Marc Marquez vs Valentino Rossi - H "κόντρα" σε αριθμούς μέχρι τους επτά τίτλους

Σύγκρουση γιγάντων - Δείτε πώς στέκεται το #93 απέναντι στο #46
Marquez VS Rossi
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

2/10/2025

Marc Marquez και Valentino Rossi είναι οι δύο κορυφαίοι αναβάτες στη σύγχρονη ιστορία του MotoGP και πλέον έχουν ισάριθμα πρωταθλήματα στην κορυφαία κατηγορία του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος. Αυτό δίνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα στατιστικά και τα επιτεύγματα μέχρι να φτάσει ο καθένας τους στην κατάκτηση του 7ου τίτλου του και φυσικά στη μεταξύ τους σύγκριση.

Το πρόβλημα είναι πως οι αριθμοί δεν μεταφέρουν συναίσθημα, δεν μεταφέρουν ιστορία και δεν εξηγούν γιατί εκατομμύρια κόσμου έμεινε να παρακολουθεί κάθε ένα από τα πρωταθλήματα αυτά με κομμένη την ανάσα. Είναι όμως κάτι που η Liberty Media δεν εστιάζει, αντιθέτως, όπως γράφουμε και παρακάτω, επιλέγει να ρίχνει λάδι στην φωτιά, όπου βλέπει ότι υπάρχει φωτιά. Είναι και αυτό άλλο ένα ενδιαφέρον στατιστικό που θα καταγράψει η ιστορία. Η απευθείας αντιπαράθεση αριθμών είναι ένας τρόπος σύγκρισης, ναι, ταυτόχρονα όμως αναφέρονται και σε διαφορετικές συνθήκες τελείως, άλλο σύνολο αγώνων ανά σεζόν, άλλες μοτοσυκλέτες.

Αν κρίνουμε από το γεγονός πως η Liberty Media θέλει να κόψει και την συζήτηση περί τίτλων για την Moto2 και Moto3, γίνεται απόλυτα ξεκάθαρο γιατί επιλέγει τώρα να φέρει έναν πίνακα στατιστικών με αναφορά μόνο στους τίτλους των MotoGP! Θα επανέλθουμε σε αυτό γιατί είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα.

Κάνοντας την απόλυτη επιστροφή με το να κερδίσει το 7ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αναβατών, έξι χρόνια μετά το προηγούμενο, ο M.Marquez έβαλε ένα ακόμη λιθαράκι στην τεράστια καριέρα του και πλέον βρίσκεται στο ίδιο "ύψος" με τον θρύλο Valentino Rossi, με τους δυο τους να έχουν εντός και εκτός εισαγωγικών την μεγαλύτερη κόντρα που έχουμε δει ποτέ ανάμεσα σε δύο τόσο μεγάλους αστέρες των δύο τροχών.

Η μεταξύ τους κόντρα είναι το ένα σκέλος, το άλλο έχει να κάνει με τους αριθμούς και τη στατιστική, το τι έχει πετύχει δηλαδή ο κάθε αναβάτης μέχρι και την κατάκτηση του 7ου τίτλου με τη Liberty Media να ρίξει και άλλο "λάδι στην φωτιά", παραθέτοντας τα επιτεύγματα του M.Marquez απέναντι σε εκείνα του Γιατρού. Στον πρώτο από τους δύο πίνακες που ακολουθούν, βλέπουμε τα στατιστικά επί του συνόλου της καριέρας του Rossi, απέναντι σε αυτά που έχει πετύχει μέχρι τώρα ο M.Marquez, ενώ στον δεύτερο είναι τα επιτεύγματα του Γιατρού στην κατάκτηση του 7ου τίτλου του.

Οι αριθμοί όπως είναι σήμερα

 

Marquez

Rossi (σύνολο καριέρας)

Τίτλοι

7

7

Εκκινήσεις

206

372

Νίκες

73

89

Ποσοστό νικών

35%

24%

Βάθρα

126

199

Ποσοστό βάθρων

61%

53%

Ταχύτεροι γύροι

72

76

Συνεχόμενες νίκες

10

7

Συνεχόμενα βάθρα

16

23

 

Οι αριθμοί μέχρι τον 7ο τίτλο του Rossi (2009)

 

Marquez

Rossi

Τίτλοι

7

7

Εκκινήσεις

206

166

Νίκες

73

77

Ποσοστό νικών

35%

46,4%

Βάθρα

126

127

Ποσοστό βάθρων

61%

76,5%

Ταχύτεροι γύροι

72

63

Συνεχόμενες νίκες

10

7

Συνεχόμενα βάθρα

16

23

 

