Marc Marquez – “Οδηγώ την Ducati σαν Honda, πρέπει να ξεχάσω τη συνήθεια”

Τα 11 χρόνια με την RC213V δύσκολο να τα αποτινάξει σε μία μέρα ο Marquez
motomag Marc Marquez – “Οδηγώ την Ducati σαν Honda, πρέπει να ξεχάσω τη συνήθεια”
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

7/2/2024

O Marc Marquez στο τεστ της Sepang δεν δείχνει το ίδιο ανταγωνιστικός με την GP23 όπως είχαμε δει να συμβαίνει στο προηγούμενο τεστ του MotoGP στη Valencia. Οι λόγοι αρκετοί, με τον Ισπανό αναβάτη της Gresini Racing να εστιάζει κυρίως στο ότι οδηγεί την μοτοσυκλέτα της Ducati σαν να ήταν πάνω στη σέλα της RC213V της Honda.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας ο Marc αντιμετώπισε μηχανικά προβλήματα με την GP23, με τον Ισπανό να παραπονιέται για την αίσθηση που έχει το μπροστινό της ιταλικής μοτοσυκλέτας και πως δεν μπορεί να καταλάβει ακόμη που βρίσκονται τα όρια αυτής. Ο Ισπανός προσπάθησε να τα βρει ακολουθώντας την προσφιλή του μέθοδο σώζοντας μία πτώση με το γνωστό του ταλέντο ωστόσο λίγο αργότερα σημείωσε τελικά και την πρώτη του πτώση με την GP23, χωρίς ευτυχώς συνέπειες για τον ίδιο.

Marc Marquez – “Οδηγώ την Ducati σαν Honda, πρέπει να ξεχάσω τη συνήθεια”

Σήμερα τα πράγματα πήγαν καλύτερα όσον αφορά τους γύρους που πραγματοποίησε, με τον Ισπανό να καταφέρνει να ολοκληρώσει τους περισσότερους από όλους τους αναβάτες, 72 τον αριθμό! Ο Marquez προσπάθησε να αναπληρώσει το χθεσινό χαμένο χρόνο, ωστόσο δεν μπόρεσε να πετύχει κάτι καλύτερο από τον 14ο χρόνο της ημέρας.

Μετά το τέλος της σημερινής ημέρας ο Marquez αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ενώ συμφώνησε με τα όσα είπε ο Luca Marini, πως Honda και Ducati απέχουν παρασάγγας ενώ χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση στον χειρισμό του πίσω ελαστικού.

"Οδηγώ την Ducati σαν Honda, πρέπει να ξεχάσω τα 11 χρόνια συνήθειας. Συμφωνώ απόλυτα με τα όσα είπε ο Luca (Marini). Είναι τελείως διαφορετικός ο τρόπος χρήσης του πίσω ελαστικού. Eξακολουθώ να οδηγώ τη Ducati σαν Honda. Στη Βαλένθια ήταν εντάξει. Αλλά εδώ δεν είναι.

Marc Marquez – “Οδηγώ την Ducati σαν Honda, πρέπει να ξεχάσω τη συνήθεια”

Αυτό είναι δύσκολο, όταν βρίσκεσαι σε ρυθμό είναι πιο εύκολο, γιατί έχεις περισσότερο χρόνο ωστόσο όταν πηγαίνεις για έναν γρήγορο γύρο τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εκεί δεν σκέφτεσαι, πηγαίνεις με το ένστικτο. Αν οδηγώ με το ένστικτο, οδηγώ σαν να βρίσκομαι στη σέλα της Honda. Αυτός δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να οδηγήσεις την GP23.

Πάμε βήμα βήμα, είναι και αυτό μια διαδικασία. Χρησιμοποίησα χθες ένα set-up που είχαν και οι άλλοι αναβάτες της Ducati. Δεν θέλω να φύγω από αυτό γιατί μπορεί να μην δουλέψει. Το συγκεκριμένο set-up λειτούργησε καλύτερα σήμερα και σημαίνει πως μπορώ να καταλάβω καλύτερα την μοτοσυκλέτα. Δοκιμάσαμε μερικά πράγματα, με τον μηχανικό μου να προσπαθεί να καταλάβει το πως οδηγώ.

Κάναμε μερικές μεγάλες αλλαγές σήμερα στη μοτοσυκλέτα, κάποιες ήταν θετικές κάποιες αρνητικές, ωστόσο έχουμε αποφασίσει να έχουμε το “βασικό” set-up με το οποίο ξεκινήσαμε. Επιπρόσθετα ο τρόπος να φρενάρεις με την Ducati είναι διαφορετικός. Σε αυτό δεν χάνω χρόνο, κερδίζω σε σχέση με τους υπόλοιπους αναβάτες της εταιρείας. Πρέπει να κατανοήσω την πρόσφυση του πίσω ελαστικού η οποία είναι αρκετή αλλά χρειάζεται να καταλάβω καλύτερα πως να την χρησιμοποιήσω.

Με μεταχειρισμένο ελαστικό είμαι σε θέση να έχω καλό ρυθμό, αλλά, ακόμα, δεν κερδίζω όσο θα ήθελα. Αυτή τη στιγμή χάνω τον περισσότερο χρόνο στην έξοδο της στροφής, ειδικά στις γρήγορες στροφές. Στις αργές στροφές είμαι γρήγορος, αλλά στις γρήγορες στροφές είναι που πρέπει να έχεις εμπιστοσύνη στη μοτοσυκλέτα για να πιέσεις. Εκεί είναι που, ακόμα, δυσκολεύομαι.

