Λάβρος ο Puig, έξω φρενών ο Pedrosa!

Οι εμπρηστικές δηλώσεις του team manager της Repsol Honda
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

18/12/2018

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, ο Alberto Puig, ο Καταλανός team manager της Respol Honda Team, έδωσε μια μακροσκελή συνέντευξη στο ισπανικό μέσο "lavanguardia.com", όπου όχι απλώς μίλησε για όλους και για όλα αλλά ήταν και ιδιαίτερα καυστικός, ιδιαίτερα απέναντι στον αναβάτη που συνεργαζόντουσαν για πάρα πολλά χρόνια, τον Dani Pedrosa. Μάλιστα, ο Puig ήταν στενά συνδεδεμένος με την καριέρα του βραχύσωμου Ισπανού από την παιδική του κιόλας ηλικία, όπου τον ανέλαβε από την εποχή του Movistar Cup και τον καθοδήγησε μέχρι τους παγκόσμιους τίτλους στα 125 και 250 GP. Στα MotoGP, το δίδυμο Puig-Pedrosa δεν κατάφερε να φτάσει κάπου ψηλότερα από την κατάκτηση της δεύτερης θέσης στο πρωτάθλημα το 2007, το 2010 και το 2012. Το 2013 οι δρόμοι τους χώρισαν, με την αποχώρηση του Puig, για να ξανασμίξουν υπό διαφορετικό καθεστώς, αφού ο Puig επέστρεψε ως team manager στην ομάδα της Respol Honda. Ο ίδιος μάλιστα έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να αποσπάσει την υπογραφή του Lorenzo για τα επόμενα δύο χρόνια, μιας και ο Pedrosa είχε αποφασίσει να φύγει από την ομάδα. Δημοσίως οι σχέσεις μεταξύ Honda και Pedrosa δείχνουν εξαιρετικές, όπως φάνηκε και στην Honda Thanks Day όπου του απονεμήθηκαν δύο από τις αγωνιστικές του μοτοσυκλέτες ως φόρος τιμής για την προσφορά του, αλλά στο παρασκήνιο τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Στην Honda προφανώς δεν άρεσε η απόφαση του Ισπανού να γίνει test rider της ΚΤΜ κι όχι δικός τους…
Ο Puig, λοιπόν, σ' αυτή τη συνέντευξη, ρωτήθηκε τι ήταν αυτό που έλειπε από τον Dani φέτος. Η απάντησή του ήταν πως την φετινή σεζόν βρήκε έναν διαφορετικό Pedrosa από αυτόν που θυμόταν, ενώ είπε ότι δεν γνωρίζει τι του είχε συμβεί από το 2013 που χώρισαν οι δρόμοι τους. Δεν στάθηκε όμως σε αυτά τα σχόλια, αλλά έγινε ακόμη πιο καυστικός, λέγοντας ότι "για να γίνει κάποιος πρωταθλητής στα MotoGP, θα πρέπει να κάνει κάποια πράγματα που ο Dani δεν έκανε. Στην ζωή κανείς δεν σου χαρίζει τίποτα. Υπάρχουν άλλοι που ήθελαν να νικήσουν περισσότερο απ' αυτόν".


