Η KTM στα MotoGP ως το 2026!

Υπέγραψε συμφωνία με την Dorna
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

13/1/2021

Η ΚΤΜ Motosports θα εξακολουθήσει και για τα επόμενα έξι χρόνια να κυνηγάει τις επιτυχίες στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, μετά και την υπογραφή για την επέκταση της συμφωνίας με την Dorna, την εταιρεία που διατηρεί τα εμπορικά δικαιώματα των GP, με τα KTM RC16 να έχουν εγγυημένη παρουσία στο grid μέχρι και το 2026.

Το αυστριακό εργοστάσιο μπήκε για πρώτη φορά στην μεγάλη κατηγορία των MotoGP στις αρχές του 2017. Μέχρι τότε, είχε κερδίσει αρκετούς αγώνες στις κατηγορίες των 125cc και 250cc, ενώ το 2012 κατέκτησε τον πρώτο τίτλο στην Moto3, την κατηγορία που αντικατέστησε τα 125cc. Στην Moto2, η ΚΤΜ έχει καταγράψει 14 νίκες μέσα σε μια περίοδο τριών ετών συμμετοχής της, με αναβάτες τους Brad Binder και Miguel Oliveira, οι οποίοι αγωνίζονται πλέον και οι δύο στα MotoGP με μοτοσυκλέτες της εταιρείας.

Μέχρι στιγμής, η ΚΤΜ είναι η μοναδική εταιρεία με παρουσία που εκτείνεται από τα πρωταθλήματα των "φυτωρίων", όπως το Red Bull MotoGP Rookies Cup και το Northern Talent Cup, μέχρι και τις τρεις κατηγορίες των Grand Prix.

To πρώτο βάθρο για την ΚΤΜ ήρθε στα τέλη της σεζόν του 2018, ενώ οι παρθενικές νίκες ήρθαν το 2020 με δύο διαφορετικούς αναβάτες, με εμφανή την θεαματική βελτίωση όλο αυτό το διάστημα των RC16. Συνολικά σε όλες τις κατηγορίες των Grand Prix, η ΚΤΜ έχει συλλέξει 110 νίκες.

Την περασμένη σεζόν, η εταιρεία κατατάχθηκε στην τέταρτη θέση του πρωταθλήματος κατασκευαστών, γεγονός που της δίνει ένα τεράστιο κίνητρο για την παρουσία της την επόμενη εξαετία στα MotoGP. Ο Pit Beirer, Διευθυντής της KTM Motorsports, δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος με την επέκταση της συμφωνίας με την Dorna, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του απέναντι στον CEO της Dorna, Carmelo Ezpeleta, και της ομάδας του, για την άψογη –όπως την χαρακτήρισε- συνεργασία. "Η εξέλιξη", είπε "θα συνεχιστεί μέχρι το 2026", ενώ το ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Hubert Trunkenpolz, Μέλους του Δ.Σ. της KTM AG, ο οποίος είπε πως η είσοδός τους στα MotoGP ήταν ένα μεγάλο στοίχημα, καθώς γνώριζαν ότι οι πιθανότητες ήταν εναντίον τους. Η πίστη τους όμως στις δυνατότητές τους ήταν το κίνητρο για να ξεκινήσουν την προσπάθεια, που μέσα σε τέσσερα χρόνια τους απέφερε σημαντικούς καρπούς. Τόνισε επίσης ότι η απήχηση μέσα από τα MotoGP είναι κάτι που αντανακλάται και στις εμπορικές δραστηριότητες του εργοστασίου, αλλά και στην ενίσχυση του ονόματός τους.

Ο Carmelo Ezpeleta, CEO της Dorna Sports S.L από την άλλη, δήλωσε κι αυτός ικανοποιημένος από την υπογραφή της συμφωνίας, όπως και για το γεγονός ότι η ΚΤΜ θεωρεί ως ιδανική πλατφόρμα του marketing τα MotoGP.

MotoGP – Πλήρης ημερών έφυγε από την ζωή ο Cecil Sandford

Υπήρξε Παγκόσμιος Πρωταθλητής στα 125 και 250 κυβικά και δύο φορές νικητής του Isle of Man TT
motomagMotoGP – Πλήρης ημερών έφυγε από την ζωή ο Cecil Sandford
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

29/11/2023

Πέθανε σε ηλικία 95 ετών ο Βρετανός αγωνιζόμενος στα MotoGP και Isle of Man TT, Cecil Standford, ο οποίος μάλιστα χάρισε στην MV Agusta τον πρώτο της τίτλο στην ιστορία στα 125 κυβικά.

Γεννημένος στις 21 Φεβρουαρίου του 1928, ο Cecil Sandford στο Gloucestershire της Αγγλίας, ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τις μοτοσυκλέτες συμμετέχοντας σε αγώνες MX και Grasstrack (παρόμοιο με το Speedway, αλλά με περισσότερους συμμετέχοντες). Έκανε το ντεμπούτο του στα GP το 1950, σε ηλικία 22 ετών με μοτοσυκλέτα της AJS και ομόσταυλό του τον, επίσης Βρετανο, Les Graham. Tο 1952 θα γράψει το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία της MV Agusta, χαρίζοντάς τον πρώτο της τίτλο στην ιστορία στην κατηγορία των 125 κυβικών.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1957 και έχοντας περάσει από Moto Guzzi και DKW στις κατηγορίες 125/250/350 κυβικών, θα καταφέρει να πάρει τον Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 250 κυβικών πάνω σε μία Mondial. Αυτή θα είναι και η χρονιά που θα κρεμάσει την φόρμα του, αποχωρώντας από την αγωνιστική δράση των GP.

Το γεγονός ότι αγώνες όπως το Isle of Man TT και το Ulster GP αποτελούσαν εκείνη την εποχή μέρος του προγράμματος των GP, έδωσε στον Standford την δυνατότητα να αναδειχθεί δύο φορές νικητής στο IOMTT, το 1952 και το 1957.

MotoGP – Πλήρης ημερών έφυγε από την ζωή ο Cecil Sandford

Το 2019 σε ηλικία 91 ετών επισκέφτηκε το box της MV Agusta, στα πλαίσια του GP του Silverstone, με τον τίτλο του γηραιότερου Παγκόσμιου Πρωταθλητή εν ζωή. Ένα ρεκόρ που μένει να δούμε αν θα υπάρξει κάποιος άλλος να το σπάσει.

Ετικέτες