Marc Marquez - Η εξήγηση πίσω από τη χαοτική εκκίνηση στο GP της Αυστρίας

Παρά τα τεχνικά προβλήματα, ο "Comeback King" έκανε πάλι το... θαύμα του, και από 13ος ανέβηκε στην 4η θέση
Marc Marquez - Η εκκίνηση στο αυστριακό GP
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

19/8/2024

Ένα πρόβλημα που προέκυψε πριν από την έναρξη του αγώνα της Κυριακής ήταν και εκείνο που προκάλεσε την επεισοδιακή εκκίνηση του Marc Marquez στην Αυστρία και του στέρησε έναν καλύτερο τερματισμό.

Η κακή εκκίνηση ήταν και εκείνη που στέρησε από τον Marquez ένα καλύτερο αποτέλεσμα στον αγώνα της Κυριακής στην Αυστρία, με τον Ισπανό να ανταμείβει ωστόσο το φιλοθεάμον κοινό από εκεί και έπειτα με έναν φανταστικό αγώνα που τον έφερε από την 13η στην 4η θέση στο πέσιμο της καρό σημαίας έπειτα από συνεχείς προσπεράσεις.

Ο οχτάκις Παγκόσμιος Πρωταθλητής έδειξε ότι είχε την ταχύτητα για να βρεθεί κοντά τόσο στον νικητή του αγώνα Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team) όσο και στους Jorge Martin (Prima Pramac Racing) και Enea Bastianini (Ducati Lenovo Team) που τον ακολούθησαν στο βάθρο στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα, όμως με την καταστροφική του εκκίνηση εξαφάνισε τις πιθανότητές του για κάποια θέση στο βάθρο.

Marc Marquez

Αιτία για την εκκίνηση στην οποία έδειχνε να έχει βάλει... όπισθεν, με τους υπόλοιπους αναβάτες να τον προσπερνούν σαν σταματημένο, ήταν ένα τεχνικό πρόβλημα που έκανε την εμφάνισή του πριν από την έναρξη του αγώνα και ξεκίνησε ένα ντόμινο συμβάντων που ευτυχώς δεν οδήγησαν σε πτώση τόσο τον ίδιο τον Ισπανό όσο και τον Franco Morbidelli (Prima Pramac Racing) με τον οποίο είχε επαφή λίγο πριν από την πρώτη στροφή.

Σύμφωνα και με τις εξηγήσεις που δόθηκαν έπειτα από την ολοκλήρωση του αυστριακού αγώνα, το πρόβλημα είχε να κάνει με τη βαλβίδα του εμπρός ελαστικού στη μοτοσυκλέτα του Marquez με τους μηχανικούς του να προχωρούν πανικόβλητοι σχεδόν σε αλλαγή ζάντας λίγο πριν την εκκίνηση.

Marc Marquez

Ο χρόνος που απέμεινε για την έναρξη του αγώνα δεν ήταν αρκετός για να έρθει ξανά το ελαστικό στην απαιτούμενη θερμοκρασία που θα επέτρεπε στον αναβάτη της Gresini Racing να βρει πρόσφυση έγκαιρα για να ενεργοποιήσει το σύστημα που κλειδώνει το πιρούνι στην εκκίνηση.

Ο Marquez επικεντρώθηκε στον γύρο της προθέρμανσης στο να ανεβάσει τη θερμοκρασία του ελαστικού όμως δεν είχει τον χρόνο που χρειαζόταν για να ενεργοποιήσει το βοήθημα της εκκίνησης, κι έτσι ξεκίνησε χωρίς τη βοήθειά του.

"Ήταν κρίμα γιατί η αίσθηση που είχα από τη μοτοσυκλέτα όλο το Σαββατοκύριακο ήταν πολύ καλή. Διασκέδαζα και ήμουν γρήγορος στις δοκιμές, σε όλα τα session, σε όλους τους γύρους, αλλά έκανα λάθη στον αγώνα Sprint (έπεσε χωρίς να πιέζεται) και στον κυρίως αγώνα. Και χθες και σήμερα (Σάββατο και Κυριακή) η ταχύτητα ήταν εκεί, μάθαμε από το χθεσινό μας λάθος αλλά είναι αλήθεια ότι είχαμε ένα τεχνικό πρόβλημα πριν τον αγώνα.

Μετά η ομάδα το διόρθωσε αλλά με αυτό το χάος ήταν λίγο δύσκολο να συγκεντρωθώ. Ξεκίνησα με χαμηλότερη απόδοση (σ.σ. αφού δεν μπορούσε να κλειδώσει το πιρούνι στην εκκίνηση) και ήμουν στη μέση του γκρουπ πριν την πρώτη στροφή. Είπα στον εαυτό μου ότι θα παραμείνω ψύχραιμος και θα δω τι θα γίνει μετά την πρώτη στροφή. Μετά όμως είχα μια σχεδόν καταστροφική επαφή με τον Morbidelli, οι δυο μας βρεθήκαμε εκτός πίστας και από εκείνο το σημείο και έπειτα ξεκίνησα την άνοδό μου για να φτάσω στην τέταρτη θέση." 

