Marc Marquez - Στην πιο δύσκολη στιγμή της καριέρας του

Με τις φήμες αποχώρησής του από τη Honda να φουντώνουν μετά και τις δηλώσεις του Alberto Puig
MM93
Από το

motomag

26/6/2023

Ο Marc Marquez δεν βρέθηκε στην γραμμή εκκίνησης στον αγώνα της Κυριακής, για δεύτερο συνεχόμενο γύρο μετά το Sachsenring, δηλώνοντας στην συνέχεια ο ίδιος ότι βρίσκεται στη δυσκολότερη στιγμή της καριέρας του, με τον Alberto Puig, διευθυντή της Repsol Honda, να δίνει συνέντευξη λίγο μετά την απόφαση του Marc να απέχει από τον αγώνα της Κυριακής στο Assen.

Όπως σας είχαμε ενημερώσει, ο 8 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής είχε μία άσχημη πτώση από highsiding στον warm-up γύρο στο Sachsenring, όπου εκτός από το σπασμένο δάχτυλο, όπως αποδείχτηκε στην συνέχεια, είχε χτυπήσει και στα πλευρά του, με το χτύπημα να αποδεικνύεται πιο σοβαρό από την αρχική γνωμάτευση. Ο Marc Marquez είχε αποφασίσει να μην τρέξει στον αγώνα της Κυριακής στην Γερμανία, μετά από πέντε πτώσεις που είχε σημειώσει στην αγαπημένη του πίστα, παρά το γεγονός ότι οι γιατροί τον είχαν κρίνει ικανό να αγωνιστεί.

Στα Q1 ωστόσο, στον γύρο της Ολλανδίας, κατά τη διάρκεια της τακτικής του Marquez να ακολουθεί ταχύτερο αναβάτη για να καταφέρει να πλασαριστεί σε μία καλύτερη θέση, ο Ισπανός συγκρούστηκε με τον Enea Bastianini. Το συμβάν αυτό επιδείνωσε την κατάσταση των ήδη ταλαιπωρημένων πλευρών του, ενώ μετά και την 17η θέση στον αγώνα Sprint στην ολλανδική πίστα, πίσω ακόμα και από τον δοκιμαστή της Aprilia, Lorenzo Savadori, ο Marquez αποφάσισε να μην πάρει επιπλέον ρίσκα, έχοντας πολλούς πόνους και βλέποντας ότι δεν μπορεί να βρεθεί στο γκρουπ των γρήγορων.

 

ΜΜ93

Ο Ισπανός δήλωσε ότι την Τρίτη, υποβλήθηκε σε λεπτομερή έλεγχο στην Μαδρίτη, με όλα να βαίνουν καλώς. Όπως είπε, “μερικές φορές είναι δύσκολο να καταλάβεις με ένα πλευρό αν πρόκειται για μία μικρή ρωγμή ή για σπάσιμο. Έκανα όλες τις εξετάσεις και μου είπαν ότι είναι ένα απλό σκίσιμο.”

Συνεχίζοντας ο Marc, “Ήδη από την Πέμπτη ένιωθα κάποιες ενοχλήσεις στο πλευρό μου. Το βράδυ της Παρασκευής ο πόνος χειροτέρεψε, και το Σάββατο μετά το Sprint έγινε ακόμα χειρότερος”. Όπως παραδέχτηκε ο ίδιος το βράδυ του Σαββάτου δεν κοιμήθηκε, κάτι που τον οδήγησε στο ιατρικό κέντρο για να εξεταστεί ξανά, όπου του επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για κάταγμα.

Μετά την απόφαση του Marquez να μην συμμετάσχει στον αγώνα της Κυριακής, ο διευθυντής της Repsol Honda, Alberto Puig δήλωσε: “Κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει στην ζωή του και η Honda είναι μία εταιρεία που θέλει ανθρώπους που χαίρονται να δουλεύουν μαζί της. Έχουμε συμβόλαιο με τον Marc, όμως η Honda τον σέβεται πολύ. Θέλω να πιστεύω ότι θα μείνει, όμως δεν έχω μαγικό ραβδί”.