Mέχρι το 2009 που κατέκτησε τον έβδομο τίτλο του, o Rossi ήταν πιο “απόλυτος” και κυριαρχικός σε νούμερα σε σχέση με τον Marquez, με τον Γιατρό να απολαμβάνει "καθαρές" σεζόν, χωρίς σοβαρούς τραυματισμούς. Από την άλλη κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τα τέσσερα "πέτρινα" χρόνια που είχε το Μυρμήγκι με τη Honda, με μία ολόκληρη σεζόν εκτός και τραυματισμούς που θα μπορούσαν να τον είχαν "τελειώσει" με συνοπτικές διαδικασίες. Για αυτόν τον λόγο τα στατιστικά του Marquez είναι άκρως εντυπωσιακά, όμως ακόμη και έτσι δεν μπορούν να επισκιάσουν εκείνα του Γιατρού που χρειάστηκε "μόλις" 166 εκκινήσεις για να πάρει επτά τίτλους!

Το μέλλον

Ο Marquez έχει μπροστά του 2-3 ακόμη χρόνια στην κορυφαία κατηγορία, όπου θα μπορεί να οδηγήσει στο επίπεδο που το έκανε και φέτος, αν το σώμα του αντέξει μετά από τόσους τραυματισμούς. Θα ξεπεράσει τις 89 νίκες GP του Rossi; Θα μπορέσει να κρατήσει τα ποσοστά του σε τόσο υψηλά επίπεδα ή να τα βελτιώσει ακόμη περισσότερο; Θα φτάσει σε έναν 8ο τίτλο; Το μόνο βέβαιο είναι ότι όταν ο Marc Marquez περάσει και τυπικά στο Hall of Fame των θρύλων του MotoGP, τα επιτεύγματά του του θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν την αιώνια κόντρα “93 vs 46”.

Aleix Espargaro - Αναγκάστηκε να διαλέξει μεταξύ αγώνων ποδηλάτου και εξέλιξης της Honda RC213V

Το διπλό ταμπλό αποδείχτηκε ανεφάρμοστο - Νέο πλάνο για τον Ισπανό όσον αφορά στο 2026
Aleix Espargaro
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

2/1/2026

Μάλλον ο Aleix Espargaro ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξος όταν δήλωνε πως θα αγωνιζόταν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Gravel ποδηλάτου 2025, ενώ την ίδια ώρα θα εκπλήρωνε καθήκοντα αναβάτη εξέλιξης στην εργοστασιακή ομάδα της Honda. Η κατάληξη μάλλον δεν ήταν ιδανική, κι έτσι ο Ισπανός προχωρά σε νέα κατεύθυνση για το 2026.

Θυμίζουμε πως όταν ο Aleix “κρέμασε τα γάντια του” το 2024, αποχαιρετώντας την Aprilia, έκανε ντεμπούτο ως αναβάτης εξέλιξης της Honda RC213V δίπλα στον Stefan Bradl, τον καιρό που η εταιρεία αντιμετώπιζε μεγάλα προβλήματα ανταγωνιστικότητας.

Καθώς ο Ισπανός είχε αποδείξει την αξία του στο πρόγραμμα εξέλιξης της μοτοσυκλέτας της Aprilia, η κίνηση αυτή της Honda είχε μεγάλη αξία για τους Ιάπωνες. Όμως την ίδια ώρα, ο πρώην “κάπτεν” της Aprilia θέλησε να καταπιαστεί σοβαρά και με τη δεύτερη μεγάλη του αγάπη, τους αγώνες ποδηλασίας, ένα σχέδιο που μάλλον δεν είχε σκεφτεί εις βάθος.

Aleix Espargaro

Κάπως έτσι, το πρόγραμμα εξέλιξης της MotoGP μοτοσυκλέτας της Honda, και το πρόγραμμα προπονήσεων και αγώνων ποδηλασίας με την ομάδα της Lidl-Trek ξεκίνησαν να φορτώνουν τον Ισπανό με απαιτήσεις που γινόταν ολοένα και πιο δύσκολες και έφταναν το σώμα του στα όρια.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήρθε το περασμένο καλοκαίρι, όπου ο Aleix είχε προγραμματιστεί να αντικαταστήσει τον Somkiat Chantra στο GP της Ουγγαρίας, βοηθώντας έτσι την ομάδα να συλλέξει πολύτιμα δεδομένα σε ρυθμό αγώνα. Λίγες μέρες πριν τον αγώνα όμως, ο Espargaro έπεσε σε προπόνησή του με το ποδήλατο, και τραυματίστηκε άσχημα, και κάπως έτσι το σχέδιο για συμμετοχή του στον γύρο του Balaton έπεσε στο κενό, και η Honda βρέθηκε έκθετη.

