Alex Rins και Takaaki Nakagami με διαφορετικές βαφές και χορηγούς
Από τον
Κώστα Γκαζή
7/3/2023
Λίγο πριν το τελευταίο pre-season test του MotoGP, στο Portimao, η LCR Honda παρουσίασε επίσημα τις μοτοσυκλέτες της με αναβάτες τον Ισπανό Alex Rins που προέρχεται από τη Suzuki και τον Ιάπωνα Takaaki Nakagami που παραμένει στην ομάδα.
Οι δυο RC213V της ομάδας έχουν εντελώς διαφορετική βαφή λόγω των διαφορετικών χορηγών, με τη μοτοσυκλέτα του Rins να βάφεται σε κόκκινο-πράσινο-μπλε και λευκό χρώμα, με μεγάλο χορηγό τα λιπαντικά της Castrol και τη μοτοσυκλέτα του Nakagami σε κόκκινο-λευκό με χρυσές λεπτομέρειες και μεγάλο χορηγό τα λιπαντικά της Idemitsu. Ευρωπαϊκός χορηγός για Ευρωπαίο αναβάτη, ιαπωνικός για τον Ιάπωνα.
Αυτή θα είναι η 7η σεζόν του Rins στη μεγάλη κατηγορία του MotoGP, αλλά η πρώτη του για τη Honda. Δίπλα του, ο Nakagami θα αγωνιστεί στην 6η σεζόν του καβάλα σε μια RC213V, υπό την επίβλεψη του Lucio Cecchinello.
Στο τελευταίο τεστ, στη Sepang, ο Alex Rins είχε σημειώσει τον 18ο ταχύτερο χρόνο, με τον Nakagami να είναι ο 21ος ταχύτερος αναβάτης, αποτελέσματα που σίγουρα θέλουν πολλή δουλειά στο Portimao, αλλά και μέσα στη σεζόν.
MotoGP: Έσπασε το σερί-ρεκόρ της Ducati – Εξηγεί τι έγινε με το ελαστικό και έμειναν χωρίς βάθρο από το 2021!
Μία Desmosedici σε κάθε βάθρο για 88 φορές από το 2021 - Τερματίστηκε σήμερα
Από τον
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
2/3/2026
Ο DavideTardozziπερπάτησε την πίστα μόλις τελείωσε ο αγώνας, επιθεωρώντας την 4η στροφή και τα κερμπ, που σύμφωνα με τον ίδιο ευθύνονται για την καταστροφή της ζάντας, την απώλεια πίεσης και κατά επέκταση την απώλεια βαθμών για τον MarcMarquez.
Σύμφωνα με την Ducatiήταν πολλές οι περιπτώσεις αυτό το Σαββατοκύριακο με κατεστραμμένες ζάντες, αναφέροντας χαρακτηριστικά την περίπτωση του JorgeMartinστον Sprintπου κινδύνευσε από ποινή για χαμηλότερες πιέσεις.
Όταν εξετάστηκε η μοτοσυκλέτα, ανακαλύφθηκε πρόβλημα στην ζάντα που δικαιολογούσε την χαμηλότερη πίεση και ο αναβάτης της Apriliaδεν τιμωρήθηκε. Το ευτύχημα για εκείνον ήταν πως έχασε την πίεση σταδιακά και όχι απότομα όπως συνέβη στον MarcMarquez.
Ο DavideTardozziαφότου ανέλυσε τα δεδομένα και περπάτησε την πίστα, δεν απέδωσε το χτύπημα στην ζάντα ως μεταγενέστερο της απώλειας πίεσης αλλά ως την αρχική αιτία.
«Θα μπορούσε να πει κανείς», είπε χαρακτηριστικά το Tardozzi, «πως ήταν και λάθος οδήγησης, αλλά στην πράξη είναι ένας συνδυασμός λάθους και ατυχίας, καθώς πολλοί αναβάτες πάτησαν το κερμπ της 4ης στροφής χωρίς κανείς τους να έχει πρόβλημα».
«Η δική μας ζάντα έσπασε πάνω στο κέρμπ της 4ης στροφής και έπειτα το ελαστικό έχασε άμεσα όλο τον αέρα, δεν ξέρει και ο Marcγια ποιο λόγο πάτησε πλήρως το κερμπ αλλά σε κάθε περίπτωση η ζάντα ανατινάχθηκε. Δεν θυμάμαι να έχω ξανά δει ποτέ κάτι τέτοιο».
Ο Davide Tardozzi περπάτησε την πίστα μόλις τελείωσε ο αγώνας, επιθεωρώντας τα κερμπ της 4ης στροφής
Ο PieroTaramasso, αγωνιστικός διευθυντής της Michelinεξήγησε πως το περιστατικό του MarcMarquezδεν ήταν μεμονωμένο φέτος στην Ταϊλάνδη και απέδωσε τα πολλαπλά προβλήματα των ζαντών στην υψηλή θερμοκρασία και στην φύση των κερμπ.
«Όλο το Σαββατοκύριακο ερχόντουσαν στο boxτης Michelinστραβωμένες και χτυπημένες ζάντες. Είναι πολύ ελαφριές και μαλακές ενώ τα κερμπ εδώ πιο απότομα, οι περισσότεροι έχαναν σταδιακά και ελεγχόμενα την πίεση όπως ο Martin, όμως στην περίπτωση του MarcMarquezτο χτύπημα ήταν μεγαλύτερο και η απώλεια σχεδόν άμεση».
Στο μεταξύ αυτό ήταν απλά ένα από τα προβλήματα της Ducati, μιας και ο Tardozziξεκαθάρισε πως η συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας στον αγώνα ήταν διαφορετική από την εικόνα των δοκιμών και πως το χειρότερο είναι ότι δεν έχουν απάντηση για την αιτία. Ταυτόχρονα, πάντα σύμφωνα με τον ίδιο, η Apriliaέχει καταφέρει να ψαλιδίσει την διαφορά τους και το περιθώριο λάθους ή κακής επίδοσης έχει μικρύνει πάρα πολύ.
Ο πρώτος αγώνας της σεζόν βρίσκει τώρα την Ducatiέχοντας σπάσει το απίστευτο σερί της όπου από τον αγώνα της Αγγλίας το 2021 τουλάχιστον μία Ducatiβρίσκεται στις 3 πρώτες θέσεις, για συνολικά 88 αγώνες!