Jerez MotoGP Test, 1η μέρα - Πρώτα αποτελέσματα - Ο Toprak με την M1 κι ο Bradl με Kalex RC213V

Με συμμετοχές Aprilia, Honda KTM & Yamaha
Toprak Jerez MotoGP Test
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

11/4/2023

Σύμφωνα με το Motorsport.com, ο Toprak Razgatlioglu που συμμετέχει στο διήμερο τεστ του MotoGP στην πίστα της Jerez έγραψε την 1η ημέρα δοκιμών χρόνο κάτω από 1:40, 775 χιλιοστά πιο αργό από του επίσημου δοκιμαστή της Yamaha, Cal Crutchlow. Παράλληλα είχαμε και τους πρώτους γύρους του Stefan Bradl με την RC213V που φορά πλαίσιο της Kalex.

Την Δευτέρα 10 Απριλίου στη Jerez, καβάλα στην YZR-M1, ο Τούρκος Πρωταθλητής WSBK 2021 βρέθηκε 1,7 δευτερόλεπτα πίσω από τον ταχύτερο αναβάτης της μέρας, που ήταν ο επίσημος δοκιμαστής της ΚΤΜ Dani Pedrosa, αλλά μόλις 0,7 δευτερόλεπτα πίσω από τον Crutchlow.

Επίσημοι χρόνοι δεν έχουν κάνει την εμφάνιση τους ούτε στο MotoGP.com, ούτε στο site της Jerez, ούτε και στα site των ομάδων, όμως το Motorsport.com δείχνει να έχει τα στοιχεία που ψάχναμε.

Σύμφωνα με το ιταλικό site, ο Toprak συμπλήρωσε 63 γύρους με την εργοστασιακή MotoGP μοτοσυκλέτα της Yamaha στη Jerez τη Δευτέρα, γράφοντας εξαιρετικούς χρόνους.

Ο καιρός ήταν ηλιόλουστος, ενώ δύο αναβάτες έπεσαν κάτω από το 1:38, με τον Franco Morbidelli -που η θέση του κινδυνεύει από τον Toprak- να γυρίζει στο 1:38.979, μόλις 6 δέκατα ταχύτερος από τον χρόνο του Τούρκου, ο οποίος οδηγεί MotoGP μοτοσυκλέτα για… 2η φορά στη ζωή του!

Εννέα ήταν οι συμμετοχές της πρώτης ημέρας του τεστ, με ταχύτερο όλων τον Dani Pedrosa που συμπλήρωσε 70 γύρους με το RC-16 της KTM, με ταχύτερο χρόνο 1:37.8.

Δεύτερος ταχύτερος αναβάτης ήταν ο Stefan Bradl με τη μοτοσυκλέτα της Honda, μόλις 129 χιλιοστά πίσω από τον Pedrosa, δοκιμάζοντας το νέο πλαίσιο της Kalex. Αν μάλιστα θεωρήσουμε πως ο ταχύτερος γύρος του (HRC 2) έγινε με τη μοτοσυκλέτα της Kalex, τότε αυτός ήταν ταχύτερος κατά ένα ολόκληρο δευτερόλεπτο από τη δεύτερη μοτοσυκλέτα του Γερμανού με τον κωδικό HRC 1. Ο Bradl ολοκλήρωσε 85 γύρους, 64 εκ των οποίων ήταν με την HRC 2 μοτοσυκλέτα.

Για την Aprilia το παρών έδωσε ο Lorenzo Savadori, που συμπλήρωσε 55 γύρους, ενώ στη Yamaha υπήρχαν 3 μοτοσυκλέτες δοκιμών, με τον Crutchlow να πετυχαίνει τον ταχύτερο χρόνο του με τη μοτοσυκλέτα “Yamaha 1” ενώ ο Toprak πέτυχε τον δικό του ταχύτερο χρόνο με τη “Yamaha 3”.

Τώρα περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα της δεύτερης ημέρας, και αν καταφέρει να γυρίσει ακόμα ταχύτερα ο Toprak, ενώ το ερχόμενο σαββατοκύριακο πιθανώς να δούμε τον Marc Marquez να χρησιμοποιεί την Kalex-RC213V στο GP της COTA.

Ετικέτες

MotoGP: Σε ετοιμότητα ο Cal Crutchlow για το Grand Prix του Aragon

Eφεδρική λύση της LCR σε περίπτωση που ο Zarco δεν λάβει το πράσινο φως.
Crutchlow
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

21/8/2026

Ο Johann Zarco ετοιμάζεται για πρόωρη επιστροφή στη δράση, όμως η συμμετοχή του στο Aragon θα κριθεί από τον ιατρικό έλεγχο.

Η LCR Honda επιβεβαίωσε ότι ο Cal Crutchlow θα βρίσκεται κανονικά στο Aragon το επόμενο Σαββατοκύριακο ως εφεδρικός αναβάτης, καθώς η συμμετοχή του Johann Zarco παραμένει αβέβαιη.

Ο Γάλλος έχει μείνει εκτός δράσης για 100 ημέρες μετά τον σοβαρό τραυματισμό στους συνδέσμους του γονάτου του στο Grand Prix της Καταλονίας και αρχικά στόχευε να επιστρέψει στα MotoGP στον αγώνα του Misano, στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Η βελτίωση της κατάστασής του τις τελευταίες εβδομάδες επέτρεψε την επίσπευση της επιστροφής του, όμως ο Zarco θα πρέπει πρώτα να περάσει τον υποχρεωτικό ιατρικό έλεγχο στο Aragon και στη συνέχεια να διαπιστώσει στην πράξη την κατάσταση του τραυματισμένου γονάτου του πάνω στη Honda RC213V.

Για τον λόγο αυτό, η LCR Honda διατηρεί τον Crutchlow ως εφεδρική επιλογή. Ο Βρετανός είχε επιστρέψει από την αποχώρησή του για να αντικαταστήσει τον Zarco στους έξι τελευταίους αγώνες και θα παραμείνει διαθέσιμος σε περίπτωση που χρειαστεί να αγωνιστεί ξανά.

Ο Crutchlow είναι ο πιο επιτυχημένος αναβάτης της LCR Honda στα MotoGP, έχοντας πετύχει τρεις νίκες στην πλήρη καριέρα του στο πρωτάθλημα. Στις φετινές εμφανίσεις του ως αντικαταστάτης του Zarco, καλύτερη επίδοσή του ήταν η 16η θέση.

Εφόσον ο Zarco επιστρέψει κανονικά, θα πρέπει επίσης να εκτίσει ποινή δύο Long Lap στον επόμενο αγώνα του, καθώς κρίθηκε υπεύθυνος για το συμβάν στην πρώτη στροφή της Καταλονίας, όπου παρασύρθηκαν και οι Pecco Bagnaia και Luca Marini.

Ο 36χρονος Zarco τραυματίστηκε όταν το πόδι του μπλέχτηκε στον πίσω τροχό της μοτοσυκλέτας του Bagnaia.