Όπως ήταν φυσικό, οι δηλώσεις του Puig φούντωσαν τις φήμες που θέλουν τον Marquez να αποχωρεί από την Honda μετά το τέλος της φετινής αγωνιστικής σεζόν, ενώ στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Ισπανός πολυπρωταθλητής, του έγινε σχετική ερώτηση

MM93

Ο ίδιος δεν θέλησε να απαντήσει ευθέως, και δήλωσε τα εξής “Είμαι σε ένα δύσκολο σημείο αυτή την στιγμή. Δεν μπορείς να αποφασίσεις για το μέλλον σου όταν είσαι σε αυτή την κατάσταση. Πρέπει να ξαναφτιάξω την σωματική και ψυχολογική μου κατάσταση τον επόμενο ενάμισι μήνα. Βρίσκομαι στην πιο δύσκολη στιγμή της καριέρας μου. Ταυτόχρονα όμως, είμαι πολύ τυχερός που βιώνω μία από τις καλύτερες στιγμές μου στην προσωπική μου ζωή. Έχω μία πολύ καλή και σταθερή ομάδα γύρω μου. Με βοηθάει πολύ να συνεχίσω να πιέζω και να πιστεύω ότι μπορώ να τα καταφέρω. Απολαμβάνω την υποστήριξη των ανθρώπων που έχω γύρω μου. Θα βασιστώ σε αυτό κατά τη διάρκεια αυτού του καλοκαιρινού διαλείμματος για να προσπαθήσω να ξεκινήσω και πάλι στο Silverstone με το ίδιο επίπεδο δέσμευσης όπως στο Portimao. Η προσέγγιση είναι διαφορετική, αλλά η δέσμευση είναι η ίδια”.

Ετικέτες

MotoGP - Το πρόβλημα του arm pump για τον Quartararo εμφανίζεται ξανά "λόγω της συμπεριφοράς της M1"

Το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει εμφανιστεί και σε άλλους αγώνες φέτος σε πιο ήπια μορφή
motomag MotoGP – Το πρόβλημα του arm pump για τον Quartararo εμφανίζεται ξανά λόγω της συμπεριφοράς της M1
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

1/5/2024

Ο Fabio Quartararo μετά το τέλος του αγώνα της Jerez έκανε γνωστό πως κατά τη διάρκεια του αγώνα αντιμετώπισε arm pump -σύνδρομο του διαμερίσματος αντιβραχίου-, αναφέροντας με δηλώσεις του πως "η οδηγική συμπεριφορά της Yamaha M1 δυσχεραίνει το πρόβλημα".

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Quartararo αντιμετωπίζει πρόβλημα arm pump, με το συγκεκριμένο θέμα να κάνει για πρώτη φορά την εμφάνιση του τον Ιούλιο του 2019, ενώ για να απαλλαχθεί από αυτό  ο αναβάτης της Yamaha υπεβλήθη το 2021 σε χειρουργική επέμβαση.

Για όσους δεν γνωρίζουν, το arm pump είναι το συχνότερο ιατρικό πρόβλημα για τους αναβάτες του MotoGP, πριν πιάσουμε τις πτώσεις. Το σύνδρομο του διαμερίσματος αντιβραχίου εμφανίζεται μετά από έντονη άσκηση ενώ όταν η άσκηση σταματήσει, αυτό εξαφανίζεται. Το πρόβλημα όταν κάποιος πάσχει από αυτό το σύνδρομο είναι πως εκτός από τον πόνο, δεν έχεις δύναμη στο χέρι σου… οπότε φανταστείτε πως ένας αναβάτης του MotoGP προσπαθεί για παράδειγμα να φρενάρει με δύναμη πριν μπει σε μία στροφή αλλά δεν έχει δύναμη στο χέρι για να πατήσει τα φρένα.

