Καλή αρχή η Yamaha

Θετικά αξιολογούν τα αποτελέσματα της πρώτης μέρας
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

31/1/2017

Οι Valentino Rossi και Maverick Vinales ολοκλήρωσαν την πρώτη μέρα δοκιμών στην Sepang, αξιολογώντας θετικά τα αποτελέσματα, καθώς κατατάχτηκαν στην όγδοη και τρίτη θέση αντίστοιχα του σχετικού πίνακα με τους καλύτερους χρόνους.

Ο Vinales έδειχνε ιδιαίτερα άνετος πάνω στο Μ1 έχοντας ξεπεράσει το στάδιο της εξοικείωσης και ήταν ένας από τους πρώτους αναβάτες που μπήκαν στην πίστα το πρωί της Δευτέρας. Παρά τα χαμηλά επίπεδα πρόσφυσης, ο Ισπανός μέσα σε τρεις ώρες κατάφερε να καθιερωθεί στην τρίτη θέση, απέχοντας 0,447 δευτερόλεπτα από τον χρόνο του Stoner. Μέχρι να διακόψει η βροχή το πρόγραμμα των δοκιμών, ο Vinales επικεντρώθηκε στο να βελτιώσει το στήσιμο της μοτοσυκλέτας και να αυξήσει την διάρκεια ζωής των ελαστικών του.

Το ίδιο πρόγραμμα ακολούθησε και ο Rossi, αν και όπως αναφέρουν στην Yamaha ο Ιταλός δεν ήταν στο 100% της φυσικής του κατάστασης, καθώς υπέφερε από δυνατούς πονοκεφάλους, ολοκληρώνοντας παρόλα αυτά κανονικά τη διαδικασία. Η απόσταση του από τον καλύτερο χρόνο της ημέρας ήταν σχεδόν ένα δευτερόλπετο, ενώ ο κύριος στόχος του ήταν η βελτίωση της απόδοσης του κινητήρα σε συνδυασμό με τα ηλεκτρονικά.

Στο τέλος της πρώτης μέρας και οι δύο αναβάτες της Movistar Yamaha έκαναν δηλώσεις, με τον Vinales να τονίζει πως βρίσκεται σε πολύ καλή φυσική κατάσταση και αισθάνεται απόλυτα εξοικειωμένος με την μοτοσυκλέτα, ενώ ο Rossi είπε πως επιτέλους είχαν στην διάθεσή τους τις πραγματικές μοτοσυκλέτες με τις οποίες θα αγωνιστούν στο πρωτάθλημα, αντί για τα πρωτότυπα του περσινού Νοεμβρίου, και ότι ο πονοκέφαλος με τον οποίο ξύπνησε το πρωί τον ταλαιπώρησε σημαντικά μέχρι τις 12:00.

Οι ομάδες δουλεύουν πάνω σε πιο ριζοσπαστικούς σχεδιασμούς ώστε να επαναφέρουν την αρνητική άνωση που χάθηκε λόγω των νέων κανονισμών

Σήμερα το πρωί, την δεύτερη μέρα των IRTA Test στην Sepang, είχαμε και την πρώτη δημόσια αντίδραση της Yamaha στην απαγόρευση των αεροδυναμικών φτερών για το 2017, καθώς η μοτοσυκλέτα του Rossi εμφανίστηκε με αεροτομές στο εσωτερικό του φαρδύτερου φαίρινγκ του Μ1.

Να θυμίσουμε ότι ο κανονισμός απαγορεύει τα φτεράκια τα οποία "εξέχουν από το φαίρινγκ ή το κοστούμι και δεν είναι ενσωματωμένα στον αεροδυναμικό σχεδιασμό της μοτοσυκλέτας. Οι υπόλοιπες ομάδες κάνουν τις δοκιμές τους με συμβατικά φαίρινγκ, αλλά οι περισσότεροι έχουν επιβεβαιώσει πως δουλεύουν πάνω σε πιο ριζοσπαστικούς σχεδιασμούς ώστε να επαναφέρουν την αρνητική άνωση που χάθηκε λόγω των νέων κανονισμών για τα αεροδυναμικά βοηθήματα.

Ετικέτες

MotoGP, Le Mans: Με φόρα η Aprilia στη Γαλλία - Zarco και Quartararo μπροστά στο κοινό τους

H Ducati ψάχνει απαντήσεις μετά το αμφίσημο τελευταίο Grand Prix - Ελπίδα για τη Yamaha
MotoGP Le Mans
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

4/5/2026

Η Aprilia και ο Marco Bezzecchi φτάνουν στη Γαλλία ως το σημείο αναφοράς του πρωταθλήματος, όμως τα φώτα στρέφονται στους Johann Zarco και Fabio Quartararo μπροστά σε γεμάτες εξέδρες, ενώ Ducati και KTM αναζητούν άμεση απάντηση μετά τα ανάμεικτα αποτελέσματα της Jerez.

Μετά τον αγώνα της Ισπανίας, το ενδιαφέρον μεταφέρεται στο Le Mans, μία πίστα που κάθε χρόνο προσφέρει μία από τις πιο θορυβώδεις και παθιασμένες ατμόσφαιρες του ημερολογίου. Το γαλλικό κοινό θα έχει ξανά δύο αθλητές να στηρίξει, τον Johann Zarco της LCR Honda και τον Fabio Quartararo της εργοστασιακής Yamaha.

