Marc Marquez – “Οδηγώ την Ducati σαν Honda, πρέπει να ξεχάσω τη συνήθεια”

Τα 11 χρόνια με την RC213V δύσκολο να τα αποτινάξει σε μία μέρα ο Marquez
motomag Marc Marquez – “Οδηγώ την Ducati σαν Honda, πρέπει να ξεχάσω τη συνήθεια”
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

7/2/2024

O Marc Marquez στο τεστ της Sepang δεν δείχνει το ίδιο ανταγωνιστικός με την GP23 όπως είχαμε δει να συμβαίνει στο προηγούμενο τεστ του MotoGP στη Valencia. Οι λόγοι αρκετοί, με τον Ισπανό αναβάτη της Gresini Racing να εστιάζει κυρίως στο ότι οδηγεί την μοτοσυκλέτα της Ducati σαν να ήταν πάνω στη σέλα της RC213V της Honda.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας ο Marc αντιμετώπισε μηχανικά προβλήματα με την GP23, με τον Ισπανό να παραπονιέται για την αίσθηση που έχει το μπροστινό της ιταλικής μοτοσυκλέτας και πως δεν μπορεί να καταλάβει ακόμη που βρίσκονται τα όρια αυτής. Ο Ισπανός προσπάθησε να τα βρει ακολουθώντας την προσφιλή του μέθοδο σώζοντας μία πτώση με το γνωστό του ταλέντο ωστόσο λίγο αργότερα σημείωσε τελικά και την πρώτη του πτώση με την GP23, χωρίς ευτυχώς συνέπειες για τον ίδιο.

Marc Marquez – “Οδηγώ την Ducati σαν Honda, πρέπει να ξεχάσω τη συνήθεια”

Σήμερα τα πράγματα πήγαν καλύτερα όσον αφορά τους γύρους που πραγματοποίησε, με τον Ισπανό να καταφέρνει να ολοκληρώσει τους περισσότερους από όλους τους αναβάτες, 72 τον αριθμό! Ο Marquez προσπάθησε να αναπληρώσει το χθεσινό χαμένο χρόνο, ωστόσο δεν μπόρεσε να πετύχει κάτι καλύτερο από τον 14ο χρόνο της ημέρας.

Μετά το τέλος της σημερινής ημέρας ο Marquez αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ενώ συμφώνησε με τα όσα είπε ο Luca Marini, πως Honda και Ducati απέχουν παρασάγγας ενώ χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση στον χειρισμό του πίσω ελαστικού.

"Οδηγώ την Ducati σαν Honda, πρέπει να ξεχάσω τα 11 χρόνια συνήθειας. Συμφωνώ απόλυτα με τα όσα είπε ο Luca (Marini). Είναι τελείως διαφορετικός ο τρόπος χρήσης του πίσω ελαστικού. Eξακολουθώ να οδηγώ τη Ducati σαν Honda. Στη Βαλένθια ήταν εντάξει. Αλλά εδώ δεν είναι.

Marc Marquez – “Οδηγώ την Ducati σαν Honda, πρέπει να ξεχάσω τη συνήθεια”

Αυτό είναι δύσκολο, όταν βρίσκεσαι σε ρυθμό είναι πιο εύκολο, γιατί έχεις περισσότερο χρόνο ωστόσο όταν πηγαίνεις για έναν γρήγορο γύρο τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εκεί δεν σκέφτεσαι, πηγαίνεις με το ένστικτο. Αν οδηγώ με το ένστικτο, οδηγώ σαν να βρίσκομαι στη σέλα της Honda. Αυτός δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να οδηγήσεις την GP23.

Πάμε βήμα βήμα, είναι και αυτό μια διαδικασία. Χρησιμοποίησα χθες ένα set-up που είχαν και οι άλλοι αναβάτες της Ducati. Δεν θέλω να φύγω από αυτό γιατί μπορεί να μην δουλέψει. Το συγκεκριμένο set-up λειτούργησε καλύτερα σήμερα και σημαίνει πως μπορώ να καταλάβω καλύτερα την μοτοσυκλέτα. Δοκιμάσαμε μερικά πράγματα, με τον μηχανικό μου να προσπαθεί να καταλάβει το πως οδηγώ.

Κάναμε μερικές μεγάλες αλλαγές σήμερα στη μοτοσυκλέτα, κάποιες ήταν θετικές κάποιες αρνητικές, ωστόσο έχουμε αποφασίσει να έχουμε το “βασικό” set-up με το οποίο ξεκινήσαμε. Επιπρόσθετα ο τρόπος να φρενάρεις με την Ducati είναι διαφορετικός. Σε αυτό δεν χάνω χρόνο, κερδίζω σε σχέση με τους υπόλοιπους αναβάτες της εταιρείας. Πρέπει να κατανοήσω την πρόσφυση του πίσω ελαστικού η οποία είναι αρκετή αλλά χρειάζεται να καταλάβω καλύτερα πως να την χρησιμοποιήσω.

Με μεταχειρισμένο ελαστικό είμαι σε θέση να έχω καλό ρυθμό, αλλά, ακόμα, δεν κερδίζω όσο θα ήθελα. Αυτή τη στιγμή χάνω τον περισσότερο χρόνο στην έξοδο της στροφής, ειδικά στις γρήγορες στροφές. Στις αργές στροφές είμαι γρήγορος, αλλά στις γρήγορες στροφές είναι που πρέπει να έχεις εμπιστοσύνη στη μοτοσυκλέτα για να πιέσεις. Εκεί είναι που, ακόμα, δυσκολεύομαι.

