Marc Marquez - Το special κράνος του στο Motegi [VIDEO]

Με ιαπωνικά σύμβολα για τύχη και στοχοπροσήλωση
Marc Marquez, SHOE Helmet, Motegi 2024
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

3/10/2024

Εν όψει του ιαπωνικού GP στο Motegi για τη σεζόν του 2024, στη συνέντευξη τύπου της Πέμπτης, ο Marc Marquez δήλωσε πως ρεαλιστικά δεν έχει ελπίδες για τον τίτλο, εντούτοις εννοείται πως δεν το βάζει κάτω και θα παλέψει και πάλι για μια θέση στο βάθρο. Στην προσπάθειά του αυτή θα φοράει το κράνος της SHOEI με μια μοναδική βαφή, με αναφορές στην ιαπωνική κουλτούρα.

Όχι, σαμουράι δεν έχει πάνω το κράνος, αυτό θα θύμιζε Pedrosa. Ούτε Katana έχει, αφού το ιαπωνικό σπαθί έχει συνδεθεί με τη Suzuki. Αυτά που έχει όμως, πέρα από τους κλασικούς ταύρους της Red Bull είναι ένα γατάκι Maneki Neko στο πίσω μέρος, και μια μάσκα Daruma στο πλάι.

Η γάτα Maneki-Neko (η γάτα που καλεί, ή η τυχερή γάτα), συναντάται ευρέως στη λαϊκή κουλτούρα της Ιαπωνίας, όπου πιστεύεται πως φέρνει καλή τύχη στον ιδιοκτήτη της. Κυκλοφορεί συνήθως σε κουκλάκια και αγαλματίδια, ενώ το είδος της γάτας ονομάζεται ιαπωνική γάτα Μπομπτέιλ, και έχει κοντή ουρά.

Τις Maneki-Neko βλέπουμε συχνά σε μαγαζιά, εστιατόρια, ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις, κοντά στην είσοδο, αλλά και σε ιαπωνικά σπίτια. Μερικά φιγουρίνια Maneki-Neko έχουν κινούμενο το χέρι που γνέφει. Οι πρώτες Maneki-Neko παρουσιάστηκαν στα τέλη της περιόδου Edo (1853-1867).

H δεύτερη αναφορά στην ιαπωνική κουλτούρα έρχεται με την μάσκα / κούκλα Daruma, που αναφέρεται στον Bodhidarma, τον ιδρυτή της Ζεν παράδοσης του Βουδισμού. Πέρα από την πεποίθηση πως φέρνει καλή τύχη, θα βρούμε την κούκλα Daruma να πωλείται σε πολλούς Βουδιστικούς ναούς. Τα μάτια της κούκλας είναι αρχικά λευκά, με τον αγοραστή να βάφει το ένα μάτι θέτοντας έναν στόχο, ενώ βάφει και το δεύτερο μάτι στην ολοκλήρωση του στόχου αυτού. Ο Marc δεν μας λέει ποιος είναι ο στόχος του, αν και πιστεύουμε πως έχουμε μια καλή ιδέα για το που σκοπεύει.  

Τύχη και στοχοπροσήλωση λοιπόν, με τον 8 φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή να ξέρει πολύ καλά τι χρειάζεται για ένα καλό αποτέλεσμα. Το θέμα είναι να καταφέρει να ισορροπήσει στη λεπτή γραμμή των ορίων, την οποία αγαπά περισσότερο από τον καθέναν.

Posted by Marc Márquez on Thursday, October 3, 2024
Ετικέτες

MotoGP-Carlos Ezpeleta: Έγιναν λάθη στην επικοινωνία για το νέο format του 2027

Ο αναπληρωτής CEO απαντά στους αναβάτες για τις νέες κατατακτήριες του sprint και τους περιορισμούς στα ελαστικά
Format
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

12/10/2026

Ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος των MotoGP παραδέχεται ότι οι αλλαγές στο πρόγραμμα των αγωνιστικών τριημέρων του 2027 δεν επικοινωνήθηκαν σωστά στους αναβάτες, μετά τις αντιδράσεις για την ασφάλεια και τον κίνδυνο τραυματισμών, με τον Pedro Acosta να είναι από τους δριμύτερους επικριτές

Η διοργανώτρια του MotoGP επιχειρεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις για το νέο πρόγραμμα των αγωνιστικών τριημέρων που θα εφαρμοστεί από το 2027, με τον Carlos Ezpeleta να παραδέχεται ότι η επικοινωνία των αλλαγών προς τις ομάδες και τους αναβάτες θα μπορούσε να είχε γίνει καλύτερα.

Ο αναπληρωτής CEO της διοργάνωσης υποστηρίζει ότι το νέο format δεν αυξάνει τους κινδύνους για τους αναβάτες, απαντώντας στις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί από αρκετούς πρωταγωνιστές του πρωταθλήματος. Ανάμεσά τους βρίσκεται ο Pedro Acosta, ο οποίος προειδοποίησε ότι οι αλλαγές θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο τραυματισμών και να συντομεύσουν την αγωνιστική καριέρα των αναβατών.

Format

Οι αλλαγές είχαν επιβεβαιωθεί νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα και περιλαμβάνουν την εισαγωγή ενός νέου κατατακτήριου session μόνο για τον αγώνα sprint σε κάθε αγωνιστικό τριήμερο, μαζί με αναθεωρήσεις στο πρόγραμμα των ελεύθερων δοκιμών και των κατατακτήριων.

