Η Triumph στα MotoGP

Φεύγει η Honda έρχονται η Βρετανοί
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

9/1/2017

Ήταν γνωστό ότι η Honda θα προμήθευε με κινητήρες την κατηγορία Moto2 έως το τέλος του 2018. Εκείνο που δεν ήταν ακόμα γνωστό, αφορούσε το τι θα γινόταν μετά, όταν το συμβόλαιο της Honda με την Dorna έληγε. Οι Ιάπωνες δεν έδειχναν ιδιαίτερη προθυμία να συνεχίσουν την αποκλειστική διάθεση κινητήρων για τα Moto2 (πρόκειται για κινητήρες βασισμένους στον τετρακύλινδρο παραγωγής του CBR 600 RR) και οι νέες πληροφορίες που κυκλοφορούν, θέλουν την Triumph να αρπάζει την ευκαιρία και να γίνεται αυτή ο αποκλειστικός προμηθευτής.

Από αυτή την είδηση μπορούμε να βγάλουμε δυο-τρία συμπεράσματα για το μέλλον, διότι είναι πολύ πιθανό η απόφαση της Honda να σημαίνει ότι σκοπεύει να σταματήσει την παραγωγή του CBR 600 RR! Επίσης μπορούμε να πούμε ότι η Triumph μπαίνει μετά από πολλά χρόνια ξανά στους αγώνες ταχύτητας και μάλιστα σε κορυφαίο επίπεδο, έστω κι ως απλώς προμηθευτής κινητήρων. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι Βρετανοί ετοιμάζουν να προσθέσουν στην γκάμα τους νέες supersport μοτοσυκλέτες και γιατί όχι, ένα νέο Superbike που τόσο πολύ της λείπει.

Να προσθέσουμε εδώ, ότι και η KTM έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για τους αγώνες ταχύτητας και θυμίζουμε ότι έχει βάλει σε εφαρμογή ένα μεγαλόπνοο πλάνο για τα MotoGP που ξεκινά από τα RC Cup και καταλήγει φυσικά στην νέα V4 την RC16 που θα δούμε να αγωνίζεται στο προσεχές παγκόσμιο πρωτάθλημα.         

Honda: Επετειακά χρώματα στο Motegi για τα 60 χρόνια στο MotoGP

Η HRC παρουσιάζει ειδική εμφάνιση για τον αγώνα της Ιαπωνίας στο Motegi
honda motogp motegi 2026
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

1/10/2026

Οι Luca Marini και Somkiat Chantra θα αγωνιστούν με τα ιστορικά χρώματα της Honda στον ιαπωνικό αγώνα, τιμώντας 60 χρόνια από την πρώτη εμφάνιση της εταιρείας στην κορυφαία κατηγορία.

Η HRC παρουσίασε την ειδική εμφάνιση που θα χρησιμοποιήσουν οι μοτοσυκλέτες της Honda στον ιαπωνικό αγώνα MotoGP αυτή την Κυριακή στο Motegi, σε μια ιδιαίτερη περίσταση όπου η εταιρεία αποχαιρετά την RC213V ενόψει της νέας εποχής των 850 κυβικών από το 2027. Αυτή θα είναι η τελευταία εμφάνιση της αγωνιστικής των 1000 κυβικών στην Ιαπωνία.

Η συγκεκριμένη σχεδίαση δημιουργήθηκε για να σηματοδοτήσει την 60ή επέτειο από την είσοδο της Honda στην κορυφαία κατηγορία των Grand Prix, το 1966.

Honda livery

Η εργοστασιακή ομάδα της Honda θα αγωνιστεί στο Motegi με τους Luca Marini και Somkiat Chantra. Ο Ταϊλανδός επιστρέφει στην κορυφαία κατηγορία αντικαθιστώντας τον Joan Mir, ο οποίος συνεχίζει την αποθεραπεία του. Ο Chantra θα αγωνιστεί με το #15, αριθμό που είχε χρησιμοποιήσει νωρίτερα στη σεζόν ο Cal Crutchlow με τη Honda.

Στο grid θα υπάρχει και πέμπτη RC213V, καθώς ο Takaaki Nakagami θα αγωνιστεί ως wildcard στον αγώνα της πατρίδας του. Ο Ιάπωνας είχε αντικαταστήσει τον Mir και στον προηγούμενο αγώνα στην Αυστρία.

honda motogp motegi 2026

Η ιστορία πίσω από την ειδική εμφάνιση ξεκινά το 1966, στην πρώτη σεζόν της Honda στην κατηγορία των 500cc. Ο Mike Hailwood οδήγησε τότε την RC181 στη δεύτερη θέση του Πρωταθλήματος, πίσω από τον Giacomo Agostini της MV Agusta.

Ο teammate του Hailwood, Jim Redman, είχε κερδίσει τους δύο πρώτους αγώνες της σεζόν, με τη Honda να φτάνει συνολικά τις πέντε νίκες στους εννέα αγώνες εκείνης της χρονιάς.

honda motogp motegi 2026

Ωστόσο, η Honda αποχώρησε από την κατηγορία των 500cc το 1968 και επέστρεψε μόλις το 1979. Χρειάστηκε να περιμένει μέχρι το 1983 για να κατακτήσει τον πρώτο της τίτλο στην κορυφαία κατηγορία, με τον Freddie Spencer.

Από τότε η Honda έχει φτάσει τους 21 τίτλους στην κορυφαία κατηγορία, με τελευταίο τον Marc Marquez το 2019.

Στο Motegi, λοιπόν, η Honda θα συνδυάσει την RC213V του 2026 με μια εμφάνιση που παραπέμπει στην πρώιμη εποχή των αγώνων Grand Prix, 60 χρόνια μετά την πρώτη της προσπάθεια στην κορυφαία κατηγορία.

honda motogp motegi 2026