Marc Marquez - Η εξήγηση πίσω από τη χαοτική εκκίνηση στο GP της Αυστρίας

Παρά τα τεχνικά προβλήματα, ο "Comeback King" έκανε πάλι το... θαύμα του, και από 13ος ανέβηκε στην 4η θέση
Marc Marquez - Η εκκίνηση στο αυστριακό GP
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

19/8/2024

Ένα πρόβλημα που προέκυψε πριν από την έναρξη του αγώνα της Κυριακής ήταν και εκείνο που προκάλεσε την επεισοδιακή εκκίνηση του Marc Marquez στην Αυστρία και του στέρησε έναν καλύτερο τερματισμό.

Η κακή εκκίνηση ήταν και εκείνη που στέρησε από τον Marquez ένα καλύτερο αποτέλεσμα στον αγώνα της Κυριακής στην Αυστρία, με τον Ισπανό να ανταμείβει ωστόσο το φιλοθεάμον κοινό από εκεί και έπειτα με έναν φανταστικό αγώνα που τον έφερε από την 13η στην 4η θέση στο πέσιμο της καρό σημαίας έπειτα από συνεχείς προσπεράσεις.

Ο οχτάκις Παγκόσμιος Πρωταθλητής έδειξε ότι είχε την ταχύτητα για να βρεθεί κοντά τόσο στον νικητή του αγώνα Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team) όσο και στους Jorge Martin (Prima Pramac Racing) και Enea Bastianini (Ducati Lenovo Team) που τον ακολούθησαν στο βάθρο στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα, όμως με την καταστροφική του εκκίνηση εξαφάνισε τις πιθανότητές του για κάποια θέση στο βάθρο.

Marc Marquez

Αιτία για την εκκίνηση στην οποία έδειχνε να έχει βάλει... όπισθεν, με τους υπόλοιπους αναβάτες να τον προσπερνούν σαν σταματημένο, ήταν ένα τεχνικό πρόβλημα που έκανε την εμφάνισή του πριν από την έναρξη του αγώνα και ξεκίνησε ένα ντόμινο συμβάντων που ευτυχώς δεν οδήγησαν σε πτώση τόσο τον ίδιο τον Ισπανό όσο και τον Franco Morbidelli (Prima Pramac Racing) με τον οποίο είχε επαφή λίγο πριν από την πρώτη στροφή.

Σύμφωνα και με τις εξηγήσεις που δόθηκαν έπειτα από την ολοκλήρωση του αυστριακού αγώνα, το πρόβλημα είχε να κάνει με τη βαλβίδα του εμπρός ελαστικού στη μοτοσυκλέτα του Marquez με τους μηχανικούς του να προχωρούν πανικόβλητοι σχεδόν σε αλλαγή ζάντας λίγο πριν την εκκίνηση.

Marc Marquez

Ο χρόνος που απέμεινε για την έναρξη του αγώνα δεν ήταν αρκετός για να έρθει ξανά το ελαστικό στην απαιτούμενη θερμοκρασία που θα επέτρεπε στον αναβάτη της Gresini Racing να βρει πρόσφυση έγκαιρα για να ενεργοποιήσει το σύστημα που κλειδώνει το πιρούνι στην εκκίνηση.

Ο Marquez επικεντρώθηκε στον γύρο της προθέρμανσης στο να ανεβάσει τη θερμοκρασία του ελαστικού όμως δεν είχει τον χρόνο που χρειαζόταν για να ενεργοποιήσει το βοήθημα της εκκίνησης, κι έτσι ξεκίνησε χωρίς τη βοήθειά του.

"Ήταν κρίμα γιατί η αίσθηση που είχα από τη μοτοσυκλέτα όλο το Σαββατοκύριακο ήταν πολύ καλή. Διασκέδαζα και ήμουν γρήγορος στις δοκιμές, σε όλα τα session, σε όλους τους γύρους, αλλά έκανα λάθη στον αγώνα Sprint (έπεσε χωρίς να πιέζεται) και στον κυρίως αγώνα. Και χθες και σήμερα (Σάββατο και Κυριακή) η ταχύτητα ήταν εκεί, μάθαμε από το χθεσινό μας λάθος αλλά είναι αλήθεια ότι είχαμε ένα τεχνικό πρόβλημα πριν τον αγώνα.

Μετά η ομάδα το διόρθωσε αλλά με αυτό το χάος ήταν λίγο δύσκολο να συγκεντρωθώ. Ξεκίνησα με χαμηλότερη απόδοση (σ.σ. αφού δεν μπορούσε να κλειδώσει το πιρούνι στην εκκίνηση) και ήμουν στη μέση του γκρουπ πριν την πρώτη στροφή. Είπα στον εαυτό μου ότι θα παραμείνω ψύχραιμος και θα δω τι θα γίνει μετά την πρώτη στροφή. Μετά όμως είχα μια σχεδόν καταστροφική επαφή με τον Morbidelli, οι δυο μας βρεθήκαμε εκτός πίστας και από εκείνο το σημείο και έπειτα ξεκίνησα την άνοδό μου για να φτάσω στην τέταρτη θέση." 

