Η επίσημη παρουσίαση της Repsol Honda για το 2020!

Έτοιμοι οι αναβάτες για νέες προκλήσεις!
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

4/2/2020

Η παρουσίαση της εργοστασιακής ομάδας της Honda πραγματοποιήθηκε στην Jakarta της Ινδονησίας, καθώς η χώρα αποτελεί μια απ’ τις πιο σημαντικές αγορές για την Big-H, όπως τόνισε ο Διευθυντής του HRC, Tetsuhiro Kuwata. Πριν παρουσιαστούν οι αναβάτες και οι RC213V με τα νέα τους χρώματα, η Honda είχε δημιουργήσει ένα video αφιερωμένο στις επιτυχίες της περσινής σεζόν. Το 2019, ο Marc Marquez κατάφερε όχι μόνο να στεφθεί πρωταθλητής για έκτη φορά στα MotoGP αλλά και να προσφέρει στην Honda τον τίτλο των κατασκευαστών και της ομάδας, με τον Lorenzo να συνεισφέρει μόλις τρεις βαθμούς σε αυτό το επίτευγμα…

Ο κ. Kuwata, με την χαρακτηριστική προφορά που έχουν οι Ιάπωνες όταν μιλούν αγγλικά, σχολίασε και την ανάρρωση του Marquez, που ξεκίνησε το χειμώνα μετά το χειρουργείο του στο δεξί ώμο, ενώ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην έλευση του αδερφού του, Alex Marquez, στην ομάδα. Η τελευταία φορά που η Honda αποφάσισε να φέρει να έναν rookie στην εργοστασιακή της ομάδα ήταν το 2013, με τον ερχομό του Marc Marquez. “Έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν με τον Alex, το 2014 όταν συμμετείχε στη Moto3, και τότε είχε κερδίσει το πρωτάθλημα”, είπε ο κ. Kuwata. “Η πρόκληση αυτή τη φορά είναι μεγαλύτερη, διότι ο Alex χρειάζεται περισσότερο χρόνο στο να προσαρμοστεί στη μοτοσυκλέτα, στα δεδομένα της κατηγορίας και να γνωρίσει την ομάδα. Οι μηχανικοί μας στην Ιαπωνία και οι υπόλοιποι συνεργάτες μας έχουν δουλέψει σκληρά στο να προσφέρουν όλα τα απαραίτητα εφόδια στους αναβάτες μας.”

Έπειτα, ακολούθησε η παρουσίαση των επίσημων χρωμάτων, με τον Marc να είναι αρκετά χαλαρός και καθόλου αγχωμένος, συγκριτικά με τον αδερφό του, την ώρα που εμφανίστηκαν. Ωστόσο, σαν σωστός μεγάλος αδερφός, ο Marc ξεκίνησε να μιλά στον αδερφό του προσπαθώντας να τον χαλαρώσει. Μετά τις φωτογραφίες, ακολούθησαν και οι ερωτήσεις στους αναβάτες. Για το πώς αισθάνεται που ξαναβρίσκεται στην Ινδονησία και στην παρουσίαση της ομάδας ο Marc Marquez είπε: “Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ και πιστεύω πως η παρουσίαση της ομάδας στη Jakarta είναι πολύ σημαντική, καθώς στην Ινδονησία υπάρχουν πολλοί φίλαθλοι που μας υποστηρίζουν.” Σχετικά με το πώς θα αντιμετωπίσει τον αυξημένο ανταγωνισμό φέτος ανέφερε: “Όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος θα είναι μια πολύ δύσκολη σεζόν. Οι ανταγωνιστές μας θα προσπαθήσουν να βελτιωθούν και να μας κερδίσουν. Ωστόσο, δουλεύουμε πυρετωδώς ώστε να εξελιχθούμε για να κερδίσουμε και πάλι το πρωτάθλημα. Το 2019 ήταν μια πολύ καλή σεζόν και φέτος θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας και να ανεβούμε επίπεδο!”

Από την άλλη, οι ερωτήσεις στο μικρό αδερφό του Marc εστίαζαν περισσότερο στο πώς αισθάνεται που θα κάνει το ντεμπούτο του στα MotoGP με τα χρώματα του HRC. “Το να έρχομαι απ’ τη Moto2 κατευθείαν στην εργοστασιακή ομάδα της Honda είναι μεγάλη τιμή για μένα και ευχαρίστηση. Θα βάλω τα δυνατά μου να προσφέρω το καλύτερο στην ομάδα,” είπε ο Alex Marquez. Στόχος του για το 2020 φυσικά είναι να στεφθεί Rookie of the Year, ωστόσο επικεντρώνεται στο να αποκτήσει όσο το δυνατόν περισσότερη εμπειρία πριν τον αγώνα στο Qatar. Από εκεί και έπειτα προσβλέπει στο να βελτιώνεται καθημερινά και να είναι πιο ανταγωνιστικός μέσα στην πίστα.