MotoGP – Το πρόβλημα του arm pump για τον Quartararo εμφανίζεται ξανά λόγω της συμπεριφοράς της M1

Κάποιες φορές οι αναβάτες ακολουθούν ήπια αντιμετώπιση -χάπια, ειδικές ασκήσεις για τους μύες- αλλά στο τέλος οι περισσότεροι καταλήγουν στο χειρουργείο καθώς είναι η μοναδική λύση στο πρόβλημα -σημειώστε όμως πως ακόμη και αν εγχειριστείς το arm-pump μπορεί να επανέλθει αργότερα στο προσκήνιο.

Κάτι τέτοιο συνέβη στον Fabio Quartararo στον αγώνα της Jerez -αλλά και σε κάποιους  προηγούμενους αγώνες όπως ο ίδιος αναφέρει- με τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή του 2021 να εξηγεί πως το πρόβλημα αυτό αυξάνεται λόγω της δυσκολίας στην οδήγηση της Yamaha M1.

“Από την αρχή έκανα καλή εκκίνηση, αλλά στον αγώνα σπριντ ήταν και ο παράγοντας τύχη που έπαιξε τον ρόλο του. Καλή εκκίνηση έκανα και στον αγώνα της Κυριακής αλλά δεν κατάφερα να κερδίσω τόσες πολλές θέσεις.

Στον αγώνα της Κυριακής παλέψαμε από τον πρώτο γύρο με την πρόσφυση του πίσω ελαστικού και δυσκολευόμουν πολύ να στρίψω, οπότε αναγκαζόμουν να στρίβω στα φρένα με αποτέλεσμα να έχω το θέμα με το χέρι μου.

Έτσι έπρεπε από τα μέσα του αγώνα μέχρι το τέλος να επιβραδύνω. Όταν οδηγείς σφιγμένος δεν είναι καλό. Στους 10 τελευταίους γύρους απλά έκανα βόλτες γιατί αντιμετώπιζα θέμα με το arm pump.

Δεν ήταν έκπληξη για εμένα που συνέβη αυτό -το πρόβλημα του arm pump- καθώς η μοτοσυκλέτα φέτος το έχει προκαλέσει (σε πιο ήπια μορφή) και σε άλλους αγώνες. Αυτή τη φορά ήταν στο όριο. Σε κάποιους αγώνες το είχα, αλλά όχι τόσο πολύ και όχι τόσο νωρίς.

Η Jerez επίσης είναι μία πίστα που επιδεινώνει τα ελαττώματα της μοτοσυκλέτας μας. Όταν αισθάνεσαι καλά, όλα είναι τέλεια. Όταν οδηγείς και πιέζεις πολύ τη μοτοσικλέτα στη συγκεκριμένη πίστα τα πράγματα δεν πάνε καλά γιατί η αδυναμία μας βρίσκεται στις στροφές και στην πρόσφυση, κάτι που σε αυτή την πίστα τα χρειάζεσαι ώστε να πας καλά.

Στον επόμενο αγώνα του Le Mans θεωρώ πως θα είναι καλύτερα τα πράγματα καθώς έχει λιγότερο φρενάρισμα”.

MotoGP – Το πρόβλημα του arm pump για τον Quartararo εμφανίζεται ξανά λόγω της συμπεριφοράς της M1

O Fabio Quartararo είχε ένα Σαββατοκύριακο στη Jerez το οποίο όπως φάνηκε είχε τα πάνω και τα κάτω του ωστόσο και στις δοκιμές της Δευτέρας που πραγματοποιήθηκαν μετά τον αγώνα δεν είδαμε να καλυτερεύουν τα πράγματα όσον αφορά τους χρόνους της M1 παρά τα νέα εξαρτήματα που δοκίμασαν.

Μένει να δούμε αν ο αναβάτης της Yamaha θα προσθέσει στη λίστα με τα αρνητικά που συμβαίνουν φέτος όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι και αυτό του συνεχιζόμενου προβλήματος του arm pump.

MotoGP

Ετικέτες