Jorge Martin - “Αισθάνομαι πως μου έκλεψαν τον τίτλο. Το ελαστικό ήταν σκληρό σαν πέτρα!”

Τι κι αν οι αναβάτες του MotoGP απαγορεύεται να κριτικάρουν τα ελαστικά της Michelin, ο Ισπανός ήταν χείμαρρος
Jorge Martin
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

20/11/2023

Όπως είδαμε όλοι, στον αγώνα της Κυριακής, ο θριαμβευτής του αγώνα Sprint του Σαββάτου, Jorge Martin, αντιμετώπισε μεγάλα προβλήματα με το πίσω ελαστικό του, από την εκκίνηση κιόλας μέχρι και τον τερματισμό. Κι όταν ο αγώνας τελείωσε, μετά από κάποιες βρισιές στα ισπανικά, ο Martin είχε πολλά να πει για το ελαστικό της Michelin…

Κι εκεί που περιμέναμε να δούμε την επανάληψη του συναρπαστικού αγώνα Sprint, με μάχες σώμα με σώμα μεταξύ Pecco και Jorge, βλέπουμε στην εκκίνηση τον αναβάτη της Prima Pramac να κάνει… “παντιλίκια”, μια δεξιά, μια αριστερά, χάνοντας πολλές θέσεις για να ξεκινήσει έτσι το μαρτύριο του Ισπανού, που αντιμετώπισε μεγάλο πρόβλημα στο πίσω ελαστικό του, μέχρι και τον τερματισμό.

Εκκίνηση Qatar

“Είδατε την εκκίνηση, με την τρελή πλαγιολίσθηση του πίσω ελαστικού μου”, δήλωσε αμέσως μετά τις βρισιές στον τερματισμό ο Martin. “Το ελαστικό ήταν σκληρό σαν πέτρα!” Και συνέχισε στο ίδιο ύφος: “Οι θεατές ίσως πίστεψαν πως σε μια νύχτα ξέχασα να οδηγώ. Συνήθως τέτοιο σπινάρισμα συμβαίνει μετά από 30 γύρους σε βρώμικη και σκονισμένη άσφαλτο, όχι στην εκκίνηση, με ολοκαίνουργιο ελαστικό. Μπορείτε να μαντέψετε τι συνέβη. Προσπάθησα απελπισμένα να διαχειριστώ την κατάσταση, αλλά έφτανα κοντά στην πτώση σε κάθε στροφή. Είναι κρίμα που ένα Πρωτάθλημα κρίνεται με αυτό τον τρόπο, μετά από μια σπουδαία σεζόν κατά την οποία εργάστηκα πολύ σκληρά. Αισθάνομαι πως μου έκλεψαν τον τίτλο! Πριν τον αγώνα της Κυριακής ήμουν βέβαιος πως θα μπορούσα να γίνω Παγκόσμιος Πρωταθλητής. Αλλά αυτός ο στόχος είναι πλέον πολύ δύσκολος. Τέλος πάντων… είναι πολύ δύσκολο να μάθουμε τι ακριβώς συνέβη. Εντωμεταξύ ήμουν ο μόνος αναβάτης σε 3 κατηγορίες που συνέβη αυτό. Οπότε κάτι έτρεχε με το ελαστικό. Το Σάββατο είχα ταχύτερο ρυθμό απ’ όλους, ενώ την Κυριακή γύριζα 1,3-1,5 δευτερόλεπτα πιο αργά από τον πρώτο! Η Michelin σίγουρα δεν θέλει να αποφασίζει εκείνη ποιος θα πάρει τον τίτλο, εσκεμμένα. Τουλάχιστον αυτό ελπίζω… αλλά πρέπει να βελτιωθούν, δεν θέλω να έχω ποτέ ξανά αντίστοιχη εμπειρία.”