Μια τέτοια δήλωση, δεν υπήχε περίπτωση να μην ξεσηκώσει αντιδράσεις και συζητήσεις, με τον Pedrosa να απαντά μέσα από το επίσημο προφίλ του στο Facebook, με ένα post στο οποίο ανέφερε ότι αμφισβητεί την απογοήτευση του Puig, αφού ο Pedrosa έδινε πάντοτε τον καλύτερο εαυτό του. Λέει επίσης ότι το βρίσκει παράξενο που ο πρώην μέντοράς του άλλαξε την άποψή του για τον ίδια μέσα σε ένα βράδυ και ελπίζει ότι κάποτε θα το ξεπεράσει. Στο ίδιο post συνεχίζει λέγοντας ότι θα το εκτιμούσε αν του τα έλεγε αυτά πρόσωπο με πρόσωπο όσο ήταν στην ίδια ομάδα κι όχι τώρα που έχει φύγει από αυτήν, καθώς υπήρχαν πολλές ευκαιρίες για να μιλήσουν μέσα στη χρονιά που πέρασε, ενώ κλείνει με την φράση ότι οι αρρωστημένες κατηγορίες δεν τον αγγίζουν κι ότι για όλα υπάρχει η κατάλληλη στιγμή. Σίγουρα, αν μη τι άλλο, πρόκειται για μια υπόθεση που θα έχει αρκετές συνέχειες και όχι μόνο, καθώς ο Puig στην συνέντευξή του δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε άλλους αναβάτες, όπως ο Valentino Rossi. Όλοι θυμούνται το σκηνικό από τον αγώνα της Αργεντινής, όπου ο Marquez έριξε τον Ιταλό και μετά τον αγώνα πήγε μαζί με τον Puig στο box της Yamaha να ζητήσουν συγνώμη μπροστά στις κάμερες, μόνο και μόνο για να εισπράξουν την "πόρτα" από την ομάδα του Rossi. Όταν ρωτήθηκε για το συγκεκριμένο περιστατικό, ο Ισπανός manager είπε ότι εκτιμά τον Rossi, λόγω του ότι στην ηλικία που βρίσκεται συνεχίζει με το ίδιο πάθος κι επιθυμία για τίτλους, διαθέτει απίστευτο ταλέντο και ταχύτητα, ενώ δεν συμβιβάζεται με το γεγονός ότι δεν μπορεί να κερδίσει. Συμπλήρωσε όμως ότι δυσκολεύεται να δεχθεί ότι η εποχή του έχει παρέλθει. "Πολλές φορές", είπε, "είδα τον Marquez να κάνει άσχημες επιθέσεις στον Rossi. Ήταν όλα αγωνιστικά συμβάντα, όπως ονομάζονται. Σέβομαι τον Rossi, αλλά όλα στην ζωή έχουν την ώρα τους και είτε του αρέσει είτε όχι, αυτή τη στιγμή ο Marc είναι ο νούμερο ένα. Δεν τον νοιάζει τον Marquez η γνώμη που προσπαθεί να δημιουργήσει το περιβάλλον του Vale. Αντιθέτως, νιώθουμε την αδυναμία του μέσα από τις πράξεις του."
Σε ό,τι αφορά την συνύπαρξη του Lorenzo και του Marquez στην ίδια ομάδα, ο Puig είπε ότι "δεν θα υποκριθώ ότι οι δυο τους είναι ξαδέρφια". Θεωρεί ότι είναι δύο αναβάτες υψηλού επιπέδου, δύο πρωταθλητές, που θα συνυπάρχουν μέσα στο γκαράζ, αφού στις πίστες συνυπάρχουν ήδη.

Για το παρασκήνιο της μεταγραφής είπε ότι ήταν μια κίνηση προσέγγισης που έγινε κι από τις δύο πλευρές ταυτόχρονα, ενώ η άποψή του για τον Lorenzo έχει αλλάξει δραστικά τα τελευταία χρόνια, από την εποχή που τον είχε ως αντίπαλο ο Pedrosa στα 250GP. Πλέον τον θεωρεί πιο ώριμο και πιο συνειδητοποιημένο και τον συμπαθεί περισσότερο απ' ό,τι εκείνη την περίοδο. Όπως είπε, είναι πιο ευθύς ως χαρακτήρας και ειλικρινής κι αυτό είναι κάτι που του αρέσει.  Θεωρεί επίσης ότι ο αν ο Lorenzo εξοικειωθεί με την μοτοσυκλέτα της Honda θα πάει γρήγορα κι όταν ο Lorenzo πάει γρήγορα, στην πραγματικότητα πάει ΠΟΛΥ γρήγορα. Αυτό θεωρεί ότι θα κάνει καλό στον Marquez που για πρώτη φορά θα έχει σοβαρό ανταγωνιστή στην ομάδα (άλλη μια σπόντα για τον Pedrosa). Τέλος, είπε ότι στην ομάδα δεν θα προσπαθήσει να "σταματήσει τους δύο ταύρους", αλλά να τους κάνει να τρέξουν ακόμη περισσότερο, ενώ ποτέ η Honda δεν είχε πρωταγωνιστικούς και δευτερεύοντες ρόλους για τους αναβάτες της και δεν πρόκειται να το κάνει τώρα.
Μέσα στα πολλά ενδιαφέροντα που περιείχε η συνέντευξη του Puig, το σίγουρο είναι ότι θα υπάρξει αντίλογος και μάλιστα έντονος (όπως επιβεβαιώνει και η αντίδραση του Pedrosa), όχι μόνο από τον Ισπανό της ΚΤΜ –πλέον- αλλά και από τα άλλα μέτωπα που άνοιξε ο team manager της Repsol Honda, ενώ μένει να αποδειχθεί και στην πράξη η αισιοδοξία του για το καλό κλίμα που θα επικρατήσει στο γκαράζ της ομάδας την επερχόμενη σεζόν.

