Marc Marquez - "Έχω συμβόλαιο με την Honda μέχρι και το 2024"

Κατηγορηματικός ο Ισπανός πριν το Βρετανικό GP, θέλοντας να διαλύσει τις φήμες για μεταγραφή του
Marc Marquez
Από το

motomag

4/8/2023

Ο 8 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής Marq Marquez, λίγο πριν ξεκινήσει το αγωνιστικό του τριήμερο στο Silverstone, έκανε μια αναφορά για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει φέτος καθώς και για το κίνητρο που έχει ώστε να συνεχίσει να αγωνίζεται.

Μετά από 14 πτώσεις και ελάχιστα καλά αποτελέσματα στους οκτώ αγώνες της χρονιάς, ο Ισπανός αναβάτης της Honda είπε τα εξής: “Το καλοκαιρινό διάλειμμα βοήθησε ώστε να θεραπεύσω τους τραυματισμούς μου, μόνο ο δεξιός αστράγαλος μου προκαλεί κάποιους πόνους. Είχα επίσης χρόνο να σκεφτώ. Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η προσέγγισή μας δεν ήταν η σωστή στο πρώτο μισό της σεζόν. Επειδή θέλαμε να κερδίσουμε αγώνες και να παλέψουμε για τον τίτλο, δεν είμασταν έτοιμοι γι' αυτό. Πρέπει να δουλέψουμε μαζί -με την Honda- για να είμαστε έτοιμοι στο μέλλον. Θα πρέπει να αντιμετωπίσω το δεύτερο μισό της σεζόν με διαφορετικό τρόπο και να προσπαθήσω να είμαι πιο ρεαλιστής όσον αφορά τις τρέχουσες επιδόσεις μας. Το θέμα είναι να δουλέψουμε μαζί και να βελτιώσουμε το πρότζεκτ. Με τον όρο πρότζεκτ εννοώ τον αναβάτη, τη μοτοσυκλέτα και την ομάδα. Όλοι μαζί πρέπει να βελτιωθούν για να είμαστε καλύτεροι στο μέλλον."

Marc Marquez

Στην RC213V του Marquez δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο Silverstone αν και κατά τη διάρκεια του καλοκαιρινού διαλείμματος η Honda δοκίμασε διάφορα πράγματα. Ο Ισπανός αναφέρθηκε και σε αυτό: "Η Honda εργάζεται σκληρά, έκανε δοκιμές με τον Stefan Bradl στο Misano και τη Jerez. Δοκιμάσαμε μερικά πράγματα, αλλά προς το παρόν αποφασίσαμε ότι θα ξεκινήσω με τη βάση του Assen, γιατί τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο. Έχουμε μια μικρή αναβάθμιση να δοκιμάσουμε στα ηλεκτρονικά για να δούμε αν είναι λίγο καλύτερα. Πέρα από αυτό, υπάρχει ένα νέο αεροδυναμικό πακέτο που δεν έχει ομολογκαριστεί λόγω τεχνικών λόγων. Έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε. Είμαι εδώ για να συνεργαστώ μαζί τους και να προσπαθήσω να κάνω βελτιώσεις για το μέλλον. Την επόμενη χρονιά έχω συμβόλαιο με την Honda, στόχος είναι να βελτιώσουμε περαιτέρω τη μοτοσυκλέτα σε αυτό το δεύτερο μισό της σεζόν, και να δοκιμάσουμε τη νέα μοτοσυκλέτα -του 2024- ειδικά στις δοκιμές στο Misano. Ο ανταγωνισμός στο MotoGP είναι μια συνεχής εξέλιξη. Αν θέλεις να δείξεις καλή απόδοση το 2024, πρέπει να ξεκινήσεις το 2023. Δουλεύουμε μαζί για να βελτιώσουμε το πρότζεκτ. Φυσικά, το 2024 πρέπει να βρούμε το καλύτερο για μένα και τη Honda για να παλέψουμε για τον τίτλο. Αυτός είναι ο μοναδικός στόχος."

