Η Honda ερευνά την αξιοπιστία του Marquez!

Υπόνοιες ότι δεν έχει πει την αλήθεια στην Honda ο Marc…
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

1/2/2021

Στη καθιερωμένη, Σαββατιάτικη, ιντερνετική εκπομπή του Carlo Pernat για λογαριασμό του GPOne, μιας από τις αμφιλεγόμενες προσωπικότητες των paddock των MotoGP σε ό,τι αφορά την ιντριγκαδόρικη διάθεσή του, ειπώθηκε μαζί με τους συνομιλητές του -Paolo Scalera και Matteo Aglio- ότι η Honda διερευνά την αξιοπιστία του Marc Marquez σε ό,τι αφορά την δικαιολογία που έδωσε για το σπάσιμο της μεταλλικής πλάκας στο χέρι του. Να θυμίσουμε ότι αυτό ήταν η αιτία που οδηγήθηκε σε άλλο ένα χειρουργείο και στη συνέχεια δημιουργήθηκε λοίμωξη, με αποτέλεσμα να χάσει όλη την σεζόν του 2020, ενώ ήδη ακούγονται φήμες ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί και για την σεζόν του 2021.

Ο Pernat ισχυρίστηκε ότι η Honda δεν ερευνά την ορθότητα της απόφασης των γιατρών, αλλά το κατά πόσο είπε αλήθεια ο Marquez, ότι δηλαδή η μεταλλική πλάκα έσπασε στην προσπάθειά του να ανοίξει μια πόρτα… Η Honda, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Pernat, πιστεύει ότι ο Marquez προπονήθηκε κρυφά με μοτοσυκλέτα εν αγνοία της, και θέλησε να καλύψει το ατόπημά του ρίχνοντας αλλού το φταίξιμο.

Όπως και να έχει πάντως, η όλη κατάσταση έχει ζημιώσει αρκετά την Honda, τόσο οικονομικά όσο και στην εικόνα της, με το 2020 να αποτελεί μία από τις πιο "μαύρες" σεζόν της στην κορυφαία κατηγορία. Είναι πολύ πιθανό, σύντομα το HRC να ζητήσει αντιστάθμισμα γι' αυτή τη "χασούρα, ενδεχομένως απαιτώντας την επέκταση του συμβολαίου του Marquez για άλλα δύο χρόνια, χωρίς κάποια επιπλέον οικονομική επιβάρυνση.

MotoGP: H KTM θέλει να λύσει τεχνικό πρόβλημα στους κινητήρες της μα μόνο η Aprilia συναινεί!

Οι τακτικές βλάβες στους V4 των RC16 παραμένουν άλυτο πρόβλημα και οι επιτρεπόμενοι κινητήρες τελειώνουν σύντομα
ktm motogp
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

14/7/2026

Το θέμα πήρε σοβαρές διαστάσεις μετά το ατύχημα της Βαρκελώνης, όταν η ΚΤΜ του Pedro Acosta έσβησε ξαφνικά σε μια μικρή ευθεία μη αφήνοντας κανένα περιθώριο ελιγμού στον επερχόμενο Alex Marquez που έπεσε πάνω στον αντίπαλό του με τις γνωστές συνέπειες. Ωστόσο αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που μια μοτοσυκλέτα της ΚΤΜ αντιμετώπιζε μηχανικά προβλήματα στη διάρκεια δοκιμών ή αγώνων, ούτε έμελλε να είναι η τελευταία.

Στην πορεία οι Αυστριακοί είπαν πως βρέθηκε λύση στο πρόβλημα και κυκλοφόρησε η πληροφορία πως είχαν ρίξει ελαφρώς την απόδοση των V4 τους για παν ενδεχόμενο, ωστόσο αποκαλύπτεται πως οριστική λύση δεν έχει βρεθεί. Και ο λόγος είναι απλός: η ΚΤΜ δεν επιτρέπεται να ανοίξει τους κινητήρες της για να τους ελέγξει και διορθώσει!

Σύμφωνα με τους τρέχοντες κανονισμούς του MotoGP, οι επιτρεπόμενοι κινητήρες – 8 ανά αναβάτη ανά σεζόν ή 10 για ομάδες που απολαμβάνουν παραχωρήσεων (concessions), κάτι που αυτή τη στιγμή ισχύει μόνο για τη Yamaha – εγκρίθηκαν και σφραγίστηκαν στην αρχή της σεζόν και ουδεμία παρέμβαση επιτρέπεται δίχως τη συγκατάθεση της Ένωσης Αγωνιστικών Ομάδων, MSMA.

Για να δοθεί αυτή η συγκατάθεση απαιτείται απόλυτη ομοφωνία και η ΚΤΜ έχει ήδη αιτηθεί στην MSMA να ανοίξει τα μοτέρ της για να ψάξει και να διορθώσει το όποιο πρόβλημα, ωστόσο μόνο η Aprilia έχει συναινέσει! Κοινώς Ducati, Honda και Yamaha δεν εγκρίνουν το σχέδιο της ΚΤΜ.

Στο μεταξύ η ΚΤΜ, όπως αποκάλυψε ο διευθυντής Motorsport της εταιρείας, Pit Beirer, έχει ήδη αποσύρει μερικούς κινητήρες από την εργοστασιακή ομάδα και σκοπεύει να εκμεταλλευτεί την καλοκαιρινή διακοπή για να βρει ποιο ακριβώς είναι το τεχνικό πρόβλημα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ωστόσο πως οι Pedro Acosta και Brad Binder έχουν μείνει με έναν κινητήρα ο καθένας, κάτι που θα οδηγήσει πιθανότατα σε υπέρβαση του επιτρεπόμενου αριθμού που προβλέπουν οι κανονισμοί με τις όποιες συνέπειες – εκκίνηση από pitlane την πρώτη φορά και το ίδιο με επιπλέον ποινή long lap για κάθε επόμενη υπέρβαση.

Στο μεταξύ όμως το ζήτημα δεν αφορά μόνο στον ανταγωνισμό, αλλά έχει και σοβαρές προεκτάσεις στο ζήτημα της ασφάλειας. Το συμβάν της Βαρκελώνης, που οδήγησε σε κάταγμα σπονδύλου στην πλάτη του Alex Marquez, μας δείχνει ξεκάθαρα τον κίνδυνο που προκύπτει όταν μια μοτοσυκλέτα ενδέχεται να σβήσει στα καλά καθούμενα την ώρα του αγώνα, θέτοντας ρίσκα τόσο για τους αναβάτες της, όσο και για όλους τους άλλους που αγωνίζονται εκείνη τη στιγμή τριγύρω τους.

Και αυτό ακριβώς είναι που κάνει ακατανόητη τη διαφωνία των τριών άλλων εργοστασίων που αντιτίθενται στην πρόταση της ΚΤΜ για άνοιγμα των σφραγισμένων μοτέρ της.

Ετικέτες