KTM με τετρακύλινδρο κινητήρα Honda!

Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

2/2/2016

Ακούγεται παράξενο για την Αυστριακή ΚΤΜ να φτιάξει μια μοτοσυκλέτα χρησιμοποιώντας κινητήρα Honda, όμως όλα έχουν την εξήγησή τους. Η νέα supersport της KTM δεν είναι μοτοσυκλέτα παραγωγής αλλά ένα πρωτότυπο που θα συμμετάσχει στην κατηγορία της Moto2 των GP. Σε αυτή την κατηγορία είναι υποχρεωτικό για όλους να χρησιμοποιούν ενιαίους κινητήρες που μέχρι και το 2018 έχει συμφωνηθεί να είναι μια αναβαθμισμένη έκδοση του τετρακύλινδρο της Honda CBR 600 RR. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που τελικά η Aprilia αποφάσισε να μην συμμετάσχει τελικά σε αυτή την κατηγορία, αφού μόνο το πλαίσιο επιτρέπεται να είναι από άλλον κατασκευαστή. Η KTM όμως είδε από διαφορετική οπτική γωνία αυτή την κατηγορία και η συμμετοχή της σε αυτή εντάσσεται σε ένα μεγαλύτερο και μακροχρόνιο πλάνο. Έχοντας ήδη έντονη παρουσία στην Moto3 και έχοντας δηλώσει την επιστροφή της στην μεγάλη κατηγορία των MotoGP με την νέα V4 μοτοσυκλέτα που δοκιμάζει, η KTM θέλει να συμπληρώσει τον κρίκο που λείπει στην αλυσίδα συμμετέχοντας και στην Moto2. Μάλιστα όπως δηλώνουν οι ίδιοι οι Αυστριακοί, η αρχή του νήματος ξεκινάει από το ενιαίο κύπελλο Rookies Cup με τα RC 390 παραγωγής, όπου τα νέα ταλαντούχα παιδιά βρίσκουν τον οικονομικότερο τρόπο για να εμπλακούν στους διεθνείς αγώνες. Η Moto3 είναι το επόμενο λογικό σκαλί, όπου οι νέοι αναβάτες έχουν να αντιμετωπίσουν την σκληρή πραγματικότητα και την πίεση ενός παγκόσμιου πρωταθλήματος, ενώ η Moto2 θα είναι η τελευταία δοκιμασία και θα αποτελεί ουσιαστικά προετοιμασία για τους αναβάτες που θα ανέβουν στην εργοστασιακή ομάδα των MotoGP. Με άλλα λόγια, η KTM προσπαθεί να μαζέψει όσους περισσότερους νεαρούς αναβάτες μπορεί στην αγκαλιά της, όμως ταυτόχρονα δημιουργεί και μια σειρά από διαδοχικές δοκιμασίες, που σαν φίλτρα θα επιτρέπουν μόνο στους ικανότερους και ανθεκτικότερους να περάσουν.   

Ο Eric de Seynes νέος ιδιοκτήτης της Moto2 ομάδας της Fantic Racing!

Το καινούργιο εγχείρημα του δραστήριου πρώην CEO της Yamaha Motor Europe
Eric de Seynes, νέος ιδιοκτήτης της Fantic Moto2 Racing Team
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

12/1/2026

Ο Eric De Seynes έχει γράψει ιστορία ως ο πρώτος μη Ιάπωνας CEO της Yamaha Motor Europe, ενώ από το 2024 είναι Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Iwata στην Ευρώπη, και μέλος του διοικητικού συμβουλίου στην εταιρεία Decathlon. Τώρα, ο δραστήριος και παθιασμένος με τη μοτοσυκλέτα Γάλλος γίνεται ο νέος ιδιοκτήτης της Moto2 αγωνιστικής ομάδας της Fantic Racing.

Στη θητεία του ως CEO της Yamaha Europe, ο De Seynes είχε ενεργή ενασχόληση με τις αγωνιστικές δραστηριότητες της εταιρείας, που μεταξύ άλλων περιελάμβαναν και τα μεγάλα Πρωταθλήματα WorldSBK και MotoGP.

Αφού τώρα η Fantic Racing εξασφάλισε τον τίτλο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ομάδων το 2025, η Fantic Racing Moto2 ανακοίνωσε στις 11/1 μια μεγάλη αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της, με τον Erid de Seynes να αναλαμβάνει το τιμόνι της για το 2026, με αναβάτες τους Barry Baltus και Tony Arbolino.

Μαζί με τον Mariano Roman, στη θέση του επικεφαλής αγώνων της Fantic, ο Stefano Bedon και ο Roberto Locatelli θα συνεχίσουν να ηγούνται της ομάδας ως Project Manager και Team Manager, αντίστοιχα. Με ένα καλά εδραιωμένο τεχνικό προσωπικό που θα παραμείνει για το 2026 και με αναβάτες τους Barry Baltus, τρίτος στη συνολική κατάταξη αναβατών του 2025, μαζί με τον νέο αναβάτη Tony Arbolino, ο οποίος έχει 29 βάθρα στην καριέρα του, συμπεριλαμβανομένων εννέα νικών, η Fantic Racing ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει μια άλλη σεζόν ως κορυφαία διεκδικήτρια του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Moto2.

Eric de Seynes, ιδιοκτήτης της ομάδας: “Πρώτα απ' όλα, αυτή είναι μια ανθρώπινη ιστορία, που καθοδηγείται από το πάθος. Καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας μου, η μοτοσυκλέτα και ειδικά ο κόσμος των αγώνων μου έχουν δώσει πολλά. Το όραμά μου είναι να προστατεύσω αυτό το όνειρο των αγώνων, ώστε να συνεχίσει να εμπνέει την επόμενη γενιά. Από αυτή την άποψη, για μένα, η Moto2 είναι μια μαγική κατηγορία. Ενώ το MotoGP είναι ένας πολύ μοναδικός κόσμος, το Moto2 αντιπροσωπεύει την κορυφή αυτού που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε πυραμίδα των ‘normal’ αγώνων. Κοιτάζοντας τη μεγαλύτερη εικόνα, θέλω να υποστηρίξω το ταλέντο και την επόμενη γενιά που θα χτίσει το μέλλον του αθλήματος. Για να ενισχύσω την αξιοπιστία αυτής της δέσμευσης, το Moto2 είναι το σημείο αναφοράς. Με αυτό το πνεύμα επέλεξα να επενδύσω στην ομάδα, με πλήρη σεβασμό σε όλα όσα έχουν χτιστεί και επιτευχθεί μέχρι τώρα. Ο τίτλος του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ομάδων που κατακτήθηκε την περασμένη σεζόν είναι μια επιπλέον απόδειξη του πόσο σταθερό είναι το συγκεκριμένο project. Ως ιδιοκτήτης της ομάδας, ο στόχος μου είναι να ενισχύσω αυτό το έργο: προσφέρω την πλήρη υποστήριξή μου σε μια νικήτρια ομάδα, στις αξίες του αθλήματος και στο πάθος που μοιραζόμαστε, καθώς και στους δύο αναβάτες που έχουν δεσμευτεί για το επόμενο έτος. Βρισκόμαστε μόλις στην αρχή αυτού του νέου ταξιδιού, με μακροπρόθεσμη προοπτική. Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε σκληρά και να αποδώσουμε. Πέρα από το να είμαστε μια νικήτρια ομάδα, θέλω επίσης να γίνουμε σημείο αναφοράς για τους οπαδούς που αγαπούν τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, προσφέροντας στις νέες γενιές την ευκαιρία να ζήσουν το όνειρο των αγώνων.”

Ετικέτες