Η Yamaha ανακοινώνει επίσημα την ετυμηγορία για τα προβλήματα στο Mugello!

Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

2/6/2016

Ο κ. Kouji Tsuya, υπεύθυνος σχεδιασμού για την Yamaha YZR-M1 έχει καταλήξει σήμερα σε ετυμηγορία για τους προβληματικούς κινητήρες στο Mugello.

«Αμέσως μετά την λήξη του αγώνα, οι δύο προβληματικοί κινητήρες επέστρεψαν στην Ιαπωνία για να ερευνηθεί η αιτία του προβλήματος. Μετά από ενδελεχή έρευνα στους κινητήρες, τα δεδομένα της τηλεμετρίας και όλα τα συστήματα ελέγχου που διαθέτουμε, ανακαλύψαμε το πρόβλημα. Καταλήξαμε επίσης ότι το πρόβλημα είναι το ίδιο ακριβώς, τόσο για τον Valentino, όσο και για τον Jorge. Θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε ότι δεν υπήρξε πρόβλημα σε κάποιο εξάρτημα του κινητήρα και πώς ήταν μονάχα ηλεκτρονικό θέμα».

Μέχρι στιγμής αυτή ήταν η υποψία όλων, ότι για να ανταπεξέλθουν στα δεδομένα του Mugello, είχαν αλλάξει το όριο των στροφών, πράγμα που οδήγησε στην καταστροφή των κινητήρων. Ωστόσο ο κ. Kouji Tsuya, έχει πολύ πιο συγκεκριμένη απάντηση για αυτό το θέμα:

«Η βλάβη στην περίπτωση του Valentino, προκλήθηκε από την κατά λάθος αύξηση των στροφών, όταν πέρασε πάνω από ένα σημείο της πίστας που έχει υψομετρική διαφορά, στη μέγιστη επιτάχυνση στο τέλος της ευθείας. Το λάθος του Valentino στην στροφή - San Donato – στον προηγούμενο γύρο, δεν σχετίζεται με κανέναν τρόπο».

Αυτό το είπε γιατί διατυπώθηκαν από κάποιους, θεωρίες που περιλάμβαναν και εκείνο το λάθος, ενώ συνέχισε θέλοντας να απαντήσει και στην θεωρία για λάθος στους υπολογισμούς της ομάδας:

«Δεν χρησιμοποιήσαμε ειδική χαρτογράφηση για το Mugello, ενώ ταυτόχρονα τα όρια στον κόφτη είχαν τοποθετηθεί με βάση την τηλεμετρία της προηγούμενης χρονιάς, ακριβώς όπως είχαμε κάνει και πέρσι. Όμως το πρόγραμμα που διέπει την λειτουργία της ECU είναι νέο και δουλεύει με διαφορετικό τρόπο, πράγμα το οποίο δεν γνωρίζαμε».

Ουσιαστικά λοιπόν ο κ. Tsuya δίνει μία ρεαλιστική εξήγηση, που θέλει τον κινητήρα να ξεπερνά το όριο των στροφών στιγμιαία, εξαιτίας της ιδιαιτερότητας στο τέλος της ευθείας της πίστας, την στιγμή που ο κόφτης είχε ρυθμιστεί χαμηλότερα. Ο συνδυασμός προγράμματος ECU και της υψομετρικής διαφοράς, έφεραν αυτό το αποτέλεσμα, σύμφωνα με την Yamaha. Το μόνο σχόλιο που χωρά εδώ, είναι ότι πρόκειται για ρεαλιστική εξήγηση, και όχι αν είναι πραγματικότητα καθώς αυτό το γνωρίζει μονάχα η ομάδα… Από την άλλη θα έπρεπε η ομάδα να ήταν πλήρως ενήμερη για το νέο πρόγραμμα της ECU, πριν τοποθετήσει τις ρυθμίσεις της! 

Το επίμαχο σημείο, με τον Rossi να εγκαταλείπει λίγο αργότερα:

 

Σχετικά με το γιατί δεν έκαναν κάτι, όταν το πρωί στις δοκιμές εμφανίστηκε το πρόβλημα στον Lorenzo, ο κ. Tsuya είπε: «Ο κινητήρας του Valentino ήταν ο νεότερος από όσους έχουν σφραγιστεί ως τώρα, από τους κινητήρες που του αναλογούν, οπότε δεν είχαμε κανένα λόγο να σκεφτούμε την αντικατάσταση. Επιπρόσθετα δεν γινόταν να βρούμε το πρόβλημα σε τόσο σύντομο χρόνο».