 

Aspar Circuit - Η πίστα του Jorge Martinez “Aspar” άνοιξε τις πύλες της

Ανακοινώθηκαν οι μέρες και ώρες λειτουργίας
motomagAspar Circuit – Η πίστα του Jorge Martinez “Aspar” άνοιξε τις πύλες της
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

17/5/2024

Μετά από σχεδόν ένα χρόνο αναμονής, οι εργασίες αναβάθμισης στην ιδιωτική πίστα Aspar ολοκληρώθηκαν, με το “Aspar Universe”, όπως αποκαλείται το τεράστιο σύμπλεγμα, να ανοίγει τις πύλες του στο κοινό από Πέμπτη μέχρι και Κυριακή, έχοντας ως στόχο να γίνει μήτρα νέων πρωταθλητών αλλά και ένας χώρος που θα μπορούν όλοι να διασκεδάσουν με ασφάλεια.

Σας έχουμε ήδη ενημερώσει για το μεγαλεπήβολο όραμα του θρυλικού τέως αναβάτη των GP και νυν ιδιοκτήτη ομάδας σε Moto2 και Moto3, Jorge Martinez “Aspar”. Με έδρα την Guadassuar της Valencia, το τεράστιο σύμπλεγμα της πίστας Aspar απλώνεται σε συνολική έκταση 370.000 τ.μ. και διαχωρίζεται σε τέσσερα τμήματα. Η κύρια ασφάλτινη πίστα έχει συνολικό μήκος 2,2 χιλιομέτρων, ενώ η χωμάτινη φτάνει τα 1,1 χιλιόμετρα. Όπως είναι φυσικό τα καρτ δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν, έχοντας μία δική τους πίστα 850 μέτρων.

Στον αχανή χώρο βρίσκουμε επίσης την ακαδημία Aspar KSB Sport, η οποία μαζί με τις δύο εκπαιδευτικές της πίστες καταλαμβάνει συνολικά 18.000 τ.μ. Ακόμη, υπάρχει το Μουσείο Aspar, τα paddock που απλώνονται σε έναν χώρο 10.000 τ.μ., χώρος στάθμευσης, αίθουσα ενημέρωσης, εστιατόριο, χώρος εκδηλώσεων και αναρρωτήριο. Μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο μηχανοκίνητο θεματικό πάρκο.

Aspar Circuit – Η πίστα του Jorge Martinez “Aspar” άνοιξε τις πύλες της

Οι εγκαταστάσεις αυτές δίνουν τη δυνατότητα στην Aspar Circuit να εξελιχθεί σε ένα μοναδικό περιβάλλον, ικανό να φιλοξενήσει πλήθος δραστηριοτήτων. Η αρχή έγινε στις 15 Μαΐου 2024, ημερομηνία-σταθμός, όπου η πίστα ανακοίνωσε ότι ανοίγει τις πύλες της στο κοινό. Όσοι το επιθυμούν θα έχουν τη δυνατότητα να ενοικιάσουν καρτ (παιδικά, ενηλίκων και διθέσια), με τα οποία θα μπορούν να τρέχουν στην πίστα και να αγωνίζονται. Εννοείται ότι υπάρχει πρόβλεψη και για όσους έχουν δικό τους καρτ, οι οποίοι θα μπορούν βάσει προγραμματισμού να οδηγήσουν στην πίστα. Για τους μοτοσυκλετιστές τώρα, η Aspar Circuit δίνει την δυνατότητα σε όσους θέλουν να τρέξουν με την δική τους μοτοσυκλέτα στην μεγάλη πίστα.

Οι διαδρομές μπορούν να δεχτούν αλλαγές, με στόχο προπονήσεις και ιδιωτικές δοκιμές, ένα χαρακτηριστικό που θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα ομάδες και αναβάτες, καθώς με αυτόν τον τρόπο έχουν την δυνατότητα να δοκιμάσουν τα όριά τους σε διαφορετικές περιπτώσεις, που απεικονίζουν διαφορετικές πίστες. Η αχανής έκταση παρέχει ακόμη υπηρεσίες για την διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων, παρουσιάσεων, συνέδριων και ό,τι άλλο επιθυμεί κάποια εταιρεία.

