Jorge Martin - “Αν νικήσω τον Marquez, θα είμαι ένας από τους καλύτερους αναβάτες στην ιστορία” [VIDEO]

Ακόμη ένας αναβάτης που έχει σαν κύριο στόχο να κερδίσει τον Marquez το 2024
motomag Jorge Martin – “Αν νικήσω τον Marquez, θα είμαι ένας από τους καλύτερους αναβάτες στην ιστορία” [VIDEO]
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

10/1/2024

Στα πλαίσια του ντοκιμαντέρ με ονομασία Martinator: Iron Will (σιδερένια θέληση), το οποίο προβάλλεται στην αθλητική πλατφόρμα DAZN, ο πρωταγωνιστής Martin αναφέρθηκε για τους στόχους του 2024, για την πολυσυζητημένη ρήτρα στο συμβόλαιό του καθώς και για τον Marc Marquez ο οποίος θα αγωνίζεται με τη μοτοσυκλέτα της Ducati.

Καλά-καλά δεν έχουμε μπει στο 2024 και σχεδόν άπαντες στο grid του MotoGP αγωνιούν για το ποια θα είναι η απόδοση του Marquez με την GP23 της Gresini Racing Team. Στον χορό των δηλώσεων για τον οκτώ φορές Παγκόσμιο πρωταθλητή μπήκε ακόμη ένας, και συγκεκριμένα ο Jorge Martin της Prima Pramac Racing. O Ισπανός ο οποίος το 2021 είχε τεθεί εκτός αγώνα στο Silverstone, στον πρώτο κιόλας γύρο, από λάθος του Marquez, στα πλαίσια του ντοκιμαντέρ “Martinator”, μίλησε για τα σχέδια του για την επόμενη χρονιά, για την φημολογούμενη ρήτρα της εργοστασιακής Ducati ενώ δεν παρέλειψε να κάνει δηλώσεις για τον νέο αναβάτη της Gresini Marc Marquez, ο οποίος θα οδηγεί την περσινή μοτοσυκλέτα του Martin την GP23.

Jorge Martin – “Αν νικήσω τον Marquez, θα είμαι ένας από τους καλύτερους αναβάτες στην ιστορία” [VIDEO]

O Martin ο οποίος τερμάτισε στη δεύτερη θέση του φετινού πρωταθλήματος πίσω από τον Pecco Bagnaia της Ducati Lenovo Team, ανέφερε στο DAZN: “Ο στόχος αυτή τη χρονιά είναι να φτάσουμε στη Βαλένθια όχι με 14 βαθμούς -από τον πρωτοπόρο-, αλλά με αρκετή διαφορά για να μπορέσουμε να το απολαύσουμε. Νομίζω ότι θα είναι μια πολύ μεγάλη σεζόν, δεν θα πρέπει να κάνουμε λάθη, αλλά είναι σαφές ότι έχουμε ένα ακόμη κίνητρο, το οποίο είναι ο Marc Marquez με την Ducati. Θα είναι πολύ ενδιαφέρον. Για μένα, νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία, γιατί στο τέλος θα έχω την ευκαιρία να νικήσω έναν από τους καλύτερους στην ιστορία, ή τον καλύτερο. Αν καταφέρω να τον νικήσω, θα θεωρώ τον εαυτό μου ως έναν από τους καλύτερους αναβάτες στην ιστορία".

Όσον αφορά για την πολυσυζητημένη ρήτρα στο συμβόλαιό του η οποία έλεγε πως αν κατακτούσε τον τίτλο των αναβατών θα μετακόμιζε στην εργοστασιακή Ducati ο Martin ανέφερε: "Δεν ξέρω αν μπορώ να το πω αυτό, αλλά την Κυριακή στη Βαλένθια, είχα ήδη έτοιμες δύο μαύρες αγωνιστικές φόρμες -χωρίς τους χρωματισμούς της ομάδας και τους χορηγούς- σε περίπτωση που τη Δευτέρα ανέβαινα σε άλλη μοτοσυκλέτα. Αλλά δεν βγήκε αυτό οπότε και δεν με νοιάζει πια. Πάλεψα για να γίνω πρωταθλητής, ήμουν πολύ κοντά στον Pecco και το έκανα για την Pramac. Είμαι περήφανος που συνεχίζω με την τωρινή μου ομάδα και περήφανος γι' αυτούς, γιατί στο τέλος, αν μετακόμιζα κάπου αλλού, ούτε εγώ θα επέστρεφα στην ομάδα μου, οπότε νομίζω ότι τους αξίζει να παλέψουν για ένα ακόμα παγκόσμιο πρωτάθλημα και τους αξίζει να το πάρουν".

