KTM με τετρακύλινδρο κινητήρα Honda!

Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

2/2/2016

Ακούγεται παράξενο για την Αυστριακή ΚΤΜ να φτιάξει μια μοτοσυκλέτα χρησιμοποιώντας κινητήρα Honda, όμως όλα έχουν την εξήγησή τους. Η νέα supersport της KTM δεν είναι μοτοσυκλέτα παραγωγής αλλά ένα πρωτότυπο που θα συμμετάσχει στην κατηγορία της Moto2 των GP. Σε αυτή την κατηγορία είναι υποχρεωτικό για όλους να χρησιμοποιούν ενιαίους κινητήρες που μέχρι και το 2018 έχει συμφωνηθεί να είναι μια αναβαθμισμένη έκδοση του τετρακύλινδρο της Honda CBR 600 RR. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που τελικά η Aprilia αποφάσισε να μην συμμετάσχει τελικά σε αυτή την κατηγορία, αφού μόνο το πλαίσιο επιτρέπεται να είναι από άλλον κατασκευαστή. Η KTM όμως είδε από διαφορετική οπτική γωνία αυτή την κατηγορία και η συμμετοχή της σε αυτή εντάσσεται σε ένα μεγαλύτερο και μακροχρόνιο πλάνο. Έχοντας ήδη έντονη παρουσία στην Moto3 και έχοντας δηλώσει την επιστροφή της στην μεγάλη κατηγορία των MotoGP με την νέα V4 μοτοσυκλέτα που δοκιμάζει, η KTM θέλει να συμπληρώσει τον κρίκο που λείπει στην αλυσίδα συμμετέχοντας και στην Moto2. Μάλιστα όπως δηλώνουν οι ίδιοι οι Αυστριακοί, η αρχή του νήματος ξεκινάει από το ενιαίο κύπελλο Rookies Cup με τα RC 390 παραγωγής, όπου τα νέα ταλαντούχα παιδιά βρίσκουν τον οικονομικότερο τρόπο για να εμπλακούν στους διεθνείς αγώνες. Η Moto3 είναι το επόμενο λογικό σκαλί, όπου οι νέοι αναβάτες έχουν να αντιμετωπίσουν την σκληρή πραγματικότητα και την πίεση ενός παγκόσμιου πρωταθλήματος, ενώ η Moto2 θα είναι η τελευταία δοκιμασία και θα αποτελεί ουσιαστικά προετοιμασία για τους αναβάτες που θα ανέβουν στην εργοστασιακή ομάδα των MotoGP. Με άλλα λόγια, η KTM προσπαθεί να μαζέψει όσους περισσότερους νεαρούς αναβάτες μπορεί στην αγκαλιά της, όμως ταυτόχρονα δημιουργεί και μια σειρά από διαδοχικές δοκιμασίες, που σαν φίλτρα θα επιτρέπουν μόνο στους ικανότερους και ανθεκτικότερους να περάσουν.   

MotoGP, Catalunya Practice: Ταχύτερος ο Acosta, με δεύτερο τον Alex Marquez

Εκτός δεκάδας Bagnaia, Ogura και Martin που είχε και πτώση
acosta
Από τον

Παύλο Καρατζά

15/5/2026

Ο Pedro Acosta κατέκτησε την πρώτη θέση στις δοκιμές στην Καταλονία, με τον Ισπανό να ηγείται μιας πρώτης τριάδας στην οποία συμμετείχαν μάλιστα δύο KTM, αφού ο Brad Binder τερμάτισε τρίτος, με τον Alex Marquez να βρίσκεται ανάμεσα στις δύο εργοστασιακές KTM.

Οι Raul Fernandez, Johann Zarco και Fabio Di Giannantonio συμπλήρωσαν την πρώτη πρώτη εξάδα, ενώ ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος Marco Bezzecchi τερμάτισε έβδομος. Την πρώτη δεκάδα που θα πάρουν τον δρόμο για την Q2 συμπλήρωσαν οι Joan Mir, Jack Miller και Fabio Quartararo.

Από την Q1 πρέπει να περάσουν οι Pecco Bagnaia, Ai Ogura και Jorge Martin που έμειναν εκτός δεκάδας, με τον τελευταίο να σημειώνει και πτώση, ευτυχώς χωρίς τραυματισμό. O Jorge Martin είχε άλλη μια πτώση στο FP1 το πρωί, ένα lowside που φαινομενικά δεν ήταν ιδιαίτερα βίαιο ή επικίνδυνο, ωστόσο το σύρσιμό του τον έστειλε με φόρα στον αεροφράκτη, σηκώθηκε ζαλισμένος και έσπευσε αμέσως στο ιατρικό κέντρο της πίστας. Ευτυχώς ο Ισπανός δεν αποκόμισε κάποιον τραυματισμό, ωστόσο πιθανότατα η απόδοσή του στο Practice επηρεάστηκε από το συμβάν του FP1 κι έτσι δεν κατάφερε να μπει στην πρώτη δεκάδα.

MotoGP, Catalunya: Το πρόγραμμα των μεταδόσεων

Ακολουθούν ο ταχύτερος γύρος ανά αναβάτη:

Θέση

Αναβάτης

Ομάδα

Χρόνος

1

Pedro Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

1:38.710

2

Alex Marquez

Gresini Racing

1:38.728

3

Brad Binder

Red Bull KTM Factory Racing

1:38.780

4

Raul Fernandez

Trackhouse Racing

1:38.788

5

Johann Zarco

Castrol Honda LCR

1:38.789

6

Fabio Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46

1:38.819

7

Marco Bezzecchi

Aprilia Racing

1:38.831

8

Joan Mir

Honda HRC Castrol

1:38.846

9

Jack Miller

Prima Alpine Pramac Yamaha

1:38.911

10

Fabio Quartararo

Monster Energy Yamaha

1:38.979

11

Enea Bastianini

Red Bull KTM Tech3

1:39.059

12

Francesco Bagnaia

Ducati Lenovo Team

1:39.060

13

Ai Ogura

Trackhouse Racing

1:39.115

14

Diogo Moreira

Pro Honda LCR

1:39.174

15

Franco Morbidelli

Pertamina Enduro VR46

1:39.295

16

Fermin Aldeguer

Gresini Racing

1:39.322

17

Jorge Martin

Aprilia Racing

1:39.389

18

Luca Marini

Honda HRC Castrol

1:39.390

19

Toprak Razgatlioglu

Prima Alpine Pramac Yamaha

1:39.531

20

Maverick Vinales

Red Bull KTM Tech3

1:39.711

21

Alex Rins

Monster Energy Yamaha

1:39.752

22

Augusto Fernandez

Yamaha Test Team

1:39.935