Marc Marquez πρόβλημα Αυστρία MotoGP 2024

Όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Marquez μέχρι στιγμής και για διάφορους λόγους δεν έχει καταφέρει να βιώσει ένα αγωνιστικό τριήμερο χωρίς προβλήματα με την ομάδα του, ενώ δεν έχει καταφέρει ακόμα να βρεθεί στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Ο Ισπανός παραμένει ωστόσο αισιόδοξος. Στηριζόμενος και στην απόδοση της μοτοσυκλέτας του ανέφερε ότι αυτό θα έρθει νομοτελειακά, και η απόδοση του στην αυστριακή πίστα έδειξε -σύμφωνα με τον ίδιο- πως σύντομα θα παλέψει για το κορυφαίο σκαλί του βάθρου.

KTM-José Antonio Rueda Ruiz: Στη Moto2 ο 19χρονος το 2026

Το φαβορί για τον τίτλο στη Moto3 παίρνει την ευκαιρία που αξίζει
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

18/9/2025

Ο José Antonio Rueda είναι το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου της Moto3 για τη φετινή χρονιά, καθώς προηγείται με 78 βαθμούς από τον δεύτερο Angel Piqueras και έχει σημειώσει 8 νίκες σε 16 αγώνες.

Για τον λόγο αυτό η KTM θέλησε φυσικά να τον κρατήσει στο στρατόπεδό της και να τον αναβαθμίσει, προσφέροντάς του συμβόλαιο για το πρωτάθλημα της Moto2 του 2026. Ο νεαρός Ισπανός θα συμμετέχει την επόμενη σεζόν με την ομάδα Red Bull KTM Ajo με teammate τον Collin Veijer.

Ο Rueda έχει εντυπωσιάσει με την ταχύτητα, την τεχνική του και την προσαρμογή του στο υψηλότερο επίπεδο, καθώς στην ηλικία των 16 ετών κατέκτησε τους τίτλους FIM CEV Moto3 Junior World Championship και Red Bull MotoGP Rookies Cup.

Η ομάδα Ajo αποτελεί βασικό δομικό στοιχείο της KTM GP Academy και έχει βοηθήσει επτά αναβάτες να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να κερδίσουν θέσεις στο grid του MotoGP από το 2020.

Jose Antonio Rueda: “Είμαι πολύ χαρούμενος που θα τρέξω για την Red Bull KTM Ajo στη Moto2 το επόμενο έτος. Αυτοί ήταν που μου έδειξαν εμπιστοσύνη στην πρώτη μου χρονιά στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Πίστεψαν σε μένα και τους είμαι πολύ ευγνώμων, ειδικά στον Aki και τον Niklas. Είναι μια ομάδα στην οποία πάντα ονειρευόμουν να ανήκω και θέλω να συνεχίσω να πραγματοποιώ τα όνειρά μου μαζί τους. Ελπίζω να απολαύσουμε πολλά ακόμη χρόνια μαζί. Ξέρω ότι η Moto2 είναι μια πολύ δύσκολη κατηγορία και θα είναι σκληρό, αλλά είμαστε έτοιμοι να δώσουμε το 100% των δυνατοτήτων μας, να μάθουμε και να απολαύσουμε κάθε στιγμή. Επίσης, θα μοιραστώ το box με τον Collin, κάτι που με ενθουσιάζει ιδιαίτερα, καθώς γνωριζόμαστε εδώ και πολλά χρόνια. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους με περιβάλλουν, τους φίλους, την οικογένεια και τους χορηγούς για την άνευ όρων υποστήριξή τους”.

Niklas Ajo, Διευθυντής της Red Bull KTM Ajo Team: “Είμαστε πολύ χαρούμενοι που υπογράψαμε με τον Jose Antonio για να συνεχίσουμε μαζί του το ταξίδι που ξεκινήσαμε πριν από τρία χρόνια. Πιστεύω ότι έχει μεγάλο δυναμικό για το μέλλον στο Moto2, οπότε είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που τον έχουμε ξανά στην ομάδα. Είναι σίγουρα χαρά μας να έχουμε δύο αναβάτες που προέρχονται από το πρόγραμμα Red Bull MotoGP Rookies Cup, οπότε θέλουμε να συνεχίσουμε να τους βοηθάμε να εξελιχθούν κατά τη διάρκεια της επόμενης σεζόν”.

Ετικέτες