 

@dazn_es El gesto de @88.jorgemartin cada vez que gana una carrera 🤩 Una señal entre él y sus seres queridos para nunca olvidar aquel primer podio ❤️ 'Martinator: voluntad de hierro', ¡disponible en DAZN! #MotoGP #deportesentiktok #jorgemartin88 #JM88 #jorgemartin #tiktoksports #titkokdeportes ♬ sonido original - DAZN España
Ετικέτες

MotoGP: Η Pirelli διατηρεί τον αμφιλεγόμενο κανονισμό για πιέσεις ελαστικών - Πότε και γιατί μπορεί να αλλάξει

Ο κανονισμός που κόστισε τον Joan Mir το μοναδικό του φετινό βάθρο ως τώρα δεν πρόκειται να αλλάξει το 2027
Pirelli
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

14/8/2026

Είναι ένας από τους λιγότερο γνωστούς κανόνες του MotoGP και εντάχθηκε στη “νομοθεσία” της μεγάλης κατηγορίας τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για κανονισμό που προβλέπει πως τα λάστιχα της μοτοσυκλέτας πρέπει να διατηρούνται σε πίεση πάνω από 1.80 bar (26,1 psi) το μπροστινό και 1.68 (24,4) το πίσω για το 60% των γύρων ενός κανονικού αγώνα ή για το 30% του sprint race. Παραβίαση αυτής της διάταξης μεταφράζεται σε ποινή 16 δευτερολέπτων για τον πλήρη αγώνα και 8 για τον σύντομο.

Αυτό ακριβώς έπαθε ο Mir στο Grand Prix της Καταλονίας πριν μερικούς μήνες, όταν τερμάτισε δεύτερος – στη μοναδική του εμφάνιση σε βάθρο φέτος – στη μάχη της Κυριακής, αλλά εκ των υστέρων (και αφότου είχε τιμήσει το Prosecco του στο βάθρο) τιμωρήθηκε με 16 επιπλέον δευτερόλεπτα λόγω παράβασης του κανονισμού αυτού και τελικώς κατατάχθηκε 13ος στον αγώνα! Κάτι ανάλογο είχε πάθει πέρυσι και ο Maverick Vinales, σε αγώνα που είχε τερματίσει επίσης δεύτερος.

Η αλλαγή προμηθευτή ελαστικών στη μεγάλη κατηγορία γέννησε την απορία αν ο κανονισμός αυτός θα συνεχίσει και το 2027 ή αν αφορούσε συγκεκριμένα τα ελαστικά της Michelin. Έτσι τέθηκε το ερώτημα στον Giorgio Barbier, αγωνιστικό διευθυντή της Pirelli, προκειμένου να διερευνηθεί η σκέψη των Ιταλών επί του κανονισμού αυτού ενόψει της ερχόμενης χρονιάς.

Giorgio Barbier

"Πρέπει να έχουμε μεγάλο σεβασμό προς τον τρέχοντα προμηθευτή του MotoGP (Michelin). Αν μετά από 11 χρόνια έχει θεσπίσει αυτόν τον κανόνα σε συνεργασία με τη Dorna, είναι γιατί πιστεύει πως το να τρέχει κανείς με πολύ χαμηλές πιέσεις μπορεί να συνιστά κίνδυνο και δεν μπορώ να ισχυριστώ πως τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει. Δεν γνωρίζω ακόμη αρκετά καλά τα αγωνιστικά του MotoGP.

"Από πού προέρχεται η υπερθέρμανση των μπροστινών ελαστικών; Πιθανότατα από την αεροδυναμική, τους ανθρακονημάτινους δίσκους, όταν έχουμε πολλές μοτοσυκλέτες να κρύβονται στο slipstream με την αεροδυναμική να θερμαίνει πολύ το μπροστινό λάστιχο του αναβάτη που είναι πίσω.

“Αυτή είναι μια κατάσταση που δεν έχουμε στα Superbikes, ούτε στη Moto2, έτσι δεν μπορώ να ισχυριστώ πως η Pirelli δεν αντιμετωπίζει καθόλου τέτοιο πρόβλημα.

"Είναι σαφές πως έχουμε διαφορετική κατασκευή, άλλα υλικά και θερμοκρασίες λειτουργίας και δεν πιστεύω πως ένα Pirelli θα δουλεύει καλύτερα στα 1.4 bar από όσο στα 2.0. Γι’ αυτό εκτιμώ πως δεν θα έχουμε το ίδιο πρόβλημα.

"Αν όμως λάβουμε υπόψη ποιες είναι οι σωστές πιέσεις για τα Pirelli, θα πρέπει να δούμε στην πράξη αν θα συνιστά πρόβλημα όταν πέφτουμε κάτω από αυτό το εύρος. Έτσι προς το παρόν θα κρατήσουμε τον κανόνα ως έχει, ελπίζοντας να μη χρειαστεί ποτέ να τον εφαρμόσουμε. Στη συνέχεια θα αποφασίσουμε αν χρειάζεται να τον τροποποιήσουμε ή να τον καταργήσουμε."

"Υπάρχει πάντως ένα δεδομένο που παρατηρώ: ο τρέχων προμηθευτής ελαστικών έχει μεγάλη ευαισθησία στις μεταβολές πίεσης. Όταν περάσει ένα συγκεκριμένο όριο, προκύπτει μεγάλος κίνδυνος.

"Στα δικά μας λάστιχα έχουμε σχετικά μεγάλο λειτουργικό εύρος πίεσης και ο κάθε κατασκευαστής μπορεί να επιλέξει. Η συμπεριφορά των ελαστικών μας δεν αλλάζει τόσο δραματικά με τις μεταβολές στην πίεση.

“Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να βλέπουμε αναβάτες να στερούνται το μετάλλιό τους μια ώρα αφότου το έχουν πανηγυρίσει στο βάθρο.”