Martin

Φυσικά το παραπάνω γεγονός φούντωσε τις φήμες και τις θεωρίες συνωμοσίας, ενώ σε πιο ρεαλιστικό επίπεδο το πιθανότερο είναι το πίσω ελαστικό να ήταν προβληματικό, να είχε διαφορετική γόμα από ότι νόμιζε η ομάδα, ή να είχε ζεσταθεί πολλές φορές και έτσι να είχε “καεί / πετρώσει”. Όλα αυτά είναι που ακούγονται από εχθές, αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις είναι καλύτερο να μην προσπαθεί κανείς από το κεφάλι του μέσα, να καταλάβει τι έχει συμβεί. Ο Taramasso ήταν ξεκάθαρος πως το ελαστικό του Martin ήταν ολοκαίνουριο και δεν είχε ζεσταθεί ξανά. Δεν θα ρίσκαρε άλλωστε ποτέ η Michelin ένα τέτοιο λάθος. Αυτό βέβαια δεν αναιρεί το γεγονός πως ο Martin αισθάνεται άτυχος και κατηγορεί το ελαστικό για την απόδοσή του.

Michelin

Μην ξεχνάμε όμως πως προβλήματα με τα ελαστικά της Michelin δεν είχε μόνο ο Martin, αλλά και ο Bagnaia σε προηγούμενο αγώνα, κάτι που παραδέχθηκε και ο Ισπανός: “Ο Pecco είχε δηλώσει πως το ίδιο είχε συμβεί και σε εκείνον, αλλά αυτή ήταν η πρώτη φορά που συνέβη σε εμένα. Και είναι κρίμα που έγινε ειδικά τώρα. Είμαι περήφανος που έφερα τη μοτοσυκλέτα στον τερματισμό, καθώς η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα περίπλοκη.” Θυμίζουμε πως μόλις ο Martin πέρασε τη γραμμή του τερματισμού το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να γυρίσει να κοιτάξει το πίσω ελαστικό, κουνώντας απογοητευμένος δεξιά-αριστερά το κεφάλι του.

Μετά από τις ιδιαίτερα επικριτικές δηλώσεις Martin, μένει τώρα να δούμε αν θα υπάρξει κάποιο ανακοινωθέν από τη γαλλική εταιρεία ελαστικών για το συμβάν.

Ετικέτες

MotoGP - Μικροπτώση για τον Marc Marquez σε προπόνηση MX / Flat Track λίγο πριν τον αγώνα της Καταλονίας

Δεν αναμένεται να επηρεάσει την απόδοση του 8 φορές Παγκόσμιου Πρωταθλητή στο GP της πατρίδας του
motomag MotoGP – Μικροπτώση για τον Marc Marquez σε προπόνηση motocross λίγο πριν τον αγώνα της Καταλονίας
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

20/5/2024

Είναι σύνηθες να βλέπουμε τους αναβάτες του MotoGP να προπονούνται με motocross μοτοσυκλέτες, τόσο σε flat-track πίστες ακονίζοντας τις αντιδράσεις τους στην πλαγιολίσθηση, όσο και στο MX, για βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης. 

Ένας από τους αναβάτες που αρέσκεται να προπονείται με αυτό τον τρόπο είναι και ο Marc Marquez ο οποίος συχνά πυκνά ενημερώνει το κοινό του μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα που διατηρεί για αυτές τις προπονήσεις. Η τελευταία του κοινοποίηση ωστόσο ήταν λίγο διαφορετική από τις προηγούμενες καθώς ο αναβάτης της Gresini Racing Team, έκανε γνωστό πως κατά τη διάρκεια προπόνησης στην πίστα Circuit Alcarras, κοντά στη γενέτειρά του, τη Cervera είχε μία πτώση η οποία ευτυχώς του έδωσε ως παράσημο μόνο μερικές γρατζουνιές στο αριστερό του χέρι.

Ο Marquez πόσταρε αυτή τη φωτογραφία με χιουμοριστική διάθεση καθώς δεν έπαθε τίποτα σημαντικό ενώ στις υπόλοιπες φωτογραφίες είδαμε τον ίδιο να μας ενημερώνει για το πως κύλησε η εβδομάδα του λίγο πριν βρεθεί στο Grand Prix της Καταλονίας. Μαζί με τον Marc Marquez, προπονήθηκε ο αδερφός του Alex Marquez αλλά και ο Diogo Moreira αναβάτης ο οποίος αγωνίζεται στη Moto2.

Άνευ σημασίας λοιπόν η πτώση του Marc Marquez στην προπόνηση, με τον Ισπανό να δείχνει ολοένα και περισσότερο πως από την ημέρα που βρίσκεται στην ομάδα της Gresini Racing Team και την Ducati απολαμβάνει την ζωή τόσο εντός όσο και εκτός πίστας.

Ετικέτες