Νέο sprint qualifying και αλλαγές στις δοκιμές

Από το 2027, κάθε αγωνιστικό τριήμερο θα περιλαμβάνει δύο ξεχωριστές διαδικασίες κατατακτήριων δοκιμών, το sprint και τον κυρίως αγώνα, ενώ οι ελεύθερες δοκιμές θα περιοριστούν σε τρεις περιόδους. Καμία από αυτές τις τρεις περιόδους ελεύθερων δοκιμών δεν θα επηρεάζει άμεσα τις ξεχωριστές διαδικασίες κατατακτήριων.

Παράλληλα, καταργείται το warm-up της Κυριακής, ώστε να δημιουργηθεί χώρος στο πρόγραμμα για το νέο sprint qualifying. Οι αλλαγές εντάσσονται στη συνολική αναθεώρηση του αγωνιστικού προγράμματος ενόψει των νέων τεχνικών κανονισμών του 2027.

Format

Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκονται και οι αυστηρότεροι περιορισμοί στη χρήση ελαστικών κατά τις κατατακτήριες δοκιμές. Σύμφωνα με τον Ezpeleta, οι περιορισμοί αυτοί αποσκοπούν στο να μην αυξηθούν οι προσπάθειες για γρήγορους γύρους κατά τη διάρκεια του αγωνιστικού τριημέρου, όμως η συγκεκριμένη παράμετρος δεν εξηγήθηκε επαρκώς στους αναβάτες. Μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης στο Grand Prix της Ινδονησίας, ο Ezpeleta παραδέχθηκε ότι υπήρξε πρόβλημα στη σωστή ενημέρωση των εμπλεκόμενων πλευρών.

Format

"Πιθανότατα πρέπει να κάνουμε καλύτερη δουλειά στην επικοινωνία και να φέρουμε τις ομάδες, εμάς και όλους τους εμπλεκόμενους πιο κοντά, ώστε να υπάρχει καλύτερη κατανόηση. Από όσα είπαν ορισμένοι αναβάτες χθες, φάνηκε ότι δεν είχαν κατανοήσει πλήρως τους περιορισμούς στα ελαστικά και στις προσπάθειες για γρήγορους γύρους. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αναλάβουμε εμείς και να αναγνωρίσουμε ότι χρειάζεται βελτίωση", δήλωσε.

Format

Ο Ezpeleta απέρριψε την άποψη ότι το νέο πρόγραμμα θα αναγκάσει τους αναβάτες να αναλάβουν μεγαλύτερα ρίσκα. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αριθμός των προσπαθειών για γρήγορους γύρους δεν πρόκειται να αυξηθεί σε σχέση με όσα ισχύουν σήμερα.

"Δεν θεωρούμε σε καμία περίπτωση ότι θέτουμε σε κίνδυνο την ασφάλεια των αναβατών, γιατί ήδη κάνουν τον ίδιο αριθμό προσπαθειών για γρήγορους γύρους. Είναι κάτι αντίστοιχο με το σχόλιο για το ότι όλοι οι αναβάτες θα βρίσκονται σε μια συνεδρία 15 λεπτών. Αυτό συμβαίνει ήδη τα απογεύματα της Παρασκευής, στα τελευταία δέκα λεπτά, επομένως δεν θεωρούμε ότι αποτελεί πραγματικά νέο ζήτημα", εξήγησε.

Format

Η τοποθέτησή του έρχεται ως απάντηση στις ανησυχίες του Acosta, ο οποίος έχει αμφισβητήσει ανοιχτά τη λογική του νέου προγράμματος. Ο αναβάτης της KTM θεωρεί ότι η συμπίεση της αγωνιστικής δραστηριότητας σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα μπορεί να αυξήσει την πίεση στους αναβάτες, με πιθανές συνέπειες τόσο για την ασφάλειά τους όσο και για τη διάρκεια της καριέρας τους.

Format

Ο αναπληρωτής CEO της MotoGP υποστήριξε επίσης ότι η πρωτοβουλία για την αλλαγή του προγράμματος δεν προήλθε αποκλειστικά από τη διοργάνωση, αλλά από τις ίδιες τις ομάδες. Όπως εξήγησε, οι κατασκευαστές είχαν ήδη ζητήσει αλλαγές στο πρόγραμμα ενόψει των νέων κανονισμών του 2027, με στόχο τη μείωση του χρόνου που περνούν οι μοτοσυκλέτες στην πίστα. Το αίτημα αυτό άνοιξε τη συζήτηση για το κατά πόσο το σημερινό format των αγωνιστικών τριημέρων εξακολουθεί να είναι το καταλληλότερο.

Format

"Οι ομάδες μάς προσέγγισαν στο Misano ζητώντας ένα αναθεωρημένο πρόγραμμα. Για να δώσουμε το απαραίτητο πλαίσιο, με βάση τους νέους κανονισμούς του 2027, οι κατασκευαστές είχαν ήδη ζητήσει μια σειρά αλλαγών που στόχευαν στη μείωση του χρόνου στην πίστα.

Format

Αυτό έθεσε το ερώτημα αν το σημερινό format είναι το καλύτερο δυνατό. Η πρόταση προήλθε από τις ίδιες τις ομάδες και ακολούθησαν αρκετές εκδοχές του προγράμματος, με στόχο να μειωθεί ο σημερινός βαθμός επικινδυνότητας ή τουλάχιστον να μην αυξηθεί, προσφέροντας παράλληλα καλύτερο αποτέλεσμα για τους θεατές, τους συνεργάτες των μέσων ενημέρωσης και όλους τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους", ανέφερε ο Ezpeleta.