Ετικέτες

Triumph: Νέος κινητήρας για τη Moto2 από το 2027 – Περισσότερα κυβικά και δύναμη, μικρότερο βάρος

Ο νέος τρικύλινδρος τη Moto2 θα πλησιάσει σε χωρητικότητα τα πρωτότυπα 850cc του MotoGP
moto2
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

11/8/2026

Με την ευκαιρία του Βρετανικού Grand Prix στο Silverstone, η Triumph Motorcycles αποκάλυψε πως την επόμενη χρονιά θα φέρει έναν νέο κινητήρα για τη μεσαία κατηγορία, Moto2. Έχοντας αναλάβει την τροφοδοσία της κατηγορίας με κοινούς κινητήρες από το 2019, η Triumph χρησιμοποιεί μια αγωνιστικών προδιαγραφών εκδοχή του κινητήρα που γνωρίζουμε από το Street Triple 765 RS και έκτοτε αυτή έχει γράψει συνολικά 1.926.132 χιλιόμετρα από τους αναβάτες της Moto2.

Τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από όλα αυτά τα χιλιόμετρα συνιστούν τη βάση πάνω στην οποία η Triumph  σχεδίασε την εξέλιξη του τρικύλινδρου σε σειρά κινητήρα, με στόχο να συνεχίσει να σπάει ρεκόρ - έχοντας ήδη γράψει σχεδόν 100 νέα ρεκόρ πίστας στα οκτώ χρόνια που υπηρετεί τη Moto2.

Ο νέος κινητήρας επανασχεδιάζεται αυτόν τον καιρό με στόχο να αυξήσει την απόδοσή του και να μειώσει το βάρος του.

triumph moto2

Η Triumph έχει σχεδιάσει μια νέα κεφαλή του τρικύλινδρου, κάτω από την οποία φοριούνται νέες βαλβίδες με μικρότερη αδράνεια, νέες εισαγωγές αέρα και καυσίμου, καθώς και ένας νέου σχήματος θάλαμος καύσης με υψηλότερη σχέση συμπίεσης για να προσφέρει αυξημένη ροπή σε όλο το εύρος λειτουργίας.

Οι αλλαγές περιλαμβάνουν ακόμη και τις κάσες του κινητήρα (κάρτερ), αλλά και πολλά εξαρτήματα από τα σωθικά του ώστε να μην επηρεαστεί η αξιοπιστία του με την επιπλέον ισχύ και ροπή που θα παράγει, αλλά και για να χάσει λίγο βάρος επί τη ευκαιρία. Η Triumph μας λέει πως ο νέος τρικύλινδρος θα είναι και δύο κιλά ελαφρύτερος.

Η εκτίμηση των Άγγλων είναι πως στην τελική του μορφή θα αποδίδει περίπου 6% παραπάνω δύναμη, αποκαλύπτοντας πως θα έχει αυξηθεί και ο κυβισμός του, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει σε πόσα κυβικά θα καταλήξει. Έχοντας ωστόσο ως αφετηρία τα 765 cc του τρέχοντος κινητήρα, είναι προφανές πως θα πλησιάσει λίγο περισσότερο στα 850 που θα έχουν τα πρωτότυπα του MotoGP από του χρόνου.

triumph moto2

Παρόλα αυτά, δεν αναμένεται να υπάρχει καμιά σύγκριση ανάμεσα στους κινητήρες των δύο κατηγοριών, Moto2 και MotoGP, καθώς ο τρικύλινδρος της Triumph βασίζεται σε κινητήρα παραγωγής και θα ήταν πρακτικά αδύνατο να προσεγγίσει τα τρελά νούμερα απόδοσης ενός πανάκριβου πρωτοτύπου που φορά εξαιρετικά εξελιγμένη τεχνολογία, όπως λ.χ. είναι οι πνευματικές βαλβίδες ή τα seamless κιβώτια ταχυτήτων.

Η αύξηση της απόδοσης ωστόσο, όσο κι αν δεν απειλεί το MotoGP, οπωσδήποτε θα απαιτήσει σε κάποιον βαθμό και ανάλογες προσαρμογές στα πρωτότυπα πλαίσια της Moto2, ειδικά καθώς θα αλλάξουν οι διαδρομές των εισαγωγών αέρα και οι εδράσεις του κινητήρα.

Η Triumph αποκαλύπτει πως ο κινητήρας αυτός έχει ξεκινήσει να εξελίσσεται εδώ και έναν χρόνο και σύντομα θα είναι διαθέσιμος για τις ομάδες Moto2 ώστε να έχουν επαρκές περιθώριο να τεστάρουν τις ικανότητές του σε ιδιωτικές δοκιμές, πριν τεθεί σε υπηρεσία από το πρωτάθλημα της επόμενης χρονιάς.