«Το Mugello είναι μία από τις πιο κρίσιμες πίστες, εξαιτίας αυτού ακριβώς του σημείου που έχεις τέρμα γκάζι στην ευθεία και έτσι οι στροφές ανεβαίνουν απότομα, μόλις η μοτοσυκλέτα το περάσει. Έχουμε μάθει τώρα πώς χειρίζεται το νέο πρόγραμμα της ECU αυτή την κατάσταση και θα είμαστε έτοιμοι για την Catalunya, ενώ σαν πρόσθετο μέτρο οι κινητήρες που έχουν δουλέψει ήδη, θα χρησιμοποιηθούν μόνο για δοκιμές, μέχρι να συμπληρώσουν το όριο ζωής τους. Επειδή είμαστε σίγουροι για την αιτία του προβλήματος, δεν χρειάζεται να επέμβουμε στους κινητήρες που δεν έχουν σφραγιστεί. Έχουμε ακόμη αρκετούς κινητήρες για το πρωτάθλημα και είμαστε βέβαιοι ότι το πρόβλημα αυτό που είδαμε στο Mugello δεν θα εμφανιστεί ξανά!».

Σε άλλο σημείο της δήλωσής του, ο υπεύθυνος σχεδίασης της M1 είπε για την αξιοπιστία: «Το γεγονός ότι ευθύνεται η διαχείριση της ECU για την βλάβη του κινητήρα, δεν θα πρέπει να ζημιώνει την εικόνα μας, ως αξιόπιστου κατασκευαστή, αν κι αυτό το γεγονός δεν αλλάζει το αποτέλεσμα».

Ετικέτες

MotoGP - Οι υπεύθυνοι του GP της Ινδίας διαψεύδουν τα περί ακύρωσης του γύρου

"Δεν υπάρχουν προβλήματα, όσον αφορά την πληρωμή των συνεργατών, συμπεριλαμβανομένης και της Dorna"
motomagMotoGP – Στον αέρα το GP της Ινδίας
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

16/5/2024

Αν και αρχικά οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν ήθελαν να έχει ήδη αποφασιστεί η ακύρωση του γύρου της Ινδίας, οι υπεύθυνοι της Buddh International Circuit δηλώνουν ότι δεν υπάρχει κάποιο τέτοιο σενάριο, με τις πληρωμές να αναμένεται ότι θα γίνουν κανονικά.

Σε επεισόδιο για γερά νεύρα εξελίσσεται η υπόθεση “Ινδικό GP”, καθώς όπως σας έχουμε ενημερώσει φήμες θέλουν την 20η Μαΐου ως την ημέρα που η Dorna θα ανακοινώσει επίσημα την ακύρωση του γύρου στην πίστα Buddh. Τώρα, όμως, οι Ινδοί υπεύθυνοι για τη διοργάνωση του GP βγαίνουν στην αντεπίθεση, ισχυριζόμενοι ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, όσον αφορά την πληρωμή των συνεργατών, συμπεριλαμβανομένης και της Dorna.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Fairstreet Sports, της διοργανώτριας εταιρείας, υπάρχει λόγος για τις οικονομικές εκκρεμότητες. Μέχρι και τις 4 Ιουνίου -ημέρα εθνικών εκλογών για την χώρα- υπάρχει ο “Πρότυπος Κώδικας Δεοντολογίας” που αφορά περιορισμών δαπανών του δημόσιου χρήματος, με στόχο την διασφάλιση ενός καθαρού εκλογικού αποτελέσματος. Άπαξ και αρθεί το εν λόγω περιοριστικό πλαίσιο, όλες οι εκκρεμείς συναλλαγές θα ολοκληρωθούν, με την Dorna να έχει λάβει έγγραφη επιβεβαίωση από την κυβέρνηση γι’ αυτό.

Ο γύρος της Ινδίας για το 2024 έχει προγραμματιστεί για τις 20-22 Σεπτεμβρίου, επομένως υπάρχει χρόνος ακόμα. Από την άλλη το ντεμπούτο του Καζακστάν μεταφέρθηκε στις 14-16 Ιουνίου, λόγω καιρικών συνθηκών, προτού τελικά αναβληθεί για “αργότερα μέσα στην σεζόν”. Για την ώρα η Dorna δεν έχει πάρει θέση πάνω στο ζήτημα, επομένως μέχρι να δούμε κάποια επίσημη ανακοίνωση από την ίδια δεν γνωρίζουμε πού ακριβώς σταματά η αλήθεια και πού ξεκινάει η παραφιλολογία.

Ετικέτες