Marc Marquez πρόβλημα Αυστρία MotoGP 2024

Όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Marquez μέχρι στιγμής και για διάφορους λόγους δεν έχει καταφέρει να βιώσει ένα αγωνιστικό τριήμερο χωρίς προβλήματα με την ομάδα του, ενώ δεν έχει καταφέρει ακόμα να βρεθεί στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Ο Ισπανός παραμένει ωστόσο αισιόδοξος. Στηριζόμενος και στην απόδοση της μοτοσυκλέτας του ανέφερε ότι αυτό θα έρθει νομοτελειακά, και η απόδοση του στην αυστριακή πίστα έδειξε -σύμφωνα με τον ίδιο- πως σύντομα θα παλέψει για το κορυφαίο σκαλί του βάθρου.

MotoGP, Aragon, Practice: Πρώτος ο Bezzecchi - Καταρρίφθηκε δύο φορές το ρεκόρ πίστας

Πριν τον Ιταλό, είχε κάνει ρεκόρ και ο Marc Marquez
bezzecchi
Από τον

Παύλο Καρατζά

28/8/2026

Το σημερινό Practice στην Aragon ήταν εκπληκτικό με τους αναβάτες να γράφουν εξαιρετικούς χρόνους, με το ρεκόρ πίστας να σπάει δύο φορές, αρχικά από τον Marc Marquez και στη συνέχεια από τον Marco Bezzecchi, που πήρε και την πρώτη θέση.

Ο Marc Marquez συνέχισε από εκεί που σταμάτησε στις ελεύθερες δοκιμές και έγραψε γρήγορα χρόνο κάτω από το 1:47 και συγκεκριμένα 1:46:320. Τρία δέκατα πίσω του βρέθηκε ο Pedro Acosta και λίγο πιο πίσω ο Marco Bezzecchi. Την πρώτη πεντάδα έκλεισαν οι Jorge Martin και ο Alex Marquez. Ευχάριστη έκπληξη ήταν ο Johann Zarco, που επέστρεψε μετά από πολύ καιρό και ανέβηκε έως και την έβδομη θέση.

Λίγο αργότερα, ο Fabio Di Giannantonio έκανε έναν πολύ γρήγορο γύρο και ανέβηκε στη δεύτερη θέση, πίσω μόνο από τον Marc Marquez. Γρήγορα ο Bezzecchi απάντησε στον συμπατριώτη του και πέρασε αυτός δεύτερος, ενώ αμέσως μετά απείλησε στα ίσια τον χρόνο του Marquez, αφού σημείωσε χρόνο μόλις 40 χιλιοστά πάνω από εκείνον του Ισπανού.

Στο τελευταίο τέταρτο, οι αναβάτες φόρεσαν φρέσκα ελαστικά για να γράψουν τον ταχύτερο δυνατό τους γύρο. Ο Fermin Aldeguer που βρισκόταν στην 11η θέση, έγραψε έναν απίστευτο γύρο και έγραψε 1:45:909, που ήταν πολύ κοντά στο ρεκόρ πίστας και πέρασε πρώτος, ενώ την ίδια στιγμή ο Jack Miller είχε πτώση. Ο Martin πέρασε δεύτερος και ο Acosta τρίτος, ενώ ο Bezzecchi πέρασε πρώτος για λίγο, αφού ο Marc Marquez έκανε νέο ρεκόρ πίστας- σπάζοντας το δικό του, με 1:45:493, με τον αδερφό του να ανεβαίνει στη δεύτερη θέση.

Και εκεί που είχαμε πιστέψει πως ο Marc Marquez δεν θα κινδυνέψει μετά απ’ αυτό τον χρόνο, ήρθε ο Bezzecchi και έγραψε 1:45:455, κάνοντας νέο ρεκόρ πίστας, εκθρονίζοντας τον Marc Marquez από την κορυφή.

Ο Zarco μπήκε στην 10άδα την τελευταία στιγμή και πήρε την πρόκριση απευθείας για την Q2, την ώρα που ο Alex Marquez πέρασε στην δεύτερη θέση, μπροστά από τον Marc.

Παρακάτω μπορούμε να δούμε τον ταχύτερο χρόνο ανά αναβάτη (οι δέκα πρώτοι αναβάτες προκρίνονται απευθείας στην Q2):

Θέση

Αναβάτης

Ομάδα

Χρόνος

1

Marco Bezzecchi

Aprilia Racing

1:45.45

2

Alex Marquez

BK8 Gresini Racing MotoGP

1:45.46

3

Marc Marquez

Ducati Lenovo Team

1:45.49

4

Fabio Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

1:45.75

5

Fermin Aldeguer

BK8 Gresini Racing MotoGP

1:45.89

6

Raul Fernandez

SuperFile Trackhouse MotoGP Team

1:45.95

7

Jorge Martin

Aprilia Racing

1:46.02

8

Pedro Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

1:46.06

9

Franco Morbidelli

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

1:46.21

10

Johann Zarco

Castrol Honda LCR

1:46.29

11

Diogo Moreira

Pro Honda LCR

1:46.30

12

Luca Marini

Honda HRC Castrol

1:46.37

13

Francesco Bagnaia

Ducati Lenovo Team

1:46.48

14

Fabio Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

1:46.61

15

Joan Mir

Honda HRC Castrol

1:46.62

16

Alex Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

1:46.70

17

Enea Bastianini

Red Bull KTM Tech3

1:46.94

18

Brad Binder

Red Bull KTM Factory Racing

1:47.00

19

Jack Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP

1:47.09

20

Pol Espargaro

Red Bull KTM Tech3

1:47.18

21

Toprak Razgatlioglu

Prima Pramac Yamaha MotoGP

1:47.35

22

Lorenzo Savadori

SuperFile Trackhouse MotoGP Team

1:47.70