Η Triumph στα MotoGP

Φεύγει η Honda έρχονται η Βρετανοί
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

9/1/2017

Ήταν γνωστό ότι η Honda θα προμήθευε με κινητήρες την κατηγορία Moto2 έως το τέλος του 2018. Εκείνο που δεν ήταν ακόμα γνωστό, αφορούσε το τι θα γινόταν μετά, όταν το συμβόλαιο της Honda με την Dorna έληγε. Οι Ιάπωνες δεν έδειχναν ιδιαίτερη προθυμία να συνεχίσουν την αποκλειστική διάθεση κινητήρων για τα Moto2 (πρόκειται για κινητήρες βασισμένους στον τετρακύλινδρο παραγωγής του CBR 600 RR) και οι νέες πληροφορίες που κυκλοφορούν, θέλουν την Triumph να αρπάζει την ευκαιρία και να γίνεται αυτή ο αποκλειστικός προμηθευτής.

Από αυτή την είδηση μπορούμε να βγάλουμε δυο-τρία συμπεράσματα για το μέλλον, διότι είναι πολύ πιθανό η απόφαση της Honda να σημαίνει ότι σκοπεύει να σταματήσει την παραγωγή του CBR 600 RR! Επίσης μπορούμε να πούμε ότι η Triumph μπαίνει μετά από πολλά χρόνια ξανά στους αγώνες ταχύτητας και μάλιστα σε κορυφαίο επίπεδο, έστω κι ως απλώς προμηθευτής κινητήρων. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι Βρετανοί ετοιμάζουν να προσθέσουν στην γκάμα τους νέες supersport μοτοσυκλέτες και γιατί όχι, ένα νέο Superbike που τόσο πολύ της λείπει.

Να προσθέσουμε εδώ, ότι και η KTM έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για τους αγώνες ταχύτητας και θυμίζουμε ότι έχει βάλει σε εφαρμογή ένα μεγαλόπνοο πλάνο για τα MotoGP που ξεκινά από τα RC Cup και καταλήγει φυσικά στην νέα V4 την RC16 που θα δούμε να αγωνίζεται στο προσεχές παγκόσμιο πρωτάθλημα.         

MotoGP: COTA - H δράση ξεκινά στο Grand Prix του Τέξας

Δηλώσεις, ένταση και προσδοκίες πριν τον γύρο της Αμερικής στο Austin
COTA
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

27/3/2026

Από τη Νότια στη Βόρεια Αμερική και από τη μικρότερη στη μεγαλύτερη πίστα του ημερολογίου, το MotoGP φτάνει στο Austin για έναν ακόμη εκρηκτικό γύρο, με τους πρωταγωνιστές να δίνουν τον τόνο από την Πέμπτη.

Η δράση μεταφέρεται στο Circuit of the Americas στο Austin του Τέξας για το Grand Prix των ΗΠΑ, με τα MotoGP να ετοιμάζονται για ένα από τα πιο απαιτητικά και θεαματικά τριήμερα της χρονιάς. Πριν την έναρξη, το Media Day της Πέμπτης έδωσε τον πρώτο παλμό, με δηλώσεις, προσδοκίες και… ψυχολογικά παιχνίδια.

Στο επίκεντρο βρέθηκε ο Jorge Martin, ο οποίος παραδέχθηκε ότι η φυσική κατάσταση αποτελεί ερωτηματικό μετά το απαιτητικό διπλό αγώνα. Ο αναβάτης της Aprilia εμφανίστηκε συγκρατημένος, τονίζοντας πως το COTA είναι από τις πιο σκληρές πίστες του πρωταθλήματος και πως μένει να φανεί πώς θα ανταποκριθεί το σώμα του στις πρώτες στροφές.

Martin

Την ίδια ώρα, ο Marc Marquez βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο, σε μια πίστα που θεωρείται “σπίτι” του, έχοντας γράψει ιστορία με τις νίκες του στο Austin. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη ανέβει στο βάθρο σε αγώνα Κυριακής το 2026, ο αναβάτης της Ducati δείχνει κοντά στην επιστροφή στην κορυφή και αναζητά το τελευταίο βήμα για να επιστρέψει στα γνωστά του στάνταρ.

Απέναντί του, ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος Marco Bezzecchi γνωρίζει καλά την πρόκληση που έχει μπροστά του. Ο Ιταλός κυνηγά το εντυπωσιακό σερί πέντε συνεχόμενων νικών, ωστόσο αναγνωρίζει τη δυναμική του Marquez στο COTA, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως “έχει περισσότερες νίκες εδώ απ’ όσες εγώ σε όλη μου την καριέρα”, παρότι στην πραγματικότητα διαθέτει ήδη περισσότερες συνολικές νίκες.

Στο Media Day συμμετείχαν οι Fabio Di Giannantonio, Marco Bezzecchi και Marc Marquez, με τη συνέντευξη Τύπου να δίνει το στίγμα για το τί αναμένεται σε έναν γύρο γεμάτο ένταση, στρατηγική και υψηλές θερμοκρασίες, τόσο στην άσφαλτο όσο και στον ανταγωνισμό.

Το μόνο σίγουρο είναι πως το Grand Prix των ΗΠΑ δεν απογοητεύει ποτέ. Και με το φετινό grid πιο ανταγωνιστικό από ποτέ, όλα δείχνουν ότι το “rodeo” της σεζόν στο Τέξας θα προσφέρει ακόμη ένα αξέχαστο κεφάλαιο στα MotoGP του 2026.