Η πίστα θα είναι ανοιχτή τέσσερις ημέρες της  εβδομάδας, από Πέμπτη μέχρι και Κυριακή. Για την κύρια ασφάλτινη πίστα των 2,2 χιλιομέτρων, οι ώρες λειτουργίας έχουν οριστεί από τις 9:00 π.μ. μέχρι και τις 6:00 μ.μ. (τοπική ώρα), ενώ για αυτή των καρτ το ωράριο διευρύνεται από τις 9:00 το πρωί μέχρι και τις 8:00 το απόγευμα. Το εστιατόριο, το οποίο αποτελεί τμήμα του συμπλέγματος Aspar θα ανοίγει τις πύλες του την ίδια ώρα με τις πίστες και θα παραμένει ανοιχτό μέχρι και τις 7:00 μ.μ.

Aspar Circuit – Η πίστα του Jorge Martinez “Aspar” άνοιξε τις πύλες της

Δεν σταματάμε όμως εδώ, καθώς η πίστα του Jorge Martinez θέλει να αποτελέσει ταυτόχρονα και φυτώριο νέων αναβατών, περικλείοντας στους κόλπους της, τη σχολή Aspar KSB Sport, με τα γραφεία της να βρίσκονται εντός του χώρου. Στόχος της ακαδημίας είναι η εύρεση, ανάπτυξη και εξέλιξη νέων ταλέντων, τόσο για μέσα στις πίστες, όσο και έξω από αυτές, στα box. Επιπροσθέτως, θα περιλαμβάνονται προγράμματα εκπαίδευσης οδήγησης μοτοσυκλέτας για όλα τα επίπεδα και ηλικίες. Από την άλλη, οι μηχανολόγοι του Τεχνικού τμήματος της Aspar KSB θα μπορούν να εφαρμόσουν πρακτικά τις γνώσεις τους, εντός επαγγελματικού περιβάλλοντος.

Τέλος, η τεράστια έκταση της πίστας προβλέπεται να αποτελέσει ταυτόχρονα και τα κεντρικά της αγωνιστικής ομάδας Aspar, από το Ισπανικό Πρωτάθλημα μέχρι και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP. Έτσι, γίνεται πιο εύκολο για τις εταιρείες και τους χορηγούς να έρθουν σε επαφή με την ισπανική ομάδα.

Η συγκεκριμένη πίστα αποτελεί το απαύγασμα μίας γενικότερης φιλοσοφίας γύρω από τον μηχανοκίνητο αθλητισμό που διατρέχει ολόκληρη την Ισπανία. Για να φτάσει όμως εκεί, δημιουργώντας τεράστιας έκταση συμπλέγματα, που μεταξύ άλλων αποτελούν και φυτώρια νέων πρωταθλητών, πέρασε από πολλά στάδια. Όπως έχουμε ξαναπεί, για να μπορέσουμε κάποια στιγμή κι εμείς να φτάσουμε σε ένα υψηλό επίπεδο θα πρέπει να ξεκινήσουμε από πιο χαμηλά, φτιάχνοντας πίστες για τον κόσμο και τα εθνικά πρωταθλήματα. Αντί λοιπόν να συζητάμε για πίστες MotoGP και F1 που απαιτούν τεράστια οικονομικά ποσά για να στηθούν και να καλύψουν τις προδιαγραφές, θα ήταν καλό να ξεκινήσουμε την κουβέντα από πιο γερές βάσεις, φτιάχνοντας πίστες που θα έχουν έσοδα από τους αναβάτες, αλλά και από εταιρείες. Η Ελλάδα έχει πολλούς χώρους, όπου μπορούμε να φτιάξουμε πίστες και χάρη στο ορεινό της ανάγλυφο να είναι και αρκούντως τεχνικές. Πρέπει όμως να ξεκινήσουμε από χαμηλά, χτίζοντας το επίπεδο και την φιλοσοφία γύρω από τους αγώνες, για να φτάσουμε κάποια στιγμή να συζητάμε για Παγκόσμια Πρωταθλήματα.

Ετικέτες