνησε το 1961, όταν μια ομάδα που αποτελούνταν από πέντε αναβάτες, συμπεριλαμβανομένων των Fumio Ito και Taneharu Nogushi, ταξίδεψε μέχρι την Ευρώπη, μαζί με το δικύλινδρο εν σειρά 250cc RD48 και το μονοκύλινδρο 125cc RA41, των οποίων η εξέλιξη μόλις είχε τελειώσει στο εργοστάσιο, για να κάνουν το ντεμπούτο τους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα GP. Ο πρώτος αγώνας που συμμετείχαν ήταν το Γαλλικό GP, τον τρίτο αγώνα στο ημερολόγιο.

Η επετειακή εμφάνιση της Yamaha δεν θα είναι η μοναδική… εορταστική ενέργεια για τα 60 χρόνια στους αγώνες, καθώς έχουν ήδη προγραμματιστεί διάφορες δράσεις μέσα στη χρονιά στα πλαίσια των αγώνων.

MotoGP-Pedro Acosta: Χειρουργείο στο δεξί χέρι έκανε ο Ισπανός

Στον πήχη για να λύσει το πρόβλημα του “arm pump” που τον ταλαιπωρούσε
Pedro Acosta χειρουργείο
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

2/5/2025

Ο Pedro Acosta χειρουργήθηκε για τη θεραπεία του “χρόνιου συνδρόμου διαμερίσματος” στο δεξί του αντιβράχιο έπειτα από τις δοκιμές του MotoGP στη Jerez, και αναμένεται να επιστρέψει για το γαλλικό GP, όπως επιβεβαίωσε η ομάδα του αναβάτη Red Bull KTM.

Ο 20χρονος εργοστασιακός αναβάτης της KTM, ο οποίος σημείωσε τον πέμπτο ταχύτερο χρόνο στις δοκιμές της περασμένης δευτέρας στη Jerez, παρά μια μικρή πτώση το πρωί, υποβλήθηκε σε επιτυχημένη επέμβαση το βράδυ της Τρίτης (6 Μαΐου).

“Ο Pedro Acosta υποβλήθηκε απόψε σε επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση στο δεξί του αντιβράχιο για τη θεραπεία του χρόνιου συνδρόμου διαμερίσματος” (πιο γνωστού ως “arm pump”), ανακοίνωσε η KTM. O εργοστασιακός αναβάτης της ΚΤΜ θα παραμείνει υπό παρακολούθηση για 24 ώρες και αναμένεται να επιστρέψει για το Γαλλικό Grand Prix, εφόσον δοθεί και η έγκριση από το ιατρικό team -λογικά δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις.

Ο Acosta, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη δέκατη θέση της βαθμολογίας του MotoGP, έχει αντιμετωπίσει μια δύσκολη αρχή στη σεζόν του 2025, όπως και οι περισσότεροι αναβάτες της KTM, εξαιτίας προβλημάτων κραδασμών και συνολικού χειρισμού των μοτοσυκλετών τους. Ζητήματα που τον οδήγησαν να επιστρέψει στη περσινή μοτοσυκλέτα του 2024 στο Grand Prix του Qatar .

Red Bull KTM - Pedro Acosta


Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής Moto3 και Moto2 κατέγραψε την καλύτερη φετινή του επίδοση την Κυριακή στη Jerez με την έβδομη θέση, αν και στην περσινή του σεζόν ως rookie είχε ήδη τρεις παρουσίες στο βάθρο μέχρι το ίδιο σημείο.

Το σύνδρομο διαμερίσματος στο αντιβράχιο (πήχης), γνωστό και ως arm pump, εμφανίζεται όταν η επαναλαμβανόμενη φυσική καταπόνηση και η υπετροφία που δημιουργείται στον μυ περιορίζει τη ροή αίματος, προκαλώντας πόνους, απώλεια δύναμης αλλά και αίσθησης.

Είναι ένα συχνό πρόβλημα στο MotoGP, κυρίως εξαιτίας των ακραίων δυνάμεων που δέχονται οι αναβάτες κατά το έντονο φρενάρισμα. Αγωνιζόμενοι με τις βαρύτερες μοτοσυκλέτες της μεγάλης κατηγορίας -σε σχέση με τις μικρότερες- και έχοντας να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερα φορτία και δυνάμεις οι περισσότεροι αναβάτες του MotoGP έχουν υποβληθεί τουλάχιστον μία φορά σε επέμβαση για arm pump.

Το δεξί αντιβράχιο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς εκτελεί ιδιαίτερα λεπτούς χειρισμούς τόσο στο γκάζι όσο και στο εμπρός φρένο. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Acosta υποβάλλεται σε εγχείρηση -φαινόταν ότι ήθελε να την αποφύγει με κάθε τρόπο- και μέχρι τώρα προσπαθούσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με συντηρητικά (φυσιοθεραπεία αλλά και διαφορετικά γάντια που δοκίμαζε, κάτι που τελικά δεν απέδωσε καρπούς.

Το γαλλικό Grand Prix στο Le Mans θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Le Mans μεταξύ 9 και 11 Μαΐου.