Ο Marquez αναφέρθηκε και στο κίνητρο που έχει ώστε να συνεχίσει να αγωνίζεται: "Είπα στο Assen ότι βρίσκομαι στην πιο δύσκολη στιγμή της καριέρας μου. Φυσικά, ο τραυματισμός από φυσικής άποψης ήταν μια πολύ, πολύ δύσκολη κατάσταση, τώρα είναι η ψυχολογικό το πρόβλημα. Στην επαγγελματική μου ζωή βρίσκομαι σε μια δύσκολη στιγμή, ωστόσο στην προσωπική μου ζωή βιώνω μια από τις καλύτερες στιγμές μου. Έχω πολύ καλούς ανθρώπους γύρω μου, μια καλή ατμόσφαιρα στην προπόνηση και στο σπίτι και είμαι ερωτευμένος. Όλα αυτά τα πράγματα βοηθούν, αυτό αντισταθμίζει λίγο το πρόβλημα που υπάρχει -στους αγώνες. Αντλώ κίνητρο από τους ανθρώπους που είναι κοντά μου και φυσικά από την ομάδα μου εντός πίστας."

Marc Marquez
Ετικέτες

MotoGP: Η Yamaha αποσύρεται από τον αγώνα στο Κατάρ! – Αναμένονται κυρώσεις από τη διοργάνωση

Άμεση απάντηση και από τη διοργάνωση
yamaha qatar
Από τον

Παύλο Καρατζά

2/11/2026

Υπήρχαν πληροφορίες πριν τον αγώνα της Μαλαισίας πως η Yamaha δεν θα αγωνιστεί στο Κατάρ κι αυτές οι πληροφορίες επαληθεύτηκαν, αφού οι Ιάπωνες το ανακοίνωσαν και επίσημα, ενώ άμεσα απάντησε και η διοργάνωση προαναγγέλλοντας κυρώσεις!

Η πλήρης δήλωση της Yamaha Motor Co., Ltd. έχει ως εξής:

“Μετά την τελευταία αξιολόγηση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, η Yamaha δεν εντόπισε επαρκείς λόγους για να τροποποιήσει τους υφιστάμενους περιορισμούς ταξιδιών που ισχύουν σε ολόκληρη την εταιρεία.

Ως εκ τούτου, η Yamaha έχει ενημερώσει το Group MotoGP για την απόφασή της να μην συμμετάσχει στο GP του Κατάρ του 2026.

Η απόφαση αυτή αντανακλά την εκτίμηση της Yamaha σχετικά με τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες επί του παρόντος και είναι ανεξάρτητη από τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί από το Group MotoGP και τον διοργανωτή της εκδήλωσης.

Η Yamaha παραμένει πλήρως αφοσιωμένη στο MotoGP και ανυπομονεί να επιστρέψει στους αγώνες στο GP της Πορτογαλίας.”

Στην ανακοίνωση της ιαπωνικής εταιρείας, απάντησε με δήλωση η διοργάνωση του MotoGP που αναφέρει:

“Το MotoGP εκφράζει την απογοήτευσή του για την απόφαση της Yamaha να μην συμμετάσχει στο GP του Κατάρ. Αν και αναγνωρίζουμε ότι η ομάδα υπόκειται σε μια ευρύτερη εταιρική πολιτική που περιορίζει τα ταξίδια στη Μέση Ανατολή, δεν πιστεύουμε ότι η απόφαση αυτή αντανακλά τις εκτενείς διαβεβαιώσεις που δόθηκαν σε όλους τους εμπλεκόμενους στο πρωτάθλημα.