Ο Zarco επιστρέφει στην πίστα όπου πέτυχε την ιστορική περσινή νίκη του έχοντας μόλις ολοκληρώσει το πιο ανταγωνιστικό του αγωνιστικό Σαββατοκύριακο για φέτος στη Jerez, όπου ξεκίνησε από την πρώτη σειρά και ολοκλήρωσε έβδομος, δείχνοντας πως η Honda συνεχίζει να κάνει βήματα προόδου. Από την άλλη, ο Quartararo είχε θετικά συμπεράσματα από τις δοκιμές μετά τον ισπανικό αγώνα και ελπίζει πως η Yamaha θα του επιτρέψει να διεκδικήσει κάτι περισσότερο μπροστά στο κοινό του, αν και η εξέλιξη της M1 εξακολουθεί να βρίσκεται σε ένα εμφανώς μη-ικανοποιητικό στάδιο.

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, η Aprilia φτάνει στο Le Mans ως ο κατασκευαστής που όλοι θέλουν να νικήσουν. Ο Marco Bezzecchi μπορεί να μη συνέχισε το απόλυτο σερί νικών της Κυριακής στη Jerez, όμως με τη δεύτερη θέση αύξησε το προβάδισμά του στη βαθμολογία στους 11 βαθμούς από τον ομόσταυλό του, Jorge Martin. Ο Ισπανός συνεχίζει να συλλέγει σταθερά βαθμούς και μετά την τέταρτη θέση στη Jerez, σε συνδυασμό με τα σημαντικά χιλιόμετρα δοκιμών της Δευτέρας, φτάνει στη Γαλλία καλύτερα προετοιμασμένος. Η Aprilia είχε επίσης και τις τέσσερις μοτοσυκλέτες της μέσα στην πρώτη εξάδα στην Ισπανία, με τους Ai Ogura και Raul Fernandez της Trackhouse να επιβεβαιώνουν τη συνολική δυναμική του πακέτου.

Στη Ducati το κλίμα μετά τη Jerez ήταν διπλό. Από τη μία το 1-2 στον Sprint του Σαββάτου, από την άλλη η διπλή εγκατάλειψης στον κυριακάτικο αγώνα για Marc Marquez και Francesco Bagnaia κόστισε ακριβά βαθμολογικά. Ο Bagnaia βρίσκεται πλέον 44 βαθμούς πίσω από τον Bezzecchi και χρειάζεται άμεση αντίδραση, ενώ ο Marc Marquez επίσης έχασε έδαφος μετά την πτώση του στον δεύτερο γύρο. Την καλύτερη εικόνα από τους αναβάτες Ducati αυτή τη στιγμή δείχνει ο Fabio Di Giannantonio της VR46, που με το βάθρο στη Jerez ανέβηκε τρίτος στη βαθμολογία, ενώ ο Alex Marquez έρχεται στη Γαλλία με ανεβασμένη ψυχολογία μετά τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη του στην πίστα της Jerez.

Η KTM από την πλευρά της αναζητά σαφή αγωνιστική απάντηση. Στην Ισπανία ο ταχύτερος αναβάτης της αυστριακής εταιρείας ήταν ο Enea Bastianini με την Tech3 στην όγδοη θέση, αποτέλεσμα που δεν αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες της ομάδας μετά το δυνατό ξεκίνημα της χρονιάς. Ο Pedro Acosta έχασε έδαφος στη μάχη του πρωταθλήματος μετά τη δέκατη θέση, ενώ ο Brad Binder βρέθηκε ακριβώς πίσω του. Οι δοκιμές της Δευτέρας στη Jerez φαίνεται να έδωσαν απαντήσεις σε ορισμένα τεχνικά ζητήματα και στο Le Mans θα φανεί αν αυτές μεταφράζονται σε αποτελέσματα. Η Tech3 θα αγωνιστεί χωρίς τον Maverick Vinales, ο οποίος δεν έχει ακόμη αναρρώσει πλήρως, με τον Jonas Folger να τον αντικαθιστά στον εντός έδρας αγώνα της γαλλικής ομάδας.

Η Honda θέλει να συνεχίσει τη σταδιακή ανοδική πορεία της, με τους Luca Marini και Joan Mir να ψάχνουν καλύτερο αποτέλεσμα μετά ένα δύσκολο ισπανικό Grand Prix, ενώ η Yamaha χρειάζεται βαθμούς όχι μόνο από τον Quartararo αλλά και από τους Alex Rins, Jack Miller και Toprak Razgatlioglu.

Το Le Mans έχει αποδείξει πολλές φορές πως μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα, είτε με τις καιρικές συνθήκες που το πλήττουν, είτε με την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι περισσότεροι από 100.000 Γάλλοι φίλαθλοι. Με την Aprilia να δείχνει να κατέχει το πιο ολοκληρωμένο πακέτο αυτή τη στιγμή, τη Ducati να αναζητά απάντηση και τους Γάλλους πρωταγωνιστές να αγωνίζονται μπροστά στο κοινό τους, ο πέμπτος γύρος της χρονιάς προμηνύεται από τους πιο ενδιαφέροντες μέχρι στιγμής.

 

Ετικέτες