Marc Marquez – “Οδηγώ την Ducati σαν Honda, πρέπει να ξεχάσω τη συνήθεια”

Ακόμη είμαι “σκληρός” πάνω στη μοτοσυκλέτα. Σήμερα άρχισα να το απολαμβάνω λίγο περισσότερο ενώ κατάφερα να κάνω 10 συνεχόμενους γύρους. Αυτή τη στιγμή, χρειάζομαι γύρους. Ίσως έκανα πάρα πολλούς σήμερα γιατί αύριο θα το νιώσω (ο Ισπανός αναφέρεται στον τομέα της φυσικής κατάστασης).

Αύριο όλοι οι αναβάτες θα πραγματοποιήσουν γρήγορους γύρους σαν να είναι σε ρυθμό qualify. Εγώ θα προσπαθήσω να συγκεντρωθώ γιατί εδώ είμαι πολύ μακριά από τους ταχύτερους αναβάτες. Αυτή είναι συνήθως η διαδικασία όταν έχεις στα χέρια σου μία νέα μοτοσυκλέτα, πρέπει να κατανοήσεις όλα αυτά τα νέα πράγματα. Με ένα μεταχειρισμένο ελαστικό είναι πιο εύκολο να το καταλάβεις γιατί έχεις 15 γύρους για να δουλέψεις αλλά σε έναν γρήγορο γύρο τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το πρόγραμμα θα είναι να κάνουμε κάποιους γρήγορους γύρους (προσομοίωση qualify), σχεδιάζαμε να κάνουμε ακόμη ένα stint αρκετών γύρων αλλά δεν ξέρω. Αισθάνομαι ήδη κάποια κόπωση.”

Marc Marquez – “Οδηγώ την Ducati σαν Honda, πρέπει να ξεχάσω τη συνήθεια”

 

Η Honda διώχνει από το MotoGP τον γενικό διευθυντή του HRC, Tetsuhiro Kuwata

Θα παραμείνει στο πόστο του μέχρι την 1η Απριλίου, με τον Taichi Honda αγωνιστικό διευθυντή του Rally Dakar να παίρνει την θέση του
motomag Η Honda διώχνει από το MotoGP τον γενικό διευθυντή του HRC, Tetsuhiro Kuwata
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

21/2/2024

Η αναδιάρθρωση της Honda στο MotoGP η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και ενάμιση χρόνο συνεχίζεται. Νέο “θύμα” της αγωνιστικής ύφεσης που πλήττει τα τελευταία χρόνια την ιαπωνική ομάδα έπεσε ο γενικός διευθυντής του HRC Tetsuhiro Kuwata, ο οποίος θα μεταφερθεί στον τομέα των αυτοκινήτων της Honda.

Η φράση ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα ταιριάζει γάντι στην περίπτωση του HRC όσον αφορά το MotoGP. Οι Ιάπωνες τα τελευταία χρόνια ελέω της κακής αγωνιστικής κατάστασης της ομάδας -η Honda πέρυσι τερμάτισε τελευταία στο πρωτάθλημα- πραγματοποιούν μία αναδιάρθρωση η οποία όπως βλέπουμε δεν έχει τέλος.

Η Honda διώχνει από το MotoGP τον γενικό διευθυντή του HRC, Tetsuhiro Kuwata

Αναμφίβολα η φυγή του Marc Marquez προς την Gresini Racing και την Ducati έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να επισπευσθούν οι αποφάσεις όσον αφορά το αγωνιστικό τμήμα του MotoGP, ενώ τώρα με την ανακοίνωση της αποχώρησης του γενικού διευθυντή του HRC, Tetsuhiro Kuwata τα πράγματα δείχνουν πως ολοένα γίνονται και πιο σύνθετα.

Αν βάλουμε στην εξίσωση πως το 2023 αποχώρησε στο Ιαπωνικό Grand Prix ο Shinichi Kokubu, τεχνικός διευθυντής της Honda στο MotoGP με τον Shin Sato να παίρνει την θέση του και τον χειμώνα η Honda αποφάσισε να μεταφέρει τον τεχνικό διευθυντή Takeo Yokoyama στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Τόκιο, με τον Ken Kawauchi να αναλαμβάνει την θέση του τότε καταλαβαίνουμε πως η κατάσταση στο αγωνιστικό τμήμα της Honda θυμίζει ηλεκτρική καρέκλα.

Η Honda διώχνει από το MotoGP τον γενικό διευθυντή του HRC, Tetsuhiro Kuwata

Ο Tetsuhiro Kuwata ο οποίος έχει συνδέσει το όνομα του με τις επιτυχίες του Marc Marquez στη Honda θα διατηρήσει τον ρόλο του έως και την 1η Απριλίου -τότε ξεκινά στην Ιαπωνία το νέο έτος των εταιρικών ημερολογίων- και στη συνέχεια θα αντικατασταθεί από τον Taichi Honda, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τo project του Rally Dakar το οποίο κέρδισε η Honda με αναβάτη τον Ricky Brabec.

Μπορεί η Honda να ισχυρίζεται πως η επικείμενη εσωτερική μετακόμιση του Tetsuhiro Kuwata στο τμήμα αυτοκινήτων της Honda είναι μέσα στο πλάνο αναδιάρθρωσης της εταιρείας ωστόσο όλοι καταλαβαίνουν πως αυτή δεν θα είναι η τελευταία στο τμήμα του MotoGP. Αν κρίνουμε μάλιστα από τα όσα είδαμε στο τελευταίο τεστ στο Qatar όπου οι Joan Mir και Luca Marini πάλευαν να κάνουν την RC213V ανταγωνιστική με τους δυο τους να μένουν σχεδόν στις τελευταίες θέσεις των χρόνων τότε έρχονται δύσκολες μέρες και για τα υπόλοιπα μέλη του HRC.

Honda

Ετικέτες