Marc Marquez – “Οδηγώ την Ducati σαν Honda, πρέπει να ξεχάσω τη συνήθεια”

Ακόμη είμαι “σκληρός” πάνω στη μοτοσυκλέτα. Σήμερα άρχισα να το απολαμβάνω λίγο περισσότερο ενώ κατάφερα να κάνω 10 συνεχόμενους γύρους. Αυτή τη στιγμή, χρειάζομαι γύρους. Ίσως έκανα πάρα πολλούς σήμερα γιατί αύριο θα το νιώσω (ο Ισπανός αναφέρεται στον τομέα της φυσικής κατάστασης).

Αύριο όλοι οι αναβάτες θα πραγματοποιήσουν γρήγορους γύρους σαν να είναι σε ρυθμό qualify. Εγώ θα προσπαθήσω να συγκεντρωθώ γιατί εδώ είμαι πολύ μακριά από τους ταχύτερους αναβάτες. Αυτή είναι συνήθως η διαδικασία όταν έχεις στα χέρια σου μία νέα μοτοσυκλέτα, πρέπει να κατανοήσεις όλα αυτά τα νέα πράγματα. Με ένα μεταχειρισμένο ελαστικό είναι πιο εύκολο να το καταλάβεις γιατί έχεις 15 γύρους για να δουλέψεις αλλά σε έναν γρήγορο γύρο τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το πρόγραμμα θα είναι να κάνουμε κάποιους γρήγορους γύρους (προσομοίωση qualify), σχεδιάζαμε να κάνουμε ακόμη ένα stint αρκετών γύρων αλλά δεν ξέρω. Αισθάνομαι ήδη κάποια κόπωση.”

Marc Marquez – “Οδηγώ την Ducati σαν Honda, πρέπει να ξεχάσω τη συνήθεια”

 

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

Οι Ιταλοί πιέζουν για αποτελέσματα ωστόσο ο Bastianini δεν φαίνεται να ανησυχεί
motomag MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Το συμβόλαιο του Enea Bastianini με την Ducati Lenovo Team λήγει τη φετινή χρονιά και οι μνηστήρες για τη θέση του αναμφίβολα είναι πάρα πολλοί. Τα περισσότερα συμβόλαια των αναβατών όπως διαβάσατε στο ΜΟΤΟ λήγουν στο τέλος του έτους και αυτό σημαίνει ένα πράγμα πως ο Bastianini πρέπει να φέρει αποτελέσματα τα οποία θα του προσφέρουν την ανανέωση του συμβολαίου στην εργοστασιακή ομάδα του Borgo Panigale.

Μέχρι στιγμής η θέση του Bastianini στην Ducati Lenovo Team μοιάζει με ηλεκτρική καρέκλα καθώς αγωνιστικά ο Ιταλός δεν έχει πετύχει και τα καλύτερα αποτελέσματα. Στην Jerez ο αναβάτης της ιταλικής εταιρείας στον αγώνα Sprint κατέλαβε την 13η θέση ενώ στον κυρίως αγώνα της Κυριακής τερμάτισε στην 5η θέση.

Την επομένη στο μονοήμερο τεστ που έλαβε χώρα στην ίδια πίστα ο Bastianini είχε νωρίς μία άσχημη πτώση με τον ίδιο να ολοκληρώνει την διαδικασία στην ένατη θέση. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του το τεστ ήταν θετικό καθώς κατάφερε να βρει πολλές λύσεις που θα τον βοηθήσουν για τη συνέχεια του πρωταθλήματος αν και για να λέμε την αλήθεια θα χρειαστεί ένας αγωνιστικός άθλος για να κρατήσει ο ίδιος την θέση του στην Ducati Lenovo Team.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

O Bastianini αναφέρθηκε στη συνέχεια τόσο για το τεστ όσο και για την πίεση που δέχεται από την Ducati Lenovo Team ώστε να αποδώσει τα μέγιστα: “Δυστυχώς, δεν ξεκίνησε η μέρα με τον καλύτερο τρόπο. Είχα μία άσχημη πτώση στην στροφή 7. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκα αν και αγχώθηκα όσον αφορά την δουλειά που έπρεπε να γίνει.

Στη συνέχεια ηρέμησα οπότε καταφέραμε να δουλέψουμε σε πολλούς τομείς. Βρήκαμε την σωστή ρύθμιση στο φρενάρισμα ενώ επίσης βελτιώσαμε τον ρυθμό, ωστόσο στο αργό κομμάτι της πίστας πρέπει να βελτιωθούμε περισσότερο. Στο Le Mans τα πράγματα θα είναι διαφορετικά είναι μία πίστα στην οποία έχω κερδίσει -2022- και εκεί έχω αυτοπεποίθηση.

Η ομάδα πιέζει για να έρθουν τα αποτελέσματα ωστόσο είμαι ήρεμος. Το σημαντικό στην αρχή της χρονιάς ήταν να επανακτήσω την αυτοπεποίθηση μου όσον αφορά την οδήγηση. Ήρθαν και κάποια καλά αποτελέσματα ωστόσο τώρα είναι σημαντικό να πετύχω ακόμη περισσότερα”.

Αν και τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τον Bastianini o ίδιος δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα, μένει να δούμε αν ο αναβάτης της Ducati Lenovo Team γνωρίζει ήδη τι έχουν αποφασίσει τα μεγάλα κεφάλια της Ducati Corse και παίζει εκ του ασφαλούς ή έχει κάποιον άσσο στο τσεπάκι του όσον αφορά το αγωνιστικό του μέλλον.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

 

Ετικέτες