KTM με τετρακύλινδρο κινητήρα Honda!

Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

2/2/2016

Ακούγεται παράξενο για την Αυστριακή ΚΤΜ να φτιάξει μια μοτοσυκλέτα χρησιμοποιώντας κινητήρα Honda, όμως όλα έχουν την εξήγησή τους. Η νέα supersport της KTM δεν είναι μοτοσυκλέτα παραγωγής αλλά ένα πρωτότυπο που θα συμμετάσχει στην κατηγορία της Moto2 των GP. Σε αυτή την κατηγορία είναι υποχρεωτικό για όλους να χρησιμοποιούν ενιαίους κινητήρες που μέχρι και το 2018 έχει συμφωνηθεί να είναι μια αναβαθμισμένη έκδοση του τετρακύλινδρο της Honda CBR 600 RR. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που τελικά η Aprilia αποφάσισε να μην συμμετάσχει τελικά σε αυτή την κατηγορία, αφού μόνο το πλαίσιο επιτρέπεται να είναι από άλλον κατασκευαστή. Η KTM όμως είδε από διαφορετική οπτική γωνία αυτή την κατηγορία και η συμμετοχή της σε αυτή εντάσσεται σε ένα μεγαλύτερο και μακροχρόνιο πλάνο. Έχοντας ήδη έντονη παρουσία στην Moto3 και έχοντας δηλώσει την επιστροφή της στην μεγάλη κατηγορία των MotoGP με την νέα V4 μοτοσυκλέτα που δοκιμάζει, η KTM θέλει να συμπληρώσει τον κρίκο που λείπει στην αλυσίδα συμμετέχοντας και στην Moto2. Μάλιστα όπως δηλώνουν οι ίδιοι οι Αυστριακοί, η αρχή του νήματος ξεκινάει από το ενιαίο κύπελλο Rookies Cup με τα RC 390 παραγωγής, όπου τα νέα ταλαντούχα παιδιά βρίσκουν τον οικονομικότερο τρόπο για να εμπλακούν στους διεθνείς αγώνες. Η Moto3 είναι το επόμενο λογικό σκαλί, όπου οι νέοι αναβάτες έχουν να αντιμετωπίσουν την σκληρή πραγματικότητα και την πίεση ενός παγκόσμιου πρωταθλήματος, ενώ η Moto2 θα είναι η τελευταία δοκιμασία και θα αποτελεί ουσιαστικά προετοιμασία για τους αναβάτες που θα ανέβουν στην εργοστασιακή ομάδα των MotoGP. Με άλλα λόγια, η KTM προσπαθεί να μαζέψει όσους περισσότερους νεαρούς αναβάτες μπορεί στην αγκαλιά της, όμως ταυτόχρονα δημιουργεί και μια σειρά από διαδοχικές δοκιμασίες, που σαν φίλτρα θα επιτρέπουν μόνο στους ικανότερους και ανθεκτικότερους να περάσουν.   

WorldSBK: Οι επικρατέστεροι στην μάχη για τη θέση του Bulega στη Ducati

Βασικοί υποψήφιοι ο Franco Morbidelli και ο Manuel Gonzalez
morbidelli
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

30/7/2026

Με τον Nicolo Bulega να βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη μεταγραφή του στη VR46 Ducati για το MotoGP του 2027, η Aruba.it Racing Ducati έχει ήδη στρέψει την προσοχή της στον διάδοχό του. Τα ονόματα που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας είναι εκείνα των Franco Morbidelli και Manuel Gonzalez.

Ο Nicolo Bulega πραγματοποιεί μια εντυπωσιακή σεζόν στο WorldSBK, έχοντας κερδίσει σχεδόν όλους τους αγώνες μέχρι στιγμής και βρισκόμενος πολύ κοντά στην κατάκτηση του πρώτου του παγκόσμιου τίτλου. Παράλληλα, έχει συμμετάσχει στις δοκιμές της νέας Ducati MotoGP των 850 κ.εκ., ενώ όλα δείχνουν ότι το 2027 θα μετακινηθεί στα MotoGP με την ομάδα VR46 του Valentino Rossi.