Στον επόμενο γύρο της χρονιάς, στη Βαρκελώνη, ο Aleix έφτασε στην πίστα εντελώς εξαντλημένος, και με τρεις σπασμένους σπονδύλους!

Εκεί ο Alberto Puig είχε μια εκτενή συζήτηση μαζί του, λέγοντάς του πως καταλαβαίνει το πάθος του Aleix για το ποδήλατο, όμως η σχέση του με τη Honda είχε ανάγκη μεγαλύτερης αφοσίωσης. Κι όπως δήλωσε αργότερα ο Aleix, “ο Alberto είχε απόλυτο δίκιο”.

Aleix Espargaro

Κάνοντας την αυτοκριτική του, ο μεγαλύτερος αδελφός του Pol δήλωσε πως υποτίμησε τον φόρτο εργασίας στον νέο συνδυαστικό ρόλο που είχε προσπαθήσει να εκπληρώσει. “Πιθανώς έκανα λάθος. Δεν εκτίμησα σωστά τον ρόλο μου ως αναβάτης εξέλιξης. Νόμιζα πως θα μπορούσα να τα καταφέρω σε διπλό ταμπλό αλλά δεν ήταν εφικτό.”

Θυμίζουμε πως ο Aleix είχε πάρει τους αγώνες ποδηλασίας ιδιαίτερα σοβαρά, καθώς προκρίθηκε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Gravel, και είχε λάβει μέρος στον αγώνα Skoda Titan Desert.

Τώρα, καθώς η Honda κατάφερε να πετύχει σημαντικά καλύτερες θέσεις στη σεζόν MotoGP 2025 από ότι τα προηγούμενα χρόνια η ομάδα έχασε το προνομιακό καθεστώς παραχωρήσεων, και πλέον οι εργοστασιακοί αναβάτες δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στις ιδιωτικές δοκιμές. Έτσι όλο το βάρος της εξέλιξης πέφτει πλέον στους Aleix και Stefan.

Aleix Espargaro

Η αλλαγή νοοτροπίας είναι επείγουσα, επειδή το τεχνικό τοπίο της Honda έχει αλλάξει. Χάρη σε ένα ισχυρό δεύτερο μισό της σεζόν 2025, το εργοστάσιο κατάφερε να ανέβει από την Ομάδα Δ στην Ομάδα Γ στο σύστημα παραχωρήσεων. Αν και αυτό είναι εξαιρετική είδηση από άποψη απόδοσης, είναι δίκοπο μαχαίρι για την ομάδα δοκιμών: οι τακτικοί αναβάτες δεν θα μπορούν πλέον να διεξάγουν ιδιωτικές δοκιμές, οπότε όλο το βάρος της ανάπτυξης πέφτει πλέον αποκλειστικά στους ώμους του Aleix και του Bradl.

Ο οδικός χάρτης για το επόμενο έτος είναι ιδιαίτερα απαιτητικός όπως αναφέρει ο Aleix, καθώς “τόσο ο Alberto όσο και η ιαπωνική διοίκηση μου ζήτησαν να εξελίξω τόσο τη μοτοσυκλέτα του 2026 και τη νέα μοτοσυκλέτα 850 κ.εκ. του 2027 με ελαστικά Pirelli, οπότε θα πρέπει να αφιερωθώ πολύ περισσότερο στη δουλειά μου ως δοκιμαστής της Honda”.

Έτσι η ποδηλασία θα περάσει σε δεύτερη μοίρα για τον Aleix, αυστηρά ως προπονητικό εργαλείο. “Του χρόνου θα συνεχίσω με την ομάδα Lidl-Trek, αλλά δεν θα αγωνιστώ επαγγελματικά. Θα προπονούμαι μόνο μαζί τους και θα επικεντρωθώ περισσότερο στη Honda”, δήλωσε ο Καταλανός αναβάτης.

Κι οι αγώνες ποδηλασίας μπορούν να περιμένουν...

Ετικέτες