Μετά από διαβουλεύσεις με το Κράτος του Κατάρ, το Διεθνές Αυτοκινητοδρόμιο Lusail, ανεξάρτητους συμβούλους ασφάλειας και τη δική της συνεχιζόμενη διαδικασία αξιολόγησης κινδύνων, το MotoGP δεν έχει λάβει καμία πληροφορία που να δικαιολογεί αλλαγή στα τρέχοντα σχέδια για τη διοργάνωση.

Σήμερα κοινοποιήσαμε αυτή τη θέση, μαζί με τις πιο πρόσφατες διαθέσιμες πληροφορίες, σε όλους τους κατασκευαστές και τις ομάδες και χαιρετίζουμε την επιβεβαίωση από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες ότι θα αγωνιστούν στο Κατάρ, ενώ τους ευχαριστούμε για αυτή τη δέσμευση.

Εκτός από τις συμβατικές επιπτώσεις της απόφασης της Yamaha στις συμφωνίες της με το MotoGP και την IRTA, η μη συμμετοχή της Yamaha έχει επίσης αθλητικές επιπτώσεις, οι οποίες θα αντιμετωπιστούν από τη FIM σύμφωνα με τους κανονισμούς του Πρωταθλήματος.”

Συμπερασματικά, αυτό σημαίνει πως οι Fabio Quartararo, Alex Rins, Jack Miller και Augusto Fernandez δεν θα αγωνιστούν στο Κατάρ, ενώ ο Jack Miller ανέφερε ότι 19 εκ των 22 αναβατών του πρωταθλήματος συμφωνούν ότι το GP του Κατάρ δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί. Η διοργάνωση φαίνεται πως δεν συμμερίζεται την αγωνία των αναβατών και δεν κάνει βήμα πίσω εμμένοντας πως ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί κανονικά, ενώ θα επιβληθούν κυρώσεις στην ιαπωνική εταιρεία που θα απουσιάζει από το Κατάρ, όπως προβλέπουν οι κανονισμοί του πρωταθλήματος.

Η κατάσταση γύρω από το Grand Prix του Κατάρ παραμένει αβέβαιη, κυρίως διότι πέφτει σε μια πολύ κρίσιμη εβδομάδα. Την Τρίτη 3/11 θα διεξαχθούν οι αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές (midterm) και η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει διαμηνύσει πως σχεδιάζει να χτυπήσει εκ νέου το Ιράν μετά από αυτές, άρα οποιαδήποτε μέρα εντός της εβδομάδας μπορεί να έχουμε νέα ανάφλεξη στην περιοχή. Το Grand Prix ξεκινά την Πέμπτη 5/11 και φυσικά οι ομάδες θα έχουν φτάσει εκεί από την προηγούμενη μέρα, Τετάρτη 4/11, γεγονός που σημαίνει πως μια πολεμική ανάφλεξη στην περιοχή του Περσικού Κόλπου θα μπορούσε να τους φέρει σε άμεσο κίνδυνο, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο πως θα είναι πολύ δύσκολη η απομάκρυνση από το Κατάρ. Υπάρχει δηλαδή ο ρεαλιστικός κίνδυνος το προσωπικό του MotoGP να παγιδευτεί στο εμιράτο για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Παρόλα αυτά η MotoGP Sports Entertainment Group (πρώην Dorna) επιμένει πως ο αγώνας θα γίνει κανονικότατα, πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και πως έχει έτοιμα εναλλακτικά πλάνα σε περίπτωση που προκύψει αρνητική εξέλιξη, ωστόσο η ανακοίνωση της Yamaha υπονοεί πως αυτά δεν έχουν επικοινωνηθεί σε εργοστάσια και ομάδες.

Παράλληλα, η πλειοψηφία των αναβατών, που υποτίθεται πως ψήφισαν άτυπα εναντίον του αγώνα σε ψηφοφορία που έκαναν μεταξύ τους στο Phillip Island, δεν εμφανίζονται να εκφράζουν δημόσια την αντίθεσή τους, αλλά κάνουν το προφανές: ακολουθούν τη γραμμή της ομάδας τους.