Με τον Iker Lecuona να έχει ήδη ανανεώσει το συμβόλαιό του με την εργοστασιακή Ducati στο WorldSBK, απομένει μία μόνο διαθέσιμη θέση για το 2027.

Ο παλιός είναι αλλιώς - Το φαβορί της Ducati

Σύμφωνα με το πληροφορίες, ο Franco Morbidelli εμφανίζεται αυτή τη στιγμή ως το φαβορί για το κόκκινο γκαραζ.

Η πορεία του Ιταλού στα MotoGP φαίνεται να ολοκληρώνεται στο τέλος του 2026. Μετά τη σπουδαία σεζόν του 2020, όταν κατέκτησε τρεις νίκες και ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα στη δεύτερη θέση με την Petronas Yamaha SRT, η καριέρα του δεν ακολούθησε ανάλογη πορεία.

Morbidelli

Η μετακίνησή του στην εργοστασιακή Yamaha δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, ενώ η πρώτη του χρονιά με Ducati στην Pramac επηρεάστηκε από σοβαρό τραυματισμό πριν από την έναρξη της σεζόν. Από το 2025 αγωνίζεται με τη VR46, χωρίς όμως να έχει καταφέρει να επανέλθει στα επίπεδα απόδοσης του παρελθόντος.

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο επικεφαλής της Aruba Ducati, Serafino Foti, βλέπει θετικά την επιλογή του Morbidelli. Επιπλέον, η ιταλική του υπηκοότητα θεωρείται πλεονέκτημα για μια εργοστασιακή ιταλική ομάδα.

Ένα ακόμη στοιχείο υπέρ του είναι ότι χρησιμοποιεί συστηματικά μια Ducati Panigale V4 στις προπονήσεις της VR46 Academy, ενώ η μετάβαση του WorldSBK στα ελαστικά Michelin από το 2027 θα μπορούσε να διευκολύνει σημαντικά την προσαρμογή του, καθώς διαθέτει πολυετή εμπειρία με τα συγκεκριμένα ελαστικά από τα MotoGP.

Μα και ο νέος είναι ωραίος - Η εναλλακτική λύση

Ο δεύτερος βασικός υποψήφιος είναι ο Manuel Gonzalez, ο οποίος προηγείται στο πρωτάθλημα Moto2 με σημαντική διαφορά.

Παρά την εξαιρετική του πορεία, οι πιθανότητες να βρεθεί στα MotoGP το 2027 φαίνεται να μειώνονται, καθώς οι διαθέσιμες θέσεις είναι ελάχιστες. Έτσι, μια εργοστασιακή θέση στο WorldSBK θα αποτελούσε ιδιαίτερα ελκυστική επιλογή.

Manuel Gonzalez

Ο Ισπανός γνωρίζει ήδη το περιβάλλον των μοτοσυκλετών παραγωγής, αφού πριν μεταβεί στα Grand Prix είχε στεφθεί Παγκόσμιος Πρωταθλητής Supersport 300 το 2019, ενώ το 2021 ολοκλήρωσε τρίτος το παγκόσμιο Supersport.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τον Morbidelli, δεν διαθέτει εμπειρία με τα ελαστικά Michelin ούτε με τις σύγχρονες μοτοσυκλέτες του WorldSBK, κάτι που θα μπορούσε να δυσκολέψει την προσαρμογή του.

Η τελική απόφαση εκκρεμεί

Η Ducati δεν έχει ακόμη λάβει την οριστική της απόφαση, όμως όλα δείχνουν ότι η επιλογή θα γίνει μεταξύ των Franco Morbidelli και Manuel Gonzalez, χωρίς πάντως να αποκλείονται εκπλήξεις με τόσους έμπειρους και γνωστούς αναβάτες να περισσεύουν από το MotoGP.

Αν τελικά ο Bulega μετακινηθεί στη VR46 για το MotoGP του 2027, η εργοστασιακή ομάδα του WorldSBK θα κληθεί να αποφασίσει αν θα επενδύσει στην εμπειρία ενός αναβάτη με πολυετή παρουσία στα MotoGP ή σε έναν από τους πιο ελπιδοφόρους νέους αναβάτες της Moto2.